Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Decizia a fost luată”. Unde crede Tăriceanu că va fi plasată România în noua Uniune Europeană „cu mai multe viteze” și care sunt consecințele

România - Bruxelles

(Foto: Guliver/Getty Images)

Întrebat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, dacă ar fi înțelept pentru România să accepte scenariul unei Europe cu mai multe viteze, președintele Senatului spune că impresia lui este că „decizia a fost luată”. 

„Părerea noastră contează destul de puțin pentru că este proporțională cu forța noastră economică. Impresia mea e că decizia a fost luată și v-o spun după ce am participat la reuniunea președinților parlamentelor din țările membre. (...) Libera circulație a forței de muncă va fi pusă sub semnul întrebării, politicile sociale din diverse țări europene față de ceilalți care vin să-și găsească un loc de muncă se va schimba, politica de coeziune se va modifica, politica regională, lucru care s-ar putea să ne afecteze”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

„Văd o anumită poziție, dar dacă noi n-o să înțelegem că până la urmă România nu poate să devină o țară mai performantă decât dacă respectă normele elementare ale democrației, libertății și ale statului de drept acest lucru însemnând deplin respect pentru drepturile și libertățile cetățenilor și că statul de drept nu e statul instituțiilor represive împotriva cetățeanului, ci e modelul occidental și nu sovietic, putem noi să ne gândim și la o Europă cu 7 viteze că n-o să fim în niciuna”, a punctat copreședintele ALDE.

În opinia lui, în ansamblul țărilor Uniunii Europene, România se distinge prin „lupte politice intestine reglate prin sistemul instituțiilor de forță”.

Atenționat că presa internațională vorbește despre lupta anticorupție din România, președintele Senatului spune că nu e decât „un pretext pentru o luptă în spatele cortinei între grupuri oculte de putere”, iar cei care sunt „naivi” în Uniunea Europeană consideră că aceasta e componenta extinsă a luptei anticorupție. 

„Lupta e necesară toți au aceeași problemă în Uniunea Europeană, dar ce se întâmplă la noi nu poate să rămână sub forma unei perdele de fum eficiente. Dincolo de perdeaua de fum vedem niște realități și ele s-ar putea să profite foarte mult și unora din țară, dar și pentru multe țări europene cărora le convine să lase o parte a Europei ca o piață de desfacere și furnizoare de forță de muncă ieftină și fără prea multe pretenții la masa deciziei”, a mai spus Tăriceanu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Iar a uitat pe ce pod se află...
    • Like 0
  • check icon
    De acord cu un singur punct: decizia a fost luată cu mult timp înainte. Acum este doar serbarea de final. Nu despre "statul de drept" (așa cum și-l dorește Tăriceanu) trebuia să vorbească, ci despre motivele pentru care performanțele economice ale României sunt zero. Dar, în acest caz, ar fi trebuit să spună și cât au furat.
    • Like 1
  • Un urmărit penal vorbește despre statul de drept.culmea ipocriziei.partea tristă este că sunt oameni care îl cred și au o părere bună despre aceasta tumoare maligna cu care s a procopsit bietul popor român
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult