Foto: Facebook Ciprian Ciucu
După ce a câștigat mandatul de primar la sectorul 6, Ciprian Ciucu a plecat la Cluj și la Oradea pentru a sta de vorbă cu primarul Emil Boc și respectiv cu fostul primar Ilie Bolojan. Invitat la emisiunea „În fața ta”, Ciprian Ciucu a vorbit despre sfaturile primite de la aceștia.
„Am primit sfaturi, de la atitudinea pe care trebuie să o ai în primărie și inclusiv cu cei care sunt foarte puternici la tine în oras, care au foarte, foarte mulți bani, interese și care îți vor rupe ușa cu piciorul, ca să zic așa, bine, dau telefoane și ce relatii trebuie să ai cu ei - una corectă, care să impună respect de ambele părți, și nu pecuniară, până la idei de proiecte foarte bune și modul în care îți organizezi primăria. Să nu îmi fie frică să iau cele mai dure măsuri la început de mandat”, a descris primarul de la Sectorul 6 lecțiile învățate.
Lecțiile învățate de la Emil Boc
De la Emil Boc, edilul de la sectorul 6 spune că a aflat cum să trateze corect o relație contractuală cu firmele care vin să lucreze în sector și care nu își termină la timp lucrările. A învățat când poate primarul să accepte o prelungire de contract și în ce context să nu accepte.
„Cât de ferm să fii, până unde poți întinde coarda, adică pe ei să îi lași să o întindă, și cât nu. Să ai o relație corectă cu ei, să le faci plăți la timp, dar să le ceri să își facă treaba la timp și la nivelul de calitate scris în contract. Relația pe care să o ai cu dezvoltatorii din sector - sunt oameni foarte bogați, cu foarte mulți bani. Dezvoltatorii imobiliari, în special, dar nu numai. Ce să le ceri, pentru că nu pot să rămână doar cu profitul, urmând să pună în cârca primăriei utilități, străzi, iluminat, școli. În sectorul 6, de exemplu, s-au construit peste 20.000 de apartamente. Presiunea pe infrastructura socială, pe școli, dar și pe utilități este fabuloasă. Domne, nu s-a făcut o școală. Am Bragadiru, Domnești, Chiajna, care vin la noi la școală, plus noi cartiere apărute întregi și se învață în 3 schimburi”, a declarat Ciprian Ciucu,
„Nu mai vreau să văd blocuri în câmp”
Edilul a povestit recent la emisiunea „În fața ta” că a avut o întâlnire cu peste 20 de dezvoltatori imobiliari, cărora le-a spus ce așteaptă de la ei - exact ce a învățat de la Emil Boc.
„Am zis așa - vă asumați inclusiv partea de infrastructură educațională și de utilități și primiți rapid autorizația de construire și aveți tot sprijinul nostru, sau așteptați până vă fac eu, și eu o să fac când o să am bani. Nu se poate ca unii să fie cu doar cu profitul și alții doar cu responsabilitățile, să le facă intrastructura socială. În sectorul 6 e cel mai mult teren. Oameni m-au întrebat ce le dau la schimb. Eu le-am zis foarte clar. Am zis - o să vă dau timp, timp care e foarte important în afaceri. Cu cât găsim o formulă de colaborare ultratrasparentă, să facem un PUZ în care să punem și o școală și o grădiniță, un parc aducem și transport în comun, o să vă voteze consiliul local documentele ce permit construcția și noi o să fim parteneri, o să vă primiți autorizațiile inclusiv de la PMB. Dar eu vreau să nu lăsați dezvoltarea doar pe umerii noștri.
Nu mai vreau să văd blocuri în câmp, la care se ajunge prin noroi, și toate mașinile alea murdăresc orașul când vin pe noroi. Întâi desenăm o zonă, o facem la standarde occidentale, apoi aducem utilitățile, drumul, apa, canalizare, iluminat public, primim autorizația de construire, construim și eliminăm corupția. Că aici era mare problemă, că s-au dat certificate de edificare care permit dezvoltatorului să vândă fără ca măcar să fie gata”, a punctat Ciucu.
„Primăria nu e instituție de binefacere. Cine performează rămâne, cine nu performează pleacă”
De la Ilie Bolojan primarul Ciucu spune că a aflat cât de important este să își facă în primărie o echipă de specialiști cu care să lucreze. să aibă un departament performant pentru atragerea fondurilor și să aibă angajați implicați, nu care să aștepte să treacă timpul și să plece acasă. În plus, fostul primar din Oradea l-a îndemnat pe Ciprian Ciucu să nu îi fie frică să taie acolo unde nu este performanță, unde este risipă și unde are suspiciuni de corupție.
„Primăria nu e instituție de binefacere. Cine performează rămâne, pentru că de el depinde viața celor 400.000 de locuitori din sector, cum e cazul sectorului 6. Cine performează rămâne și este promovat și are o carieră. Cine nu performează pleacă”, a avertizat primarul de la sectorul 6.
„E bine să postești și să nu iei șpagă, să nu fii sclavul nimănui. Să fii tu, cu conștiința ta. Pentru că dacă iei o dată, iei și a doua oară...”
Ilie Bolojan l-a sfătuit pe Ciprian Ciucu „să postească”, adică să nu ia mită.
„Al treilea lucru, mi l-a zis așa, în stilul dânsului: E bine să postești. Nu am înțeles ce vrea... domne nu sunt în post. Zice nu, nu, nu la acel gen de post mă gândesc. E bine să postești și să nu iei șpagă, să nu fii sclavul nimănui. Să fii tu, cu conștiința ta. Pentru că dacă iei o dată, iei și a doua oară și te vor suna și vei începe să faci din ce în ce mai multe compromisuri și nu îți vei putea atinge obiectivele. Pentru că tentațiile sunt foarte mari, vă zic. Ca primar, dacă vrei să ieși cu milioane de euro, poți să ieși cu milioane de euro în cont. Vorbesc foarte serios. Sunt piramide ale șpăgii care se pot organiza, de la piețe până la autorizații de construire date rapid. Mai închizi ochii la un certificat de edificare, mai o lucrare, sunt foarte foarte multe aceste modalități de îmbogățire rapidă din această poziție. Dar ceea ce mi-am propus este să fac ceea ce trebuie, să nu fiu populist, chiar dacă nu o să mai iau un mandat, asta e. Eu vreau să plec din acest mandat cu conștiința împăcată. Măcar am încercat”, a spus primarul de la sectorul 6.
Ciprian Ciucu s-a plâns că deciziile importante îi sunt limitate, depinzând de aprobarea din partea Consiliului General și a Primăriei Capitalei.
„La Bolojan a dat roade, nu știu dacă și la mine. Omul mi-a spus că după primii doi ani de mandat sau după primul an și jumătate de mandat a ajuns la 10 - 15 la sută popularitate. Dar oamenii văzând că în următorii 3-4 ani de mandat lucrurile se întâmplă, a ajuns la un nivel foarte mare de popularitate, după primul an, de la 15 la sută s-a dus sus de tot. Nu știu dacă o să meargă la București rețeta Bolojan, am foarte multe constrângeri. Nu vreau să mă plâng, dar sunt dependent, pentru orice vreau să fac, de Consiliul General și de Primăria Capitalei, dacă vreau să asfaltez o stradă, să fac o stradă nouă, dacă vreau să construiesc ceva. Acum am Școala 59 care este în renovare, aștept de luni de zile de la Primăria Capitalei avizul ca să tai 4 copaci, ca să pun acolo bazin pentru apă pentru situații de urgență, pentru ISU. În caz că ia foc, să avem apă imediat. Ca să autorizăm școli. (Nu e colegul Nicușor Dan?) Ba da, dar până la Dumnezeu te mănâncă sfinții”, a spus recent Ciprian Ciucu la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
De Bolojan,nimic de zis,ca vorbeste de bine toata tara,numai ca tocmai de aceea n-are loc in fruntea PNL-ului,si nici nu vrea,stiind cati Baranga-nisti,Orban-isti ,Combinagii,sunt in capitala.
Eu as face un referendum in Bucuresti, pe tema urbanismului. Ar fi bine sa se stie parerea tuturor. Vrem sa traim ca oamenii sau ca animalele?
Este o problema care nu poate fi lasata pe mana unor shmenari.