Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Pentru o țară precum România, câți spioni alocă Rusia? Profesorul Armand Goșu, „În fața ta”: „Rusia ia în serios România. Cred că mulți și cred că de la diverse servicii”

Armand Goșu Foto: Inquam Photos/ George Călin

 Foto: Inquam Photos/ George Călin

Pentru o țară precum România, câți spioni alocă Rusia?, a fost întrebat, în timpul emisiunii „În fața ta” de la Digi24, Armand Goșu, profesor, scriitor și istoric specializat în spațiul ex-sovietic.

„Rusia ia în serios România, ia în serios România pentru că e parte a lumii occidentale, ia serios România pentru că sunt baze străine aici. Cred că mulți și cred că de la diverse servicii, cred că sunt mai multe rețele. În mod tradițional, în România acționează două-trei rețele de informații, nici nu știu unii de alții. Probabil în acest moment, cei mai activi nu sunt cei de la SVR, spionajul clasic, ci cei de la GRU, militar”, a răspuns el.

La televiziunile rusești, România a început să fie vizată din ce în ce mai mult în ultimul an de aparatul propagandistic, fără a deveni însă ținta predilectă, a subliniat istoricul. 

„România apare ca fiind țară occidentală, mai apare ca țintă pentru rachetele rusești, dar totuși trebuie să recunoaștem prioritatea propagandei este Polonia. Țările baltice, dar mai ales Polonia (...) Asta nu înseamnă că România scapă atenției lor. România este legată de Moldova, câteodată legată de Statele Unite, dar nu e o țintă predilectă a propagandei lor. Problema lor eternă, dar asta pe sute de ani, e lumea anglo-saxonă. Londra trebuie bombardată, Polonia o urăsc, dar astea sunt și lucruri care vin din istorie. Cu România, lucrurile sunt mai dificile, ceva mai complicate, mi-ar trebui ceva mai mult timp ca să explic de ce România nu dă bine să fie principalul adversar. Pentru că România a fost distribuită pentru un alt rol în propaganda rusească, pe care îl moștenește din Al Doilea Război Mondial. Românii sunt ăia mai nătărăi cum e bancul cu Bulă. Așadar, propaganda lor în Al Doilea Război Mondial a Poziționat România ca un fel de Tăntălăul clase și nu poți acum să faci război cu tăntălăuL clase. Tu te lupți cu premiantul clasei, care e Anglia, mai apoi cu Polonia, România e și ea pe acolo, dar nu ți-o fixezi, nu ți-o delimitezi ca principal adversar, pentru că atunci ai avea tu o problemă”, a declarat Armand Goșu.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată la Digi24 sâmbăta și duminica, de la ora 14:00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Da, tantalaul clasei e cel care informeaza diriginta si Romania e buna, asa prostanaca cum e, ca informeaza bine...ma tem ca asa stau lucrurile....
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult