Primii pelerini au luat cu asalt municipiul Iași și au surprins autoritățile. Sărbătorile Sfintei Parascheva sub semnul pandemiei de Covid 19 au totuși loc. Chiar dacă ceremoniile religioase încep pe 8 octombrie, credincioșii au sosit cu sutele la Iași. Și au surprins pe toată lumea. În curtea catedralei mitropolitane, noțiunea de distanțare socială nu există, iar măștile se poartă sub nas sau bărbie. Ministrul Sănătății aflat sâmbătă la Iași a declarat că se așteaptă ca oamenii să respecte regulile în timpul sărbătorilor. Apoi, Nelu Tătaru a mers pe pietonalul Ștefan cel Mare printre grupuri de oameni fără măști.
„De frică cu ce se întâmplă în țara asta am venit mai devreme! E rândul mare și merge bine. Am venit de la Galați și suntem mulțumiți că ne-am atins de moaște”, a povestit cu masca sub bărbie o pelerină.
În curtea catedralei, rândurile credincioșilor se împletesc ca un cordon în jurul bisericii. Racla cu Sfintele Moaște e încă în catedrală.
Noțiunea de distanțare socială nu există nici măcar atunci când se intră în interiorul bisericii.
Răzleț câte un preot încearcă să distanțeze credincioșii dar fără succes de multe ori.
Patru sau cinci ore, atât a stat la rând un pelerin în aceste zile pîna la momentul atingerii raclei.
Maria a venit din București și spune: „ am venit mai devreme ca să evit aglomerația dar tot de aglomerație am dat. Cam trei ore am stat la rând. Am să mă rog să dispară și boala asta. Am să sărut moaștele cu masca, că asta e viața! E atîta lume!”.
Cum a gândit Maria din București au gândit mai mulți. De la o oră la alta, credincioșii continuă să vină. Măsurile anunțate de autorități privind distantarea sunt doar la nivel declarativ. Că doar nu au început oficial sărbătorile. Mai e până pe opt octombrie, ziua în care moastele vor fi scoase spre închinare în curtea Mitropoliei În catedrală e aglomerație. Icoanele se sărută. Ca și racla. Zece minute cât am stat în catedrală nu am văzut pe nimeni dezinfectând icoanele. La ieșirea din Mitropolie, credinciosii așteaptă în grupuri. Nedistanțați și fără mască.
„- Am venit mai devreme ca să evităm coada! E destulă, așteptăm!
- Sunt respectate măsurile de protecție!? întreabă reporterul.
- Pe unele părți!
- Dar ce, e Guvidul pe aici? Ca să știm să plecăm!
- Sperăm să fie bine de Crăciun, că de Paști am văzut!”
Aflat sâmbătă la Iasi, ministrul Nelu Tătaru crede că pelerinii vor fi responsabili și vor purta mască.
După declarații Nelu Tătaru a făcut o plimbare pe Pietonalul Stefan Cel Mare printre grupuri de pelerini fără mască. Doar atenționarea și sancțiunile nu țin de ministerul sănătății.
Primarul Mihai Chirica e încrezător și spune că au fost suspendate concertele și târgurile.
Alți pelerini ajunși cu grupul în curtea catedralei spun după ce văd rândurile doar atât: „Doamne Ajută!”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Mentionez ca in incinta Mitropoliei am vazut ca se efectueaza dezinfectia periodica a icoanelor. Din comentarii se vede cata rautate poate sa existe in tara aceasta!
Asta e antena dupa care te iei?
-mitropolitan-referitor la mitropolie
-metropolitan-referitor la metropola
Mitropolia are si o catedrala, unde se gasesc,inca, din fericire, moastele Sfintei Cuvioase Parascheva.
Dosoftei, Mitropolit al Moldovei, poet şi traducator, care a adus limba romana în Sfantul Altar:
Religia este in istoria si traditiile poporului roman. Zadarnic incercati voi sa stergeti istoria si tradtiile natiunii noastre. Nu veti reusi niciodata.
Nu aveti cum sa anulati faptul ca Stefan cel Mare a aparat Moldova de invadatori animat de credinta in Dumnezeu. Cate biserici a construit Stefan cel Mare?
De ce construia Stefan cel Mare biserici?
Primele scoli au functionat pe langa biserica. Ion Greanga a invatat sa scrie si sa citeasca la biserica.
--Precizez ca NU sunt ateu , dar nu pot vedea ,cata prostie ,poate fi in capul unor ,asa-zisi ,credinciosi ! BOR ===Minciuna --smecherie -- afacere si banii cu carul !
--In final ,te intreb ,,Emilian Serbanescu ?
---Unde scrie in Sf. Biblie , despre toate ,prostiile ,,afacerile necurate , , care domina in bor ? Nici unde ,doar in capul si mintea lui ala de la Constanta ,,al Tomisului ,care schimba si Ziua Pastelui !
---Cat de redusi mintal ,pot sa fie ,unii indivizi ,cand intreaba ;;
--Dar ce ,,aveti Guvid ? Ori , guvid , se numeste un pestisor mic , din apele Marii Negre ,la Constanta ,, Asta arata inca odata nivelul de educatie ,al celor prezenti acolo ,