Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

„Ciuleandra” la Munchen și o poveste cu Maria Tănase. Ce a făcut cântăreața când, invitată fiind în străinătate, a văzut că muzica ei nu prinde la public

Maria Tănase

Foto: Wikipedia

Dacă tot a răsunat „Ciuleandra” la Munchen și-n inimile noastre, să săpăm un pic și să dăm de istorie! Și fiecare să-nțeleagă ce-i șoptește mintea și-i dă ghes sufletul...

La vremea ei, Maria Tănase era ceea ce astăzi s-ar chema un megastar, o pasăre măiastră care încânta inimile ascultătorilor, fie că erau oameni de stat sau oameni de rând. Acolo unde apărea ea lumea era electrizată, ovațiile nu mai conteneau, avea, cum se spune, lumea la picioare, cucerită de vocea și farmecul pe care ea îl răspândea în jur.

Chemată pentru un concert de deschidere a Teatrului de Vară de la Istanbul, Maria Tănase n-a dormit o noapte întreagă, pentru că, surpriză, cântecele ei n-au "prins" la public. Era pentru prima oară când nu auzea "bis"-ul cu care era atât de obișnuită, când publicul nu era hipnotizat de prezența ei.

După ce s-a întors de pe-o parte pe alta și a măcinat în gol gândurile mai negre ca noaptea, a căutat a doua zi prin cele mai ascunse cârciumi ale orașului, unde urechea i-a fost singurul ghid și translator. „În cea mai nenorocită cârciumă", după cum spun sursele, a găsit un bătrân lăutar, un tătar, care dintr-un instrument cu o singură coardă scotea 5.000 de sunete. Cu bătrânul lăutar simplu și desculț a stat o zi întreagă și a învățat Șahane, un cântec în turcește despre care localnicii i-au spus că îi plăcea lui Atatürk și sigur ar fi, prin urmare, și pe inima tuturor turcilor.

La a doua reprezentație, cu bătrânul lăutar pe scenă, nu doar că a dat cucerit un public intrat în delir, ci a iscat o adevărată nebunie, martorii vremii descriind o mare de oameni aduși la pragul cel mai de sus al bucuriei, pălării și poște zburând în toate părțile la auzul cântecului aparținând culturii lor, adus pe scenă de un străin.

Onorați de efortul și căutările reale de a pătrunde și înțelege sufletul turcilor, aceștia și l-au deschis apoi pe-al lor, ascultând într-o liniște de mormânt cântecele ei oltenești.

„Nu mai era teatru, cei 2.000 de oameni făceau manifestație. S-au așezat după aceea magnetizați și au ascultat cucernic, împietriți, 3 cântece românești. După aceea, ea a început să-i ierte”. (Stejărel Olaru, Maria Tănase. Artista, omul, legenda).

A susținut numeroase recitaluri la Radiofuziunea din Ankara în urma cărora președintele Turciei a numit-o cetățean de onoare al țării, oferindu-i și un post de cercetător al "Institutului etnografic" din Turcia.

Aceasta este o poveste mai veche pe care mi-au reamintit-o întâmplările recente ale vremii și căreia i-au dat o patină aparte oamenii care la meciul României cu Ucraina, la mai bine de 60 de ani de la moartea Mariei Tănase, au fredonat Ciuleandra pe un stadion ce a vibrat la unison pe acordurile ei.

Iar istorisirea poate fi despre ce vrea inima fiecăruia și, slavă Domnului, avem de unde alege: despre adevărata valoare care rămâne peste timp, despre respectul pentru un popor străin care presupune aplecare reală, căutare și efort, despre dăruire și iertare, despre hârtia de turnesol a mesajului de după acordurile muzicale care, ca pomul ce după roade se cunoaște, unește sau dezbină.

Sunt concerte și concerte, oameni și oameni, iertări și uitări! Să rămânem în bucuria cântecului și a valorii care ne-a unit pentru un minut, pentru o zi, tămăduind cu leac de peste timp țesătura mult prea destrămată a acestei țări!

Deci "înc-o dată, măi, băieți"!

Hai România! Succes sufletiștilor!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Și Maria Tănase a cântat manele, doar foarte diferite de aiurelile care apar acum. Maneaua înseamnă țambal, vioară, lăută, nu instrumente băgate în priză. Și da, manueaua autentică poate fi confundată cu muzica lăutărească, dar nu este. Așa-zisele manele actuale sunt încrucișări între hip-hop sau trap, cu versuri de două parale. Nu au nimic din maneaua autentică, cea cântată de Maria Tănase sau Barbu Lăutarul. Din punctul meu de vedere e doar prost gust.
    • Like 0
  • A avut de-a face si cu Carol II.
    • Like 0
  • Gabriel check icon
    pentru un motiv oarecare, articolul necesita editare pentru ca o parte din text este dublata.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult