Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Drama" lui Dr. Alban, la 63 de ani. Cum sună cântărețul la trei decenii după marile hituri

dr Alban

România a ieșit din comunism pe ritmurile lui Dr. Alban, iar în anii '90 nu era post de radio sau TV muzical care să nu difuzeze melodiile și videoclipurile lui. Astăzi, nu există party retro fără "It's My Life", "Sing Hallelujah", "One Love" sau "No Coke", iar doctorul ne vizitează țara de cel puțin 3-4 ori pe an. În 1994, mii de oameni s-au călcat în picioare în fața scenei, la concertul de la Sala Polivalentă din București, iar succesul lui a generat chiar și două legende urbane. Nu, Dr. Alban nu a făcut facultatea la noi în țară, însă a avut un frate care a studiat la Timișoara. Și nu, nu înjură în românește în "It's My Life", chiar dacă unii pot auzi "p... mă-sii" în loc "east and west".

După cei aproape zece ani în care a fost în fruntea topurilor din întreaga Europă, viața lui Dr. Alban a intrat pe un făgaș mai liniștit. La finalul anilor '90, s-a mai domolit și succesul nigerianului venit la Stockholm să devină dentist, dar pentru care soarta a avut alte planuri. Deși nu s-a oprit niciodată din compus muzică și din concerte pe tot continentul, doctorul s-a concentrat pe întemeierea unei familii și obținerea stabilității din toate punctele de vedere. Astăzi, locuiește tot în Suedia, alături de partenera de viață și cele două fiice adolescente, și se pregătește să împlinească 63 de ani pe care nu-i arată.

Însă coronavirusul i-a întins o mare cursă până și unuia dintre cei mai statornici oameni din industria showbiz-ului. Dacă în anii trecuți avea chiar și trei concerte pe săptămână, majoritatea în țările ex-comuniste, începând cu martie 2020 toate s-au oprit. Au picat de pe listă inclusiv Craiova și București, unde Dr. Alban trebuia să fie prezent la finalul lunii mai. Tot răul spre bine, pentru că artistul și-a găsit inspirația în piesele vechi și a revenit cu prima melodie originală după mai bine de 5 ani. „Drama" e în suedeză și sună modern, însă vocea și stilul rămân inconfundabile și fidele trecutului plin de hituri.

Deși a fost omul potrivit la locul potrivit, atunci când un producător suedez căuta un rapper care să știe engleză, restul norocului și l-a făcut Dr. Alban cu mâna lui. Nu bea, nu fumează, face sport și mănâncă sănătos, iar singura „Dramă" din viața lui, la 63 de ani, este titlul piesei abia lansate. În timp ce o generație întreagă îi este recunoscătoare pentru chefurile nebune din discoteci, Alban Nwapa își mulțumește singur pentru decizia pe care a luat-o în anul 1980. Plecat din țara natală, măcinată de război și corupție, a ales Suedia, un stat care nu numai că găzduiește una dintre cele mai mari industrii muzicale din lume, dar are și o grijă exemplară de cetățenii ei.

La vârsta lui, în România se moare de foame, se stă prin spitale sau se iese la pensie, așteptând sfârșitul. Dar, la Stockholm, Dr. Alban trăiește mai bine acum decât la treizeci de ani și ar putea scrie "It's My Life" din nou, în fiecare zi. "Gândesc foarte mult și am foarte multe idei. Sunt confortabil unde mă aflu, pentru că am trecut prin atât de multe. Experiența este cel mai bun profesor, iar vârsta de 50-60 de ani este cea mai bună. Nu sunt nici prea tânăr, nici prea bătrân", spunea suedezul de origine nigeriană, într-un interviu de acum câțiva ani. Iar, când pandemia va trece, doctorul își va duce muzica, din nou, în cluburile, piețele și sălile pline de nostalgici din toată Europa.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • GabiC check icon
    of doamne,
    La nivel de mediocritate, poti spune ca si asta e o ”compozitie” insa, in afara de caracter de ”discoteca” nu are nimic special. Evident sunt oameni care-l plac si-l asculta si pe Guță, si pe Adrian Copilul Minune, sau mai stiu eu..
    Ca stire mondena- merge- si dr Alban,
    insa n-as putea spune ca vestea/stirea este din cele care m-ar afecta vreun pic.
    Oricum, multumim pentru info. Clubster-ii o vor auzi!
    • Like 1
  • like
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult