Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Există o dorință tot mai mare de libertate, de a călători, de a-ți face programul cum vrei tu”. Ce perspective îți oferă meseria de coach. Dăm credit educației

Nina Paraschivescu

Coachingul a ieșit din sfera business-ului și a managerilor de câțiva ani buni și a ajuns inclusiv pe paliere ale vieții personale. Pandemia a accentuat trendul, inclusiv în România, pentru că provocările pe care le-a născut au cerut soluții ca să ne adaptăm unui context nou, cu foarte multe valențe. Iar coachingul exact asta face: te ajută să găsești soluții în cadrul unui proces de conștientizare și responsabilizare bazat pe dialog.

De la găsirea unui nou loc de muncă sau reconversie profesională la îmbunătățirea relației cu copiii ori cu partenerul, la atingerea unor obiective precum scăderea în greutate, creșterea veniturilor, începerea unui business sau descoperirea și asumarea feminității, un coach te poate ajuta să-ți găsești resursele pentru a-ți îmbunătăți diverse aspecte ale vieții. 

Iar în contextul dezvoltării și expansiunii inteligenței artificiale, în care oamenii vor avea nevoie de ajutor ca să se recalibreze profesional, dar și personal, meseria de coach are potențial să devină una de viitor.

Nina Paraschivescu a deschis în 2019 Școala de Coaching dintr-o motivație personală. În momentul în care a accesat zona de dezvoltare personală și coaching avea mai multe business-uri, dar niciunul nu îi aducea împlinire sufletească. Să se extindă în alte orașe și să câștige mai mulți bani i se părea prea puțin. Astfel, și-a deschis mai întâi propriul cabinet și a început să țină workshop-uri, iar apoi a decis să deschidă școala, care în prezent are aproape 60 de cursanți. În cei aproape 4 ani de activitate, peste 250 de persoane au absolvit cursul de coaching.

În 2023, platforma Republica vă invită să cunoașteți poveștile antreprenorilor români care au avut curajul să investească în educație. Vom intra în lumea celor care au deschis grădinițe, școli, instituții private de învățământ și care au făcut din actul de învățare- indiferent de forma pe care o îmbracă sau de vârsta celor cărora se adresează- o afacere profitabilă, cu șanse de a se dezvolta în viitor. Dăm credit educației este un proiect editorial care este realizat în parteneriat cu Banca Transilvania, pe parcursul întregului an 2023.

„Cei mai mulți dintre cei care urmează cursul sunt cei care își doresc o reconversie profesională și vor propria lor afacere în coaching, ca să lucreze de acasă, pe cont propriu, dorință care a devenit și mai puternică în pandemie. Este un vis pe care îl au tot mai mulți români, să fie mai aproape de familie, de copii, să scutească timpul cu drumul, să aibă un program flexibil. Există o dorință tot mai mare de libertate, de a călători, de a-ți face programul cum vrei tu. 

„Cei mai mulți dintre cei care urmează cursul sunt cei care își doresc o reconversie profesională și vor propria lor afacere în coaching, ca să lucreze de acasă, pe cont propriu, dorință care a devenit și mai puternică în pandemie. Este un vis pe care îl au tot mai mulți români, să fie mai aproape de familie, de copii, să scutească timpul cu drumul, să aibă un program flexibil. Există o dorință tot mai mare de libertate, de a călători, de a-ți face programul cum vrei tu.

O altă categorie este reprezentată de oamenii de HR, care își doresc să implementeze în companii astfel de sesiuni pentru că sunt primii care conștientizează că pe angajați nu îi mai motivează doar pachetul salarial, și e nevoie de altfel de instrumente pentru creșterea performanței. Sunt, de asemenea, și mulți psihologi care vor să-și continue munca cu aceia dintre clienți pe care i-au adus într-un punct de echilibru și care au nevoie de altceva”, spune Nina Paraschivescu.

Dinspre probleme spre soluții

Una dintre cele mai mari provocări pentru cei care vor să facă reconversie profesională este timpul. Pentru că sunt puține cazurile în care poți să renunți la jobul actual pentru a te dedica exclusiv învățării unei noi meserii. Nina Paraschivescu spune că aceia care vin la curs cu acest obiectiv, trebuie să aloce 3-4 ore în fiecare zi. „La început este nevoie de un efort mai mare, de mai multă muncă și mai mult timp, dar după 1-2 ani, reușești să pui ceva pe picioare, să generezi venituri și să ai un alt stil de viață”, spune antreprenoarea. 

Targetul general al celor care urmează cursurile de coaching este să câștige peste 2.000 de euro pe lună, dar în funcție de felul în care se poziționează pe piață, câștigurile pot ajunge și la 5.000 de euro.

Cursul de coaching conceput de Nina Paraschivescu durează 8 luni, iar înscrierea se poate face pe parcurs. Resursele teoretice sunt puse la dispoziție prin intermediul site-ului, astfel că pot fi accesate oricând. Sesiunile propriu-zise de curs au loc online, o dată pe săptămână. În plus, cursanții trebuie să-și țină sesiunile de coaching într-un joc de rol cu ceilalți participanți, dar și cu alte persoane – un coleg de serviciu, copilul sau chiar cu el însuși. Este nevoie de menținerea acestui tip de gândire care te reorientează dinspre probleme spre soluții. Practic, odată intrat în acest proces, nu trebuie să treacă o zi fără să ai o oră de coaching.

„Cursul are o durată de 8 luni pentru că vreau să ofer și partea de mentoring pe business. E nevoie de mai mult timp pentru identificarea nișei pe care vrei să mergi și pentru implementare, astfel încât să ajungi să câștigi din această meserie. Am, de exemplu, pe cineva care a ales să fac coaching cu femeile care au plecat să lucreze în străinătate și au acceptat joburi sub pregătirea lor, ceea ce le afectează respectul de sine. Pe altcineva care a făcut un curs de feminitate cu mine, și a decis să ajute la rândul său alte femei să-și descopere feminitatea. Partea frumoasă la coaching este că o poți combina cu alte domenii, în funcție de experiența sau pasiunile tale.

Tot timpul îi întreb pe cursanții mei ce problemă vor să rezolve. O problemă de cuplu, de business, de sănătate, de gestinonare a banilor sau a emoțiilor, de parenting și așa mai departe. Pentru că nu poți fi coach pentru toată lumea, e nevoie să identifici o nișă și să te specializezi. Apoi, după ce îți alegi nișa, trebuie să citești literatură de specialitate. În cadrul cursului înveți modul de gândire și felul în care trebuie să pui întrebările, dar ai nevoie și de partea teoretică pe de nișa aleasă. După aceea e nevoie de partea de marketing, prin care să te faci cunoscut: social media, conținut video, blog, newsletter. Iar acesta este un aspect de care trebuie să te ocupi înainte de termina cursul, sunt niște semințe pe care trebuie să le sădești ca să poți culege roadele mai târziu”, explică Nina Paraschivescu.

Coach pentru propriul copil

Dincolo de dezvoltarea personală sau reconversie profesională, abilitățile de coaching pot răspunde și nevoii de a pregăti copiii pentru un viitor pe care cu greu îl putem imagina, și pe care școală nu o poate acoperi. Pentru a se putea adapta într-o lume dominată de tehnologie și a practica meserii care nu s-au inventat încă, specialisții spun că e nevoie dezvoltarea unor abilității precum empatia, reziliența, gândirea critică sau curiozitatea, alături de descoperirea unei vocații care să motiveze învățarea.

Iar din acest punct de vedere, tehnicile de coaching pot fi un instrument valoros, de la exersarea stării de prezență și de non-judecată la recunoașterea emoțiilor, ascultarea activă și capacitatea de a pune întrebările potrivite pentru identificarea soluțiilor.   

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Nu inteleg cum cineva - de obicei tanar - proaspat absolvent al unei facultati sau cu o minima experienta profesionala si de viata poate sa devina "antrenorul" unei alte persoane dintr-un alt domeniu de activitate? Cum poate aceasta persoana sa te ajute sa te dezvolti profesional si chiar personal in cateva sedinte mai ales cand nu stie nimic din ce faci tu? Inteleg si chiar incurajez un curs de coaching pentru tine ca manager si ca individ si dupa aceea sa iti cresti echipa sau pe cineva apropiat in care esti si responsabil de rezultatul final pe termen lung, dar un strain cu care interactionezi numai in sesiuni si dupa ce plata se termina, se termina si interactiunea?
    • Like 1
    • @ Nume
      Acum auzim de meseria de ”coach”. Mai înainte auzeam de meseria de ”change strategist”, tot aici pe Republica. Și așa mai departe, au apărut ca ciupercile după ploaie. Dacă e să fim cu capul pe umeri, părerea mea e că putem să definim toate aceste meserii și tendințe moderne printr-o singură expresie: RUPERE ÎN FIGURI. Aceștia sunt oameni care profită de faptul că unii, viitorii lor clienți, sunt atât de ”moderni” încât nici nu mai știu pe ce lume sunt. Plus că tot ce e prezentat prin expresii din engleză sau ”romgleză” le dă acelora garanția că e ceva valoros și dezirabil. Săracii de ei....
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult