Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Mamaie, îți spun eu că aici ar trebui să pui ștampila că ăștia ne dau”. În plină pandemie, la Galați primarul voia să împartă bisericilor sume generoase din bugetul local

biserica - coronavirus

Foto Guliver/Getty Images

La Galați, când toată lumea se luptă, fără exagerare, să supraviețuiască, principala grijă a primarului a fost să împartă bisericilor sume generoase din bugetul local. Deși propunerea a fost retrasă ulterior de pe ordinea de zi a consiliului local, problema rămâne: o întreagă listă de lăcașe de cult urmau să primească bani. 

Este de înțeles pe undeva, având în vedere că mai devreme sau mai târziu vor veni alegerile locale. Și biserica, știm bine, prin slujitorii ei, a fost și va rămâne un agent electoral important. Acel „mamaie, îți spun eu că aici ar trebui să pui ștampila că ăștia ne dau” rămâne magic. Dar totuși, parcă e prea mult. Când avem această epidemie care nu iartă pe nimeni, locuri și echipamente atât de puține în spitale, când zeci de ani am avut parte numai de promisiuni de construire a spitalelor regionale și nu a fost ridicat măcar unul, când medicii și asistenții luptă aproape cu „pieptul gol" împotriva acestui virus ucigător, nouă ne arde de pomparea unor sume uriașe bisericilor? 

Este o lipsă crasă de responsabilitate față de această situație nefastă și o lipsă de empatie față de oameni, în general. Este o practică la nivel național să direcționezi sume de bani cu acest scop și nu aș avea nimic împotrivă, dacă le-am avea pe toate puse la punct, adică un sistem sanitar performant, infrastructură modernizată, dar repet, în aceste timpuri când prioritatea este să eradicăm sau să reducem cât putem efectele Covid- 19, nouă ne arde de construcția bisericilor. Societatea evoluează, dar mentalitatea unora rămâne parcă la nivelul sec.XIX.

Este inuman și revoltător să profiți de lipsa de educație a unora, să-i manipulezi numai pentru a obține avantaje electorale, a avea sprijinul unor reprezentanți de seamă ai bisericii. Sunt credincios, dar eu înțeleg altfel credința. Să faci orice pentru a-i sprijini pe cei aflați în nevoie. Aici ar trebui să intervină acele fețe luminate să ceară direcționarea banilor către spitale, pentru achiziționarea echipamentelor necesare, a testelor pentru depistarea celor bolnavi. Și să nu accepte primirea acestor bani pe care edilul șef dorește să-i transmită inutil și nefiresc unui scop care nu are nicio legătură cu ce trăim acum și cel puțin în perioada următoare.

Sper ca în al 12-lea ceas să se lumineze, că tot se apropie o mare sărbătoare creștină, și să se stopeze la timp asemenea demersuri aberante.

UPDATE: Primarul a retras de pe ordinea de zi a C.L. Galați proiectul de finanțare a lăcașelor de cult. Între timp, o mare parte din fonduri au fost direcționate către spitale și achiziționarea echipamentelor de protecție a cadrelor medicale împotriva virusului Covid-19, pentru dezinfecția spitalelor, a blocurilor de locuințe și a străzilor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Oare de ce in jud. unde psd are maj, adepti , sunt 200% asa-zisi ortodoxi ,,iar nivelul de trai este foarte prost ,la fel ca si niuvelul de educatie !!Dar , daca privim in jud, din Ardeal sau altele unde nu sunt adepti ai psd, ,dar sunt ortodoxi mai ponderati si cu gandire sanatoasa ,acolo nivelul de trai este unul mult superior ,fata de ,Calarasi ,,Galati ,,Vaslui ,,Botosani ,Suceava , Gorj,, vizavi de nivelul de trai din Timis,Bihor, dar cel mai relevant ex,este Cluj, Tg,Mures, Bistrita ,etc adica acolo unde smechria (inclusiv cea din biserica ) este m,ult mai redusa, Cu alte cuvinte ,pe scurt spus ,::
    ---Cu cat ,arunci cu bani ,dupa popi cu atat ,acel individ ,este unul lipsit total de educatie ,,Religia se poaTE RESPECTA si fara sa aruncam cu bani dupa popi In fond sunt si ei oameni ,supusi total greselilor pamantesti ,,OARE DE CE IN ACESTE MOMENTE DE CUMPANA ,,EI popii ,, NU POT FACE NICI O MINUNE PTR OAMENI , decat sa-i ingroape ,,ORI MEDICII ?? CAT SE LUPTA ,CA SA SALVEZE OAMENII !! Corect ??
    • Like 0
  • storo check icon
    Pentru finantarea bisericilor de orice cult ( recunoscut in Romania) ar trebui aplicat modelul nemtesc: cind te inscrii la Finante ca platitor de taxe, te intreaba daca apartii unei religii ( poti sa spui NU) si careia anume ii apartii. Apoi, automat, din salariul brut 9% este directionat catre biserica respectiva. Iar cind stii ca lunar cotizezi direct catre biserica o suma consistenta (atentie, 9% din BRUT !!) parca nu-ti mai vine sa donezi in plus pt moashte si altele....
    Una e sa dau EU Bisericii din banii mei, si cu totul ALTA e sa dea altcineva Bisericii (de ex Primaria) din banii MEI. Pentru ca eu platesc tot felul de taxe si impozite Primariei, Finantelor de Stat ca acestea sa construiasca drumuri, scoli, spitale, etc. Iar acestea dau banii unor ALTOR entitati decit cele pre-stabilite. E ca atunci cind un amarit iti cere un leu sa,si ia o piine, iar mai apoi cu banii adunati merge si se imbata. Si intr,un caz si in altul, e vorba de deturnare de fonduri.
    Doar ca in primul caz Dracul a luat chip omenesc de unde si vorba aia '' nu,l mai prinde nici dracu'''.
    • Like 1
  • Leo check icon
    Ați putea demara un demers jurnalistic care să construiască o platformă unde să fie centralizate și făcute publice domeniile în care autoritățile irosesc banii contribuabililor și sumele irosite.
    Ca să vadă fiecare cetățean cine, unde și cât dă „șpagă” electorală și de alte feluri.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult