Foto: Guliver/ Getty Images
Studenți de la cel puțin două universități din Teheran, Sharif and Amir Kabir, s-au adunat, sâmbătă seară, pentru a aduce un ultim omagiu celor aflați în avionul de pasageri doborât de forțele armate iraniene. Însă tristețea pentru moartea celor 176 de oameni, dintre care 82 erau cetățeni iranieni, s-a transformat în revoltă.
Protestatarii au cerut condamnarea celor vinovați și i-au strigat Ayatollahului Ali Khamenei să renunțe la putere. „Rușine, Khamenei! Părăsește țara” și „Moarte minicinoșilor”, au scandat manifestanții.
Agenția semi-oficială de presă, Fars, citată de BBC, a relatat că până la 1.000 de persoane au scandat împotriva liderilor iranieni și au rupt portrete ale generalului Qassem Soleimani. Agenția scrie că poliția i-a „dispersat” pe protestatari, care blocau străzile, în timp ce filmări apărute în social media arată că au fost folosite gaze lacrimogene. Potrivit CNN, pe străzi au fost mii de oameni.
Președintele american Donald Trump a scris pe Twitter, atât în engleză cât și în farsi, că este alături de „oamenii curajoși din Iran, care au îndurat vreme îndelungată” și că urmărește îndeaproape protestele: „curajul vostru ne inspiră!”, a afirmat acesta.
„Guvernul iranian trebuie să le permită organizațiilor pentru drepturile omului să monitorizeze situația din teren, din timpul protestelor poporului iranian. Nu poate exista un alt masacru al protestatarilor pașnici și nici o oprire a internetului. Lumea privește”, a scris Trump într-o altă postare.
Foto: Guliver/ Getty Images
Articole critice la adresa regimului de la Teheran: "Cereți-vă iertare și dați-vă demisia"
Protestele au continuat și duminică. „Ne mint că dușmanul nostru este America, dar dușmanul nostru e chiar aici”, au strigat la Teheran zeci de protestatari, potrivit unei filmări postate pe Twitter. Grupuri mici de manifestanți s-au strâns și în alte orașe ale țării, relatează Reuters.
Unele ziare au dat știri despre proteste și au criticat în mod deschis regimul de la Teheran. "Cereți-vă iertare și dați-vă demisia", a scris, duminică, pe prima pagină ziarul moderat Etemad, care a subliniat că trebuie să plece din funcție cei care au gestionat în mod defectuos criza provocată de doborârea avionului ucrainean.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Privatizarea campurilor petroliere de unde? Sunteti criptic.
Nu cred ca evreii spun asta. Puteti sustine afirmatia dvs?
Miscarea zionista a fost acuzata de rasism, desi scopul ei principal era altul. Daca intr- adevar va referiti la zionisti, vedeti ca o mare parte a evreilor ii combate, asa ca nu- i puteti pune la gramada.
Accesul nelimitat al spionilor evrei la ce?
Cred ca sunteti un pic dezorientat.