Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Cumințenia pământului” ar putea fi cumpărată, pentru țară, de oamenii bogați din România

Am tot fost întrebat: De ce nu dă BNR banii pentru a fi cumpărată „Cumințenia pământului”? Răspunsul e simplu: pentru că legea îi interzice Băncii Naționale să facă astfel de finanțări. Anii ’90, când BNR a finanțat ridicarea Bibliotecii Academiei, sunt acum istorie. Au urmat vremuri noi și legi noi.

Pentru ca această operă de artă să rămână în România, comunitatea oamenilor de afaceri ar putea s-o cumpere. S-o cumpere pentru țară! Fără ca statul să intre în buzunarele oamenilor săraci, prin buget. Ar fi un gest de respect al oamenilor bogaţi faţă de istoria noastră. Mereu familiile înstărite au sprijinit țara cu bani. De ce nu s-ar repeta istoria?! Cumpărarea de către statul român a statuii, din banii tuturor contribuabililor, ar fi o soluţie stânjenitoare; o soluţie de ultimă instanţă.

Până la 1 octombrie, se pare, încă se mai poate face ceva ca să nu se recurgă la gesturi de ultimă instanţă. Întemeietorul Băncii Naționale, Eugeniu Carada, un om de afaceri prosper din a doua jumătate a veacului al XIX-lea și începutul veacului XX, a susţinut din propriul buzunar… nu cumpărarea unei statui, ci un război. 

(Foto Inquam Photos / Octav Ganea)

Poate puţini ştiu că Războiul de Independenţă din anii 1877 - 1878 a fost finanţat prin eforturile acestui bogat om de afaceri, un mare patriot, pentru că ţara era sugrumată financiar şi nu mai putea susţine războiul numai din fonduri publice. Eugeniu Carada a contribuit cu mari sume de bani la susținerea unui război, nu a cumpărat doar o statuie.  

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  pai d. Carada a infiintzat banca nationala inainte sau dupa ce a finantzat razboiul de independentza? ce vreau sa zic e ca unii fac acte de filantropie pt ca situatia nou creeata le aduce alte oportunitatzi sa recastige ce au "investit". Pe de alta parte, aia de au murit pe front in razboi, au dat totul si nu au mai primit nimik in schimb. reintorcandu-ne la statuie, nu pot sa nu remarc discrepantza dintre importantza nationala a sustinerii financiare a unui razboi de independentza fatza de cumpararea unei statui...ok, daca gasitzi niste bogatasi care sa isi faca reclama cu fapta de vitejie, f bine dar totusi sa pastram niste proportii
  • Like 0
 • check icon
  da dar noi nu prea avem oameni de afaceri adevărați, ci doar „foștii„ ajunși prin furturi „oameni de afaceri„ , parveniți până-n măduva oaselor ce nu aparțin de nimic,nici măcar de propria imagine.
  • Like 0
  • @
   check icon
   corect...si continuind rationamentul, daca securistii astia ar sponsoriza cumpararea cumintzeniei, tot cu bani ciorditzi de la buget ar sustine "donatziile"...singura diferentza ar fi ca la fiecare leu donat, ar trebui "deturnatzi" 5 lei...deci...nu mai bine cumperi cu bani de la buget?
   • Like 0
 • check icon
  Corect punctul de vedere. Hai să vedem câți dintre cei din top 300 "bogătani" vor băga mâna în conturi să scoată ceva mărunței din banii făcuți, în majoritatea covârștitoare a cazurilor, tot de pe urma statului român, deci din bănuții noștri. Hai să vedem patriotism și dragoste pentru cultura românească!
  • Like 1
 • MihaiSt check icon
  Domnul Vasilescu-Distonocalm eludeaza fondul problemei: bate obrazul unor "oameni bogati", dar nu le cere bugetarilor de lux sa cumpere sculptura. Este bine ca se aminteste de Eugen Carada, numai ca atunci erau alte vremuri (printre altele, nici nu exista "Banca de scompt si circulatiune", precursoarea BNR...). Raportarea la perioade mai recente ar fi cu siguranta mai dificila si mai delicata...
  • Like 0
 • Aveţi dreptate, dar mai avem cetăţeni ca Eugeniu Carada? Pot fi comparaţi bogaţii de astăzi cu bogaţii de ieri? Suntem la etapa Dinu Păturică, domnule Vasilescu. Eu aveam altă propunere: să de banii necesari Florică şi Pescariu, ăştia de au furat din banii publici şi DNA-ul i-a declarat negustori cinstiţi...
  • Like 1
 • Să ceri bani de la oameni ca să cumperi statuia aia ca să îi faci zestre șmecherului care a furat-o de la Muzeul Național (cu acte în regulă) este nu numai imoral, ci vrei să faci cît mai mulți oameni complici la furt. Soluția este foarte simplă, și o tot zic de mult: statuia e patrimoniu național și nu poate fi scoasă de pe teritoriul țării. Șmecherul să și-o țină unde vrea. Apoi să dai o lege privind obligația posesorului de obiecte din patrimoniul național prin care să îl obligi să le țină în bune condiții. Dacă nu pate, îkl tot amendezi pînă îi piere cheful să stea cu laba întinsă după pomană.
  • Like 0
 • Dan check icon
  Un articol ipocrit si neterminat. Era de bun simt sa se termine in una dintre urmatoarele variante:
  1. Conform principiilor enuntate mai sus si pentru ca sunt suficient de bogat, ma angajez sa donez xoxo lei.
  2. Conform principiilor enuntate mai sus si pentru ca BNR are suficienta influenta, ma angajez sa sustin o schimbare a acestor legi nedrepte care nu dau voi BNR sa doneze in acest scop.
  3. Eu si cu amicii mei putem plati statuia din 2 salarii, dar ne angajam sa donam doar unul ca sa ii lasam si pe altii sa se simta ca participa.

  Recunosc ca ultima varianta este putin ironica, insa primele doua nu sunt. E usor sa iti exprimi ipocrizia in cuvinte si e foarte greu sa faci ceva concret...
  • Like 0
 • Nu are nici o utilitate cumpararea statuii. Oamenii nu vor deveni mai buni, nu vor deveni mai destepti, nu vor deveni mai bogati. Is atat de multe locuri unde am putea face o diferenta cu acei 11 milioane de euro. Si aceste articole "la suflet" nu aduce nici un argument valid pentru care un om bogat ar trebui plateasca pentru statuie.
  • Like 0
 • Alex check icon
  Foarte bun articol. La suflet. M-am uitat prin conturi, dar din pacate mai lipsesc vreo 10 milioane de euro. Acum serios, nu cunosc persoane care sa aiba o avere de cca 50 milioane de euro, depusi la banca, facuti cinstit in Romania. Oricat de bogat ai fi cred ca este o lichiditate minima necesara pentru a face astfel de cumparaturi. Sunt cativa domni prin IT, electronice sau alte domenii mai putin cunoscute care au facut averi cinstite dar nu cred ca au aceste lichiditati. Capitalismul nostru e prea tanar pentru astfel de investitii personale. Baietii destepti din energie, banci, finante in general, tunarii imobiliari nu cred ca sunt tinta rugamintilor dvs. Acum de cand DNA a prins firul si tot trage de el, stau cu capul la cutie si nu se manifesta. Pe de alta parte statul poate cumpara linistit din banii celor multi statuia pentru ca dupa cum se stie, arta in general si cea de buna calitate si cu valoare certa cum este in acest caz este o investitie buna. Sunt sigur ca un specialist de talia dvs stie asta, dar si cei din 'elita' tarii (am avut un caz sau doua de strangatori de arta -prim ministru - ministru). In cel mai rau caz, va rog cu tot respectul sa vorbiti cu domnul Isarescu - sa faca dansul investitia din banii de prima ai BNR
  • Like 0
 • Tot pe principiul donatiei , si brancusi la inceputul anilor '50 a vrut sa lase mostenire atelierul lui, iar neamul sau , adica noi romanii, am refuzat. De ce as dona macar un leu pentru ca un guvern nu stie sa isi aprecieze valorile?
  Daca nici atunci si nici acum statul nu vrea sa investeasca intr-o emblema a sculpturii moderne la nivel mondial, de ce sa ma chinui sa ascult spamurile cu Brancusi?
  Al nostru, al meu , al nimanui, al altora dar nu al nostru.
  • Like 1


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult