Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Dana, tu ești proprietar sau chiriaș?” Achiziția unei locuințe: credit imobiliar, ipotecar sau chirie? Ce trebuie să știi înainte de a lua decizia finală. Răspunsuri la „De toți banii by BT”

De toti banii - episod

Foto captură Youtube / De toți banii by BT

Când vine momentul să alegi între a fi chiriaș sau proprietar, întrebările nu sunt deloc simple: Merită să investești într-o locuință proprie? Ce implică un credit ipotecar sau imobiliar? Cristian Păun, profesor de economie, alături de actrița Anca Dinicu și economista Ana Țepuș, au oferit răspunsuri și și-au împărtășit experiența într-un nou episod al show-ului „De toți banii by BT”, din programul de educație financiară FIT - Finanțe pe Înțelesul Tuturor, susținut de Banca Transilvania.

„A avea o casă proprie este important, mai ales că îți salvează costurile chiriei”, a subliniat profesorul Cristian Păun. „Însă, o astfel de investiție blochează un capital și poate reduce flexibilitatea, într-o lume tot mai globalizată”, a continuat acesta. Pe de altă parte, dacă locuința este amplasată în zona centrală a unui oraș mare sau într-un loc cu potențial de apreciere din punct de vedere imobiliar, aceasta poate deveni un activ valoros, fie prin închiriere, fie printr-o vânzare viitoare, explică Ana Țepuș, economistă și content creator.

Show-ul este moderat de Dana Ciriperu, jurnalistă, și de Silviu Istrate (Faiăr), content creator.

Credit imobiliar vs. credit ipotecar

Un aspect important pentru cei care iau în calcul achiziția unei locuințe este tipul de credit. Ana Țepuș a explicat diferențele dintre cele două tipuri de credite. Creditul ipotecar implică garantarea exclusivă cu proprietatea achiziționată, iar condițiile sunt mai stricte. Acesta este potrivit pentru cei cu venituri stabile. Creditul imobiliar, în schimb, oferă mai multă flexibilitate, fiind permisă utilizarea altor garanții sau implicarea unor co-garanți, însă vine adesea la pachet cu costuri mai ridicate.

„Ipoteca funcționează ca o garanție între tine și bancă: ești proprietar, dar nu te poți folosi integral de bun până la stingerea creditului,” a explicat Cristian Păun.

„Dana, tu ești proprietar sau chiriaș?” La întrebarea lui Silviu, Dana a răspuns: „O vreme aș fi răspuns mai bine chiriaș, acum aș zice că mai bine proprietar”.

Avansul

Un sfat unanim oferit de invitați este importanța avansului. „Este util, deoarece reduce valoarea ratelor și te ajută să obții condiții mai avantajoase,” a subliniat Cristian Păun. În plus, avansul te învață disciplina economisirii, un pas esențial înainte de a te înhăma la un credit pe termen lung.

Putem lua un credit destinat achiziției unei locuințe, fără avans?, a întrebat moderatoarea. „Pentru creditul ipotecar este obligatoriu avansul. S-ar putea ca pentru creditul imobiliar să nu fie nevoie de avans. Din punctul meu de vedere, avansul este foarte util. Este util în primul rând că pentru a-l constitui trebuie să pui deoparte în prealabil niște bani și asta e un exercițiu foarte bun, că am vorbit despre economisire, și doi - până la urmă avansul îți poate reduce rata pe care tu o ai de plătit și încadrează un credit mult mai bine în venitul tău”, a explicat profesorul de economie.

Cum îți dimensionezi rata

Pe de altă parte, rata lunară pentru un credit destinat achiziției unei locuințe nu ar trebui să depășească 40% din veniturile unei persoane, spune profesorul de economie.

„Acum există restricții la nivelul sistemului bancar cu privire la cât de mult poate fi rata încadrată procentual în venitul tău. Mai mult de 40%, din ce știu eu, nu poate să depășească. Ca să nu mai vorbim de faptul că există și programe în momentul de față pentru tineri și care sunt destul de atractive, mai ales pentru cei cu venituri scăzute, iar băncile și-au pliat produsele de creditare inclusiv pe aceste scheme”, spune profesorul Păun. O altă recomandare este simularea creditului în funcție de mai mulți factori: avans, termen de rambursare și condiții financiare actuale. „E în interesul tău să ceri simulări și să fii curios despre costurile reale ale unui credit pe termen lung”, a adăugat Cristian Păun.

Proprietar sau chiriaș? Depinde de priorități

Anca Dinicu, actriță și content creator, recunoaște că, deși preferă să fie chiriaș, pentru că asta îi oferă flexibilitate, visează să-și cumpere o locuință. Totuși, fără un contract stabil sau venituri constante, această opțiune rămâne momentan inaccesibilă, vede ea.

„Cumva eu nu am de ales, în situația mea, adică eu sunt pro-chirie, pentru că nu am acum posibilitatea să-mi fac un credit. Eu m-aș duce acum la bancă, doar că ce am de prezentat este un contract care să confirme faptul că eu, a la long, am un salariu stabil. Și dacă nu ai chestia asta? Eu fac așa: îmi pun deoparte bani, într-un cont de care nu mă ating. Și atunci când se strânge toată suma pentru un apartament, eu atunci mă duc să-l cumpăr. Pentru că nu am alta variantă, repet”, a spus Anca Dinicu.

De cealaltă parte, Ana Țepuș a amintit că există și varianta creditului imobiliar „în care nu trebuie să ai neapărat un contract pe o perioadă nedeterminată, poți să ai un contract de muncă pe perioadă determinată și să garantezi”. „Este un exercițiu și acesta - să apelezi poate chiar la un broker de credite care te poate ajuta să identifici instrumentele financiare care ți se potrivesc. Pentru că ele se schimbă de la an la an”, vede Ana Țepuș. Ea sugerează o analiză atentă: „Dacă diferența dintre chirie și rata lunară este justificată de confortul și avantajele pe termen lung ale locuinței, atunci proprietatea devine o investiție inteligentă”.

Momentul potrivit pentru cumpărarea unei locuințe

„Cel mai bun moment pentru a achiziționa o locuință este atunci când ai venituri stabile, un avans consistent și o viziune clară asupra viitorului tău,” concluzionează profesorul Cristian Păun. El a explicat că un credit pentru o locuință poate fi o oportunitate, dar este și un angajament serios, iar pregătirea financiară și informarea corectă sunt esențiale. Fie că alegi să stai cu chirie sau să cumperi o locuință, decizia depinde de prioritățile și obiectivele personale. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ceb check icon
    Creditul imobiliar sau ipotecar te ajuta sa-ti construiesti propria avere in timp. Daca o lasi mostenire urmasilor, dupa 2-3 generatii, nu se va mai pune problema ca acestia sa se imprumute pentru a cumpara o locuinta, avand mostenita averea predecesorilor. Asta e marele atu al proprietatii asupra locuintei.
    Generatiile urmatoare se pot concentra pe alte aspecte ale calitatii vietii: educatie, sanatate, independenta financiara, ocupatie corelata cu aspiratiile personale, etc.

    Chiria, in schimb are alt mare avantaj: flexibilitatea locului de munca. Foarte important in tinerete, pana ajungi la maturitatea profesionala care sa-ti permita castiguri suficiente si viata de calitate.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult