
Foto - Roman Kadarjan/ Alamy/ Profimedia
De multe ori, atunci când trecem în România pe lângă un șantier putem vedea muncitori lucrând fără echipament de protecție. Iar când oamenii sunt în pauză sunt șanse mari să îi vedem mâncând „pe ziar”, pe o ladă pe post de masă. Cele două imagini, aparent de sine stătătoare, au de fapt legătură între ele, pentru că vădesc o cultură organizațională în care nu se pune aproape deloc preț pe cei care lucrează. Iar acolo unde nu există respect față de muncitor și nu există o minimă grijă față de bunăstarea lui este foarte probabil să fie ignorate și aspecte care țin de siguranță, crede Octavian Herța, manager de șantier la Londra, care văzut cât de strict sunt aplicate acolo normele legate de protecția muncii. Însă nu doar raportarea la siguranță este diferită, ci și felul în care se tratați oamenii.
Siguranța la locul de muncă înseamnă inclusiv siguranța emoțională
„Am fost acum doi ani în România, lângă locuința meu se lucra, se construiau niște blocuri și am văzut că oamenii ăia mâncau sub cerul liber. N-aveau nici măcar o rulotă undeva în care să poată sta și mânca un sandviș. Noi, la Londra, avem o cantină pentru muncitori, cu frigidere, cu cuptor cu microunde, cu apă, cu ceai, cu cafea, cu zahăr. Aici muncitorii vin în pauză și mănâncă”, povestește Octavian Herța. În calitate de manager de șantier, trebuie să se aibă grijă nu doar de felul în care sunt executate lucrările și de respectarea normelor de protecție a muncii, ci și de crearea unui mediu în care oamenii trebuie să se simtă în siguranță. De aceea, în fiecare sesiune de introducere pe care o ține noilor veniți conține vorbește nu doar despre procedurile de lucru, ci și despre cât e de important ca toți colegii să fie tratați cu respect. „Îi vorbesc despre șantier, despre echipamentul de protecție, despre ce are de făcut, dar îi spun și că aici fiecare om trebuie respectat. La noi lucrează o fată, care face curățenie la cantină, și le spun foarte clar că nu au sub nicio formă voie să facă glume proaste cu ea, să îi facă avansuri.
Dacă ea vine la mine și se plânge că cineva a făcut asta, eu am tot dreptul să îi dau acelui individ cartonaș roșu, care înseamnă că 12 luni nu mai are dreptul să lucreze în cadrul companiei”, explică managerul de șantier. Subliniază că siguranța la locul de muncă înseamnă inclusiv siguranța emoțională, un cadru în care toată lumea este tratată cu respect, indiferent de rolul pe care îl are.
„Așa cum sunt oameni care stau la coadă pentru a cumpăra o cafea care costă dublu, pentru că e fair trade, așa sunt și companii te aleg în funcție de felul în care îți tratezi angajații”
„Orice muncitor are drepturi și obligații și nimeni nu trebuie să se simtă niciun moment în nesiguranță. Amenajăm toalete pentru femei și bărbați, amenajăm toalete pentru persoane cu dizabilități. Dacă vii pe șantier și ai o dizabilitate, pentru că sunt oameni cu dizabilități care pot lucra pe șantier, suntem obligați prin lege să le asigurăm toalete. Toate aceste lucruri contează foarte mult. Contează că ai o toaletă curată, că ai un ceai, o cafea pe care ți le oferă gratis compania pentru care lucrezi, că ai șervețele și ai lingurițe. Sunt toate aceste chestiuni mici și normale, care nouă ne par ieșite din comun. Pentru că noi venim de acasă, unde nu ți se dă nimic și trebuie să zici: mulțumesc că ai loc de muncă”, spune Octavian Herța.
Mai mult decât atât, există companii care le oferă muncitorilor în pauză facilități precum masă de ping-pong sau biliard. „S-au schimbat lucrurile și în construcții, iar mulți și-au dat seama că un loc de muncă mai plăcut este un loc de muncă mai productiv, cu oameni mai loiali și mai puțin stresați. Nici aici nu curge numai lapte și miere, dar companiile și subcontractorii fac eforturi să le facă oamenilor viață mai bună”, a văzut el. În plus, există și argumente de business pentru acest lucru.
Pentru că în Marea Britanie sunt companii mari care, înainte să contracteze o firmă de construcții, se uită la felul în care aceasta își tratează angajații. „Așa cum sunt oameni care stau la coadă pentru a cumpăra o cafea care costă dublu, pentru că e fair trade, așa sunt și companii te aleg în funcție de felul în care îți tratezi angajații și sunt dispuse să plătească mai mult pentru asta”, spune managerul de șantier.
„Aici, 95 la sută dintre oamenii care lucrează pe șantier sunt mai politicoși decât gentlemenii din România”
Un alt aspect la care angajatorii din construcții acordă atenție este cel al sănătății mintale. Munca fizică grea și un mediu te descurajează să-ți discuți problemele și stările interioară, ba dimpotrivă, îi predispun pe lucrătorii în construcții la probleme de sănătate mintală, precum depresia și anxietatea. „De aceea pe șantier vezi peste tot afișe despre locurile în care poți să ceri ajutor, dacă te confrunți cu astfel de probleme”, arată Octavian Herța. În România subiectul este aproape inexistent nu doar în domeniul construcțiilor, ci în întreaga societate.
În ciuda job-ului dificil pe care îl au și al problemelor cu care se confruntă, muncitorii pe care i-a întâlnit Octavian Herța au aproape întotdeauna o atitudine politicoasă. „Aici, 95 la sută dintre oamenii care lucrează pe șantier sunt mai politicoși decât gentlemenii din România. Întotdeauna când te întâlnești cu ei îți zâmbesc și te salută. Poate că, uneori, își ascund tristețea în spatele unui zâmbet, dar ce vreau să spun este că este o comunicare permanentă între oameni. Și am întâlnit peste tot această politețe pe șantiere”, subliniază Octavian Herța.
Împreună, devenim conștienți că putem face alegeri mai verzi în fiecare zi. Energia vine de la oameni. Acest text face parte din proiectul editorial VERDE, realizat împreună cu Societatea Omului Sănătos și platforma habits by Republica. Proiectul VERDE este realizat cu sprijinul CEZ România.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
--Dar acum si pe la noi ,s-au schimbat lucrurile in mult mai bine ,
--S-au adus containere modulare cu destinatii de birou , vestiar , grup social ,dus , sala de masa cu argaz etc.. Depinde foarte mult de mentalitatea patronului , si cat vrea sa cheltuie ptr aceste probleme ,desi sunt prevazute fonduri speciale in bani ptr organizare de santier ,
Am lucrat o perioada la serv de Aprovizionare Ofertare si intocmeam devize ptr lucrari de inst. electrice ,etc,,Ehe , ce vremuri ?