Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„E soluția comodă, a satrapului căruia i-au fugit de pe câmp iobagii”. Scrisoarea unui român care muncește în străinătate, către ministrul Finanțelor

Eugen Teodorovici - Viorica Dăncilă - guvern

(Sursa foto: Gov.ro)

Domnule Ministru de Finanțe,

În primul rând, propunerea dvs privind limitarea dreptului de muncă al românilor în străinătate, în principal în țări din Uniunea Europeană, denotă o adâncă necunoaștere a modului în care funcționează blocul comunitar. Cu alte cuvinte, nu știți sau nu vreți să știți, domnule Ministru, ce înseamnă una dintre libertățile fundamentale ale Uniunii Europene. Nu știți, de asemenea, ce a însemnat această libertate pentru România, ceea ce este mult mai grav.

Propunerea dumneavostră, pentru că vine din înaltul funcției pe care o dețineți, este cu atât mai șocantă și jignitoare, nu numai pentru românii din străinătate, cărora cu cinism le trasați destinele, ci mai ales pentru oamenii din țară, pe care ar trebui să-i slujiți cu bună credință din postura de servant public, dacă ați înțelege că funcția cu care vă fuduliți se traduce în primul rând printr-o imensă responsabilitate.

Propunerea este de asemenea o insultă pentru Uniunea Europeană și pentru eforturile pe care le-am făcut și le facem pentru a face parte din această comunitate, a ne construi un viitor împreună cu statele libere ale Europei și a păși în lumină, nu în întuneric. Cu câteva cuvinte doar reușiți să striviți această dorință, acest scop și militați pentru o întoarcere în trecut sau într-un alt tip de viitor.

Măcar premisa de la care plecați este corectă: da, mulți români pleacă din țară, mulți români foarte calificați și România este văduvită astfel de un mare potențial de creștere economică. Iar migrația asta a „creierelor” este foarte greu reversibilă. Dar dumneavoastră nu deplângeți lovitura pe care progresul acestei țări o poate primi, scopul propunerii dumneavoastră este altul. Nu vă interesează condițiile și contextul în care acești oameni pot munci în România, viziunea de ansamblu, empatia pentru modul cum putem să avem o țară mai bună. Nu, nimic din toate acestea.

Ce pare că vă sperie pe dumneavoastră este faptul că acești români, activi și în putere, nu mai pot fi taxați pentru munca lor. Nu mai pot fi folosiți de aparatul de partid pentru a produce bogăție pe care să se cocoațe apoi diverși oportuniști și care să fie taxată și distribuită pe canalele binecunoscute ale tranziției către buzunarele clienților politici, ale verișorilor, amantelor, nepoților și tovarășilor de partid. Asta este oful clasei politice pe care o reprezentați, frica și spaima: nu mai este muncă, deci nu mai sunt bani. Iar clasa improductivă a atârnătorilor de la buget nu este obișnuită cu munca, cu producerea de idei, cu educația și progresul, așa că problema devine insurmontabilă.

Nu vă interesează și nu a interesat clasa politică din mijlocul căreia ați urcat, să vă asigurați în acești 30 de ani de tranziție ca măcar avem un plan, că măcar o parte din banii publici sunt cheltuiți cu cap, pentru cetățenii din buzunarele cărora i-ați luat.

Nu v-a interesat să investiți în educație și în centre de cercetare, astfel încât românii să rămână de plăcere acasă, pentru a munci unde sunt calificați.

Nu v-a interesat să jugulați fenomenul corupției, să protejați meritocrația și competența, astfel încât românii dornici să izbândească în viață prin efort și disciplină să poată să o facă fără ca fructele muncii lor să fie furate sau înstrăinate unor escroci.

Nu v-a interesat să investiți în capitalul de bază al unei economii, în drumuri, tehnologie și capital uman, în centre de formare profesională și în unități de sănătate care să mențină populația în parametri normali de sănătate, fără să fie nevoită să se târască prin spitale insalubre, cu șpaga agățată de buzunarele medicilor.

Clasa politică ce a condus România nu a fost interesată de toate aceste lucruri. A crezut că a primit o țară pe mână, în perpetuitate, pentru a extrage rente pentru potentați.

Iar Uniunea Europeană a devenit o problemă, o bătaie de cap, nu-i așa? Ca orice oligarhie, clasa politică românească a ținut și ține să aibă populația sub un control strict, în țarcul naționalist restrâns, fără ingerințe și fără migrație. Asta a fost una din directivele comunismului, un izolaționism puternic.

Asta propuneți, cu râvnă, și dumneavoastră, domnule Ministru de Finanțe: un braț de fier care să întoarcă cu de-a sila românii în țarcul naționalist, pentru a fi reintegrați în planul cincinal de producție pe care probabil că îl imaginați; să fie pus fiecare ca o rotiță în instituțiile metacomuniste, la muncă și la taxare. E soluția comodă, a satrapului căruia i-au fugit de pe câmp iobagii.

Doriți o soluție reală la această problemă, domnule Ministru de Finanțe? Preocupați-vă de întărirea statului de drept, de promovarea educației, de promovarea competențelor și meritelor, de protejarea investițiilor, de crearea unui cadru fiscal previzibil pentru investitori.

Domnule Ministru, nu e ușor să pleci din țara în care te-ai născut. Cu toată libertatea de mișcare, nu e ușor. Majoritatea celor care am făcut-o, am fi preferat să nu o facem. Am fi preferat să rămânem acasă.

Dar trebuie să rămâneți optimist, domnule Ministru: ne vom întoarce acasă. Ne vom întoarce legal și pașnic, din proprie inițiativă, cu educația noastră, cu dorința de deschidere, cu viziunea pe care o avem asupra lumii, cu ideile noastre și cu patrotismul nostru. Și vom uni această viziune cu viziunea românilor din țară, care crește și ea în fiecare zi.

Și împreună vom încerca să oferim României cea de-a doua soluție, cea incomodă.

Cea despre care nu vorbiți dumneavoastră. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Solutia poate fi ineresanta, daca s-ar aplica in tara.
  Spre exemplu, daca esti politician sau orice alt fenomen al naturii cu doctorat dupa scoala profesionala si facultate privata, si folosesti limba romana ca pe o limba straina, sa-ti pierzi dreptul de munca in RO dupa MAXIM 5 ani si sa schimbi tara, sa te duci sa-ti cauti un rost in Rusia, sau Correa de Nord sau alta tara mandra care nu are de-a face cu statul paralel si cu nenorocitii de la UE. Am zis!
  • Like 4
  • @ B. B. Cool
   Casargoz check icon
   Ideea este buna, si ar trebui extinsa la nivelul uniunii europene.
   Nici un membru de partid nu ar trebui sa stea in functii publice mai mult de 5 ani, dupa cinci ani valea in alt stat.
   Dreptul de practica al "politicienilo profesionisti" limitat la 5 ani intr-o tara, dupa 5 ani valea in alta tara sau in sectorul privat.
   Esti membru de partid? 5 ani maxim prin functii publice dupa ... la revedere...
   Sa fim constructivi...
   5 ani pentru unii politicieni este prea mult...
   • Like 2
  • @ Casargoz
   Si 3 ar fi suficient.
   • Like 1
 • Casargoz check icon
  @Arleqin
  da
  @Arleqin
  sigur
  @Arleqin
  absolut
  @Arleqin
  era necesar
  @Arleqin
  genial
  @Arleqin
  super
  @teodorovici
  iti doresc eu tie ce mi-ai facut tu mie :)
  • Like 2
 • Asta vrea sa ne faca sa renuntam la cetatenie, din motive de vot. Asadar, nea' Teodorovici, bai rahat, in primul rand nu dictezi tu legi europene. Nu face UE ce vrei tu, OK? In al doilea rand, eu unul cel putin nici de-al dracului nu renunt la cetatenie, INDIFERENT de ce mizerii faceti voi, gainarii din PSD. De ce? Ca sa pot sa continui sa votez impotriva voastra. Asa, de-al dracului, ca-mi place sa va pun bete in roate. Pentru ca o meritati :D
  • Like 3
 • Excelent articolul! :)
  • Like 5
 • Wall-T check icon
  Nota 10! Cu felicitari. Si va asteptam cu drag acasa.
  • Like 3
 • presiune pe dobi pana da demisia
  • Like 0
 • alt check icon
  De fapt lucrurile sunt mult mai grave. Prin "legarea de glie a iobagilor" Teodorovici incearca sa convinga mediul de afaceri ca va cistiga in urma ROexit.
  Efectele reale ale ROexit?. Cei care au un loc de munca/proprietati in alt stat UE vor aplica pentru cetatenia acelui stat. Si statele UE vor fi bucuroase sa returneze infractorii romani mai mult sau mai putin "colorati "
  Sunt curios cum vor gestiona autoritatile corupte din Romania un val de infractori unii chiar foarte periculosi.
  • Like 0
 • O posibilă cale de încheiere a războiului din societatea românească:
  1. Recunoașterea publică a modului ocult de constituire a capitalului românesc și elaborarea de urgență a unei legi care să statueze în mod transparent facilități de sprijinire a constituirii și a întăririi capitalului autohton. Toți cei care au beneficiat de sprijin ocult nu vor beneficia de facilitățile noii legi.
  2. Recunoașterea publică a abuzurilor comise în procesul de înfăptuire a justiției și elaborarea unei legi care să elimine producerea acestora pe viitor. Prin această lege se va elimina implicarea factorului politic sau a serviciilor secrete în procesul de înfăptuire a justiției.
  3. Recunoașterea publică a greșelilor comise în procesul legislativ urmată de o lege care să limiteze, pe o perioadă de cel puțin a 5 legislaturi, numărul de mandate elective la nivel central și local la maxim două luându-se în calcul inclusiv mandatele anterioare. Tot prin această lege se vor elimina pensiile speciale, iar imunitatea parlamentară se va limita la exprimarea părerilor politice în cadrul parlamentului.
  4. Recunoașterea publică a greșelilor comise de către serviciile secrete prin implicarea în procesul de înfăptuirea a justiției și în procesul de constituire a capitalului autohton și elaborarea unei legi de organizare și funcționare a serviciilor secrete care să elimine pe viitor astfel de derapaje.
  5. Recunoașterea publică a limitelor Constituției actuale și angajarea tuturor forțelor politice în modificarea Constituției printr-o lege care să oblige legislativul următor ca în primele 2 sesiuni legislative să fie dedicate modificării Constituției.
  • Like 0
 • Alien check icon
  4-5 milioane de oameni care nu se uita la antena si nu traiesc de pe urma statului (meritat/cinstit sau nu, n-are importanta) si prin urmare care nu-s la cheremul "alesilor" sunt un pericol pentru genul asta de partid si de clasa politica.
  • Like 5
 • mike mike check icon
  Si eu mi-as fi dorit sa traiesc in Cluj si nu in orase europene umede si reci, insa taxele mele sa fie redirectionate catre spitale si infrastructura, nu spre gentile LV si costumele Armani ale coruptilor ce sugruma Romania astazi. Aici este durerea mea.
  • Like 6


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult