Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„La revedere, USR!”

USR - Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia

Foto: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ca votant al USR, mă interesează soarta acestui partid. Văd că au sărit salvatorii să salveze Uniunea Salvați România. Mi-e teamă că dintr-un exces de zel o să-l înece definitiv.

USR-ul a fost perceput ca un partid al celor cu studii superioare, modern, pro-european și pro-atlantic. În urma poziției adoptate în ceea ce privește referendumul pentru familia tradițională, USR-ul a fost catalogat ca fiind progresist. Acest partid ne-a obișnuit cu un leadership format din tineri cu studii în străinătate, olimpici, performanți, cu un discurs echilibrat conectat la valorile occidentale. Electoratul acestui partid a sperat într-o societate meritocratică, bazată pe competențe, pe performanțe, pe libertăți fundamentale.

De mai multă vreme însă și-a făcut loc în interiorul partidului, dar și în rândul susținătorilor acestui partid, un curent conservator care susține tradiționalismul, naționalismul și religia în politică. Acești oameni spun acum că e vremea ca USR-ul să-și schimbe discursul, să devină naționalist-religios, adică populist și demagog, pentru că numai așa se pot atrage mai multe voturi din păturile sociale care nu i-au votat. Există o sumedenie de paradigme nerezolvate în care a ajuns să trăiască acest partid, sunt votanți ai referendumului pentru familia tradițională, o acțiune evident homofobă, de excludere a comunității LGBT din societate, neasigurându-le drepturi egale cu toți ceilalți cetățeni, care doresc să conviețuiască armonios cu membrii acestei comunități în acest partid. Nici activiștii de mediu nu se mai simt confortabil în partid, pentru că acesta și-a declarat oficial orientarea de centru-dreapta. Se încearcă construirea unei formațiuni de tipul „șaorma cu de toate” în speranța atragerii de voturi din toate direcțiile.

Demisia lui Drulă s-a produs ca urmare a scorului mic obținut la alegerile euro-parlamentare, 8%. Este un gest de onoare, foarte rar întâlnit în politica românească, și se pare că toate vocile critice care s-au ridicat acum au trecut repede cu vederea acest lucru. Vreau să le spun noilor lideri că există și cifre mai mici ca 8. Să nu uite că în București USR-ul a obținut 30%, fiind primul partid din capitală. Mai sunt și alte orașe mari unde USR-ul a obținut rezultate bune.

„Negociem orice, dar nu negociem principii’’, a spus Coposu. După ce n-au mai urmat linia asta, țărăniștii au intrat în istorie. Elena Lasconi este un alt produs de marketing al presei românești, exact așa cum a fost Firea. Nu există orgolii în USR care trebuie echilibrate, există diferențe mari de principii. De prea multă vreme discuțiile astea s-au amânat și nu s-au purtat, iar acum au ajuns să ducă la implozia așteptată din partid. Partidul olimpicilor, al celor cu studii în străinătate, al competenților s-a transformat acum în partidul celor cu studiile neterminate, cu facultățile făcute la particulare, care și-au făcut o carieră participând la emisiuni de divertisment, de gătit, de fenomene paranormale. Cel puțin din punctul ăsta de vedere e o mare diferență.

Există un electorat pentru curentul progresist în România, a demonstrat-o Nicu Ștefănuță, care și-a câștigat singur locul în Parlamentul European, un lucru remarcabil. Probabil că o mișcare politică progresistă asumată ar putea să existe în acest moment în țara noastră. Nu se poate ca într-un partid să existe tradiționaliști, naționaliști, religioși cefepiști împreună cu progresiști, activiști civici pentru drepturi, pro-europeni. E o struțo-cămilă. Din aceste motive enumerate mai sus, decizia mea e simplă: „La revedere, USR!”   

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • bombonel check icon
    In toamna va fi "adio usr". Si sper sa nu mai aud nici de acest propagandist fanatic nucu morar. La fel ca usr si Republica trebuie sa-si revizuiasca orientarea ca a luat=o rau pe aratura.
    • Like 3
  • Ha! USR -ce olimpici? ce modern? Mai degraba un partid al increzutilor, al arogantilor, al incompetentilor, al formei fara fond (cautati cine a spus-o...), al hotilor care striga hotii, al penibililor cu pancarde, al celor care fac acelasi lucru pentru care ii acuza pe altii., al celor fara morala...si pot continua. Sa va voteze toti cei ca voi, cati or fi.si toti LGBT-istii..si tare ma tem ca nici in parlament nu mai intrati....Asa ca......adio !!!!!!
    • Like 1
  • Vladix check icon
    Pe mine ma interesează mai mult organizarea și ceea ce propune un partid. Din punctul acesta de vedere USR-ul n-a ajuns prea departe. Organizarea e tot piramidala, ca si la alte partide, deci susceptibila de osificare, de creare a unor gasti cu influenta fără de care nu se mai poate schimba nimic in partid. Culmea e ca partidele nu sint organizate pe principii democratice ci pe cele oligarhice, caci dacă doar un grup (acele birouri politice centrale) poate lua decizii fara sa ceara acordul tuturor membrilor atunci partidul va fi confiscat rapid de o mafie de partid ce va corupe partidul.
    In ceea ce priveste baza de alegători, aceasta nu a fost prea larga, pentru ca oricit USR s-a dorit reformator, ideile au fost putine, calate in special pe protejarea celor cu bani. As fi dorit sa aud impozitarea la declaratia de venit, impozit progresiv, posibilitatea deducerii de cheltuieli pentru persoanele fizice ce nu depasesc un anumit venit, adică ceva normal intr-o societate moderna.
    • Like 0
  • Acest articol mi se pare de o aroganță incredibila, asemenea cu a câtorva din leadership-ul USR. Dacă poți să scrii cu nonșalanță că ,,am luat 30% în București,, în timp ce la nivel național PSD+PNL+UDMR au 94% din totalul primăriilor și 100% din CJ-uri înseamnă că nu mai avem nicio șansă. Partidul olimpicilor, bucureștenilor, semizeilor... mi se face rău. Datorită aroganței USR, ne îndreptăm (sau suntem deja), conform procentelor de mai sus, către o dictatură de tip Orban sau Belarus. Ca să poți contracara asemenea rezultate electorale trebuie să tragi pe nas puțină aromă de șaorma, dar na, când ai năsucu fin...
    • Like 3
  • În virtutea dreptului la replică, cred că ar fi cazul să facem niște clarificări:
    Nici mi nu-mi convine că nu am câștigat. Asta e evident! Dar partidul nu înseamnă un singur om și afirmând citez "acum în partidul celor cu studiile neterminate" ceea ce face direct referire nu la câștigător, ci la restul candidaților, mă simt inclus și dator să ripostez. Consider că Academia Navală "Mircea cel Bătrân" este o instituție învățământ redutabilă și nu "particulară". Dacă ați fi făcut un minim efort să intrați pe site-ul meu gabrielfilip.ro ați fi ați fi aflat acest lucru.

    Am candidat deși, știam bine ce șanse am, pentru a arăta că în eșaloanele "invizibile" din partid încă mai sunt oameni care pot să facă diferența și să încurajez alti oameni cu rezultate deosebite în diverse domenii să intre în politică.

    Acum, după toată nebunia din campanie, analizând retroactiv toate evenimentele, apar o serie de semne de întrebare: cum se face că nimeni din presă cu excepția presshub.ro (ONG) și ziarulamprenta.ro nu și-a pus întrebarea cine e nebunul care luptă împotriva sistemului? De ce toți acești corifei ai democrației, care trăncăne pe la televiziuni sau radio ore în șir în așteptarea unui "program concret" și a unor "valori clare" de la partide, nu au citit nici unul programul meu?
    Răspunsul mi l-a dat dl. Sabin Gherman în podcast-ul "Se schimbă USR-ul? Candidați, dileme, provocări" din 25.06.2024 prin care ne sugera că nu poate da știri favorabile USR gratis pentru că citez "si presa este o afacere".

    Asta duce la o problemă esențială pentru democrație: "Libertatea Presei". În 1989 oamenii nu au murit doar pentru salam și pâine, au murit pentru dreptul la informație corectă. Îmi aduc încă aminte de cozile lungi pentru primele ziare care au apărut imediat după revoluție.

    Nu văd aici decât o soluție: interzicerea publicității electorale din partea partidelor politice. Banii pe care noi îi dăm partidelor ar fi mai bine utilizați pentru accesibilizarea sediilor partidelor astfel încât și persoanele cu dizabilități să poată să-și spună oful aleșilor, sau pentru campanii de informare concrete (seminare, prezentări, cărți și broșuri) pentru tineri privind procesele legislative sau guvernamentale, decât să ajungă la trusturile de presă pentru pervertirea informației.
    • Like 0
  • Asta este o discutie foarte complicata si desueta din punctul meu de vedere. Un partid ar trebui sa reflecte nazuintele unor anumite paturi sociale , construite pe criterii financiare si sau educationale. Problema neobservata de multi , este ca aceste paturi sociale cu cat mai educate , prezinta o anumita diversitate de opinii.
    Criteriile nationaliste si habotnice ne arunca in feudalism sau in dictatura.
    Mie nu-mi place de Elena Lasconi, dar sunt convins ca doamna va performa mai bine decat fosta conducere , pe publicul romanesc. Trebuie sa fim realisti ... Ne trebuie o alternativa la PSD/PNL care este un grup proeuropean de infractionalitate organizata. Nici coruptia n-ar fi o problema atat timp cat justitia isi face treaba , dar trebuie sa vedem ca strigoii din justitie sa intorc mai puternici si cu sustinere politica. Daca justitia se va mafiotiza complet , atunci usurel , usurel ne ducem dupa Rusia lu Putin sau Ungaria lui Orban.
    • Like 3
  • Mihai check icon
    Da, exista un electorat pentru curentul progresist si acela este un procent cu o singura cifra. Si da, la USR se poate si mai jos daca astfel de specimene woke si mai stiu eu ce preiau conducerea. Problema USR-ului este ca ei au plecat de la un partid de oameni competenti si care erau adeptii curentului anticoruptie la unul care este asociat cu ineptiile progresiste. Acolo si-au pierdut ei voturile si electoratul, nu acum ca vireaza spre dreapta mai ales cand lumea simte pe propria piele politicile progresiste.
    • Like 3
  • Gecaba Gecaba check icon
    Fara compromisuri nu se face nimic.Puritani nu exista, e o utopie, un partid pragmatic are membri diversi, din toata societatea. Daca dai la o parte USR-ul, raman PSD+PNL+AUR+UDMR. Paralelismul cu taranistii e fals, acolo au ajuns fripturistii la putere. Comparatia lui Lasconi cu Firea pare intentionat rautacioasa , madame Pandele este falsa, orgolioasa, lacoma, rea, viperina, mincinoasa si autovictimizanta. Nu asa arata Lasconi. Femeia asta tine capul drept. Cat despre familia traditionala, Lasconi e sincera, isi asuma parerea. Toti am avut probleme cu copiii, multi le ascund sub pres. Poate e timpul sa vedem de ce sunt femeile in stare, barbatii ba au fost comunisti, ba betivi, ba turisti pe banii tarii.
    • Like 8
  • Ovidiu check icon
    "Nu se poate ca într-un partid să existe tradiționaliști, naționaliști, religioși cefepiști împreună cu progresiști, activiști civici pentru drepturi, pro-europeni."
    Ba se poate, partidul acesta a fost gonflat pe valul de ură anti PSD-Dragnea și problemele din Justiție. Întreg discursul său predominant s-a bazat pe "Huoo, PSD și "PNL-PSD, aceeași mizerie!" Aceste sloganuri i-au unit pe toți, inițial. Progresiști și conservatori, deopotrivă. Apoi, lucrurile s-au mai schimbat. Dragnea a dispărut din politică, războiul din Ucraina a schimbat agenda, MCV a ridicat controlul, Justiția a trecut în plan secund, USR s-a desumflat, lozincile lor arhirepetate au început să cadă în derizoriu, ba chiar să enerveze. Au avut șansa de a fi cooptați la guvernare, dar au părăsit repede guvernul pe care l-au și răsturnat, umăr la umăr cu AUR, din vanitate, pentru că le-a fost concediat un ministru. Puteau să-l înlocuiască. Dar înfatuarea și aroganța i-au blocat. Credeau că vor crește în sondaje, nu s-a întâmplat. Și-au schimbat președintele, nici atunci nu s-a întâmplat, au băltit ani de zile la 11%. La ultimele alegeri, dezastru! Au fost ignorați, cu mici excepții, în teriteritoriu
    Drulă a demisionat. Nu știu ce are de a face demisia cu onoarea în acest caz. Era disperat. Ați văzut imaginile tv, la aflarea rezultatelor exit poll? Drulă, Orban și Tomac arătau ca niște naufragiați recuperați din ape. Nu mai era nicio onoare, acolo. Doar frustrare, deznădejde și umilință.
    Acum, o au pe Lasconi. Un produs Tv, la fel de superficial și de gureș, precum Firea, însă fără clanurile din Voluntari. Are un discurs simplu, naiv-patetic, care i-ar putea însufleți pe unii membri. Se cere și la președinție. Mai rămâne de convins electoratul. Nu știu dacă va reuși.
    • Like 3
    • @ Ovidiu
      O singură remarcă: nu unul ci doi miniștri din USR au fost trimiși la plimbare. Probabil trebuiau să stea la guvernare până când erau trimiși toți acasă.
      În rest, da, aveți dreptate, nu au livrat conform așteptărilor. S-au întors la stadiul de USB (Uniunea Salvați Bucureștiul).
      • Like 1
  • Problema e ca nu mai avem o opozitie capabila, inchegata si reprezentativa. Problema e ca la guvernare s-au asociat doua partide ce ar trebui sa fie vesnic in opozitie unul fata de celalalt, nu infratite pe motive mincinoase, in fapt doar pentru a ajunge toata lumea la bunataturi. Adica, eu (PNL) nu mai am rabdare sa stau pe margine, sa astept sa ma voteze lumea majoritar, sa ma uit la tine cum te lingi pe degete, cu borcanul cu miere in poala (PSD). In timpul asta totul se duce pe copca.

    Romania e tri-lu-li-la la toate capitolele. Institutiile, oficialitatile au o gramada de probleme nelamurite, neinvestigate.

    Iata trei dintre ele ce ar merita niste explicatii. Sunt trei probleme diferite, trei aspecte din trei domenii:

    primul referitor la viata, timpul si munca petrecute la locul de munca;

    al doilea referitor la debandada din institutiile statului (ministerul de externe, in acest caz);

    al treilea referitor la aspecte de corectitudine si transparenta financiara, legate de averi personale ale unor oameni cu functii importante (primul ministru, in acest caz).
    1
    „Un angajat al Muzeului Național de Artă al României îl acuză pe director de hărțuire sexuală / Reacția conducerii muzeului: ”A făcut obiectul unei cercetări disciplinare”

    Cosmin Ungureanu (foto), referent în cadrul Muzeului Național de Artă al României (MNAR), îl acuză pe pagina sa de Facebook pe directorul Călin-Alexiu Stegerean de hărțuire, discriminare și discreditare, dar și de hărțuire sexuală, în numele a șapte angajați ai muzeului, iar pe ministrul Culturii, Raluca Turcan, o acuză de complicitate la aceste fapte pentru că nu a răspuns la șapte memorii depuse pe acest subiect.

    În replică, directorul MNAR susține că nu a interacționat cu Cosmin Ungureanu din 2021, de când a preluat conducerea instituției, iar Ministerul Culturii precizează că nu are competența de a stabili dacă au existat sau nu cazuri de discriminare sau de hărțuire în cadrul muzeului, iar MNAR ”este o instituție publică care are personalitate juridică și care, totodată, are propriul consilier de etică și propriul Cod de conduită etică”. - https://www.g4media.ro/un-angajat-al-muzeului-national-de-arta-al-romaniei-il-acuza-pe-director-de-hartuire-sexuala-reactia-conducerii-muzeului-a-facut-obiectul-unei-cercetari-disciplinare.html

    2
    „Lucrări de artă, dispărute din MAE. Curtea de Conturi a constatat la finalul anului trecut că din patrimoniul Ministerului Afacerilor Externe au dispărut sute de lucrări de artă fără nici o explicație.

    Alte mii de obiecte de artă (sculpturi, picturi, veselă de argint și obiecte de mobilier) au o valoare de inventar de numai 50 de lei pentru fiecare.

    Mai mult, zeci de angajați responsabili cu contabilitatea misiunilor diplomatice nu au nici un fel de studii de specialitate financiar-contabilă.

    Contabilitatea, făcută manual în MAE
    Ministrul Luminița Odobescu a fost informată la finalul anului trecut despre neregulile constatate de Curtea de Conturi la Ministerul Afacerilor Externe și instituțiilor subordonate.

    Principalele nereguli constatate arată că structura centrală a MAE opune rezistență la digitalizarea instituției, în contextul în care situațiile financiare se întocmesc prin introducerea manuală a datelor din balanțele de verificare prin preluarea dintr-un tabel în format XLS.

    În plus, s-a constatat că sistemul intern managerial nu este dezvoltat și implementat la un nivel care să asigure acuratețea și exhaustivitatea datelor raportate prin situațiile financiare.

    Fără sistem de semnalare a neregulilor
    „Nu au fost implementate mecanisme eficiente de control și monitorizare, inclusiv un sistem de semnalare a neregulilor, menit să asigure conducerii informații relevante și în timp util (…).

    La nivelul ministerului nu există informații centralizate cu privire la controalele desfășurate de entitățile subordonate, fapt care poate avea repercursiuni asupra actului managerial sau asupra bugetului și patrimoniului entității”, se menționează în raportul Curții de Conturi.

    Culmea, MAE nu deține date centralizate cu privire la litigiile în care este parte în procese, inclusiv informații despre procesele finalizate sau aflate pe rolul instanțelor de judecată din străinătate.

    Contabilitate fără contabili
    Curtea de Conturi a constatat că există „riscuri potențiale de eroare și fraudă în activitatea financiar – contabilă” din cauza faptului că personalul de la misiunile diplomatice ale României nu dețin studii de specialitate în domeniul în care activează.

    „Din datele oferite de Departamentul Resurse Umane a rezultat că la nivelul misiunilor diplomatice există 58 de lucrători implicați în activități financiar – contabile, care nu au studii în domeniul financiar-contabil”, atrage atenția Curtea de Conturi. Mai mult, nu se exercită controlul financiar preventiv în cazul operațiunilor de scoatere din funcțiune și declasare a bunurilor aflate în patrimoniu.

    Pentru a face vraiște contabilitatea și a se pierde urma banilor publici, la nivelul MAE a fost identificat un risc de aplicare eronată și neunitară a metodologiilor pentru activitatea financiar-contabilă întrucât „nu sunt procedurate procesele importante, din cauza faptului că s-a instituit practica de a se lucra în baza unor circulare recurente și subsecvente”.

    Obiecte de artă de sub 50 de lei fiecare
    O altă situație alarmantă și halucinantă descoperită la Ministerul Afacerilor Externe arată că peste 8.800 de bunuri sunt subevaluate la o valoare de inventar mai mică de 50 de lei fiecare.

    Pe lista acestor bunuri și opere de artă se află sculpturi, tablouri, bibelouri, veselă de argint și obiecte de mobilier.

    Pe lângă acest aspect, inspectorii de la Curtea de Conturi au identificat mai multe cazuri în care operele de artă nu au fost regăsite la misiunile diplomatice ale României, iar oficialii MAE nu au luat nici o măsură pentru a recupera pagubele sau bunurile dispărute.

    Lucrări de artă, dispărute din MAE
    Tot la capitolul lucrări de artă, Curtea de Conturi arată că s-au identificat riscuri care afectează patrimoniul și imaginea MAE. De exemplu, Muzeul Național de Artă Contemporană a împrumutat MAE mai multe opere de artă pentru a fi expuse temporar în misiunile diplomatice ale României.

    Ministerul Afacerilor Externe nu a mai returnat operele de artă împrumutate, ba mai mult, unele au dispărut fără urmă. Muzeul Național de Artă Contemporană a dat în judecată MAE pentru a-și recupera bunurile, în anul 2020.
    Judecătorii de la Tribunalul București au admis Muzeului Național de Artă Contemporană să depună o expertiză tehnică judiciară pentru a se stabili valoarea de piață a celor 226 de lucrări de artă dispărute.

    Valoarea estimată provizoriu a celor 226 de opere de artă, înainte de finalizarea expertizei, se ridică la peste 9,3 milioane lei, echivalentul a aproape două milioane de euro. Bani pe care Ministerului Afacerilor Externe urmează să-i plătească din taxele și impozitele contribuabililor”. - https://defapt.ro/lucrari-de-arta-disparute-din-mae/

    3
    „După ce Ciolacu și-a abandonat soția în covrigăria din Buzău ca unică asociată, firmei i-au crescut datoriile până la 354.000 de lei. Profitul, modest: 19.000 de lei

    Această firmă i-a adus și un scandal financiar lui Ciolacu în 2017. Atunci, un articol din România liberă arăta că „Vicepremierul (funcția de atunci a actualului premier – n.r.) Marcel Ciolacu nu poate justifica aproape un milion de lei.

    Peste 100.000 de lei i-au apărut abia anul acesta în declarația de avere, dar într-un cont deschis în 2003, nemenționat anterior. Iar o sumă de aproape 800.000 de lei din dividende s-a evaporat și nu a fost niciodată declarată de Ciolacu.

    Surprinzător, conturile bancare ale vicepremierului Ciolacu s-au umplut de bani exact în anul imediat următor unui an cu două campanii electorale: cea pentru locale din primăvara lui 2016 și cea pentru parlamentare din toamna anului trecut. Cei mai mulți politicieni au ieșit pe minus după anul electoral, mulți investind zeci de mii de lei în efortul de campanie.”. - https://defapt.ro/ciolacu-si-a-abandonat-sotia-in-firma/

    Trebuie sa intelegem foarte clar, tara asta este condusa de 34 de ani de gasti interlope, coruptia e uriasa, la fel si nepasarea, incompetenta, lipsa de pregatire profesionala, lipsa de moralitate. Toate aceste decizii haotice au insotit Romania postrevolutionara, au marcat viata romaneasca, au coborat stacheta calitatii vietii. Au alterat profund toate domeniile: sanatate, cultura, educatie, politica, economie, comert, industrie, dezvoltare, calitatea vietii, corectitudine, profesionalism.

    Au tocat marunt totul. Lipsa de pricepere, felul in care sunt date functiile, felul in care orice neicusor poate sa ajunga in parlament, in guvern, in ministere, in primarii, la Judet, in tot felul de Directii si Autoritati, la ANAF, la Parchete, in Parlamentul European, nimeni nefiind responsabil de nimic, neraspunzand de nimic, pur si simplu nestiind ce face, toate astea au facut Romania de azi. Lipsa justitiei, legile masluite, trucate sa cada mereu in favoarea infractorilor, lipsa de cinste, de implicare a angajatilor din Politie ne-au dus aici.

    Si ei continua cu scalambaielile nebune: data alegerilor. Un circ inexplicabil, dupa cel de la stabilirea candidatului unic la primaria capitalei. Chiar, domnul doctor ce mai face?

    Circul economic, al deciziilor aberante, continua:
    Se introduce sistemul RO e-TVA respectiv decontul de TVA precompletat automat și transmis de către ANAF în SPV, pe baza datelor transmise de către contribuabil sau deținute de către ANAF prin
    e-Factura,
    e-Transport,
    e-Sigiliu,
    SAF-T,
    case de marcat,
    D390 cu AIC si LIC,
    D394 cu achiziții interne și livrari interne.

    Da, stiu, sunt cam putine.
    Intre timp:

    „Călătoria cu trenul, coșmarul verii: aproape zilnic cel puțin un incident / Defecțiuni la locomotive, șine deformate de căldură, instalații de climatizare nefuncționale, întârzieri de câteva ore

    Joi, 27 iunie, la ora 12.00, un tren care a plecat miercuri puțin înainte de ora 18.00 din Timișoara nu ajunsese încă pe litoral. Potrivit CFR Călători, trenul IR 1992 Timişoara Nord (pl 17:51) – Mangalia (sos 09:28), cu plecare din Timişoara Nord în 26 iunie, va sosi la destinaţie cu o întârziere semnificativă, de peste 300 de minute. „Principalele cauze care au condus la această întârziere sunt: lovirea unui copac aflat în gabaritul liniei ce a condus la avarierea locomotivei şi a necesitat schimbarea acesteia; remedierea unei defecţiuni apărute la un vagon; lipsă tensiune în firul de contact dintre staţiile Balota şi Tamna din cauza fenomenelor meteorologice”, a transmis sursa citată.

    Amintim că tarifele de călătorie s-au scumpit cu 8,8%, odată cu noul mers al trenurilor 2023-2024. De la 1 aprilie, “CFR Călători” a majorat și unele prețuri pentru serviciile de dormit în trafic intern, cu 6 lei/loc la vagonul de cușetă și cu 15 lei/loc la vagonul de dormit. De exemplu, prețul unui bilet, cu loc pe scaun, la clasa a doua, la un tren InterRegio, care circulă de la București la Constanța, este de 78,5 lei, potrivit Economedia”.
    https://www.g4media.ro/calatoria-cu-trenul-cosmarul-verii-aproape-zilnic-cel-putin-un-incident-defectiuni-la-locomotive-sine-deformate-de-caldura-instalatii-de-climatizare-nefunctionale-intarzieri-de-cateva-ore.html

    In Japonia trenurile au, in medie, o intarziere de 20 de secunde pe an pentru care isi cer o multime de scuze cu plecaciuni. Da, dar ei nu au e-TVA, e-Factura etc. Sic!

    Parca suntem in Zona Crepusculara sau in Triunghiul Bermudelor:
    „Joi, 27 iunie, la ora 12.00, un tren care a plecat miercuri puțin înainte de ora 18.00 din Timișoara nu ajunsese încă pe litoral”...

    Ei! Aveti putina rabdare, o sa ajunga! Ce va grabiti asa? Vi se termina vacanta? Ei, da! Mereu gasiti noduri in papura. E vara, e soare, cerul senin, totul e verde, sa ne relaxam nitel, ce naiba.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult