Excepțional discursul acestei doamne directoare!
Am ascultat-o aseară la Gala care premiază directorii performanți de școli din România și mi-a dat încredere că încă avem oameni!
Daniela Orășanu este directoarea Colegiul tehnic de căi ferate „Unirea” Pașcani și, pe scena Operei Naționale, a spus următoarele:
„Eu sunt directorul liceului la care acum 10 ani nimeni nu voia să fie.
În 2015 când am devenit director la Colegiul Tehnic „Unirea” Pașcani, cu 7 zile înainte de începerea anului școlar, am găsit lucruri care mă urmăresc și astăzi. Plafoanele din băile internatului riscau să se prăbușească în orice moment, în sala de mese din cantină nu voiai să mănânci pentru că riscai să te îmbolnăvești, în școală nu exista internet decât în câteva birouri. Un șoc am avut și când am intrat în biroul meu, când am văzut calculatorul, adică un monitor, o tastatură și o foaie de hârtie pe care scria userul și parola. Parcă lipsește ceva, nu? Ați ghicit, lipsea unitatea centrală.
În ultimii 9 ani am fost întrebată foarte des de unde-mi iau eu energia. Și răspunsul a fost invariabil, de fiecare dată: din copilul din mine, așa cum spune și David Popovici.
Și apropo de copii. Și copiii noștri au devenit campioni atunci când au plecat din școală.
Ecaterina, venită dintr-un sat de pe Valea Moldovei, a stat 4 ani în acel internat și astăzi este câștigătoarea trofeului pentru cel mai bun tânăr profesionist în finanțe din Anglia.
Adrian, promoția 2019, crescut mai mult de către bunici, a absolvit o facultate de medicină din Londra și astăzi este cercetător în oncologie la studii doctorale în Anglia.
Florica, venită dintr-un cătun neelectrificat, promoția 2021, admisă la liceu la evaluarea națională cu media 5 la matematică, a terminat liceul la bacalaureat cu media 10 la matematică și astăzi este studentă la masterat la matematică și se pregătește să se întoarcă în școală și să devină profesor.
De la liceul la care nimeni nu voia să fie, Colegiul tehnic „Unirea” a ajuns astăzi să fie drumul direct către o carieră în antreprenoriat, finanțe, inginerie, mai nou în arhitectură, pentru că, nu-i așa?, „fă tot ce poți mai bine pentru ceea ce-ți dorești tu mai mult”. Dacă David Popovici a devenit campion olimpic înotând cu 0,02 secunde mai repede, atunci ar trebui ca și noi toți să facem un pic mai bine și mai mult cu 0,02 în plus. Pentru că oamenii obișnuiți fac lucruri extraordinare atunci când sunt împreună. Iar eu nu aș fi fost pe această scenă fără colegii mei”.
***
Daniela Orășanu este Directorul anului în România, trofeu primit aseară la Gala AVE (Asociatia Pentru Valori In Educatie - AVE Romania). Acum 9 ani, doamna Orășanu a preluat un liceu care cădea pe elevi și l-a transformat într-o navă spațială (în sensul propriu al cuvântului, deoarece la liceu se fac azi cursuri despre analize de date, modelare 3D, robotică sau pilotare de drone).
A scris proiecte și s-a zbătut să atragă fonduri europene cu care a renovat școala, a dotat-o cu tehnologie, a asigurat un prânz pentru copii, i-a pregătit pe profesori la cursuri de specializare internațională și pe copii pentru meseriile cerute de companiile private. Doar anul acesta Colegiul tehnic Unirea gestionează bugete de 4 milioane de euro. Rezultatele? La „liceul la care nu voia nimeni să vină”, absenteismul a scăzut cu 53,63 la sută, iar rata de promovare la bac a crescut de la 52 la sută la 78 la sută. Obiectivul doamnei directoare este scris la intrare: „Aceasta este școala în care vii copil și pleci om”. Spune că scopul său nu e să-i pregătească pe copii pentru examene, ci să-i facă oameni autonomi și independenți. Și pentru că, de prea multe ori, „copiii vin la școală cu un deficit de iubire”, profesorii le devin familie iar școala o nouă casă.
DISCURSUL DIRECTOAREI DANIELA ORĂȘANU, ȚINUT PE SCENA OPEREI, POATE FI URMĂRIT AICI
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.