Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Ne mint că dușmanul nostru e America, dar dușmanul nostru e chiar aici”. Proteste la Teheran, după ce Iranul a recunoscut că a doborât avionul ucrainean de pasageri

Proteste Teheran

Foto: Guliver/ Getty Images

Studenți de la cel puțin două universități din Teheran, Sharif and Amir Kabir, s-au adunat, sâmbătă seară, pentru a aduce un ultim omagiu celor aflați în avionul de pasageri doborât de forțele armate iraniene. Însă tristețea pentru moartea celor 176 de oameni, dintre care 82 erau cetățeni iranieni, s-a transformat în revoltă.

Protestatarii au cerut condamnarea celor vinovați și i-au strigat Ayatollahului Ali Khamenei să renunțe la putere. „Rușine, Khamenei! Părăsește țara” și „Moarte minicinoșilor”, au scandat manifestanții. 

Agenția semi-oficială de presă, Fars, citată de BBC, a relatat că până la 1.000 de persoane au scandat împotriva liderilor iranieni și au rupt portrete ale generalului Qassem Soleimani. Agenția scrie că poliția i-a „dispersat” pe protestatari, care blocau străzile, în timp ce filmări apărute în social media arată că au fost folosite gaze lacrimogene. Potrivit CNN, pe străzi au fost mii de oameni.

Președintele american Donald Trump a scris pe Twitter, atât în engleză cât și în farsi, că este alături de „oamenii curajoși din Iran, care au îndurat vreme îndelungată” și că urmărește îndeaproape protestele: „curajul vostru ne inspiră!”, a afirmat acesta.

„Guvernul iranian trebuie să le permită organizațiilor pentru drepturile omului să monitorizeze situația din teren, din timpul protestelor poporului iranian. Nu poate exista un alt masacru al protestatarilor pașnici și nici o oprire a internetului. Lumea privește”, a scris Trump într-o altă postare.

Foto: Guliver/ Getty Images

Articole critice la adresa regimului de la Teheran: "Cereți-vă iertare și dați-vă demisia"

Protestele au continuat și duminică. „Ne mint că dușmanul nostru este America, dar dușmanul nostru e chiar aici”, au strigat la Teheran zeci de protestatari, potrivit unei filmări postate pe Twitter. Grupuri mici de manifestanți s-au strâns și în alte orașe ale țării, relatează Reuters.

Unele ziare au dat știri despre proteste și au criticat în mod deschis regimul de la Teheran. "Cereți-vă iertare și dați-vă demisia", a scris, duminică, pe prima pagină ziarul moderat Etemad, care a subliniat că trebuie să plece din funcție cei care au gestionat în mod defectuos criza provocată de doborârea avionului ucrainean. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Totul a inceput cu atacul ambasadei americane de acum cateva zile. Lovitura de stat clasica a unei tari mari asupra uneia mai mici, cu scopuri geopolitice, militare si / sau economice; s-au strans sa comemoreze si brusc a devenit revolta ? lasati-o dracului. de ce aveau la ei portrete ale generalului daca au venit doar sa aduca un omagiu .....CNN umfla cifra pana la cateva mii de oameni ! Careva din sistem a tradat si a trimis racheta ca sa inceapa circul. In loc sa gaseasca vinovatul cer demisia generalului. Gafa majora a fost minciuna (probabil primul ministru a fost informat initial intentionat gresit de cel care era de fapt vinovat, iar apoi a aflat adevarul ). Sau a mintit cu intentie sperand sa nu existe inregistrari, stiind ca vor fi urmari diplomatice grave. Suna cunoscut ? P.S.> de ce e gresit ca politia i-a dispersat ? Ocupau ilegal spatiul public si ingreunau traficul. Cata vreme nu e o manifestatie cu aprobare, nu ai voie sa blochezi strada pentru ca asa ai chef. Sunt folosite din nou platformele digitale. Ia sa vezi ca daca le tai netul, brusc se linistesc, fiindca nu mai tin legatura intre ei si manipularea nu se mai intinde. Presa afiliata isi face treaba. Si aia sunt frumosi si liberi. Nu, madam Raluca ? He he.
    • Like 1
    • @ Dumitrescu Bogdan
      Acuma, nici regimul nu era de asa natura ca sa nu dea apa la moara CIA. E clar ca vor un picior in pragul Rusiei. E clar ca Trompi avea nevoie in cele din urma de un razboi care sa ii scoata imaginea care a mai ramas din scandalurile de acasa. Problema e, cat va mai rezista estul pana sa riposteze. Si cand va riposta, pe unde va țâșni presiunea. Sper sa nu fie slabit racordul la noi, din indolenta si lipsa de instalatori plecati in UK.
      • Like 1
  • check icon
    Parca vad un scenariu cunoscut: revolutie, imprumuturi bancare, privatizarea campurilor petroliere... Trump zicea ceva de organizatiile pentru drepturile omului. Sa va spun ceva interesant: evreii spun ca doar ei sunt oameni, ceilalti animale. Deci mai precis: sa permita spionilor evrei accesul nelimitat.
    • Like 4
    • @
      Unde ati cunoscut scenariul respectiv? In Romania? Imprumuturile lui Ceausescu?
      Privatizarea campurilor petroliere de unde? Sunteti criptic.
      Nu cred ca evreii spun asta. Puteti sustine afirmatia dvs?
      Miscarea zionista a fost acuzata de rasism, desi scopul ei principal era altul. Daca intr- adevar va referiti la zionisti, vedeti ca o mare parte a evreilor ii combate, asa ca nu- i puteti pune la gramada.
      Accesul nelimitat al spionilor evrei la ce?
      Cred ca sunteti un pic dezorientat.
      • Like 2
    • @ Val Verde
      check icon
      Voua nu va miroase a c...cat cand vedeti tari dusmane statelor unite desi se afla la hat km distanta de ei? Brunei este dictatura.De ce nu tabara americanii peste ei ca si aia au petrol cacalau? 3/4 din africa e sub dictatura. Acolo nu merg sa impuna ''democratia''? Eu nu contest ca amerlocii/jidovii au cucerit 1/3 din lume cu bunastarea, dar cineva plateste acea bunastare. Toalele din C&A sau HM sunt ieftine pentru ca muncesc asiaticii 12-14 ore pe zi ca sclavii. Englezii cad beti pe strazi pentru ca roboteste polonezul si romanul in locul lui. Ai nostri prin europa iar la noi vietnamezi. Nu vi se pare ca totul a luat=o razna?
      • Like 4
    • @
      check icon
      Nu mai citi, fara sa gandesti. Activeaza si al 3-lea neuron.
      • Like 1
    • @
      Nu, nu mi se pare. Cred in continuare ca sunteti dezorientat.
      • Like 4
    • @
      Bogdan check icon
      Prietene, ce-ar fi sa-l activezi tu pe primul si sa te mai documentezi un pic, bati campii cu gratie. Cum s-ar zice, geopolitica e complexa si are multe aspecte. Din toate narativele existente, ai reusit sa o alegi pe cea mai simplista si mai fara logica.
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult