Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Mierea o mai găsești în altă parte, dar stupul nu...” Dragostea după 50 de ani de căsnicie

Ziua familiei

Foto: Violeta Cincu

Care este secretul longevității cuplurilor? 600 de familii au împlinit 50 de căsătorie în perioada 15 mai 2022-10 mai 2023 la Iași. 600. Ziua Familiei a fost sărbătorită ieri în Parcul Expoziției cu premii (500 de lei pentru fiecare familie) și concerte. Parcul Expozitiei a fost plin, iar mulți au venit insoțiți de strănepoți. Unii își amintesc cu greu ziua în care s-au cunoscut sau numără în gând până la data casătoriei. Iar secretul longevității cuplului e diferit de la unii la alții.

Duminică 14 mai. Iași. Ora 10. Stația de tramvai Tătărași, Dispecer. Ținta jurnalistului: Parcul Expozitiei. De ce? Duminică, 14 mai 2023, începând cu ora 11:00, Primăria Municipiului Iași prin Direcția Locală de Evidență a Persoanelor organizează în Parcul Expoziţiei cea de-a XIX-a ediţie a sărbătorii „Ziua Familiei” la care sunt așteptate să participe aproximativ 600 de familii ce au aniversat 50 de ani de căsătorie în perioada 15 mai 2022-10 mai 2023.

Prind cu greu un loc pe refugiu. Cupluri vârstnice îmbrăcate frumos așteaptă tramvaiul spre Copou. Mă gândesc că pot face interviurile din stație, dar stau și îi ascult.

- Oare vin și Maria cu Mihai? Mai trăiesc?

- Dacă nu vine tramvaiul întârziem!

Tramvaiul vine la timp și din fiecare stație urcă tot mai multe cupluri vârstnice. Multe se cunosc din anii trecuți. Domnii se grupează pentru discuții bărbătești. Doamnele se măsoară una pe cealaltă. Cochetăria nu dispare niciodată. Fluviul mă prinde în valurile lui și intrăm la Expo.

- Stați să vă punem o floare la butonieră, spune o angajată a primăriei!

- Eu am de anul trecut!

- Eu vreau! Mai ceva ca mireasa mă simt!

Apoi doamnele primesc câte o floare, iar domnii apă. Aleea principală din parcul Expoziției e îmbrăcată în zeci de scaune care au nume pe ele. Totul e ca la carte. O scena pe care scrie Ziua Familiei. Din difuzoare răsună vocea Angelei Similea...

- Ploaia dansa împreună cu noi! Îți amintești?, spune el la costum și cravată. Ea are o pălărie cochetă, o rochie maro cu poale largi și pantofi cu toc. Roșește ușor și spune... - Bine că nu plouă!

Mă apropii de ei. - Sărut mâna!

- Vă mai amintiți cum v-ați cunoscut?

Ea răspunde vorbăreață. 

- A fost o dragoste ca în filme la prima vedere. Când l-am văzut eram la o nuntă la sora mea. Bine, cum e la țară. Era ‘68. Când l-am văzut, am zis: - Ferice de de fata care o să-l aibă. Dar și el mi-a spus: - Mă, dar ești mai frumoasă ca mireasa.

Câți ani de căsnicie aveți?

- Cinci ani am vorbit. Am fost prieteni. Apoi ne-am căsătorit. Am făcut 50 în octombrie. Și acum suntem la acest eveniment frumos care chiar ne bucură. Împreună. Avem 2 copii, o fetiță, băiat. Avem realizări frumoase, turuie doamna.

Domnul își face curaj.

- Am făcut armata în ‘70. M-a așteptat. Deși primeam multe scrisori. Dar na! Până la urmă la ea s-a oprit. Și din ‘72 ne-am căsătorit.

Vocile li se suprapun.

Numai împreună. Facem și concediile împreună. La serviciu am fost împreună, înapoi împreună (spune domnul ).

Și nu v-ați plictisit?

El râde. 

- Câteodată da! Mai săream..., dar doamna intervine:

- Nu mă mai satur de tine. Să mai stăm de vorbă, ca la început. Comunicarea împreună. Să mai lăsăm unul de la altul.

- Că doar nu e totul lapte și miere?! Întreabă reporterul

Domnul spune râzând:

- Sigur! Mierea o mai găsești în altă parte dacă stupul e deschis.

O privește și continuă. - Miere am mai găsit dar stup nu. Ea e Regina stupului meu.

Împreună de mână merg să-și caute scaunele. Împreună.

Doi adolescenți, ea și el, și-au condus bunicii. Apoi fac cunoștință.

El se adresează tinerei.

-Să schimbăm numere de telefon. Dacă până la 30 ani nu ne găsim pe cineva, ne căsătorim noi. Ca să avem grijă unul de altul la bătrânețe. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Marta check icon
    Ha, am făcut și eu chestia asta cu un vecin, când eram adolescenți, ne-am spus că dacă nu ne găsim pe nimeni până la ..nu mai știu câți ani, să ne căsătorim. Dar se pare că nu a fost cazul :)))
    Interesant evenimentul. Desi interviul nu pot să spun că m-a impresionat. Dincolo de vorbe dulci (cam siropoase), sunt povești de viață, pe alea aș vrea să le ascult. mai ales astăzi, când lumea divorțează după 5 ani că nu mai e "scânteia", că "merit mai mult", că trebuie să ne reinventam
    • Like 1


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult