Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Cum se poate ca, într-un an, comerțul Kîrgîzstanului cu Germania să crească cu 4.000%? Rusia folosește toate fostele state sovietice ca să facă comerț și înflorește”. Profesorul Armand Goșu, „În fața ta”

Armand Gosu, În fata ta

Rusia reușește să prospere și să producă pe teritoriul său armament sofisticat pentru că a găsit căi de a evita sancțiunile occidentale în vigoare încă din 2014, afirmă Armand Goșu, profesor, scriitor și istoric specializat în spațiul ex-sovietic. Potrivit lui, Kremlinul folosește fostele state sovietice pentru a face comerț inclusiv cu țările europene, „Cum vă închipuiți că poate să crească cu 4000% comerțul Kîrgîzstanului cu Germania într-un an, în 2023?”, a declarat istoricul în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

„Azerbaidjan face același lucru. Rusia folosește toate fostele state sovietice ca să facă comerț. Dacă mergeți pe aeroporturile din capitale din aceste republici foste sovietice o să vedeți că de acolo decolează avioane albe fără însemne, curse charter ciudate cu tipi foarte bine îmbrăcați, oameni foarte bogați, la niște ore ciudate, la 4 dimineața, de regulă spre Moscova, spre Minsk. Sunt foarte mulți care au de câștigat de pe urma acestor sancțiuni (contra Rusiei – n.r.). S-a creat un fel de business în fostul spațiu sovietic și de el se bucură elitele economice și politice din aceste țări. Avioanele care decolează din Istanbul, de exemplu, sunt toate pline cu ruși. Unii fug, alții se orientează pe trasee pentru spionaj. E o efervescență care ar merita mai multă atenție din partea SUA, a instituțiilor europene pentru că astea sunt traseele pe care se mișcă și mărfurile. Așa se explică cum rușii au reușit să fabrice în timp foarte scurt fabrici de drone. Dronele iraniene nu sunt importate, sunt fabricate pe teritoriul Rusiei. Au avut tehnologie de ultimă generație pentru rachete de croazieră și rachete balistice, nu vorbim doar de bombe din anii `70, ci de obuze mari sau rachete de croazieră care costă undeva la un milion de euro. Sunt sume uriașe, iar Rusia și le permite. Rusia e supusă sancțiunilor din 2014, după anexarea Crimeii. Și atunci, cum se poate să înflorească această țară? Înseamnă că cei care iau decizii la nivelul Bruxelles-ului sunt neserioși, le râde Rusia în nas și ei se fac că nu înțeleg despre ce e vorba? Costurile vor fi mari pentru noi și pentru generațiile viitoare", a spus Armand Goșu.

El a subliniat că toate țările care se pot alinia pe o platformă anti-occidentală ajută Rusia, iar că la Istanbul, Doha și Dubai aeroporturile sunt pline de ruși. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai check icon
    Lucrurile acestea se stiu bine in UE. Pe fata se vorbeste de sanctiuni iar in spate firmele lucreaza pentru profit iar fraierii sunt cei care respecta embargoul.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult