Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Dar de noi când o să scrii, Ando?!" Despre familia mea din fața blocului și din curtea școlii

curtea scolii - Anda Simion

Când ne-am mutat la bloc, soţul meu, care locuise o viaţă întreagă la casă, la periferia oraşului, unde pământul lui se întindea de la stradă până la o baltă cu trestie, unde veneau din când în când egrete, a fost oarecum zdruncinat de marea schimbare. Cum îţi muţi deodată viaţa în 50 de metri pătraţi, la etaj?

La câţiva ani distanţă, însă, ne întrebăm cum ar fi să ne mutăm din apartamentul nostru cu două camere şi deodată spune: „Mi-ar părea rău".

Nu te îndrăgosteşti, de-a lungul anilor, de pereţi, oricât de mult tânjeşti mereu după acasă. Rădăcinile se răspândesc cel mai lesne acolo unde găsesc oamenii potriviţi. Şi la bloc, printre betoane şi ţevi de eşapament, i-am găsit.

S-a întâmplat odată cu apariţia în tabloul nostru de familie a unui nou membru. Odată ce puştoaica a început să se ridice în picioare, au început şi ieşirile la locul de joacă. De care, să spun drept, mă temeam un pic, în sufletul meu de semi-sociopată care îşi strânge antenele când trebuie să poarte conversaţii de curtoazie cu oameni cu care, aparent, nu are nimic în comun. Dar copiii au ajuns să fie un liant magic între... oameni care, aparent, nu au nimic în comun. Şi, datorită lor, care au decis, fără să ne întrebe, să crească frumos împreună în spatele blocului şi în curtea şcolii, eu am redescoperit farmecul locuitului la bloc, iar soţul meu l-a simţit pentru prima dată. 

În curtea şcolii, nu mai ai un singur copil. Suntem oameni cu copii de vârste apropiate care nu au legat neapărat prietenii, nu se vizitează, nu au mereu gusturi similare. În schimb, suntem legaţi de anii pe care i-am petrecut împreună, văzându-ne unii altora copiii crescând. În aşa măsură încât, într-un fel, copiii aceştia sunt ai tuturor. Avem grijă de ei împreună atunci când ies să se joace pe asfaltul din curtea şcolii. Când cineva trebuie să fugă la magazin sau să amestece în oala de pe foc, ştie că puştiul său rămâne pe mâini bune afară. Când ei se joacă şi noi ne aşezăm pe bordură să stăm de taină despre nimicuri, ne simţim acasă. Dar, suntem atât de diferiţi încât poate că nu prietenia este cuvântul potrivit care să descrie această bulă curioasă care a crescut în jurul nostru. Cuvântul din dicţionar ar fi, probabil, comunitate. Există o comunitate atât de specială în spatele blocului, în curtea şcolii, încât atunci când o prietenă a venit cu copilul său să ne viziteze, ne-a spus: „Vrem şi noi ce aveţi voi aici". Locuieşte la casă. Iar în ziua de azi, la casă e mai greu să mai regăseşti acest spirit care încă reuşeşte să se închege în cartierele de blocuri.

În spatele blocului şi în curtea şcolii, am văzut filme la proiector, am făcut petreceri pe bordură cu happy meals, baloane şi confetti, codiţe colorate ca-n Vamă, ne-am învăţat copiii să meargă, apoi să urce pe biciclete, i-am învăţat să se împace după ce se ceartă şi am învăţat şi noi asta odată cu ei.

Băieţii nu mai sunt taţii, ci sunt băieţii. Care joacă uneori, când mai ies şi ei, câte un baschet sau tenis de picior cu câte un copil zburdând fix în mijlocul lor. Iar noi nu mai suntem mamele, suntem fetele. În curtea şcolii, timpul stă în loc ca să avem timp să ne bucurăm de el. Şi, când bem un suc şi vorbim de cum ne-a fost ziua, în timp ce copiii se caţără în copaci sau se pun turceşte să povestească, pentru că încep, uşor-uşor, să facă paşi dinspre copilărie către preadolescenţă, nu ne simţim parte dintr-o comunitate, ci mai degrabă dintr-o familie. O mare familie care ne-a învăţat că, într-o lume în care toţi suntem prinşi într-un iureş perpetuu, iar cei 50 de metri pătraţi dintr-un apartament te pot sufoca, poţi alege să nu fii singur.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Fain articol! Și adevărat! Felicitări!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult