Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Dar ce, aveți Guvid?!”

Primii pelerini au luat cu asalt municipiul Iași și au surprins autoritățile. Sărbătorile Sfintei Parascheva sub semnul pandemiei de Covid 19 au totuși loc. Chiar dacă ceremoniile religioase încep pe 8 octombrie, credincioșii au sosit cu sutele la Iași. Și au surprins pe toată lumea. În curtea catedralei mitropolitane, noțiunea de distanțare socială nu există, iar măștile se poartă sub nas sau bărbie. Ministrul Sănătății aflat sâmbătă la Iași a declarat că se așteaptă ca oamenii să respecte regulile în timpul sărbătorilor. Apoi, Nelu Tătaru a mers pe pietonalul Ștefan cel Mare printre grupuri de oameni fără măști.

Pelerinaj Sf. Parascheva 2020

„De frică cu ce se întâmplă în țara asta am venit mai devreme! E rândul mare și merge bine. Am venit de la Galați și suntem mulțumiți că ne-am atins de moaște”, a povestit cu masca sub bărbie o pelerină.

În curtea catedralei, rândurile credincioșilor se împletesc ca un cordon în jurul bisericii. Racla cu Sfintele Moaște e încă în catedrală.

Noțiunea de distanțare socială nu există nici măcar atunci când se intră în interiorul bisericii.

Răzleț câte un preot încearcă să distanțeze credincioșii dar fără succes de multe ori.

Patru sau cinci ore, atât a stat la rând un pelerin în aceste zile pîna la momentul atingerii raclei.

Maria a venit din București și spune: „ am venit mai devreme ca să evit aglomerația dar tot de aglomerație am dat. Cam trei ore am stat la rând. Am să mă rog să dispară și boala asta. Am să sărut moaștele cu masca, că asta e viața! E atîta lume!”.

Cum a gândit Maria din București au gândit mai mulți. De la o oră la alta, credincioșii continuă să vină. Măsurile anunțate de autorități privind distantarea sunt doar la nivel declarativ. Că doar nu au început oficial sărbătorile. Mai e până pe opt octombrie, ziua în care moastele vor fi scoase spre închinare în curtea Mitropoliei În catedrală e aglomerație. Icoanele se sărută. Ca și racla. Zece minute cât am stat în catedrală nu am văzut pe nimeni dezinfectând icoanele. La ieșirea din Mitropolie, credinciosii așteaptă în grupuri. Nedistanțați și fără mască.

„- Am venit mai devreme ca să evităm coada! E destulă, așteptăm!

- Sunt respectate măsurile de protecție!? întreabă reporterul.

- Pe unele părți!

- Dar ce, e Guvidul pe aici? Ca să știm să plecăm!

- Sperăm să fie bine de Crăciun, că de Paști am văzut!”

Aflat sâmbătă la Iasi, ministrul Nelu Tătaru crede că pelerinii vor fi responsabili și vor purta mască.

După declarații Nelu Tătaru a făcut o plimbare pe Pietonalul Stefan Cel Mare printre grupuri de pelerini fără mască. Doar atenționarea și sancțiunile nu țin de ministerul sănătății.

Primarul Mihai Chirica e încrezător și spune că au fost suspendate concertele și târgurile.

Alți pelerini ajunși cu grupul în curtea catedralei spun după ce văd rândurile doar atât: „Doamne Ajută!”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Am citit articolul care prezinta doar situatii negative. Pana si titlul - este tendentios. In discutii se foloseste cuvantul - guvid - in gluma sau pentru a evita pronuntarea umelui acestui virus - nu pentru ca nu se cunoaste denumirea.
    Mentionez ca in incinta Mitropoliei am vazut ca se efectueaza dezinfectia periodica a icoanelor. Din comentarii se vede cata rautate poate sa existe in tara aceasta!

    • Like 1
  • Ar trebui ca politia,jandarmeria sa-si faca datoria,daca de buna voie nu inteleg ar trebui aplicata legea.Ei inca nu inteleg ca mor oameni nevinovati si ajuta la raspandirea virusului.Voi ati vazut ce diferenta de mentalitate este intre locuitorii din Madrid ,si Bucuresti sau Iasi?
    • Like 3
    • @ Mariana Veron
      Cum ar putea sa-si faca datoria? Sa intre cu ciomegele in ei si sa-i alunge? Da, asa ar trebui caci avem de-a face cu imbecili habotnici, limitati in gandire, manipulati de unii dintre cei ce ar trebui sa se ocupe de siguranta sanatatii lor, daca ei, bietii, nu pricep. Popii ar tebui sa renunte la sarlatania cu scopul de a mai face niste bani. Dar, in mod sigur s-ar naste nemultmiri, proteste, violente care ar periclita administatia statului. Este o situatie fara rezolvare. Cine are cu ce gandi sa se fereasca cat poate. Restul, vorba ceaa: dumnezeu cu mila.
      • Like 2
  • Dorin check icon
    Geme țara asta de habotnici,doar nu PSD iștii și-au obișnuit bine votanții să-i care moca la tot felul de moaște.
    • Like 2
  • Salutari ! Fapt . Ora 15.30 aproximativ, Antena 3 ; in platou , moderatoarea si un ins de la PSD , fost PMP , unu Cristescu ; parerist prin telefon , un popa sau calugar , nu stiu exact teapa individului ; auziti , oameni buni ce scoate pe gura , trogloditu' de popa / calugar - ,, ia sa ne mai lase acest Arafat , cu directivele lui , ca nu-i roman de-al nostru , e palestinian si musulman , nu-i crestin ca noi , strain de neamul nostru romanesc ,, bla, bla - si gusteru' o tinea tot asa , fatuca cu greu putand struni ipochimenu' ! Ei , pupatorilor de oase ,, sfintite ,, ( vad ca sunt fo' 2 , prin preajma ) , ce parere aveti de atitudinea si spusele hirsutului intzolit in in rochie neagra ? Domnul Raed Arafat este doar un musulman si palestinian ? NU , pupatori de de fluiere si tigve slefuite , este un mare OM ! Din nefericire , sutele de milioane de coreligionari de-ai sai , sunt cu 5 secole in urma vremurile noastre ! insa acest om , in domeniul dumnealui , ne-a facut oameni , a salvat multe mii , a deschis orizonturi noi , a fondat o scoala ! Iata insa , cine-l pretzaluieste ! Un shaman siberian in sutana , fara o ocupatie licita ,un inutil social , dar care traieste si traieste bine , din stipendiile acestui Stat ,, laic,, si din vamuirea ,, pozunarului ,, turmelor de ,, pelerini ,, ... Halal , natiune ! Sanatate tuturor ! PS . Spor la scris cimpanzeilor care m-a vor ,, combate ,, cu un condei preacucernic ! Si pravoslavnic , evident ...
    • Like 6
    • @ Luigi Cosma
      dan check icon
      ,,Antena 3 difuza, la o zi după alegeri, imagini cu persoane care ar scotoci în sacii cu voturi într-o incintă a Biroului de Circumscripţie Electorală a Sectorului 1, pe sub nasul jandarmilor. Totul în tandem cu primărița furioasă de eșec, care a folosit imaginile pe Facebook pentru a lansa alerta de „fraudă” și pentru a cere renumărarea voturilor și, mai mult, reluarea alegerilor."
      Asta e antena dupa care te iei?
      • Like 0
    • @ Luigi Cosma
      Nu un cimpanzeu te va combate. Alea sunt animale cu inteligenta. Te va combate fie un sarlatan de popa, pus doar pe furtisag, fie un ales, imbecil sau vandut, fie un habotnic a carei parere nici nu conteaza, atat este de retardat.
      • Like 2
    • @ dan
      Publicul, angajatii asa numitii "oameni de tv", si invitatii din studiourile antenelor nu merita a fi bagati in seama. Pentru ei nu este decat ocna si obligarea de a da toti banii incasati nemeritat.
      • Like 1
  • Mike check icon
    În curtea catedralei mitropolitane ... ? Cum e corect metropolitane, s-au mitropolitane?
    • Like 0
    • @ Mike
      dan check icon
      Pai ambele sunt corecte:
      -mitropolitan-referitor la mitropolie
      -metropolitan-referitor la metropola
      • Like 3
    • @ Mike
      dan check icon
      Mitropolia Moldovei și Bucovinei este o unitate administrativă a Bisericii Ortodoxe Române. Ea este condusă în prezent de Teofan Savu, care poartă titlul de arhiepiscop al Iașilor și mitropolit al Moldovei și Bucovinei.
      Mitropolia are si o catedrala, unde se gasesc,inca, din fericire, moastele Sfintei Cuvioase Parascheva.
      • Like 1
    • @ Mike
      Corect e "sau".
      • Like 4
    • @ dan
      Mai bine ,s-ar ,ocupa de lucruri mult mai utile societatii si mai necesare ,acum ,in vremuri de pandemie ,Vom vedea ,cu cat v-a creste nr,infectilor ,dupa ce vor linge moastele ,! Cati copii , se culca seara , flamanzi , sau ,analfabeti , nu mai intereseaza , Daa , stiu ca sunt cateva manastiri ,care se ocupa cu cresterea si educatia copiilor ,fara familie , dar nu este suficient !
      • Like 0
  • Poporul asta nu se mai civilizeaza, se tot duce sa pupe moastele... Altfel, nu ar lua vreo atitudine, doamne-fereste, daca cineva arunca gunoi pe strada, daca e cineva agresiv in spatiul public, toti talc malc si se gandesc cum au pupat ei moastele si cum o sa-i ajute pe ei marele dumnezeu.... Eu sincer cred ca dumnezeu nu da doua parale pe ei, pe el il intereseaza numai oamenii adevarati, cei care, dupa cum spune la biblie, au fost facuti dupa chipul si asemanarea lui.... animalele astea bipede si decerebrate nu au nimic de a face cu chipul si asemanarea domnului, oricat de des ar pupa toate moastele de pe pamant.
    • Like 10
    • @ andreea dragusin
      Mike check icon
      Cultura si civilizatia, au la origine religia. Stiinta de carte s-a raspandit prin biserca, iar cele mai vechi scrieri le gasim in cartile bisericesti. Prima Biblie a fost tiparita in anul 1455 de catre Johannes Gutenberg cu tiparul inventat de el,
      Dosoftei, Mitropolit al Moldovei, poet şi traducator, care a adus limba romana în Sfantul Altar:
      Religia este in istoria si traditiile poporului roman. Zadarnic incercati voi sa stergeti istoria si tradtiile natiunii noastre. Nu veti reusi niciodata.
      Nu aveti cum sa anulati faptul ca Stefan cel Mare a aparat Moldova de invadatori animat de credinta in Dumnezeu. Cate biserici a construit Stefan cel Mare?
      De ce construia Stefan cel Mare biserici?
      Primele scoli au functionat pe langa biserica. Ion Greanga a invatat sa scrie si sa citeasca la biserica.

      • Like 2
    • @ Mike
      Nu incerc sa sterg nici istoria si nici traditiile, prietene. Stefan cel mare si sfant a ridicat 47 de biserici care sunt niste bijuterii ale arhitecturii acelor vremuri. Dar Stefan cel Mare si Sfant a facut si altele: s-a dus la lupta impotriva turcilor, i-a casapit de cateva ori, a reusit sa isi mobilizeze ostenii - pe cand, dupa cum spuneam, acesti pupatori de moaste nici macar sa faca observatie unuia care arunca gunoi pe strada nu indraznesc, sau poate ca nu le pasa. Lui Stefan i-a pasat de soarta tarii lui, a actionat. Astia asteapta sa le puna dumnezeu in traista, poate-poate cine stie, s-o intampla minunea....
      • Like 8
    • @ andreea dragusin
      Like & stima !
      • Like 1
    • @ andreea dragusin
      Se povesteste ca Stefan Cel Mare si Sfant,, pe unde castiga ,cate o batalie impotriva dusmanilor tarii ,, dadea ordin , sa se construiasca cate o biserica . Asa se , explica nr. mare de manastiri si biserici din Moldova ,Apropo , oare cine mai stie ca in Com Feleacu de langa Cluj Napoca , este o biserica ,construita de pe vremea lui Stefan Cel Mare , in semn de multumire lui Dumnezeu pentru ,victoria impotriva dusmanului ! Asa am ,auzit si eu ,nu stiu cat ,adevar este .
      • Like 0
  • Pacat ca nu mai lasa sa se pupe moastele , mai scapam de cativa din ei . Ca se pare ca in tara asta doar indoctrinatii si unele minoritati au voie sa se adune. O spun simplu daca astia ar pupa moastele ar mai scade PSD cu 10% la parlamentare.
    • Like 7
    • @ Silviu Pop Sese
      Sunt pupator de moaste, adica cinstesc pe prietenii lui Dumnezeu si ale lor SFINTE moaste, care au facut voia Lui si care intru adeverire au primit acest dar. Oricat ati vrea voi ateii indraciti, lumea fara Dumnezeu nu va exista, pt ca nu are sens.
      • Like 2
    • @
      Parerist check icon
      Mai răsfirați băieți, mai răsfirați....
      • Like 8
    • @ Emilian Serbanescu
      Pupatorule de moaste, ,,mergi repede si pupa de 100 de ori ,caci doar asa ,vom mai scapa de ,,unii ,dusi pluta , si prostii psd-ului ,,
      --Precizez ca NU sunt ateu , dar nu pot vedea ,cata prostie ,poate fi in capul unor ,asa-zisi ,credinciosi ! BOR ===Minciuna --smecherie -- afacere si banii cu carul !
      --In final ,te intreb ,,Emilian Serbanescu ?
      ---Unde scrie in Sf. Biblie , despre toate ,prostiile ,,afacerile necurate , , care domina in bor ? Nici unde ,doar in capul si mintea lui ala de la Constanta ,,al Tomisului ,care schimba si Ziua Pastelui !
      ---Cat de redusi mintal ,pot sa fie ,unii indivizi ,cand intreaba ;;
      --Dar ce ,,aveti Guvid ? Ori , guvid , se numeste un pestisor mic , din apele Marii Negre ,la Constanta ,, Asta arata inca odata nivelul de educatie ,al celor prezenti acolo ,
      • Like 3
    • @ Parerist
      Ba,,nu ! Lasa-i sa se inghesuie ,,sa primeasca , ce au cautat ! Si atunci ,isi vor da seama , de greseala . Ca asa-i facut Omul (unii ) ,daca nu vede ,nu crede !
      • Like 2
    • @ Silviu Pop Sese
      Like & stima ! Septelul , chiar scazand cu 10 % , tot raman prea multi !
      • Like 2
    • @ Silviu Pop Sese
      Dorin check icon
      10%?mai mult .
      • Like 0
    • @ Dan Capitan
      Dorin check icon
      Educație la habotnici?De unde atâta?
      • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult