Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Pentru o țară precum România, câți spioni alocă Rusia? Profesorul Armand Goșu, „În fața ta”: „Rusia ia în serios România. Cred că mulți și cred că de la diverse servicii”

Armand Goșu Foto: Inquam Photos/ George Călin

 Foto: Inquam Photos/ George Călin

Pentru o țară precum România, câți spioni alocă Rusia?, a fost întrebat, în timpul emisiunii „În fața ta” de la Digi24, Armand Goșu, profesor, scriitor și istoric specializat în spațiul ex-sovietic.

„Rusia ia în serios România, ia în serios România pentru că e parte a lumii occidentale, ia serios România pentru că sunt baze străine aici. Cred că mulți și cred că de la diverse servicii, cred că sunt mai multe rețele. În mod tradițional, în România acționează două-trei rețele de informații, nici nu știu unii de alții. Probabil în acest moment, cei mai activi nu sunt cei de la SVR, spionajul clasic, ci cei de la GRU, militar”, a răspuns el.

La televiziunile rusești, România a început să fie vizată din ce în ce mai mult în ultimul an de aparatul propagandistic, fără a deveni însă ținta predilectă, a subliniat istoricul. 

„România apare ca fiind țară occidentală, mai apare ca țintă pentru rachetele rusești, dar totuși trebuie să recunoaștem prioritatea propagandei este Polonia. Țările baltice, dar mai ales Polonia (...) Asta nu înseamnă că România scapă atenției lor. România este legată de Moldova, câteodată legată de Statele Unite, dar nu e o țintă predilectă a propagandei lor. Problema lor eternă, dar asta pe sute de ani, e lumea anglo-saxonă. Londra trebuie bombardată, Polonia o urăsc, dar astea sunt și lucruri care vin din istorie. Cu România, lucrurile sunt mai dificile, ceva mai complicate, mi-ar trebui ceva mai mult timp ca să explic de ce România nu dă bine să fie principalul adversar. Pentru că România a fost distribuită pentru un alt rol în propaganda rusească, pe care îl moștenește din Al Doilea Război Mondial. Românii sunt ăia mai nătărăi cum e bancul cu Bulă. Așadar, propaganda lor în Al Doilea Război Mondial a Poziționat România ca un fel de Tăntălăul clase și nu poți acum să faci război cu tăntălăuL clase. Tu te lupți cu premiantul clasei, care e Anglia, mai apoi cu Polonia, România e și ea pe acolo, dar nu ți-o fixezi, nu ți-o delimitezi ca principal adversar, pentru că atunci ai avea tu o problemă”, a declarat Armand Goșu.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată la Digi24 sâmbăta și duminica, de la ora 14:00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Da, tantalaul clasei e cel care informeaza diriginta si Romania e buna, asa prostanaca cum e, ca informeaza bine...ma tem ca asa stau lucrurile....
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult