Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Mi-ar fi dor de mama dacă aș pleca". Plus alte 4 argumente să mergi la vot duminică

votare - vot

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

La precedentele alegeri locale, cele din 2016, aveam 27 de ani și nu am fost la vot: am ajuns la muncă înainte de deschiderea urnelor, iar de acolo am plecat direct să mă distrez la concertul Maroon 5. Lucram în presă și, prin știrile și postările de Facebook făcute alături de colegii mei în acea zi, am îndemnat lumea să meargă să pună ștampila. Însă tocmai eu nu am ținut cont de acest sfat. A cântărit și faptul că nu simpatizam deloc cu candidații propuși de partidul cu care votez de obicei, însă nu caut scuze. De atunci, nu am mai lipsit la niciun scrutin, nici măcar la cele la care ești "cool" dacă boicotezi.

Acum am 31 de ani, nu mai lucrez în presă, dar mă voi duce la vot și o să-ți arăt și ție de ce trebuie să faci acest lucru. În primul rând, este un drept pe care ți-l vinzi singur dacă nu mergi: absența este sinonimă cu "nu mă interesează" și nu ai de unde să știi ce se întâmplă cu adevărat cu votul tău când nu te prezinți. Dacă nu îți place niciun candidat, du-te și anulează-ți votul, pune ștampila pe toți "în mod ironic" sau trece-te chiar pe tine pe buletin! Dar nu lăsa liber pe liste spațiul pentru semnătură din dreptul numelui tău: s-ar putea să îl umple alții.

În al doilea rând, du-te la vot ca să ai dreptul să te plângi în următorii 4 ani, oricât de pueril ar suna. Dacă stai acasă, dar de luni începi să remarci în fața prietenilor sau pe internet că nu ai apă caldă, aer curat sau piste pentru biciclete, unul dintre ei, cu ștampila aplicată pe spatele buletinului, te poate întreba: "Dar ai fost la vot?". Orice discuție se încheie în momentul în care îi spui că nu ți-ai putut rupe un sfert de oră din weekend.

Nu suntem noi recunoscuți, nici bucureștenii în particular și nici românii în general, pentru faptul că ne-ar păsa prea mult unul de altul. Dar mersul la vot poate fi privit și drept o acțiune civică: participi la asigurarea unei reprezentativități mult mai mari și ajuți la cernerea clasei politice. În 2000, părinții noștri au trebuit să aleagă între Iliescu și Vadim, iar noi anul trecut aproape am reușit să scoatem PSD-ul pentru prima oară din turul 2 pentru Cotroceni. Dacă ai mers la europarlamentare și la prezidențialele din 2019, trebuie să te duci și acum, pentru a continua ceea ce am început cu toții.

Eu nu vreau să plec din București și din România decât în concedii, pentru că aici este tot ce am. Însă alții s-ar putea să nu gândească la fel sau să nu fie la fel de privilegiați. "Am votat pentru că mi-ar fi dor de mama când aș pleca din țară", mi-a scris o colegă în ziua turului II al alegerilor prezidențiale din 2014. Mi se pare în continuare cel mai bun argument pentru mersul la vot și, drept dovadă că lucrurile chiar se mișcă în direcția potrivită, colega nu numai că a rămas în țară, ci a devenit mamă aici. Și va fi la urne duminică, pentru că îi pasă de orașul în care crește băiețelul ei.

Dacă până acum nu am reușit să te conving, hai să apelez la furie: eu votez cu PSD-ul! Ce-i drept, doar la sector și doar pentru că numele pe care o să pun ștampila este mult mai mult primar decât membru de partid. Nu s-a asociat niciodată cu mai marii din PSD, sectorul este mult mai luminat, mai verde și cu mai multe locuri de parcare decât în urmă cu patru ani, iar eu oricum nu sunt adeptul schimbării de dragul schimbării. Dar dacă asta te va face să ieși la vot și să îmi anulezi opțiunea, nu poate decât să mă bucure! Până la urmă, cu cât prezența va fi mai mare, cu atât rezultatul va fi mai aproape de adevăr și mai mulți oameni se vor simți reprezentați.

P.S. Cât despre virus, el oricum nu are culoare politică, așa că nu îl interesează votul. În condițiile astea, e mult mai probabil să îl găsești la terase duminică.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Paul check icon
    O sa vedem câți ies la vot acum... S-ar putea sa iasa acum mai mulți decât de obicei. Dacă așa o sa stea lucrurile, atunci trebuie sa ne întrebam dacă democrația din România nu cumva are o problema, in sensul ca e nevoie ca jegurile imputite pesediste se facă toate scârbaviile pe care le-au făcut in ultimii patru ani pentru ca romanii sa iasă la vot așa cum ar trebui sa iasă la fiecare alegeri.
    • Like 0
  • Toată tevatura asta cu „mergeți la vot” nu este completă fără codița „și votați responsabil” și seamănă cu reclamele la băuturi alcoolice. Subliminal se transmite ideea că cei mai „harnici” votanți sunt votanții „iresponsabili”, cei care se lasă cumpărați, manipulați, cu nostalgii comuniste, lipsiți de educație și care nici n-ar trebui să aibă drept de vot. În contrapartidă, votanții responsabili, nemanipulați, greu de cumpărat și cu educație de Oxford sunt mai comozi, necesită impulsuri mai susținute pentru a se deplasa spre secțiile de votare, trebuie identificate ferestre spațio-temporare în care să fie evitată pe cât posibil intersectare cu cei din prima categorie. De fapt capcana participării masive la vot rezidă în nevoia de legitimitate a celor care se vor aleși, liniștea pe care o vor asigurată prin legitimitatea votului pe toată durata mandatului. Acest lucru se întâmplă de când sunt alegeri „libere”, dar de fiecare dată ne așteptăm să fie altfel, ceea ce spune multe despre noi.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult