Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„De ce nu a țipat?!…” Spuneți că victima e de vină? Gândiți-vă că era în Săptămâna Mare, în ziua când a fost răstignit Iisus, când degetele preotului umblau prin...

Visarion Alexa

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Când a izbucnit scandalul cu părintele Visarion Alexa, nici nu m-am gândit să scriu despre așa ceva. La ce imagine publică de sfânt avea, primul meu gând a fost că este hărțuit de vreo femeie bolnavă și că el va ieși de la audieri susținându-și nevinovăția și avocata lui la fel. M-am cutremurat, când am auzit că și-a recunoscut vinovăția și când am citit că nici avocata nu îi neagă faptele, ci doar caută circumstanțe, ce îi pot îmbunătăți puțin situația de învinuit, dar tot nu mă gândeam să scriu. Era strict o problemă a justiției, care trebuia să își facă treaba.

Am citit stenogramele. Stomacul mi s-a revoltat agresiv la unele fraze și ochii nu au mai vrut să citească... și tot nu mă gândeam să scriu.

Și totuși, ce mă face să ies din tăcere, să scriu aceste rânduri!? Agresivitatea cu care e atacată victima de majoritatea celor ce comentează pe Facebook, dar și în discuțiile pe care le aud printre oameni și bunătatea, blândețea și mila creștină ce o varsă pe bietul preot ce a căzut în ispită.

Am auzit și citit:

Păi, eu dacă aș fi fost țipam!

Păi, mie nu mi-ar fi putut face nimic, că îl puneam la punct!

De ce nu a țipat!?

Nu se poate la spovedit că e biserica plină...

De ce a făcut plângere atât de târziu?!

...

Ați fost victime!? Știți cum reacționează un suflet disperat, bolnav, în căutare de sprijin, când este abuzat de un om în care vede o fărâmă de divinitate pe Pământ!? Știți că poate fi copleșit de rușine, se poate bloca, îi trebuie luni de zile să accepte că s-a întâmplat în realitate!?

De ce nu a spus și de ce l-a înregistrat!? aud.

Pentru că ea era o anonimă și el avea poză de sfânt pe Pământ. Nimeni nu ar fi crezut-o...

...

Încă ceva pentru cei ce îl apără pe părintele până în pânzele albe și o lovesc pe victimă.

Abuzul s-a întâmplat în săptămâna patimilor, în ziua când Iisus a fost răstignit, în biserică, după spovedit și împărtășit. E săptămâna în care ținem post greu, când plângem pentru Iisus și pentru păcatele noastre plătite de el pe cruce. În aceeași săptămână - bătându-și joc de tot de e sfânt în creștinism - degetele preotului rătăceau prin...

Da, o fi având și victima păcatele ei, dar priviți faptele preotului!

Oameni buni, voi nu vedeți că omul acesta nu avea nimic sfânt!? Ziceți că se lovește în biserică!? Da, se lovește, dar cel care lovește și o scutură din temelii e chiar acest preot, ce dincolo de cuvintele numai miere a încălcat toate tainele bisericii.

Abuz în biserică, în Săptămâna Mare, după spovedit și împărtășit...

Excelentă din punctul meu de vedere atitudinea BOR, ce s-a delimitat imediat de un asemenea individ din sânul ei, căci a înțeles imediat gravitatea situației. Dacă nu o făcea, se zgâlțâiau din temelii ziduri, dar mai ales suflete.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Valentin check icon
  Nu există pădure fără uscături. Când Hristos a fondat Biserica a știut cu siguranță că vor exista și derapaje.
  • Like 1
 • Religia trebuie sa fie frumoasa, inaltatoare, datatoare de liniste, de speranta, de incredere. Religia crestina crede in reinviere, in viata de dincolo de viata. Ce poate fi mai frumos? Noi suntem romano catolici, dar am sarbatorit mereu si alaturi de ortodocsi sarbatorile importante, fara reticenta, asta si pentru ca avem prieteni de religie ortodoxa. Si pentru frumusetea sarbatorilor, cum ar fi Pastele. Ce poate fi mai frumos sa poti sa-l sarbatoresti de doua ori.
  Problema o reprezinta abordarea religiei in Romania. In Romania nu este atat credinta si intelegerea religiei cat fanatism si misticism. Oamenii, mai ales la tara, au un milion de superstitii si mai nicio credinta adevarata. Multi merg la biserica doar ca asa trebuie si asa au pomenit in familie. Altii stau in biserica fara a fi prea atenti, dar in schimb foindu-se si susotind, barfind, ceva exasperant. Am asistat la astfel de momente. Problema e ca insusi preotii sustin astfel de comportamente si chiar le incurajeaza. Ei vor doar sa aiba biserica plina si sustinatori fara intrebari. Am fost la inmormantari ortodoxe, apoi te pierzi in sirul de superstitii. Toti oamenii satului, femeile in special, navaleau cu tot felul de aranjamente si proceduri de te nauceau de cap. Lucruri care aparent erau legate de ritualul de inmormantare, dar de fapt nu aveau nicio legatura cu acesta.
  Apoi felul in care se desfasoara slujba si ceea ce spune preotul in cuvantul catre enoriasi e indoctrinare si crearea unei dependente vizavi de biserica, de preot in sine. Cate "rascoale" nu au iesit prin diverse sate cand un preot era schimbat. Toata lumea se ducea la protest de credeai ca urma finalul lumii. Nu mi se pare in regula.
  In credinta trebuie sa fie mult calm si echilibru, bucuria de a sarbatori Craciunul, reculegerea din zilele de Paste, piosenia, dorinta de a fi mai bun, mai cumpatat. Nicidecum de a fi extremist, a cadea in patima religioasa, a da in misticisme si a deveni fanatic.
  Surprinzator este cand preotii ortodocsi se amesteca in politica, in stiinta. Felul in care ii indeamna pe enoriasi sa voteze intr-un anume fel, felul in care ii indeamna sa nu accepte un medicament punandu-le chiar viata in pericol, felul in care infiereaza persoane pe baza de orientare sexuala, de gen, pe cele care practica cea mai veche meserie din lume etc. Nu acesta e rolul unui preot ci acela de a asculta si mangaia cu o vorba buna, de a da un sfat cu suflet si chiar de a ajuta pe cel ce are nevoie. Nicidecum de a infiera, de a acuza sau dispretui.
  Anumite aspecte din ortodoxie cum este spovedania nu mi se pare a se desfasura in conditii care sa iti transmita incredere si pace. Statul in genunchi in vazul si auzul altor oameni, discutia pe care ar trebui sa o ai doar tu cu preotul si nu sa stie toata lumea de tine, mie mi se par traumatizante. Eu unul nu as putea face asta nici intr-o mie de ani. Statul in picioare, statul in genunchi, inconjurarea bisericii de-a busilea parca de trei ori, mersul cu canistrele, damigenele sa se ia apa sfintita, bataia, injuraturile, paruiala in astfel de momente si alte manifestari pe care nu le cunosc, toate astea nu au nicio treaba cu credinta.
  S-a facut un studiu prin care s-a demonstrat ca cei mai putin inclinati spre intelegere, spre bunatate si spre ajutor au fost tocmai cei mai ferventi participanti la viata bisericii. De ce oare?
  Dincolo de aceste aspecte cred ca abuzul sexual sau comportamentul indecent, hartuirea sau cuvintele necuviincioase nu au ce cauta niciodata, niciunde. Nu exista scuze si nici pretexte pentru asa ceva. Avea fusta prea scurta sau bluza prea descheiata! Asa, si?
  • Like 2
 • Justitia sa-si faca datoria!.
  • Like 1
 • Noi , cetatenii suntem de vina ! Cu totii ! Pentru ca acceptam sa platim ,, taxa de jmecher ,, , tinand in spate aceasta organizatie desueta , inutila si retrograda , anume Banda Organizata Religios cu ai sai membri - grasuni , nesimtiti , aroganti , lenesi , invatati sa traiasca bine din munca si sudoarea altora .
  Acesti paraziti nu ara , nu seamana , dar culeg recolta - rodul fricilor si spaimelor unor fiinte labile sau sarace cu duhul , care nu - i asa ? , au nevoie , cauta si gasesc un ,, duhovnic ,, ...
  Tinem cateva zeci de mii de paraziti pe salarii consistente , beneficii sociale , privilegii nenumarate si alte zeci de mii de atarnatori aciuati pe langa ei !
  Fanatici , rai , posesivi , frati in oglinda ai celorlalti prelati ai Raului , cei din Statul Islamic - priviti-i , ascultati-i , leit Seicii Intunericului din Orientul Mijlociu , aici , printre noi , pe Dambovita . Incepand cu Albul Saruman de sus din Dealul Bunatatii Celeste , pana la ultimul shaman dintr-o parohie din colt de Botosani sau de aiurea ...
  Nu se mai inaugureaza nici macar un WC public , fara ca vreun clovn in haine colorate proferand baliverne - deh , il binecuvanteaza ... La fel , se binecuvanteaza BMWeuri , cai , zaruri de barbut - romanescul e fiinta religioasa ...
  Vrei popie , stimabile ? Fa-o de la 17.00 in sus , dupa ce termini job-ul din privat !
  Cam nasol , asa - i ? Munca cinstita , 8-10 ore ? , sudoare , raspunderi , esecuri , riscuri , impliniri ? Luati-o ba , voi , fiii mei duhovnicesti !
  Nu-i mai simpla profesarea unei ocupatii ciudate , plina de fum , zanganit si clinchet de tingiri , plecaciuni , apa ,, sfintita ,, & panoplia de gesturi , sunete si apucaturi bizare , dar aducatoare de mari beneficii banesti ?
  Ba da ! La munca , fiii mei duhovnicesti !
  Cat despre insu' asta - el sa fie de vina , el , lupul ? Sau oaia , oile natange care satura aceste fiare lihnite si nemiloase ?
  Inchei , mi-e frica sa nu-mi taie popa limba !
  PS . Se implinesc , ca maine , 20 de ani de cand nu mai primesc acesti paraziti in casa , cu ocazia diferitelor ritualuri aducatoare de bani - lor si aducatoare de pace (sanchi ) - mie , oita , fiul duhovnicesc ...
  • Like 9
  • @ Luigi Cosma
   Visarion Alexa a săvârșit atât o infracțiune cât și un păcat grav și astfel a dezamăgit pe mulți, inclusiv pe mine. Dar a nu vedea dumneata ceea ce este bun și sfânt în Biserică și a-i căuta cu tot dinadinsul puncte slabe și vinovății pentru a-ți justifica atitudinea dumitale violent ANTI-credință (anti-hristică) asta e din cu totul alt registru. Cel al răului.
   VADE RETRO, Luigi Cosma!!!
   • Like 2
  • @ Dan Cojocaru
   ove check icon
   Oricat ar fi unii de suparati sau revoltati ,eu sant de parere ca Luigi Cosma are perfecta dreptate.Nu am acum timp sa scriu despre experientele mele personale cu ceea ce numesc eu Banca Ortodoxa Romana,ca numai biserica nu e.
   • Like 5
  • @ ove
   Și dacă Biserica ar fi perfectă (la modul ideal) atunci ai fi cumva fan al Bisericii? Eu zic că nu. Fiindcă nu câteva spețe discutabile te împiedică pe dumneata să fii aproape de Biserică, ci sentimentul anti-religie. Faptele reprobabile apărute - sporadic și nereprezentativ - în interiorul Bisericii sunt doar pretexte pentru dumneata de a-ți justifica poziționarea anti-religie.
   Întrucât e valabilă vorba românească ”spune-mi cu cine te aduni ca să-ți spun cine ești”, tot ce am spus către Luigi Cosma rămâne valabil și pentru dumneata.
   • Like 3
  • @ ove
   Dorin check icon
   Total de acord.BOR,ul nu are nici o legătură cu Dumnezeu ci cu ochiul Dracului adică Banul.Nasol că apar mereu pupincuriștii de serviciu care îți sar în cap dacă te ei de preacurviții în odăjdii de aur.
   • Like 5
  • @ Luigi Cosma
   "PS . Se implinesc , ca maine , 20 de ani de cand nu mai primesc acesti paraziti in casa , cu ocazia diferitelor ritualuri aducatoare de bani - lor si aducatoare de pace (sanchi ) - mie , oita , fiul duhovnicesc" zici mataluta,dar te rog fii sincer : acum te simti mai bine decit atuncea cind ii primeai ?Mie imi pare ca nu ! Apropos,despre Dumnezeu si toooti sfintii lui(ca si aia's muulti) ce parere ai ?
   • Like 1
  • @ Dan Cojocaru
   ANTI-credinta ? Nu , stimabile , ci DOAR cuget liber ! Daca citeai cu o atentie minima si nu cu popeasca sau / si jihadista manie , ai fi observat ca NU am atins dogma nici macar cu boarea aripii unui inger ... Am atins printr-un suav pamflet, o organizatie parazita , formata din jmecheri care traiesc precum niste capuse in blana cainelui ...
   ,, Dumitale ,, insa , iti dau un sfat : cand mergi la duhovnic si / sau la imprejmuit in genunchi fo' biserica , reclama-ma individului respectiv si prin acesta -sefului sau , generalul Saruman . Sau de ce nu , chiar mai sus , chiar Feldmaresalului Cerului -sigur voi , evlaviosii , aveti preeminenta , fata de noi ceilalti , agnostici sau alti liberi cugetatori , care avem indoieli , dileme , alegeri ...
   Ferice de voi , dreptcredinciosilor ! Traiti avand doar certitudini ...
   Brrrrr , ce bine ca nu ai vreun Kalasnikov , sau vreo sabie la indemana .... Sau vreun rug ...
   Dan Cojocaru , Revolutia Franceza te-a vizat si pe tine si pe cei asemeni tie ! Sunteti multi , inca - dar sunt semne incurajatoare ! Cei 4 cavaleri ai Apocalipsei voastre - Stiinta , Progresul , Cunoasterea si Biologia , va imputineaza galopant ...
   • Like 3
  • @ ove
   Salut Ove .
   Cine vrea sa se roage , sa creada in vreo divinitate - sunt sute , mii , o poate face in vreun crang , pe plaja , in padure , acasa sau aiurea . Nu ai nevoie de acceptul , expertiza sau suportul unui grasun , imbracat in haine de carnaval ...Si cu buzunare largi ...
   Eeeei , asta se pare ca nu inteleg evlaviosii !Sau nu cumva toti revoltatii astia , sunt parte a Sistemului ? Sanatate .
   • Like 1
  • @ Vasile Bazil
   Multumesc pentru intrebare .
   Daca simt nevoia sa adresez vreodata vreo rugaminte Cerurilor , o fac fara intermediar .
   Ce expertiza in plus, fata de dumneata , poate avea un individ zis popa ?
   Daca tot adresezi o cerere catre Univers , fa-o direct Feldmaresalului Cerului - oricare ar fi acesta si nu o adresa , stiu eu , femeii de serviciu de pe scara blocului , popa ...
   • Like 1
  • @ Dan Cojocaru
   Anti popi, biserica ca institutie parazitara nu anticredinta, anti dumnezeu cu toate ca este foarte discutabila existenta reala a acestuia. Lasati-o mai moale cu ipocrizia tipic ortodoxa. Omul a scris bine, a facut asocieri corecte. Restul sunteti niste ipocriti, fatarnici, intretinatori ai inapoierii. Spuneti o fapta, doar una, facuta de biserica, de la aparitia ei pana azi. Lasati-ma cu cantinele si dormitoarele. Alea sunt facute tot din banii multimii nu din buzunarele popilor. Beliti ochii mai intai la averile popilor si apoi vorbiti. Sau si voi sunteti adeptii lui "bogat dar cinstit"?! Asta este o aberatie. Nici popii nu o cred.
   • Like 0
  • @ Luigi Cosma
   Am citit cu foarte mare atenție ce ai scris și am înțeles perfect ce era de înțeles. Nu m-am îndoit o clipă că gândești liber, nu asta era problema. Dar cred că gândești malefic, după cum îți e și sufletul, fiindcă gândirea nu înseamnă numai rațiune, ci totul e trecut, în mod subiectiv și prin inimă, în cazul oricărui om. Deci gândire liberă nu înseamnă automat și gândire bună. Totul depinde de cine gândește. Câtă minte dar și cât suflet are.
   Rămâne cum am stabilit.
   • Like 0
  • @ Mircea Zugravu
   Să presupunem că Biserica ar fi absolut perfectă, fără păcătoși în sânul ei, în plus că ar face tot ce vrei tu să facă pentru societate. Atunci tu ai fi cumva mai apropiat de Biserică sau mai credincios? Eu sunt sigur că nu ai fi, fiincă tu NU ești credincios din firea ta și mai mult, consideri credința o înapoiere a omenirii. Ai și scris ceva de genul ăsta și nu o dată. Așa că părerea ta despre Biserică și preoți e subiectivă în sensul rău și n-are rost să intrăm în polemici pe tema asta. Dar abține-te de la jigniri. Cel puțin în cazul meu, când sunt pro-Biserică și pro-religie, nu e vorba de nicio ipocrizie, așa cum înfierezi tu ”cu mânie proletară” în stânga și în dreapta, fără jenă.
   • Like 1
  • @ Dan Cojocaru
   Sunt anti habotnicie, anti fundamentalism, anti tot ce aduce rau "credinta" orbeasca, irationala, oricare ar fi ea.Dar tu, se pare, nu esti abilitat a face diferente esentiale. Pacat! Asa cum am mai spus sunt mari diferente intre formulare si continut. La tine. De ce? Nici nu mai intereseaza. Nu esti singurul care doreste doar sa epateze.
   • Like 2
  • @ Mircea Zugravu
   O să îți răspund cu o parabolă hristică, dar te rog să nu crezi că e vorba de vreo jignire, așa cum ar părea la prima vedere - jignirile sunt specialitatea ta. E vorba doar de a exprima o idee, o să-ți explic. Iisus zice așa, învățându-i pe oameni: ”nu dați cele sfinte câinilor, nici nu aruncați mărgăritarele voastre înaintea porcilor, ca nu cumva să le calce în picioare și întorcându-se către voi, să vă sfâșie”. Ce vrea să spună Iisus: că nu orice bună intenție are o finalitate bună. Dacă, să zic, unul ca mine, care ușor se prinde în dialoguri și își spune părerile intime fără reținere, oricui, chiar și celor răuvoitori, care nu îl înțeleg având alte concepții și îl judecă greșit, atunci asta nu va aduce nimic bun nici pentru mine care vreau să îi împărtășesc celuilalt roadele gândirii și simțirii mele, dar nici pentru interlocutorul meu, care fiind obtuz la ceea ce vreau eu să-i spun, mă judecă greșit, se tulbură, se enervează, ba chiar se pornește să mă atace. Deci ceea ce are omul mai intim, mai ”sfânt”, trebuie împărtășit cu grijă, numai celor care, fiind pe aceeași lungime de undă, să poată recepta corect și în armonie.
   Deci încă o dată, ”câinii” și ”porcii” din parabolă nu trebuie luați mot a mot, ca fiind o jignire, ci ei reprezintă, simbolic, pe cei care nu sunt demni de a primi ceea ce vrei tu să le spui, din suflet, cu bună credință. Din păcate, pentru mine, tu te încadrezi în această categorie. Și tot din păcate, până acum, eu NU am ascultat de această învățătură a lui Iisus, intrând în dialoguri cu tine, nefaste pentru mine, care în loc de o bucurie a schimbului de idei, chiar diferite, am primit multe invective și o judecată total greșită referitor la ce sunt și ce vreau. Cică vreau numai să ”epatez”, dar sunt zero intelectual. Așa îmi trebuie. Dar lucrurile se vor schimba și pe viitor voi asculta cu mai mare atenție învățătura parabolei de mai sus.
   Sănătate și Doamne ajută!
   • Like 1
  • @ Dan Cojocaru
   Ma , tu nu cumva esti vreun popa ofensat ?

   Du-te ma , amice, la o bere cu prietenii , joaca o miuta , sparge o samanta , du-te la dame - imi pari cam incordat , destinde-te, fii vesel , fericit !

   Lasa , ma , omule , conceptele fundamentale - bine , rau , malefic , benefic , ratiune , iubire de Christos , etc. , altora , maidreptvazatori si eventual mai echilibrati . Prea pui la inima toate nazbatiile !
   Incearca sa fii un cetatean al Lumii , vino in contemporaneitate , iesi din Evul Mediu intunecat , ma , omule ! Inchei . Inainte de asta , insa vreau sa-ti citez zicerile de ieri ale unui mentor de-al tau , eventual superior ierarhic tie , anume :
   ,, Copii mei si de va fi sa muriti pe front , nu va fie frica , veti sta sta in cer langa Dumnezeu , in dreapta lui ,, - zice Saruman al Eurasiei , Chirill al 2 lea , stropindu-i cu ,, apa sfintita ,, ...
   Cam d'astia sunteti , ma , amice !
   Gata ! Te dau prada uitarii si nimicniciei autosuficiente - deh , doar tu , voi , detineti Adevarul ...


   • Like 0
  • @ Luigi Cosma
   Pentru binele tău îți spun, e greșit să judeci simplist, încadrând pe toți oamenii cu care ai de-a face în categorii stricte și rigide. De exemplu tu crezi că dacă eu sunt pro-ortodoxie, atunci îl ridic în slăvi și pe Kiril al Rusiei. Total greșit. Pentru mine Kiril e un diavol. Vorba lui Cristian Tudor Popescu (în alt context) ”satană în sutană”. De asemenea îți spun că nici preot nu sunt, dar sunt de partea lor, a celor integri și cu har, evident, nu a celor depravați și păcătoși. Deci învață să discerni că nu tot ce zboară se mănâncă. Dacă tu ai idei puține și simple, află că realitatea e mai complexă și mai nuanțată, nu se potrivește cu simplitatea gândirii tale.
   • Like 3
  • @ Dan Cojocaru
   Este foarte ciudat cum ai ajuns convins ca detii adevarul, bunele intentii si vrei doar binele celorlati. Eu as zice ca, usor usor ai marturisit singurul adevar: esti adeptul lui "cine nu este cu noi este impotriva noastra". Poate ca ar trebui sa stii, la gradul de intelectualitate pe care ti-l atribui, ca nu poate exista dialog, schimb de opinii si ce mai vrei tu fara a discuta de pe pozitii, de multe ori, diametral opuse. Ar fi doar un monolog adresat unor inerti. Cred ca asta vrei. O recunoastere a calitatilor, pe care crezi a le ai si ai unele, cel putin aparent, fata de ceilalti. In ceea ce priveste tonul meu, invectivele, da-mi, te rog, dreptul de a ma fi saturat de cata imbecilitate vad si aud in jur. Pot sa-mi ies si eu din pepeni. Da, stiu, nu schimb nimic, dar, unora, poate le dau putin de gandit.
   • Like 1
  • @ Luigi Cosma
   Vezi tu,eroarea ta este fundamentala ! De ce crezi ca popii si rugaciunile sunt facute pentru Dumnezeu ? Nu ! Nu draga,si popii si rugaciunile il ajuta pe cel care are nevoie ! Adica si pe tine ! Dumnezeu n-are nevoie de nimic,pentru ca toate sunt ale lui si Toate sunt El ! Se pare ca Ego este stapinul tau si pana nu realizezi asta,probabil ca o sa ai pb in continuare !
   • Like 1
  • @ Dan Cojocaru
   Buna dimineata . Like -ul este din partea mea .
   Audiatur et altera pars , cu siguranta ca ni se potriveste perfect , ambilor .
   Este posibil sa ne mai ,, tamponam ,, , aici sau aiurea ... Insa nu-i asa ? , mai bine sa crezi in ceva , sa ai opinii , credinte , convingeri , chiar daca valseaza din sant in sant ( in opinia celuilalt ) , decat sa ai , la modul general vorbind , existenta sau / si freamatul intelectual , spiritual , samd , sa zicem , al unei ,conopide ...
   Multa sanatate , domnule Dan Cojocaru .
   • Like 1
  • @ Vasile Bazil
   Like . Ai dreptul la opinie si iti respect acest drept .
   Te rog , insa nu-l consider Adevar absolut !
   Stii ! Ce vei /vom face atunci cand vei / vom pleca printre Astre ( fie cat mai tarziu ! ) si ( daca ) vom constata ca nu exista nimic , decat neant ?
   Pentru ca si asta este perfect posibil si / sau poate fi un Adevar = cu al tau ...
   Eu am indoieli , dileme , chiar si trileme ( ha ! ) , vad ca tu ai Convingeri si vad ca esti tenace ... Adevarul , este doar la tine !
   Excluzi Alternativa .
   Sanatate .
   • Like 0
  • @ Luigi Cosma
   Like și din partea mea, doar se zice ”bine faci, bine găsești”. Sunt întotdeauna deschis la discuții interesante și fructuoase, oricât de animate și ”încinse”, dar în limitele respectului reciproc. Sănătate și toate cele bune și Dvs!
   • Like 0
 • Spovedania ar trebui, totuși, să aibă un protocol, un tipic, niște reguli ale bunului simț... Înainte de mari sărbători, când biserica geme de enoriași dornici să fie spovediți, vezi câte o enoriașă tinerică, în genunchi în fața preotului așezat pe un scaun, și stau așa un sfert de oră, o jumătate de oră, o oră, o oră și jumătate... În acea vreme, preotul Nicolae Bordașiu, Dumnezeu să-l odihnească!, spovedea 30 - 40 de enoriași. Iar preotul tânăr (nu-i dau numele!) tot mai stătea cu enoriașa între genunchi...
  • Like 1
  • @ Doina Raluca Paul
   Draga mea,"cine nu iubeste-n lume/n-are la popa ce spune"....dar e unele mai tinerele care are !
   • Like 2
  • @ Vasile Bazil
   Bre! Tu ești mai obsedat decât popa Visarion! Tu iubești ca să ai ce spune la popă?
   • Like 0
  • @ Doina Raluca Paul
   Ne,io nu ma duc la popa ! Mai barfesc cu baietii la crasma !
   • Like 0
  • @ Vasile Bazil
   Bârfește, tataie! Că altceva... nu ți-a mai rămas!
   • Like 0
 • Si eu am ignorat multă vreme, respectiv credeam/ speram sa nu fie adevărat. Era pentru mine o voce modernă care ajuta biserica sa (re)vina in viața și cotidianul societății de azi, caci înțelegea problemele oamenilor de azi. M-am bucurat ca exista și l-am dat exemplu celor care privesc cu ochi sceptici tradiționalismul și “înapoierea” bisericii”. Pe lângă marele rău pe care l-a făcut săracelor de femei, a dat și o lovitura imaginii bisericii , caci mulți poate începuseră sa aibă încredere și sa se simtă înțeleși datorită lui și care acum se simt înșelați și dezamăgiți. Cred ca și el e conștient de asta. Rugăciune pentru victime și pentru el.
  • Like 0
 • "Ați fost victime!? Știți cum reacționează un suflet disperat, bolnav, în căutare de sprijin, când este abuzat de un om în care vede o fărâmă de divinitate pe Pământ!? Știți că poate fi copleșit de rușine, se poate bloca, îi trebuie luni de zile să accepte că s-a întâmplat în realitate!?" // Doamna autor lucrează în alb și negru, punînd inerent, în slujba primului, și tunurile oratoriei.
  • Like 2
  • @ Mircea Ordean
   Mai,tu scrii doar sa obtii injuraturi aici ? Acea bidiganie in haine de preot n-are ce cauta in messeria de preot si de fapt in nici o meserie,doar cea de parnaias i se potriveste ! Cum dracului poti sa gindesti asa ?
   • Like 3
  • @ Mircea Ordean
   Lăsăm harneala și o dăm pe logică! Victima nu avea chiloți pe ea? Venise la spovedanie cu p... goală? Nu avea fustă sau pantalon? Cum stătea ea la spovedanie? Crăcită? În poziție ginecologică? Cum și pe unde îi accesa popa ”labiile vaginului”? Cum a făcut înregistrările?
   • Like 1
  • @ Doina Raluca Paul
   Aaaa, se pare ca pe dumneavoastra, ca fin logician, va intereseaza foarte mult detaliile tehnice, mai mult chiar decat fapta recunoscuta de popa Libidinila. Pai, sa stiti tehnic se poate si prin si pe langa chiloti si chiar prin pantalon sau fusta, nu e la fel ca pe piele, dar se poate. Victima nu trebuia sa stea atlfel decat in genunchi daca popa era asezat astfel incat vaginul victimei sa se afle in zona de actiune a indexului, adica umarul popii la nivelul nasului victimei. Cu experienta sa in abuzuri, popa stia in mod sigur cum sa stea.
   • Like 0
  • @ Doina Raluca Paul
   Vad ca esti taaare curioasa "soro",vrei sa stii cum sa mergi imbracata ca sa ti se intample si tie ?Vorbesti prostii ! Si daca era complet dezbracata,ala nu trebuia sa se atinga de ea ...punct !
   • Like 6
  • @ Vasile Bazil
   Eu nu sunt soră-ta! Hai, i-ați pastilele!
   • Like 0
  • @ Doina Raluca Paul
   Sunt de acord,nici eu nu vreau,nici sora, nici pastile ! Sa inteleg ca a fost singura mea eroare din comentariu ?
   • Like 1
  • @ Adalbert Gabriel Gazdovici
   Domnule Gazdovici, felicitări! Îi dați lecții lui popa Visarion! Dar eu vorbeam despre altceva. Despre faptul că justiția trebuie să se pronunțe corect, indiferent de ce recunosc sau nu indivizi precum Gheorghe Dincă sau Visarion Alexa. Victimizarea mediatică a unei ditamai femeia de 40 de ani, mi se pare suspectă și de prost gust. Vai, vai vai și iară vai! Potoliți-vă, sensibiloșilor, că doar nu e vorba de o minoră virgină, ci de ditamai femeia coaptă și trecută, care, dacă-i dădea un picior popii, se ducea ăla de-a curancap! Dar ”victima”, nu s-a putut apăra, fiind ea ocupată cu... .înregistrările. Râsul pitulicii! BOR face ancheta sa, după normele lor, cu recunoaștere, spovedanie, canoane etc. Dar ancheta penală este altceva.
   • Like 0
 • A vrut sa puna mana pe cele lumesti...Intotdeauna Biserica din Romania a avut doua laturi. Una de bagat in fata la televizor, la alegeri sau la coada la moaste, si una ascunsa sub pres: scandaluri sexuale, achizitii de milionari in dolari sau afaceri si constructii grandioase fara a da socoteala nimanui si fara nici o chitanta sau factura. Poleiala aurita ascunde o substanta subterana urat mirositoare. Daca in tara asta se construiau scoli la cate biserici s-au zidit, eram mult mai departe, ancorati in viitor.
  • Like 0
 • Păi biserica, în esența ei, este mai de mult timp zgâlțâită de faptele nedemne ale slujitorilor ei, mult mai păcătoși decât mirenii nu numai la capitolul sexualitate,ci și la lăcomie, la trufie și la deșertăciune. O ștergeți și pe asta? Dacă da, vă reconfirmați statutul de lichele!
  • Like 2
  • @ Valerică Ciobanu
   Cred ca gresesti cin spui "in esenta ei" pentru ca nu biserica este vinovata pentru porcariile pe care le fac unele animale care au sarit parleazul in "curtea bisericii"! Sunt foarte multi preoti cumsecade si la fel de multi cu har ! Nu trebuie generalizata situatia unora care n-au chemare pentru preotie si fac din ea doar un job oarecare !
   • Like 4
  • @ Valerică Ciobanu
   Ziceți despre preoți că sunt ”mult mai păcătoși decât mirenii”, iar asta NU este adevărat. Dar e adevărat că un păcat al unui preot cântărește mult mai mult în ochii oamenilor, fiindcă dezamăgește grav. E cumva ca infracționalitatea în rândul polițiștilor, magistraților etc. Ca violurile din orfelinate sau ospicii etc. Oamenii acordă acestor categorii profesionale circumstanțe foarte agravante. Ceea ce e absolut firesc. Dacă un mirean pipăie fără consimțământ o colegă sau o amică, e un lucru rău, evident, dar nu i se va ”tăia capul” în instanță, fiindcă infracțiunea este de o gravitate moderată, nu e chiar ca un viol sau altă infracțiune. Dar dacă un preot pipăie libidinos o enoriașă care i-a acordat încredere, și-a pus sufletul pe tavă și poate așteaptă un fel de salvare duhovnicească, după spovedit și împărtășit, în Săptămâna Mare, în biserică, atunci circumstanșele sunt foarte, foarte agravante. Nu din punct de vedere legal - legea tratează fapta identic la preoți și la mireni - ci din punct de vedere moral și sufletesc. Iar autoarea are dreptate: în acest caz cel care a lovit în Biserică este chiar preotul depravat și fără frică de Dumnezeu. pentru păcatele sale.
   Și eu personal am fost dezamăgit profund de (fostul) preot Visarion, pe care îl credeam integru. Dar știu că în Biserică, unde, în general, e multă sfințenie printre preoți și oameni, acolo ispitește diavolul mai mult. Iar oamenii (preoți sau mireni) care sunt slabi și vicioși cad pradă păcatului. Asta e, n-avem ce face, decât să fim noi ceilalți, cei mulți, pe calea cea bună și să nu ne descurajăm din cauza căderilor altora.
   • Like 2


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult