Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ziua Vecinului - de ce să vii în week-end la Blocul Liric

Ziua Vecinului

În Franța pe 31 mai are loc La Fête des Voisins, ocazie cu care în fiecare an sunt organizate o mulțime de evenimente și petreceri de bloc în toată țara. Dacă nu ați auzit încă de Ziua Vecinului, e momentul - anul acesta știm să o sărbătorim și noi pe 1 iunie la Blocul Liric din București.

Am prins chiar prima Fête des Voisins din Franța, în 1999. Locuiam în Montmartre, cartierul era prietenos și cunoscusem prin vecini asociația "Paris d'Amis", care mi s-a părut o idee foarte mișto și umană. La Fête des Voisins a însemnat să petreci cu cei de la bloc în holul imobilului frumos decorat, într-o zi dedicată vecinilor tăi, ca să-i cunoști altfel decât în fugă la tomberon sau în lift și să dansezi într-un spațiu public unde fiecare a adus ce a gătit acasă.

Mi s-a părut foarte cool.

Iar când am văzut că administrația blocului prevede un buget pentru așa un eveniment unde i-am și premiat pe gardieni, a fost un next level uman atât de firesc încât m-am întrebat cum de nu s-a gândit nimeni la așa ceva MULT mai devreme.

Îmi cunoșteam vecinii de scară și palier, dar i-am cunoscut și pe vecinii de la scara alăturată cu care am rămas prietenă mulți ani după ce nu am mai locuit în imobilul respectiv. De la vecini am învățat cum se sărbătorește un shabat, ce este o adevărată tajine tunisiană, diferența dintre taboulé marocan și cel libanez dar și cum să faci o scrisoare de impact către o instituție publică și de ce este șampania Ruinart cea mai bună.

Ce este La Fête de Voisins și de ce a devenit populară?

Creată la Paris în 1990 de Atanase Périfan și câțiva prieteni din arondismentul XVII, asociația Paris d'Amis a dorit să facă ceva concret împotriva izolării dintr-un oraș mare și să aducă împreună vecinii în jurul unor acțiuni de socializare și solidarizare.

Inițiativa a prins foarte repede, creându-se rapid multe alte grupuri comunitare în capitală. Paris d'Amis ajuta vecinii să se cunoască, să se susțină în diverse situații, cum ar fi în cazurile familiilor numeroase, celor nevoiași sau seniorilor, îndruma pe cei care-și căutau de lucru sau punea umărul la organizarea unui adevărat Crăciun pentru cei fără familie. Tot Paris d'Amis facilita și sisteme de într-ajutorare pentru cei cu copii care au nevoie de asistență sau persoane cu mobilitate redusă, printre multe altele.

Mi s-a părut foarte mișto să aflu că Atanase Périfan este francez de origine română. Tatăl lui, Jean Perifan, a fost un inginer care a fugit în Franța de regimul comunist din România în 1948. Pe lângă Paris d'Amis, Périfan este și fondatorul asociației Voisins Solidaires și contribuie la politici europene de solidaritate între vecini.

Lucrurile au funcționat așa de bine încât în 1999 a devenit evidentă crearea Fête des Voisins sau Sărbătorii Vecinilor, o idee și un demers 100 % francez. Organizată pentru prima oară pe 1 iunie 1999 în arondisementul XVII unde Paris d'Amis avea deja o comunitate puternică, La Fête des Voisins a fost un succes instant: peste 10 000 locuitori și 800 de imobile s-au implicat să petreacă împreună. Anul care a urmat acțiunea a luat amploare națională. Fiind considerat o inițiativă comunitară deosebită, evenimentul a fost susținut de Asociația Primarilor din Franța, ceea ce a făcut ca în 2000 La Fête des Voisins să aibă loc în toată țara și să facă cu ochiul și țărilor vecine. A devenit repede un obicei, iar de 26 de ani, înainte de lansarea oficială a verii, ultima vineri din luna mai este rezervată vecinilor.

Astăzi La Fête des Voisins este celebrată în toată lumea, din Africa până în Asia și America de Nord, iar în 2019 au fost 49 de țări care au participat la eveniment și au organizat acțiuni de solidaritate între vecini.

Cine spune că francezii sunt reci și nu socializează, cu siguranță nu i-a cunoscut cum trebuie sau nu a locuit în țara lor să-i descopere așa cum sunt la ei acasă. Pardon, la ei la bloc. Dacă este normal să te cunoști cu cei din imobilul tău și să vă ajutați, de la o cană de făină sau la schimbat roata la bicicletă, este la fel de firesc să primești o invitație la ziua de naștere a vecinei, la degustarea unei tarte proaspăt scoase din cuptor sau la un pahar de vin și un meci.

Mie mi s-a întâmplat să-mi cunosc vecinii rămânând închisă afară în pijama, după ce s-a trântit ușa de la curent când am dus gunoiul la ghenă. Ei m-au ajutat să întru în casă și să râdem apoi de treaba asta când am dansat împreună la Fête des Voisins câteva luni mai târziu.

Ziua Vecinului la Blocul Liric

Cred că orice lucru care s-a dovedit pozitiv în alte locuri merită să fie adoptat. Sau măcar încercat și testat în alte contexte. Stiu, o să ziceți ca iar vă dau cu apucături franțuzești și așa și e. Sper de câțiva ani să sărbătorim și la noi La Fête des Voisins, unde relații sunt contrastate cu vecinii noștri, câteodată din cauza ideilor preconcepute sau a faptului că ne știm superficial chiar dacă locuim cu anii lângă aceleași persoane.

În comunitatea de la blocul meu de care v-am tot vorbit, Ziua Vecinului era clar o dată care nu se putea rata. Vorbisem inainte de pandemie în comunitatea de la bloc, apoi a venit marea izolare. Unde chiar împreună, am fost cu toții izolați. Atelierele de grădinărit sunt aproape o tradiție la Blocul Liric de ceva ani, iar la evenimente dedicate comunității vin și oameni din alte cartiere din București, cum ar fi Berceni sau Drumul Taberii. Dacă nu știați, avem din iarnă și o stație de compost la care contribuie și cei care locuiesc în imobilele alăturate - cum să nu facem Ziua Vecinului taman la Blocul Liric ?

 Acțiunea "Alfabetul Plasticului" din iarnă 

O parte din cei care suntem voluntari și locuim la Blocul Liric, aici alături de doamna Carmen Bunaciu, la blocul căreia am avut o ședință de grădinăreală a spațiului verde din fața imobilului. De la stânga la dreapta: Alex Opriță, Ruxandra Lupu, doamna Bunaciu, Petronela Dumitriu și cu mine, în cămașă verde cu pătrățele.

Ocazia a fost cu atât mai potrivită cu cât, în urma câștigării unui grant din partea asociației IntreVecini, de anul trecut s-au făcut o serie de lucruri faine la noi la Blocul Liric cu și pentru vecini. Pe lângă atelierele de grădinăreală îndrumate de Corina Trancă, peisagista care cunoaște comunitatea și spațiile verzi din și în jurul Cișmigiului de mai mulți ani, atelierele de albinărit urban coordonate de apicultorul Marian Stoica, am mai avut la Blocul Liric și ateliere de recondiționat mobile sau de învățat cum să reciclăm corect, susținute tot de specialiști pasionați, cum ar fi Despina Iorga, cu care am învățat să-mi refac un scaun vechi.

În continuarea seriei de proiecte comunitare pregătite cu susținerea echipei de la IntreVecini, va avea loc sâmbătă, pe 1 iunie, evenimentul Ziua Vecinului, la care sunt invitați nu doar vecinii din cartier, ci din tot Bucureștiul.

Ce se va întâmpla concret la Blocul Liric pe 1 iunie?

Deschidem larg porțile blocului și comunității de la ora 11h și pregătim curtea interioară cu tot felul de surprize, de la ateliere pentru adulți și copii la troc, jocuri din anii 80 și târg de second hand sau un concert oferit de vecini muzicieni.

Ziua Vecinului la Blocul Liric

- 12h00 - 14h00 Jocurile copilăriei: sotron, badminton și multe altele.

- 12h30-13h00 Concert acustic susținut de vecinii noștri talentați.

- de la ora 15h Atelier de recondiționat mobilă: invățăm tehnici valoroase de reconditionare a mobilei de la First Concept.

Toată ziua:

- Târg de haine și obiecte vintage: descoperă produsele vecinilor de la Liric și ale prietenilor de la Consignatia 7 si află mai multe despre despre consignație, fast fashion și upcycling.

- Handmade food: gustări homemade pregătite de vecini și rețete pentru Cartea de bucate virtuală a Blocului Liric.

- Troc de plante: adu o plantă din producția proprie și ia alta de la vecinii tăi.

- Banca cu șuete: ascultăm amintirile prețioase ale vecinilor mai în vârstă.

- Boardgames: campionate de jocuri precum Om cu Om, Dixit, Uno și altele.

Vă puteți înscrie la Ziua Vecinului de la noi în formularul de aici, participarea este gratuită. Recomand să veniți cu cățel, copil și purcel, dar mai ales cu o doză bună de chef de joacă - de I iunie la Blocul Liric toată lume poate să se reîntoarcă în copilărie.

Dacă locuim în același spațiu, hai să cultivăm arta de a trăi mai frumos unii cu ceilalți. Avem mai mult de câștigat din a ne cunoaște vecinii și din a crea și împărți împreună un moment plăcut, de care să ne bucurăm cu toții.

Evenimentul Ziua Vecinului, inclus și în circuitul Romanian Design Week, este organizat cu ajutorul unui grant câștigat de comunitatea de la blocul Liric, oferit de Asociația Între Vecini cu sprijinul BRD Groupe Societe Generale.

Cu cine mă văd sâmbătă la Blocul Liric? Nu de alta, dar o să stau să desenez cu creta pe asfalt pentru ocaziune și o să pun la bătaie o selecție de haine second hand din garderoba proprie.

Credit foto: arhiva personală

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult