Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„E bine să postești”. Sfatul primit de Ciprian Ciucu de la Ilie Bolojan. „Tentațiile sunt foarte mari. Ca primar, dacă vrei, poți să ieși cu milioane de euro în cont. Sunt piramide ale șpăgii, sunt foarte multe modalităti de îmbogățire rapidă”

Ciprian Ciucu - FB

Foto: Facebook Ciprian Ciucu

După ce a câștigat mandatul de primar la sectorul 6, Ciprian Ciucu a plecat la Cluj și la Oradea pentru a sta de vorbă cu primarul Emil Boc și respectiv cu fostul primar Ilie Bolojan. Invitat la emisiunea „În fața ta”, Ciprian Ciucu a vorbit despre sfaturile primite de la aceștia.

„Am primit sfaturi, de la atitudinea pe care trebuie să o ai în primărie și inclusiv cu cei care sunt foarte puternici la tine în oras, care au foarte, foarte mulți bani, interese și care îți vor rupe ușa cu piciorul, ca să zic așa, bine, dau telefoane și ce relatii trebuie să ai cu ei - una corectă, care să impună respect de ambele părți, și nu pecuniară, până la idei de proiecte foarte bune și modul în care îți organizezi primăria. Să nu îmi fie frică să iau cele mai dure măsuri la început de mandat”, a descris primarul de la Sectorul 6 lecțiile învățate.

Lecțiile învățate de la Emil Boc

De la Emil Boc, edilul de la sectorul 6 spune că a aflat cum să trateze corect o relație contractuală cu firmele care vin să lucreze în sector și care nu își termină la timp lucrările. A învățat când poate primarul să accepte o prelungire de contract și în ce context să nu accepte.

„Cât de ferm să fii, până unde poți întinde coarda, adică pe ei să îi lași să o întindă, și cât nu. Să ai o relație corectă cu ei, să le faci plăți la timp, dar să le ceri să își facă treaba la timp și la nivelul de calitate scris în contract. Relația pe care să o ai cu dezvoltatorii din sector - sunt oameni foarte bogați, cu foarte mulți bani. Dezvoltatorii imobiliari, în special, dar nu numai. Ce să le ceri, pentru că nu pot să rămână doar cu profitul, urmând să pună în cârca primăriei utilități, străzi, iluminat, școli. În sectorul 6, de exemplu, s-au construit peste 20.000 de apartamente. Presiunea pe infrastructura socială, pe școli, dar și pe utilități este fabuloasă. Domne, nu s-a făcut o școală. Am Bragadiru, Domnești, Chiajna, care vin la noi la școală, plus noi cartiere apărute întregi și se învață în 3 schimburi”, a declarat Ciprian Ciucu, 

„Nu mai vreau să văd blocuri în câmp”

Edilul a povestit recent la emisiunea „În fața ta” că a avut o întâlnire cu peste 20 de dezvoltatori imobiliari, cărora le-a spus ce așteaptă de la ei - exact ce a învățat de la Emil Boc. 

„Am zis așa - vă asumați inclusiv partea de infrastructură educațională și de utilități și primiți rapid autorizația de construire și aveți tot sprijinul nostru, sau așteptați până vă fac eu, și eu o să fac când o să am bani. Nu se poate ca unii să fie cu doar cu profitul și alții doar cu responsabilitățile, să le facă intrastructura socială. În sectorul 6 e cel mai mult teren. Oameni m-au întrebat ce le dau la schimb. Eu le-am zis foarte clar. Am zis - o să vă dau timp, timp care e foarte important în afaceri. Cu cât găsim o formulă de colaborare ultratrasparentă, să facem un PUZ în care să punem și o școală și o grădiniță, un parc aducem și transport în comun, o să vă voteze consiliul local documentele ce permit construcția și noi o să fim parteneri, o să vă primiți autorizațiile inclusiv de la PMB. Dar eu vreau să nu lăsați dezvoltarea doar pe umerii noștri. 

Nu mai vreau să văd blocuri în câmp, la care se ajunge prin noroi, și toate mașinile alea murdăresc orașul când vin pe noroi. Întâi desenăm o zonă, o facem la standarde occidentale, apoi aducem utilitățile, drumul, apa, canalizare, iluminat public, primim autorizația de construire, construim și eliminăm corupția. Că aici era mare problemă, că s-au dat certificate de edificare care permit dezvoltatorului să vândă fără ca măcar să fie gata”, a punctat Ciucu.

„Primăria nu e instituție de binefacere. Cine performează rămâne, cine nu performează pleacă”

De la Ilie Bolojan primarul Ciucu spune că a aflat cât de important este să își facă în primărie o echipă de specialiști cu care să lucreze. să aibă un departament performant pentru atragerea fondurilor și să aibă angajați implicați, nu care să aștepte să treacă timpul și să plece acasă. În plus, fostul primar din Oradea l-a îndemnat pe Ciprian Ciucu să nu îi fie frică să taie acolo unde nu este performanță, unde este risipă și unde are suspiciuni de corupție. 

„Primăria nu e instituție de binefacere. Cine performează rămâne, pentru că de el depinde viața celor 400.000 de locuitori din sector, cum e cazul sectorului 6. Cine performează rămâne și este promovat și are o carieră. Cine nu performează pleacă”, a avertizat primarul de la sectorul 6.

„E bine să postești și să nu iei șpagă, să nu fii sclavul nimănui. Să fii tu, cu conștiința ta. Pentru că dacă iei o dată, iei și a doua oară...”

Ilie Bolojan l-a sfătuit pe Ciprian Ciucu „să postească”, adică să nu ia mită.

„Al treilea lucru, mi l-a zis așa, în stilul dânsului: E bine să postești. Nu am înțeles ce vrea... domne nu sunt în post. Zice nu, nu, nu la acel gen de post mă gândesc. E bine să postești și să nu iei șpagă, să nu fii sclavul nimănui. Să fii tu, cu conștiința ta. Pentru că dacă iei o dată, iei și a doua oară și te vor suna și vei începe să faci din ce în ce mai multe compromisuri și nu îți vei putea atinge obiectivele. Pentru că tentațiile sunt foarte mari, vă zic. Ca primar, dacă vrei să ieși cu milioane de euro, poți să ieși cu milioane de euro în cont. Vorbesc foarte serios. Sunt piramide ale șpăgii care se pot organiza, de la piețe până la autorizații de construire date rapid. Mai închizi ochii la un certificat de edificare, mai o lucrare, sunt foarte foarte multe aceste modalități de îmbogățire rapidă din această poziție. Dar ceea ce mi-am propus este să fac ceea ce trebuie, să nu fiu populist, chiar dacă nu o să mai iau un mandat, asta e. Eu vreau să plec din acest mandat cu conștiința împăcată. Măcar am încercat”, a spus primarul de la sectorul 6.

Ciprian Ciucu s-a plâns că deciziile importante îi sunt limitate, depinzând de aprobarea din partea Consiliului General și a Primăriei Capitalei.  

„La Bolojan a dat roade, nu știu dacă și la mine. Omul mi-a spus că după primii doi ani de mandat sau după primul an și jumătate de mandat a ajuns la 10 - 15 la sută popularitate. Dar oamenii văzând că în următorii 3-4 ani de mandat lucrurile se întâmplă, a ajuns la un nivel foarte mare de popularitate, după primul an, de la 15 la sută s-a dus sus de tot. Nu știu dacă o să meargă la București rețeta Bolojan, am foarte multe constrângeri. Nu vreau să mă plâng, dar sunt dependent, pentru orice vreau să fac, de Consiliul General și de Primăria Capitalei, dacă vreau să asfaltez o stradă, să fac o stradă nouă, dacă vreau să construiesc ceva. Acum am Școala 59 care este în renovare, aștept de luni de zile de la Primăria Capitalei avizul ca să tai 4 copaci, ca să pun acolo bazin pentru apă pentru situații de urgență, pentru ISU. În caz că ia foc, să avem apă imediat. Ca să autorizăm școli. (Nu e colegul Nicușor Dan?) Ba da, dar până la Dumnezeu te mănâncă sfinții”, a spus recent Ciprian Ciucu la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ma indoiesc ca veti rezista mult la presiunile de tot felul si nu ma refer la mita.
    • Like 0
  • În legislația interbelică dezvoltatorul imobiliar era obligat ca pe suprafața lotizată să aducă toate utilitățile timpului: lumină electrică, apă, camnalizare și să pietruiască strada. În funcție de mărimea parcelei era obligat să facă strada și trotuarele de anumite dimensiuni, iar dacă eta o intrare, la capăt era obligat să amenajeze în așa fel încât locatarii să poată întoarce mașina/trăsura, Atunci se făceau doar lotizări cine avea o parcelă mare o putea lotiza nu era obiceiul să și construiești, vindeai doar loturile, Se făcea apoi un regulament care prevedea până și înălțimea gardului. Iar cine cumpăra știa de la început ce putea să facă și ce nu. Și mie mi se pare deprimant să văd grupuri de blocuri în mijlocul câmpului .fără școală, fără magazin, fără un pom în jur. Parcă sunt mașinile de locuit ale lui Le Corbusier.
    • Like 1
  • Ma bucur ca in sfarsit se discuta ce se intampla in Primarie ... la noi moralitatea institutionala este atat de toxica, incat idea de Stat, este asimilat foarte bine celui de WC Public.
    • Like 2
  • Boc "cel mai mai primministr",ca sa nu spun nici rau ca a taiat ce taiat,si nici bun ca totusi a taiat,dar,dovedeste la CLUJ ce inseamna a fi om potrivit la loc potrivit.
    De Bolojan,nimic de zis,ca vorbeste de bine toata tara,numai ca tocmai de aceea n-are loc in fruntea PNL-ului,si nici nu vrea,stiind cati Baranga-nisti,Orban-isti ,Combinagii,sunt in capitala.
    • Like 0
  • alex check icon
    Eu stiam ca in toata lumea civilizata se platesc taxe la stat ca statul sa construiasca spitale,strazi,scoli nu sa le puna in carca privatului ,se pare ca in romania din taxe si impozite se platesc specialele,salariile umflate pentru clintela politica si in rest sa faca privatul totul.
    • Like 0
    • @ alex
      corect. insa nu suntem in lumea civilizata. totusi e de apreciat ca se pot gasi solutii si in conditiile de fata.
      • Like 0
    • @ alex
      Pai nu le pune in carca nimic. Abordarea e foarte buna: daca iti dau autorizatie sa construiesti un cartier de blocuri, eu am datoria sa le pun oamenilor la dispozitie cele necesare. Anul acesta nu avem buget pentru asa ceva. Mai treceti pe aici la anul si mai discutam. E mai ok asa? :)
      • Like 0
  • Razvan G check icon
    Este evident o abordare noua. Sper sa si reuseasca, desi presiunile sunt enorme. Cand deranjezi mafia, e dificil.
    Eu as face un referendum in Bucuresti, pe tema urbanismului. Ar fi bine sa se stie parerea tuturor. Vrem sa traim ca oamenii sau ca animalele?
    Este o problema care nu poate fi lasata pe mana unor shmenari.
    • Like 2
  • Asa este, majoritatea dezvoltatorilor imobiliari fac doar casele - am vazut case in asa zisul oras Pantelimon facute fix pe camp, cu drumuri de pamant, fara iluminat public, fara canalizare urbana (cu fose septice, dar astea sunt caracteristici de rural, nu de urban), doar gazele erau trase, uneori nici apa nu era decat cu put si hidrofor. Pe bune, ma intreb cine cumpara astfel de case???? Dar mai ales cine a dat voie sa se ridice case in plin camp cand se stia bine ca acolo nu sunt utilitati??? Acele persoane care apartin autoritatilor locale, si care au semnat hartiile contra spaga (evident, nu? sigur, trebuie dovedit in justitie, dar pentru majoritatea dintre noi e eevident ca asa a fost....) trebuie trase la raspundere la cel mai serios mod. A lucra in primarie nu inseamna sa te imbogatesti in mod ilicit si sa te doara in fund de oras.
    • Like 1
  • Bine că nu a învățat de la Bocușor cum se ridică un hotel-coșciug în coasta unui sit istoric.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult