Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cum a cântat Coldplay în deschidere la Babasha în a doua seară. Lecție de manipulare a maselor cu talentatul domn Chris Martin

Chris Martin - Babasha

Ce a făcut joi seara Chris Martin cu mulțimea de pe Arena Națională este o operă de artă. O armată de alchimiști de criză trebuie să fi scris în detaliu rețeta unui show care a cristalizat huiduielile în aplauze și ura în iubire. A ajutat, desigur, și flerul unui om deștept, Chris Martin de la Coldplay, care a oferit, așa cum remarcă fostul jurnalist Răzvan Mitroi, o lecție impresionantă de psihologie a maselor. Dar ceva mă face să cred că o fabrică profesionistă de făcut bani, precum turneul „Muzica Sferelor” (cu venituri per show care ajung la 5,77 milioane de dolari și venituri totale de 617,8 milioane de dolari), nu lasă nimic la voia întâmplării. Cu atât mai mult cu cât miercuri noaptea a apărut o criză, într-un loc numit Bucharest, Romania, incident care i-ar fi afectat emoțional pe membrii trupei, după cum aveau să mărturisească aceștia la concertul de a doua seară.

Huiduielile pe care le-a provocat pe Arena Națională cântărețul român de manele Babasha - invitat să cânte pe scenă în numele incluziunii și al toleranței față de o cultură a minoritarilor - au schimbat fața show-ului de a doua zi.

Ironic pentru o trupă uriașă precum Coldplay, dar senzația a fost că toate eforturile lui Chris Martin din timpul concertului s-au concentrat doar pentru introducerea în final a momentului de manele (gen muzical pe care a spus că îl iubește, la fel cum îi iubește pe maneliști și, în general, pe toți oamenii). În cel de-al doilea concert Coldplay de la București, punctul culminant al Muzicii Sferelor a însemnat Babasha, ceea ce trebuie să recunosc că a fost destul de amuzant. Să cânte Coldplay în deschidere la un manelist român nu e o situație pe care să o vezi prea des.

Așadar, dl. Martin s-a străduit o oră întreagă să pregătească terenul pentru venirea lui Babasha pe scenă. A întrerupt propriul spectacol de mai multe ori ca să încălzească inima mulțimii pentru momentul cel mai important.

Răzvan deconstruiește aici scenariul comunicării de criză, așa cum l-a văzut pus în operă pe Arena Națională:

1. Vorbește simplu și direct, spune cât de mult te-a afectat la nivel personal ce s-a întâmplat cu o seară înainte.

2. Publicul are întotdeauna dreptate, acceptă că huiduielile au fost legitime.

3. Dă satisfacție mulțimii, dă-i o supapă să descarce tensiunea, dă-i gratuit cele 5 minute de ură (Chris Martin ne-a invitat să huiduim 5 minute).

4. Nu certa publicul, înțelege-i aspirațiile și slăbiciunile, fii empatic (Chris Martin a invitat pe scenă trei spectatori aleși „aleatoriu”, unul dintre ei având un afiș comemorativ cu Colectiv, s-a cântat „pentru Colectiv”).

5. După ce ai cucerit oamenii, după ce i-ai convins că ești „de-al lor”, poți să le vinzi orice, inclusiv o manea (care și ea a sunat diferit față de prima seară, după ce trupa Coldplay s-a întrebuințat să-i facă o orchestrație specială).

Aplauze, public în delir, succes pe toate planurile. Pentru Chris Martin și creierele din spatele show-ului, probabil că a fost unul dintre cele mai grele spectacole din turneul lor cu 107 concerte. Mulțimea nu are un creier al ei, precum individul, dar mulțimea poate simți. Un om cu creier poate manipula inima mulțimii, o poate face să urască sau să iubească, alegând pastila potrivită, în dozajul potrivit. În prima seară, Coldplay a greșit dozajul. În a doua seară, a găsit formula perfectă pentru acest tip de public. Măiestria lui Chris Martin a făcut ca totul să pară atât de ușor și de natural, încât mulțimea nici nu a priceput de ce în 24 de ore a trecut de la huiduieli, la aplauze și urale.

Dacă mai stătea puțin, sunt convins că dl. Chris Martin ne-ar fi convins și că furtuna care s-a prăvălit peste București după concert, transformând zeci de mii de bucureșteni în paparude ude, e de fapt un mesaj de la Dumnezeu să ne apucăm de înot.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Adevăratul test de inteligență pentru mulțime (inclusiv comentatori) a fost în a doua zi. Din păcate, manipularea a reușit a doua zi, dar asta nu este atributul unui creier deștept sau talentat, ci arată limitele celor care au apreciat a doua zi.

    Chiar dacă în prima zi au trecut testul, limita superioară se vede în a doua zi, când apelul la logica primară dispare, inferența logică chiar de la o zi la alta este un hop mult prea mare, mai ales că nu oferă concluzia care prinde la mase. Deci da, asta e limita superioară, de aceea Ion Creangă e academician în această țară și nu din primul, ci din al doilea val, 1948.
    • Like 0
  • Fenomenul Coldplay reprezintă o radiografie fidelă a politicilor Uniunii Europene. Nu am fost la concertul Coldplay, însă muzica lor este pe gustul meu și o ascult cu plăcere. La fel simt și despre Uniunea Europeană – îmi place și mă bucur de fiecare dată când o "vizitez". Când merg pe străzile din UE și văd diversitatea de identități – queers, gays și tot curcubeul – nu mă simt lezat, la fel cum nu mă deranjează că Babasha are milioane de vizualizări pe YouTube. Însă nu mi-ar plăcea să plătesc la un concert o sumă destul de consistentă și să ascult și manele. Este ca si cum aș comanda un mouse gri de pe emag și aș primi unul gri cu butoane roz fără drept de retur - așa de dragul incluziunii.

    In același fel, Uniunea Europeană, îmi cere să accept adopția unui copil de către o familie de homosexuali. Se știe că blueprint-ul familial este reprezentativ pentru copii, pentru că asta influențează dezvoltarea lor. Acest gen de poziție anti-discriminatorie îmi arată cum politicile Uniunii Europene, deși bazate pe un fundament corect, s-au dus prea departe.

    Acest lucru a fost evident și la concertul Coldplay, când Chris Martin a chemat pe scenă un manelist – student la conservator. A preferat o incluziune forțată, fără nicio cercetare a mesajului muzical. Mesaj cu care oamenii de la concert au fost total în antiteză.

    După mine, publicul de la concertul Coldplay a fost împărțit în patru categorii.
    Prima categorie este a celor aflați într-o oarecare disonanță cognitivă – intelectualii de birou care se transformă în maneliști acasă sau la chefuri. Nu au o orientare politică clară, probabil amestecată.
    A doua categorie este a celor nemulțumiți de "surpriza" manelistică și care și-au manifestat dezgustul în liniște. Sunt apoliticii care nu prea merg la vot și nici nu prea protestează în general.
    A treia categorie este a celor nemulțumiți de momentul Babasha, însă care s-au exprimat vocal prin huiduieli. Este categoria de oameni de centru-dreapta cu accente de extremă-dreapta. Oameni care vor o schimbare în Parlamentul European și să domolească politicile de extremă stânga, cum este cea cu adopția de către cuplurile gay.
    Iar a patra categorie, tot a nemulțumiților, este cea a anti-maneliștilor agresivi verbal și xenofobi, gen "da-te jos, bă țigane". Aceștia din urmă sunt cei de extremă-dreaptă cu destule mandate în Parlamentul European – acea Șoșoacă, acel Simion – votantul AUR.
    • Like 0
  • Tilla' check icon
    Concertul trece," pietrele" rămân. Bakalbashe și gheboase vor apărea for ever,machiavelismul promotorilor nu are margini,analfabeții funcționali sunt perfecți pentru un viitor " luminos" pt șleahta lipitorilor politice care dețin frâiele politice. Sunt un optimist și vreau Ardealul. Noapte bună .
    • Like 0
  • Ana check icon
    Pt.ca suntem satui de atata demagogie din partea presei si mass mediei care pana acum nu au promovat manelele pe radio(ex. Kiss FM, Pro Fm, Guerrila, Romania Actualitati, Cultural, etc) sau TV, va rugam sa luati exemplul lui Chriss Martin de incluziune sociala si sa difuzati de acum si acest gen muzical. Stiti sa incriminati si sa puneti la zid oamenii care si.au manifestat nemultumirea(pe buna dreptate). Acum este momentul sa ne aratati solidaritatea si sa sustineti acest gen muzical. Pana acum ne.ati aratat cat de frumos stiti sa scrieti si cata toleranta ar trebui sa avem, dar dvs.nu faceti absolut nimic! Haideti ca a venit Coldplay si ne.a invatat cum se face! Va rog sa difuzati manele pe posturi, si bineinteles si artistii consacrati care au intervenit si ne.au tinut aceleasi lectii de morala(vezi Adi Despot) sa invite manelisti la concertele lor. Doar sa anunte acest lucru pe afis! Atunci da, multumim pt lectie, toata lumea fericita si impacata!
    • Like 0
  • Oare Chris Martin înțelege cuvintele manelelor, când spune că îi plac? Am văzut azi, de curiozitate, pentru prima dată, un clip cu Babasha. "Am la tine-abonament/Să te iubesc permanent [...]". Mi se pare la fel de toxic ca traficanții de droguri sau de carne vie. Am urmărit și secvența din 14 iunie, de pe stadion și se poate distinge că fluierăturile pentru manelistul Babasha au fost emise și la al doilea concert, doar că au fost filtrate de inginerii de sunet.
    Adevărata manipulare este să credem că publicul a pus botul la manelele lui Babasha.
    • Like 6
  • Da, domnule Negruțiu! Aveți dreptate!
    Fac un rezumat la spusele dumneavoastră:
    Într-adevăr, mașina de făcut bani Coldplay nu lasă nimic la voia întâmplării. Cu atât mai mult cu cât miercuri noaptea a apărut o criză, într-un loc numit Bucharest, Romania. Recte, huiduielile. Iar pentru o trupă uriașă precum Coldplay, nu dădea bine.
    Așa că toate eforturile lui Chris Martin din timpul concertului (al doilea) s-au concentrat doar pe dregerea busuiocului, recte introducerea în final a momentului de manele (gen muzical pe care a spus că îl iubește, la fel cum îi iubește pe maneliști și, în general, pe toți oamenii; Oare?)
    Domnule Negruțiu, nu a fost doar o senzație. Chiar ăsta a fost scopul. Trebuia să iasă bine din clenci. Iar dacă a fost cu urale, și mai bine.
    Este adevărat: AU făcut-o profesionist.
    Dar mie, pe undeva, mi-a lăsat un gust amar.
    • Like 7
  • Mihai check icon
    La primul concert a socat audienta si aceasta a reactionat natural. La al doilea a pregatit terenul si audienta a inghitit pastila care de dat aceasta era glazurata. Asa face si Bruxelles-ul cand ne baga ideologia lor pe gat, mai un fond mai o subventie si deja dansam cum ne canta ei.
    • Like 3
  • Valentin check icon
    Își mai amintește cineva de piesa lui Groan Bregovic cu Florin Salam? Piesa lui Babasha n-a fost rea și cei de la Coldplay au procedat foarte bine.
    • Like 1
    • @ Valentin
      Au fost două piese, nu una, rezultatul colaborării Bregovici-Salam (a avut colaborări și cu Gypsy Kings pe același album, cu artiști rromi din mai multe țări europene, era un mesaj la mijloc, total diferit de cel din situația de față) dar eu, chiar fără să mă pricep, cu greu le pot numi manele - dar am rămas cu „fratele Goran” . Nu prea am văzut nicio asemănare cu piesa și situația actuală, ce înseamnă „piesă bună” când e vorba de manele? Merg pe mâna regretatului Johny Răducanu
      • Like 0
  • andrei andrei check icon
    cum poate sa spuna ca ii iubeste pe oameni daca prin promovarea manelelor ca muzica reprezentativa pentru romani jigneste milioane de oameni?
    • Like 9
  • test
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult