Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Decizia a fost luată”. Unde crede Tăriceanu că va fi plasată România în noua Uniune Europeană „cu mai multe viteze” și care sunt consecințele

România - Bruxelles

(Foto: Guliver/Getty Images)

Întrebat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, dacă ar fi înțelept pentru România să accepte scenariul unei Europe cu mai multe viteze, președintele Senatului spune că impresia lui este că „decizia a fost luată”. 

„Părerea noastră contează destul de puțin pentru că este proporțională cu forța noastră economică. Impresia mea e că decizia a fost luată și v-o spun după ce am participat la reuniunea președinților parlamentelor din țările membre. (...) Libera circulație a forței de muncă va fi pusă sub semnul întrebării, politicile sociale din diverse țări europene față de ceilalți care vin să-și găsească un loc de muncă se va schimba, politica de coeziune se va modifica, politica regională, lucru care s-ar putea să ne afecteze”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

„Văd o anumită poziție, dar dacă noi n-o să înțelegem că până la urmă România nu poate să devină o țară mai performantă decât dacă respectă normele elementare ale democrației, libertății și ale statului de drept acest lucru însemnând deplin respect pentru drepturile și libertățile cetățenilor și că statul de drept nu e statul instituțiilor represive împotriva cetățeanului, ci e modelul occidental și nu sovietic, putem noi să ne gândim și la o Europă cu 7 viteze că n-o să fim în niciuna”, a punctat copreședintele ALDE.

În opinia lui, în ansamblul țărilor Uniunii Europene, România se distinge prin „lupte politice intestine reglate prin sistemul instituțiilor de forță”.

Atenționat că presa internațională vorbește despre lupta anticorupție din România, președintele Senatului spune că nu e decât „un pretext pentru o luptă în spatele cortinei între grupuri oculte de putere”, iar cei care sunt „naivi” în Uniunea Europeană consideră că aceasta e componenta extinsă a luptei anticorupție. 

„Lupta e necesară toți au aceeași problemă în Uniunea Europeană, dar ce se întâmplă la noi nu poate să rămână sub forma unei perdele de fum eficiente. Dincolo de perdeaua de fum vedem niște realități și ele s-ar putea să profite foarte mult și unora din țară, dar și pentru multe țări europene cărora le convine să lase o parte a Europei ca o piață de desfacere și furnizoare de forță de muncă ieftină și fără prea multe pretenții la masa deciziei”, a mai spus Tăriceanu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Iar a uitat pe ce pod se află...
    • Like 0
  • check icon
    De acord cu un singur punct: decizia a fost luată cu mult timp înainte. Acum este doar serbarea de final. Nu despre "statul de drept" (așa cum și-l dorește Tăriceanu) trebuia să vorbească, ci despre motivele pentru care performanțele economice ale României sunt zero. Dar, în acest caz, ar fi trebuit să spună și cât au furat.
    • Like 1
  • Un urmărit penal vorbește despre statul de drept.culmea ipocriziei.partea tristă este că sunt oameni care îl cred și au o părere bună despre aceasta tumoare maligna cu care s a procopsit bietul popor român
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult