Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Zilele acestea este încurajată predarea la distanță. De ce trebuie să ținem cont într-un sistem care a descurajat până de curând educația digitală

Învățare la distanță

Foto: Guliver/ Getty Images

Dragi educatori,

Salut cu bucurie solidaritatea digital-educațională, fără precedent, din lume și, mai ales, din România. Intițiativa de a dezvolta competențele digitale nu i-a caracterizat pe prea mulți dintre profesorii români și, din păcate, de la centru au fost blocate, o bună perioadă de timp, multe proiecte de digitalizare. Dar iată că nevoia sau, mai bine zis, pandemia obligă sistemul să se autodepășească și, ca atare, pe mulți profesori să iasă din zona de confort.

Abundența de instrumente și platforme digitale gratuite este de-a dreptul copleșitoare și, totodată, îmbietoare. Acesta este mindsetul pe care îl propun profesorilor, elevilor și părinților în perioada următoare. Haideți să explorăm și această formă de comunicare și de relaționare educațională. Invit la moderație în așteptări și la a vedea care este zona proximă de dezvoltare a competențelor în acest mediu, cu aceste resurse tehnologice și umane, în acest moment deloc fericit. 

Ce am putea dezvolta cu toții este un nivel mai ridicat de literație digitală. A ști să cauți informații online pare banal. A ști să ordonezi, să clasifici, să curatoriezi, să arhivezi, să gestionezi informații on-line nu este la un click distanță. De cele mai multe ori, informațiile relevante se găsesc după multe clickuri, salturi dintr-un site în altul, verificări de surse. Iar două ghilimele care încadrează descriptorul sau conceptul pe care îl ”gugălești” îți nișează căutarea, dar nu ți-o ordonează. Aici intervine gândirea critică. Gândire care se exersează. Și de fiecare dată va fi mai bine ca data trecută și mai prost ca data viitoare. De nelipsit trebuie să fie și elementele de securitate cibernetică. De la cum creez și securizez un cont pe platforme până la conștientizarea propriei amprente digitale.

Comunicarea și colaborarea online sunt clasate în topul competențelor secolului XXI pentru care profesorii au avut de puține ori timp din cauza programei încărcate sau a faptului că nu sunt parte din examene. O altă competență extrem de apreciată în viitor este cea de comunicare și colaborare interculturală. Cu puțină curiozitate și creativitate se pot experimenta pe platformele educaționale deschise. Sunt mulți copii de vârsta elevilor voștri care sunt în autoizolare, sau care pur și simplu au aceleași subiecte de învățat. O platformă precum thinglink.com te poate pune instant în legătură cu materiale create peste tot în lume. La fel și Kahoot, poate cel mai uzitat instrument digital de către profesori. 

Sunt des întrebată care este cea mai bună platformă educațională, iar răspunsul meu este: cea care este cel mai simplu de utilizat din punct de vedere tehnic (iar simplu depinde de cât de des ai folosit-o sau de la cine ai învățat-o), ca să te poată lăsa să îți arăți măiestria de pedagog.

Și indiferent ce instrument/platformă digitală folosești, dragă educatorule (în literatura de specialitate de actualitate specialistul în educație este definit ca educator indiferent de grupul său țintă), te rog amintește-ți ce competențe vrei să le dezvolți elevilor și care sunt obiectivele de învățate.

Pedagogie+tehnologie= IUBIRE

Iar când spun IUBIRE mă refer ca tu să îi Implici pe elevi să fie parte din soluție, să co-creați cea mai potrivită experiență de învățare. 

Să-i asculți. Folosește-te acum de așa numitele 1-la-1 via orice platformă pentru a menține relația. Să-i observi. Să-i încurajezi. Să-i valorizezi. Să simtă că este despre ei, elevii care învață. Cred că tehnologia folosită inteligent, ca instrument, nu ca scop în sine, îți dă timpul necesar la clasă să te conectezi cu viteza ”fibrei optice” la elevii tăi și să lărgești lungimea de undă a relației educaționale. Relația educațională vă va crește atât pe tine, dragă educatorule, cât și pe elev.

Un alt palier de explorare pe care cred că situția actuală îl oferă este competența de ”a ști să înveți”. Cred că acum elevii au șansa să învețe cum vor ei și cum le este mai ușor. Ar fi minunat ca ei să fie ghidați în reflecție: despre cum au învățat, care este strategia pe care o adoptă, ce mediu de învățare preferă, ce alte resurse implică. Mai mult, informarea despre cum funcționează creierul și ce folosește în plus sau în minus în perioada exersării comportamentelor civice de a sta acasă în timpul pandemiei poate diminua anxietatea și spori procesul de conștientizare.

Unele tehnici vor funcționa mai bine sau mai puțin bine. În unele zile, netul va merge, în altele mai puțin, platformele se vor bloca și știu că veți găsi împreună soluția cea mai bună la aceste probleme complexe - altă competență valoroasă a secolului XXI.

Mă gândesc când vom reveni la școală și oricum experiența Covid ne va fi transformat. Nimic nu va mai fi la fel. Mai ales economia... dar aceasta e o altă poveste. Cert este că educație va mai fi și poate conștientizăm o dată în plus, și punem în aplicare:

 • Platformă educațională națională, modernă. Avem produse locale bune bune. Testate. Mă bucur enorm că vom putea vorbi de un ”fenomen Buzău” al cărui efecte le putem studia în curând. Este singurul oraș din România unde toate școlile au o platformă electronică comună.
 • Programe de formare de pedagogie digitală cu participare activă
 • Formare inițială autentică. În profilul de competență al profesorilor să existe competența de predarea digitală.
 • Profesia de Instructional Designer pentru educație să aibă un program de formare coerent și relevant.
 • Creșterea capacității profesorilor de genera materiale educaționale pentru mediul on-line.
 • INCREDERE și COLABORARE.
 • Meseria de profesor este o meserie a viitorului. Roboții trebuie și ei programați.

O lecție bună a pandemiei pentru educație ar putea fi digitalizarea predării dozele necesare și potrivite pentru elevi. Iar pentru profesori studierea și dezvoltarea reală a competenței de predare în mediul digital. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cred ca ai adus in discutie si un concept foarte important pentru parinti cat mai ales pentru copii in aceste vremuri tulburi - un concept derivat din celebrul lifelong learning si care, prin platformele digitale pe post de catalizator, poarta denumirea de uninterrupted learning. Copiii vor intelege ca au acces permanent la cunoastere iar aceasta este o superputere care ii va ajuta sa gestioneze de zeci de ori mai bine viitoarele pandemii. Felicitari pentru limpezimea oferita atat fiecarui cititor in parte (ca parinte, profesor, etc.) cat si claritatea structurala transmisa de articol.
  • Like 0
 • Pe langa faptul ca pot invata de acasa diverse persoane pe care distanta de scoala ii impiedica sa o frecventeze,sunt si cei cu diverse handicapuri ,apoi cei cu posibilitati materiale reduse,ii tine departe de scoala, altii muncesc si abandoneaza invatamantul de mici,de asemeni latura economica substantiala de folosire a banului public si in final boala te poate scoate din "joc"cand nici nu gandesti.Trebuia demult gasita o alternativa a invatamantului de zi.Toata lumea are de castigat din asta.Sunt argumente ca nu e serios ,se poate sustine examen in fata unei comisii si verificari periodice a cunostintelor dobandite.
  • Like 2
 • "Comunicarea și colaborarea online sunt clasate în topul competențelor secolului XXI pentru care profesorii au avut de puține ori timp din cauza programei încărcate sau a faptului că nu sunt parte din examene." - programa nu este incarcata. Platforme digitale de invatare si softuri educationale exista de mai multi ani si tot de mai multi ani exista si profesori care le folosesc si chiar dezvolta, iar programa de pe care trebuie sa lucreze a ramas in mare acceasi. Sa inveti sa folosesti un soft point-and-click chiar nu ia prea mult timp, mai ales pentru o persoana inteligenta si educata cum se presupune ca e un profesor.
  • Like 4


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult