Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Răspunsul cetățenilor după violențele jandarmilor: toți cei din Piața Victoriei și-au ridicat mâinile la apariția forțelor de ordine

Protest cu mâinile sus 17 august (Foto: Facebook/Ioana Ciurlea)

(Foto: Facebook/Ioana Ciurlea)

UPDATE: Protestatarii prezenți în vineri seara în Piața Victoriei au ridicat mâinile la apariția forțelor de ordine. La acțiunea de protest au participat aproximativ 400 de persoane.

Mai multe grupuri civice au anunțat că vor organiza vineri seară un protest tăcut pentru a atrage atenția asupra abuzurilor comise de Jandarmerie în timpul mitingului diasporei, când au fost rănite 452 de persoane. 

Participanții vor purta pe față măști chirurgicale, pentru a aminti de gazele lacrimogene de pe 10 august. 

„Vineri 17 august se împlinește o săptămână de la momentul în care, la protestul diasporei, am asistat stupefiați la atacul revoltător pe care forțele dirijate politic ale jandarmeriei l-au pornit asupra cetățenilor pașnici. Potrivit datelor oficiale din 11 august, ordinul de dispersare a pieței a fost dat la ora 23:11 iar 452 de persoane au necesitat îngrijiri medicale. Acestora li se adaugă cei care au dezvoltat simptome ulterior și au căutat ajutor medical în zilele următoare.

Ne întâlnim la ora 22:45 pentru a putea comemora în tăcere momentul când a început represiunea împotriva manifestanților. Este nevoie să fim cel puțin 452 de persoane care să purtăm măști (chirurgicale sau pentru zugrăvit) și să reamintim lumii că democrația moare în România în gaze și bastoane”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului

Norica Nicolai: Cred că imaginile cu jandarmii care lovesc oameni cu mâinile ridicate au fost trucate

Pe de altă parte, europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a susţinut vineri că imaginile cu jandarmi lovind, la protestul din 10 august, persoane care ţineau mâinile ridicate deasupra capului au fost trucate, scrie Adevărul.

„Se pot face multe cu un calculator. Cred că imaginile cu jandarmii care lovesc oameni cu mâinile ridicate au fost trucate. Şi în ţările din UE se acţionează la fel dacă nu se respectă spaţiul delimitat de jandarmi. Eu pot să fiu de acord cu orice, dar nu cu violenţa şi injuriile aduse oamenilor legii. Nu înţeleg de unde atâta ură”, a declarat Norica Nicolai, aflată într-o vizită în judeţul Gorj.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dan Ila Dan Ila check icon
  Tovarasa Norica Nicolai vorbeste prapastii.Poate ne explica dansa cum se pot truca imaginile transmise in direct de televiziune(Digi24,de exemplu),ca eu nu am auzit sa existe aceasta posibilitate tehnica !!!
  • Like 0
 • Norica, europarlamentar ca si Dancila, salarii grase, competenta ioc sau discutabila, are si ea niste opinii, ce sa ii faci, e liber sa iti exprimi opinia.... Care va sa zica, imaginile au fost trucate, nu? Cam toate, nu? Chiar si alea luate cu telefonul mobil al unor persoane absolut necunoscute..... Ba Norica ai lucrat pe vremuri cu aia de la antena 3? Ca mai ai un pic si spui, ca si ei, ca persoanele din piata au fost "mercenari platiti" (apropos, analfabetii de la antene, cuvantul "mercenar" inseamna "soldat platit" asa ca nu mai folositi pleonasme, sau nici nu stiti ce inseamna asta?).
  • Like 0
 • Protestatarii spun : jandarmii au fost violenți, bugetarii din jandarmerie,niște plini de privilegii salariale înventate de clasa politică pentru slugile lor supuse, au spus că protestatarii au fost violenți, și 452 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale...Întrebare legată de acele evenimente, întrebare pe care nu am auzit-o pusă de presă, la ce ore au început angajații SURD și ai Ambulanței să acorde asistență medicală celor implicați, presupun că în registele din mașini se trece data și ora...
  Ar mai fi o întrebare de pus celor de la SMURD și celor de la AMBULANȚĂ care staționau în apropierea Piței Victoria, dacă au mai fost situații cînd s-a știut de proteste în acea zonă și dacă au mai fost trimise echipaje să acorde primul ajutor persoanelor rănite în incidente...
  Acum ca părere generală, au fost mulți cei care și=au pus speranțe că dacă Parchetul militar va ancheta ce s-a întîmplat pe 10.08.2018, o să fie așa și pe dincolo...Eu de la început am presupus că speranțele sunt deșarte, primul procuror militar care a ieșit în public, luni, o paiață, nu purta uniforma militară atunci, parcă făcea parte din colonelimea de la jandarmi care conducea la lupte trupele, formate preponderent din subofițeri și cîțiva ofițeri inferiori incompetenți și lași, și-au care au lăsat doi subordonați în urmă, și după nu au avut curaj să intre după ei ca să îi recupereze...Gunoaie galonate, niște lași, normal ca tot bugetarul de la România, incompetenți, și lași, obedienți . Și procurorul militar care s-a sesizat din oficiu, ce hal de document a fost redactat împreună cu Jandarmeria, erori la nume, la data cînd s-a întîmplat protestul... redactarea documentului, o jale, o jale comisă de unul, unii care au dreptul la pensie specială.
  Și madam Norica Neculai, europarlamentar, fostă procuror, ea afirmă că,,crede că imaginile din presă sunt trucate..."ea o parașutată politic, trecută de la un partid la altul, precum Zoe a lu Caragiale, care e cu Trahanache, pe hîrtie, dar se zburdălnicește cu Tipătescu și parcă ar încerca o leacă și cu Cațavencu, parașuta...
  • Like 0
 • Alex Mag check icon
  Încercând sa realizez care este diferența dintre revolta participanților la evenimentele din decembrie 1989 unde deși se știa ca se trage cu muniție de război si slaba prezența a participanților după evenimentele din 10 august 2018 unde s-a folosit muniție teoretic neletala si când s-ar presupune ca democrația ar fi trebuit sa fie mai importanta cel puțin din respect si datorie pentru cei care au murit in 1989-1990, am constat ca nu se poate concluziona fara o speculație socio-psiho-materiala care in fapt este o jignire nemeritata si pentru cel care o va emite dar si pentru cei care nu au participat împotriva brutalității, rămânând trist de necontestat numai întrebarea crunta: „Pentru cine au murit in 1989?”
  • Like 0
 • Cred ei, ça aceste scenarii psd sunt date pt à ne deruta si à ne dezorienta psihic. Ei si-au propus sa mearga pina, dacă e cazul, sa distruga munca (mentala) din ultimii 15ani(apropo,vom arunca din nou hartii pe jos, vom injura in trafic, etc)?!?vom réussi dacă suntem perseverenti si increzatori. Va pup romani protestatari !? Dumnezeu sa ne calauzeasca !!!
  • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult