Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Fără ei n-am fi reușit”. Corespondență din Germania care-i așteaptă cu nerăbdare pe românii care au luat azi cu asalt aeroportul din Cluj

Aeroport Cluj, plecare Germania

Foto: Raul Ștef/ Inquam Photos

În sfârșit, un strigăt de ajutor în direcție opusă: dinspre Vest spre Est! 

Germania are nevoie de brațele muncitorilor est-europeni la recoltarea de sparanghel, un aliment esențial pentru atâția dintre cei 80 milioane de locuitori. 

Fermierii germani așteptau cu nerăbdare decizia executivului în privința sezonierilor din interiorul comunității europene (în principal români, dar și polonezi și bulgari), în lipsa cărora recolta ar fi fost compromisă în totalitate, cifra fiind una însemnată - absența a 300.000 de persoane nu este ușor de compensat. 

Din pricina crizei COVID-19, Germania interzisese inițial sosirea muncitorilor sezonieri, fermierii fiind nevoiți să apeleze întâi la ajutoare din propria regiune, în special pe baza unui portal de oferte de muncă al Ministerului Agriculturii.

Mulți studenți și voluntari s-au oferit să participe, însă cele 16.000 de persoane nu au fost suficiente pentru a constitui o soluție satisfăcătoare. 

Abia la începutul lunii aprilie fermierii germani au primit vestea îmbucurătoare: guvernul va permite sosirea a 40.000 de lucrători sezonieri în aprilie și mai. 

Asociațiile de agricultori s-au declarat mulțumite cu decizia executivului și s-au angajat să respecte regulile impuse de Institutul Robert Koch, pentru a menține riscul de infectare la un nivel minim. 

Foto: Raul Ștef/ Inquam Photos

Compania Eurowings (parte a concernului Lufthansa Group) va fi cea însărcinată cu transportul muncitorilor la locul activității prevăzute: rutele sunt Cluj - Düsseldorf și Cluj - Berlin. Purtătorul de cuvânt al Eurowings a afirmat că 20.000 de sezonieri s-au înregistrat deja pentru zborurile speciale.

Zborurile cu destinația Berlin încep chiar astăzi, 9 aprilie: la aeroportul Schönefeld sunt așteptați 530 de sezonieri. 

Est-europenii sosiți în Germania datorită acestei măsuri extraordinare vor trebui să respecte prevederile unei carantine de 14 zile, în cadrul căreia vor beneficia de libertate de mișcare doar de la domiciliu la locul de muncă, evitându-se contactul cu persoane din exteriorul perimetrului respectiv. Vizitele nu sunt permise, condițiile garantate fiind cele în conformitate cu păstrarea „distanței sociale”. Guvernul german vorbește de un „loc de muncă în cadrul unei carantine efective”. 

Președintele Asociației Fermierilor, Joachim Rukwied, și-a exprimat ușurarea în ceea ce privește soluția propusă: speră ca și lucrătorii germani să participe la recoltă, însă menționează faptul că forța de muncă est-europeană ar fi mai experimentată în domeniu. „Fără ei nu am fi reușit”.

Zborurile speciale înseamnă costuri suplimentare, ceea ce nu va duce însă la o creștere a prețurilor produselor agricole. 

Conform Deutsche Welle, sosirea unui total de 80.000 de lucrători sezonieri a fost permisă de către Ministrul de Interne Seehofer și de cel al Agriculturii, Klöckner, care au apreciat promptitudinea ministrului român de Interne, Marcel Vela, în aprobarea zborurilor speciale, în ciuda stării de urgență și a restricțiilor generale de călătorie - transporturile pe cale terestră fiind oricum imposibile după închiderea graniței cu Ungaria.  

Această măsură în sprijinul agriculturii este una dintre primele îndreptate spre destinderea restricțiilor COVID-19 în contextul situației stabile din Germania, care ia deja în considerare o deschidere treptată și regională, preconizată începând cu data de 20 aprilie. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Absenta a 300.000 persoane nu se poate compensa intr-o tara cu 80.000.000 locuitori. Romania are doar 20.000.000 locuitori. Nu vor sa lucreze nemtii!!!! S-au obisnuit sa faca altii. Iar noua ne convine sa fim slugii lor.
    • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    Mare pericol! I-o fi dus în lanțuri, mai știi?
    Mesaj pentru toți comentacii indignați de pe platformă:
    -ei vor fi plătiți. Mult mai bine decât acasă. În 3 luni vreo 5000 €.
    -Nu pune nimeni pe nimeni in pericol. Peste tot domnește legea distanțării sociale.
    -Sunt munci de precizie, destul de grele, la care puțini se pricep. Cum se culege sparanghelul? https://youtu.be/Ovt8YjPxras
    Cere antrenament pe care îl au unii polonezi și români.
    -Invidie cumva că alții vor vedea și altceva decât cei 4 pereți de acasă?
    • Like 5
    • @ Delia MC
      Buna ziua. Cine plateste carantina initiala pentru acesti muncitori si apoi carantina noua din vara/ toamna la intoarcere. Vorbim de 300 RON x 14 zile = 4200 RON plus transport. Cine plateste tratamentul lor in caz ca e imbolnavesc in autobuze, avioane sau baracile - da baracile sordide - in care sunt cazati ? Statul geman incaseaza asigurarile sociale dar nu ofera tratament daca nu a existat o cotizatie continua de 12 luni. Cati dintre ei si-au platit cotizatiile in Romania.
      Romania preia costurile si Germania beneficiile
      • Like 0
    • @ Delia MC
      De acord (în mare) cu ce spuneţi. Dacă oamenii vor să meargă acolo să câştige un ban, treaba lor. Eu, unul, n-aş risca. Dar asta-i treaba mea, nu? :))

      Totuşi, culesul sparanghelului nu mi se pare mare inginerie (şi să ştiţi că am habar cum se lucrează pământul). Numai să nu suferi de sciatică; atunci, într-adevăr, ar fi o problemă. Nu cred că nemţălăii nu s-ar pricepe. Cred că, mai degrabă, au cerut un salariu mai mare iar fermierii au preferat să apeleze la "vietnamezi" europeni (noi, bulgarii...).
      • Like 3
    • @ Delia MC
      -Lanturile despre care vorbiti au disparut fizic acum cateva secole. In prezent, lanturile sunt de plastic sau de hartie si ti le pui singur, adus cu abilitate in aceasta situatie
      -Platiti mai bine decat acasa, mult mai prost decat nemtii. Dar ... sunt si romani fericiti din asa ceva. Cei care, fara nicio pregatire, au deschis firme de asa-zis resurse umane in mai putini de doua zile. Ei promoveaza sclavagismul modern, avand de profitat maxim. Altfel ar trebui sa munceasca si ei la sparanghel.
      - Nu ai cum sa respecti distantarea sociala la muncile agricole. Fizic nu este posibil.
      - Munci de precizie, la care putini se pricep???? Nu, zau!??? Atunci de ce nu primesc cel putin 3000 euro pe luna? Neamtul, pentru o munca grea si de precizie, cere mai mult.Daca era asa cum spuneti, nu mai aduceau pe nimeni acolo. Si antrenamentu' l-au avut de la nastere unii polonezi si romani sau nemtii sunt atat de slabi intelectual incat nu pot fi antrenati???
      Din ceea ce spuneti, sparanghelul a fost atestat documentar in Germania dupa 1989. Daca ar fi ajuns mai devreme acolo, nu ar fi avut cine sa il culeaga.
      -Nu as fi invidios pe cineva care merge in camp sa isi rupa spatele nici daca as fi in inchisoare.


      • Like 0
  • Problema la ei ca si la noi e politica! Angela nu vrea cresterea extremei drepte, asa ca o ia pe etape. In prima ofera joburile nemtilor, dupa care comunitarilor, iar abia dupa vor veni la rand extracomunitarii. E clar acum ca milionul de imigranti din 2015 are pe undeva un rost pe acolo, altfel nu ar fi avut nevoie de forta de munca suplimentara. E clar de asemenea ca nevoia de forta de munca nu a fost satisfacuta cu valul din 2015 si ca, foarte probabil, ar fi apelat din nou la imigrantii pregatiti de a fi livrati din Turcia, cu nitzel tambalau, evident, pentru linistirea spiritelor nationaliste. Doar ca a venit pandemia si ca nu se stie exact ce se intampla in continuare, acum nu e vremea angajamentelor pe termen lung. Deci ceva temporari din Est, iar apoi mai vedem. Cam atat despre Germania. Despre Romania, a primit solicitarea, a dat curs cu celeritate, oamenii au trecut cu busurile ca prin branza prin starea de urgenta si regulile ei, sa speram ca ajung acolo sanatosi, sa-si faca treaba si sa castige un banutz, pe care il vor cheltui tot acasa, cu cei dragi. Deoarece morala in politica e ceva deosebot de cea a vulgului, nu mai are sens sa ne intrebam cum a ajuns statul partener activ in combinatia asta si nici cine va plati costurile carantinei la intoarcerea miilor de romani in tara.
    • Like 1
    • @ Cristian Dogar
      storo check icon
      Pai oamenii astia nu sint ''specializati'' pe sparanghel, altii pe capsuni, altii pe cartofi...sint pur si simplu muncitori agricoli care nu cred ca se vor intoarce pina la toamna,cind ( sa speram) carantina va fi ridicata.
      Emigrantii din 2015 precum si somerii locali rezultati din actuala criza nu sint preferati de catre fermierii germani pt ca nu au pregatire in domeniu ( da,suna bizar,nu-i asa ?) spre deosebire de romani.
      Problema este ca daca romanii nu vor respecta regulile de carantina impuse de autoritati ( ca noi romanii sintem ''jmekeri''), acestia vor fi trimisi inapoi. Cind in Germania au fost introduse restrictiile de sociale, comportamentul populatiei a fost observat si, datorita faptului ca nemtii au urmat regulile, nu au mai fost introduse alte restringeri.
      • Like 2
    • @ Cristian Dogar
      Delia MC Delia MC check icon
      Vă înșelați.
      Nu-i vorba de busuri ci de avioane.
      Sparanghelul a fost dintotdeauna cules de polonezi și români. Au încercat odată cu nemți, să-i pună nițel la treabă pe cei cu ajutor social, care însă n-au făcut mare brânză.
      Sezonierii polonezi și români sunt pricepuți și antrenați.
      Nu-i nici o tactică politică aici.
      • Like 3
  • Pai unde e milionul ala de "refugiati" care au invadat Germania la invitatia lui "mutter Merkel"? De ce nu-i folosesc pe aia? Sau alora le pute munca, au drepturi iar intretinerea lor se face inclusiv din taxele plătite de romani pentru banii incasati pentru munca pe plantatii? Au ajuns romanii sa fie, indirect, si sclavii imigranților de acum cativa ani...
    • Like 0
  • cat de spălat pe creier sa fie cineva sa scrie un asemenea articol in plina pandemie si in stare de urgență? Republica! CTP se vede de la distanta cand depărtări nucile de la Cotroceni!
    • Like 0
  • mike mike check icon
    În ziua în care vor veni si nemții in Romania sa ne culeagă legumele, atunci ne vom fi recapatat demnitatea. Cu atat mai grav pentru ca suntem in plina pandemie, iar vietile lor sunt in pericol.
    • Like 1
    • @ mike
      check icon
      WTF, ce mai întrebare...
      Păi nemții o să vină să "ne culeagă legumele" fix din momentul în care le vom putea oferi salarii mai mari decît le-ar putea obține la ei în țară!
      Apropo, asta nu e chiar așa SF, s-a întîmplat deja în trecut.
      • Like 2
    • @ mike
      Mike, cand n-ai bani si copiii cer mancare, virusul este pericolul mai mic. De virus scapa majoritatea, de foame si rate nimeni. In cel mult o luna oamenii vor iesi sa munceasca, chiar daca se va muri in continuare de virus.
      Nemtii culegand legume romanesti ar reface doar o mica parte a demnitatii pierdute. Ar trebui sa li se alature italienii, spaniolii, austriecii, elvetienii, israelienii, chiar si ungurii. Dar oare n-ar decurge recuperarea demnitatii mai rapid daca ar veni toate aceste neamuri la cersit la noi? Daca la intrarea in magazinele noastre am scrie in toate aceste limbi ca exista monitorizare video?
      De fapt ne vom recupera demnitatea chiar si fara sa vina nemtii la noi. La un moment dat consumul de produse de igiena corporala la ei va fi mai mic decat al nostru, in spitalele lor se va dezinfecta cu substante de o suta de ori mai diluate decat ar trebui, mortalitatea infantila va fi mai mare decat la noi, raurile si lacurile lor de acumulare vor fi pline de deseuri, Schweighofer isi va fi mutat fabricile de la noi la ei, copiii lor se vor ineca in curtea scolii, in Berlin vor fi 50.000 de caini comunitari, un condamnat penal va deveni presedintele Bundestagului iar cancelarul va spune "Jeder Mensch ist Angst." (orice om ii e frica) s.a.m.d.
      • Like 6
    • @ Horst Schuller
      Nume check icon
      De acord cu Dvs. Ar cam trebui sa nu ne mai pese de capra vecinului, chiar daca este neamt, si sa ne rezolvam probleme noastre fara a da vina pe altii. Si sa ajungem acolo unde zeci de mii de extracomunitari se vor bata in urmatoare pandemie sa vina sa lucreze la noi pe zeci de euro/zi.
      • Like 3
    • @ Nume
      Delia MC Delia MC check icon
      Au fost vreo 2 ( fără pandemie ) să facă pâine în Ditrău și au fost alungați...
      • Like 2
    • @ Delia MC
      Chiar, de ăia doi (apoi 3) nu se mai știe nimic?
      • Like 0
    • @ mike
      Sa culegi legumele nu este sub demnitatea nimanui, e munca, nu furt sau stat degeaba. Atata vreme cat omului care s-a angajat la asa ceva ii convine munca si banii primiti, iar patronul e OK si se tine de cuvant si de contract (ceea ce nemtii o fac) este OK pentru ambele parti, nici o rusine.
      • Like 2
    • @ Horst Schuller
      1 like & simpatie . Permiteti-mi va rog sa adaug si : campioni la intrerupere de sarcina , campioni la dat si luat spaga , campioni la accidente rutiere , vicecampioni la consum de alcool , campioni la violenta in familie , usw . Insa este facil sa crezi ca pentru toate relele care ti se intampla , celalalt sa fie de vina ...
      • Like 0
    • @ mike
      Felicitarii ,,d-le ,,mike,, asa este din pacate, trist dar adevarat ,NU cred ca vom trai acele vremuri ,sa vina nemtii in Romania sa culeaga legumele ! Asa a fost din totdeauna si asa va fi mereu ,Nu pot fi toti bogati dupa cum nu pot fi toti saraci , Apreciez , activitatea lor ,Iar despre covid ,fiti siguri ca vor fi tratati ,,nemteste acolo , ptr ca ,,cunosc bine situatia ,,
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Nume check icon
      Asa este, dar a fost o exceptie. In orasul unde stau eu sunt destul de multi in constructii si nu are nimeni nici o treaba cu ei. Incepusera sa apara si prin restaurante, si chiar dadeau bine la capitolul prezenta.
      • Like 0
  • Oare există o dovadă mai clară a faptului că președintele împreună cu guvernul său nu au pe agenda de lucru nimic în favoarea și interesul poporului român ?!? Oare pentru câți creițari, pentru câți arginți au rezolvat în regim de urgență aprovizionarea Germaniei cu „sclavi” pe plantațiile agricole ?!?
    De ce nu folosește statul român stimulente financiar-fiscale pentru ca românii să poată trăi decent din muncă în țara lor ?
    Urmează aprovizionarea și a altor țări occidentale pentru care munca pe plantațiile agricole reprezintă o înjosire de neconceput pentru cetățenii autohtoni, aceste munci sunt rezervate românilor și bulgarilor.
    • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      check icon
      Bănuiesc că 90% din babele din piață v-ar da dreptate.
      Ce-ar fi să vă luați o tarabă acolo? Căci, iacă, guvernul vrea să le țină deschise...
      • Like 5
    • @ Voicu Nicolae
      Statul roman a cam folosit stimulente financiar-fiscale in ultimii ani iar beneficiarii acestor stimulente traiesc decent de pe urma lor. Problema e ca nu a ajuns la toti si acum am ajuns pe fundul sacului.
      Munca pe plantatii nu este o injosire mai mult decat la noi. Nici eu, nici dumneavostra nu lucram pe camp pentru ca suntem calificati sa muncim mai usor si pentru mai multi bani in alta parte.
      Romanii au avut sansa sa munceasca glia stramoseasca, la patron din neamul lor. In momentul in care proprietarul de sclavi german platea 50 de euro pe zi, la vie la Jidvei castigai 8 euro pe zi, plus demnitatea si libertatea. E simplu sa vorbesti despre demnitate cand esti satul.
      • Like 7


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult