Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„Decizia a fost luată”. Unde crede Tăriceanu că va fi plasată România în noua Uniune Europeană „cu mai multe viteze” și care sunt consecințele

România - Bruxelles

(Foto: Guliver/Getty Images)

Întrebat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, dacă ar fi înțelept pentru România să accepte scenariul unei Europe cu mai multe viteze, președintele Senatului spune că impresia lui este că „decizia a fost luată”. 

„Părerea noastră contează destul de puțin pentru că este proporțională cu forța noastră economică. Impresia mea e că decizia a fost luată și v-o spun după ce am participat la reuniunea președinților parlamentelor din țările membre. (...) Libera circulație a forței de muncă va fi pusă sub semnul întrebării, politicile sociale din diverse țări europene față de ceilalți care vin să-și găsească un loc de muncă se va schimba, politica de coeziune se va modifica, politica regională, lucru care s-ar putea să ne afecteze”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

„Văd o anumită poziție, dar dacă noi n-o să înțelegem că până la urmă România nu poate să devină o țară mai performantă decât dacă respectă normele elementare ale democrației, libertății și ale statului de drept acest lucru însemnând deplin respect pentru drepturile și libertățile cetățenilor și că statul de drept nu e statul instituțiilor represive împotriva cetățeanului, ci e modelul occidental și nu sovietic, putem noi să ne gândim și la o Europă cu 7 viteze că n-o să fim în niciuna”, a punctat copreședintele ALDE.

În opinia lui, în ansamblul țărilor Uniunii Europene, România se distinge prin „lupte politice intestine reglate prin sistemul instituțiilor de forță”.

Atenționat că presa internațională vorbește despre lupta anticorupție din România, președintele Senatului spune că nu e decât „un pretext pentru o luptă în spatele cortinei între grupuri oculte de putere”, iar cei care sunt „naivi” în Uniunea Europeană consideră că aceasta e componenta extinsă a luptei anticorupție. 

„Lupta e necesară toți au aceeași problemă în Uniunea Europeană, dar ce se întâmplă la noi nu poate să rămână sub forma unei perdele de fum eficiente. Dincolo de perdeaua de fum vedem niște realități și ele s-ar putea să profite foarte mult și unora din țară, dar și pentru multe țări europene cărora le convine să lase o parte a Europei ca o piață de desfacere și furnizoare de forță de muncă ieftină și fără prea multe pretenții la masa deciziei”, a mai spus Tăriceanu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Iar a uitat pe ce pod se află...
  • Like 0
 • check icon
  De acord cu un singur punct: decizia a fost luată cu mult timp înainte. Acum este doar serbarea de final. Nu despre "statul de drept" (așa cum și-l dorește Tăriceanu) trebuia să vorbească, ci despre motivele pentru care performanțele economice ale României sunt zero. Dar, în acest caz, ar fi trebuit să spună și cât au furat.
  • Like 1
 • Un urmărit penal vorbește despre statul de drept.culmea ipocriziei.partea tristă este că sunt oameni care îl cred și au o părere bună despre aceasta tumoare maligna cu care s a procopsit bietul popor român
  • Like 1


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult