
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
De când a ajuns premier, Marcel Ciolacu a încercat să se delimiteze rapid de toate problemele pe care i le-au creat PSD-iștii din eșaloanele inferioare.
„Toleranță zero” a avut Ciolacu și în cazul azilelor groazei, „toleranță zero” a avut și în cazul exploziilor de la Crevedia, „toleranță zero” are și acum, în cazul baronului PSD de Vaslui, Dumitru Buzatu, reținut sâmbătă dimineață de DNA pentru că a luat mită în valoare de 1,25 milioane de lei.
Biroul Politic Național al PSD, cu unanimitate de voturi, a decis excluderea din partid a lui Buzatu și acceptarea demisiei din funcția de secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului a lui Tudor Buzatu, fiul baronului de Vaslui. Mai mult, Ciolacu a spus în fața presei că s-a luat și decizia de suspendare din partid a Gabrielei Crețu, fostă soție a baronului Buzatu. Aceasta contestă decizia. În plus, a declarat la Digi24 că ceea ce i se întâmplă lui Buzatu ar putea fi „și o înscenare”. Totodată, Gabriela Crețu a mai spus că averea lui Buzatu a fost făcută „în mod legal”.
Strategia premierului Ciolacu, angajat deja în crearea unui profil prezidențial personal pentru alegerile de anul viitor, este una bună din punct de vedere politic, dar este și o sabie cu două tăișuri. Pe de o parte, unii oameni pot să laude modul în care acționează liderul PSD, spunând că este mult mai bine intenționat decât predecesorii săi. Asta i-ar putea aduce voturi lui Ciolacu din partea electoratului captiv.
Pe de altă parte, alți oameni pot exclama că faptele de corupție tot mai dese care ies la suprafață de când Marcel Ciolacu a devenit premier nu fac altceva decât să indice că PSD are o problemă de leadership, iar actualul lider al social-democraților nu are puterea să controleze partidul așa cum trebuie, astfel încât să fie la curent cu ce fac liderii locali în teritoriu și să blocheze orice posibil act de corupție.
Și mai există o categorie de cetățeni: aceia care nu pot fi manipulați de astfel de strategii de imagine și care spun că Marcel Ciolacu este un complice indirect al faptelor de corupție ale liderilor PSD din teritoriu. Argumentul unei astfel de poziții este că un lider al unui partid atât de mare precum PSD, aflat și la guvernare, nu are cum să nu știe ce se întâmplă și cine are puterea în filialele județene ale partidului.
Problema esențială pentru România este dacă PSD va putea funcționa vreodată ca un partid democratic cu lideri politici onești, nu ca un partid plin de corupți care doar mimează democrația pentru a-și salva scaunul și accesul la privilegiile oferite de funcția pe care o dețin.
Că are un electorat constant, că poate câștiga alegerile, asta știm despre PSD. Problema, într-un context politic european volatil, cu multe crize ce duc la pierderea sau abandonarea reperelor democratice, este dacă PSD va menține România pe un traseu democratic sau va acutiza și mai mult crizele prin care trecem, mimând în tot acest timp lupta pentru „bunăstarea cetățenilor” și pentru „democrație”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
„...unii oameni pot să laude modul în care acționează liderul PSD”
Desigur, cei care primesc galeata cu sticla de ulei si kilul de zahar, captivi sau necaptivi.
„...alți oameni pot exclama că faptele de corupție tot mai dese care ies la suprafață de când Marcel Ciolacu a devenit premier nu fac altceva decât să indice că PSD are o problemă de leadership, iar actualul lider al social-democraților nu are puterea să controleze partidul... și să blocheze orice posibil act de corupție”.
Sa inteleg ca nu stie sa ascunda mai bine gunoiul sub pres? Intr-adevar, acesta ar putea fi un mare defect pentru PSD.
Si mai sunt „aceia care spun că Marcel Ciolacu este un complice indirect al faptelor de corupție ale liderilor PSD din teritoriu”.
Credeti ca tot ce produc acesti baroni locali de 33 de ani incoace este doar pentru ei, pentru familiile lor iubitoare si pentru prietenii lor cu multe firme? Credeti ca sutele de milioane de euro produse in Romania din coruptie atat la centru cat si in teritoriu, sefii fiecarei retele fie ca sunt de la judet sau din ministere, primarii, agentii, comisii, comitii si comitete nu impart cu sefii cei mari care de fapt i-au numit in functii sau le-au facilitat accesul la functii prin sprijinul partidului in alegeri?
Chiar credeti asta? Ca eu nu cred.
PSD-ul e un partid plin de șpăgari, de ”găinari”, asta se vede cu ochiul liber. Totuși autorul pare cumva împăcat cu gândul că PSD-ul va face parte din viitoarea guvernare și se întreabă dacă guvernarea lui va fi sau nu la înălțimea misiunii dificile din aceste vremuri tulburi. Deci implicit dacă Ciolacu are voința și putința de a schimba lucrurile în bine. Nu știe nimeni asta, rămâne de văzut. Mie personal nu-mi place Ciolacu și n-am încredere în el, fiindcă s-a dovedit prea ”pacifist”, prea de partea sistemului, dând dovezi de supunere în primul rând lui Johannis, ca guvernator, ca reprezentant al sistemului de putere din afară. De aceea Ciolacu e ”frecventabil” și are șanse să ajungă președinte, fiindcă și-a dovedit supușenia. Și de aceea Dragnea nu a fost niciodată ”frecventabil” și a sfârșit la bulău și hulit de toată lumea, nu fiindcă a fost dovedit cu mari acte de corupție (ba dimpotrivă, merită să ne amintim), ci fiindcă - poate și din aroganță, cine știe - s-a crezut mai puternic decât sistemul de putere din afară inclusiv datorită votului masiv pe care l-a primit PSD-ul în 2016. Și a fost un ”rebel” pe toate planurile, folosind și mijloace morale (atacarea intereselor companiilor străine care profitau de situația economică tulbure din România) dar și imorale (modificarea legilor justiției în interes propriu, pentru a se opune represiunii totuși nedrepte la care era supus). Dar... GHINION. S-a dovedit că n-a fost mai puternic decât sistemul. Ciolacu a fost mai pragmatic și a înțeles din prima că nu se poate pune cu sistemul și că dacă vrea să fie ”frecventabil” trebuie să pupe mâna puterii. România însă nu are nevoie de conducători supuși, ca până acum , ci de unii care sunt dispuși să se sacrifice pentru binele țării. Adică în loc de ”pragmatism” laș și meschin, mai degrabă eroism. Vorbe mari, dar asta e ce cred eu.
Mai am o ultimă observație la articol. Tot în ultimul paragraf autorul spune ceva oarecum adevărat, dar e tulburător că o spune el. ”..... context politic european volatil, cu multe crize ce duc la pierderea sau abandonarea reperelor democratice.....” Înțelegeți ideea? Observăm și, în loc să ne opunem din toate puterile, începem să ne obișnuim cu gândul că e o normalitate PIERDEREA SAU ABANDONAREA REPERELOR DEMOCRATICE. Iar asta e inacceptabil. Morții de la Revoluție, care tocmai pentru democrație și libertate au murit, se răsucesc acum în mormânt....
Democrația ar fi benefică atunci când majoritatea unui popor (sau măcar a indivizilor care se prezintă la vot) ar avea un grad suficient de cultură socială, politică, economică și financiară, completate, nu în ultimul rând de un înalt spirit civic și patriotic, astfel încât să își exprime dreptul la vot în cunoștință de cauză, nu în baza sticlelor de ulei sau a pachetelor de mălai, zahăr sau făină primite de la cumpărătorii de voturi.
Faptul că după 34 de ani PSD încă reprezintă opțiunea majorității, spune destule despre "democrația" carpato-danubiano-pontică. Pe urmă tot ei ies în stradă să ceară rectificarea greșelilor comise în timpul alegerilor.
Repere democratice? Fiecare, dintre cei care merg la vot, nu se gândește decât la cum să-i fie lui mai bine. Nu pierde nimeni vremea făcând analize, studii, evaluări de riscuri. Se votează emoțional. Cutare îmi place, posibil să-mi meargă mai bine cu el, sau, cutare nu-mi place, sigur se împute treaba dacă iese ăla la alegeri. Oare grecii de ce au abandonat ideea de democrație? De ce nu se mai adună în agora ca pe vremea lui Socrate, să discute liber problemele cetății, discuții care să fie moderate de gânditorii cei mai renumiți ai vremii și apoi concluziile să fie prezentate conducerii statului și transpuse în viața reală? Cumva, nivelul de instruire a mulțimii scăzuse atât de mult, încât deciziile celor mulți deveniseră ridicole?
Vorbim de repere democratice dar ce fac reprezentanții aleși de popor în parlament pentru comunitățile care i-au ales? Ce a făcut acel Buzatu pentru vasluieni, cel mai sărac județ din România?
Din punctul meu de vedere, democrația e o vorbă în vânt, raportată la actualul nivel al instruirii populației. Tocmai de aceea PSD este încă în top iar partide precum AUR încep să urce în sondaje, pentru că aceste partide știu să manipuleze mai bine corzile sensibile ale hoardei năuce iar asta înseamnă într-adevăr pierderea reperelor democratice.
Revenind la democrație. Valoarea superioară a democrației nu e că e cea mai eficientă organizare social-politică, fiindcă e clar că nu are un sistem eficient de selecție a valorilor la vârf, chiar dimpotrivă. Dar le oferă oamenilor un cadru de libertate care le poate bătători drumul către fericirea individuală. Democrația are multe hibe, parțial aveți și Dvs dreptate, dar deocamdată e cea mai bună variantă. Alternativa ar fi dictatura, sau autoritarismul, sau elitismul, care sunt niște vaiante de-a dreptul otrăvite.
Aveți totuși dreptate cu un lucru, dar în alt sens decât cel exprimat de Dvs: acum, în lumea în care trăim, ”democrația e o vorbă în vânt”. Dar ideea e că NU ar trebui să fie o vărbă în vânt. Faptul că ne depărtăm de democrație e un lucru rău, care trebuie combătut cu forță. Pentru democrație trebuie luptat, dar dacă nici măcar nu mai vrem asta, dacă nu ne mai convine democrația, atunci.... începem să fim pierduți fără ca măcar să percem asta.
PS Lucrul cel mai semnificativ spus despre democrație îl știu de la Ion Rațiu, care la începutul anilor 90 spunea așa: democrația înseamnă că eu o să lupt până la ultima picătură de sânge pentru dreptul TĂU de a NU fi de acord cu MINE. Excelent sintetizat!
Poate că nu am subliniat destul de mult ideea că mulți dintre cei care merg la vot, votează emoțional, fără prea multe analize. Altfel, nu îmi explic cum PSD are în continuare majoritate (în sondaje) după 34 de ani de hoție neîntreruptă.
Și nu, nu m-am inclus printre cei care ar fi foarte instruiți, pentru că eu însumi consider că am ales greșit. Înainte de fiecare alegeri am avut mari dileme dar și mari așteptări, care ulterior nu s-au confirmat. Deci nu am avut niciun mesaj otrăvit, pur și simplu am observat că a alege în continuare aceleași partide de hoți (pentru că acum pot spune că și PNL e în aceeași oală cu PSD) care ne guvernează de 34 de ani, nu o să ne scoată din groapă. Dimpotrivă.
Iar cel mai rău e să nu ai cu cine să votezi. Ce mai rămâne atunci din democrație? Mai mult, e să-ți dai seama că dacă nu votezi e maximum de rău. Este abdicarea de la ultima redută a democrației. De aceea, contrar cu ce ați înțeles din ce am scris, eu iubesc democrația și tocmai din acest motiv sunt pentru prezența la vot. Dar mi-ar plăcea ca cei care votează să nu fie cumpărați de un litru de ulei sau de un kilogram de zahăr sau de praful în ochi aruncat de propagandă.
Ați amintit de fata mea. Față de mulți alți copii, a fost liberă să-și aleagă singură traiectoria, pe o cale vocațională, fără să îi impun ceva anume. Anul viitor o să voteze pentru prima dată. Evident că va fi liberă să aleagă pe cine dorește, inclusiv dacă va merge sau nu la vot. Dar avem discuții (așezate) despre...
În legătură cu mirarea Dvs că PSD-ul încă are (cei mai) mulți adepți, în ciuda evidenței că e un partid de șpăgari și care se gândesc mai mult la folosul propriu decât la binele comun. Păi spuneți-mi Dvs care partid credeți că e altfel. Lumea a rămas blocată pe ideea că furtul din bani publici și alte fapte de corupție sunt echivalente cu PSD-ul. Da, PSD-ul e așa rău cum se zice, dar nu are nici pe departe monopolul răului. Din cum puneți problema, prin excludere, înțeleg că despre USR aveți părerea cea mai bună, sau, în fine, cea mai puțin rea. Vă reamintesc că USR a fost și el la guvernare, chiar dacă foarte puțin timp. Dar chiar dacă a guvernat puțin, a apucat să-și dea măsura intențiilor, a faptelor și a incompetenței. S-a dovedit un partid format din oameni care se dădeau curați dar s-au dovedit a nu fi așa. De fapt unii din oamenii ăștia curați sunt în legătură de rudenie cu vechi securiști. Cum ar veni, partidul care se dă împotriva vechiului sistem securist, cel responsabil de ”capitalismul nostru de cumetrie”, își cam are originea tocmai în acest sitem, dar cu o prezentare mai cu ștaif, mai cosmopolită, mai progresistă, ceea ce poate păcăli. Plus că au un stil de a acționa simultan dur și fără cap. Sunt genul de oameni care întâi vor să dărâme și apoi să se întrebe ce e de făcut. Și oricum se pare că deși nu știu ce e de făcut, totuși nu se sfiesc să facă ceva și deci fac rău. USR are o imagine de partid pur, format din oameni deștepți, instruiți și de bună credință, ceea ce e total fals. Să ne amintim numai de Clotilde Armand și de felul cum a câștigat ea alegerile, prin fraudă, vizibilă pentru oricine pe imaginile preluate de la camerele de supraveghere respective. Deci vizibile pentru oricine, mai puțin pentru justiție. Fiindcă - iar un lucru suspect - USR-iștii par să aibă o imunitate clară în fața justiției, indiferent de ce suspiciuni rezonabile planează asupra unora dintre ei. E ca și când ar avea niște ”îngeri păzitori” care îi apără și îi mângâie pe creștet pentru a crește în intenția de vot. Deși se pare că intenția de vot nu e așa de mare precum au sperat ”îngerii păzitori” din afară, care acționează pe filiera ONG-istică....
Ați spus și Dvs că cel mai rău lucru într-o democrație e să nu ai nimic de ales din oferta electorală a momentului. Se pare că nu suntem departe de situația asta, în sensul că iarăși vom vota, cam cu silă, răul considerat mai mic. Cu mențiunea că fiecare votant consideră altceva ca fiind răul cel mai mic. Dvs considerați USR-ul ca fiind răul cel mai mic. Eu consider pe moment, repet, pe moment, AUR-ul ca fiind răul mai mic. Am votat de-a lungul timpului cam cu toți, mai puțin cu Vadim. Din 20 mai 1990 până prin 2008 am votat numai cu dreapta. PNL, PNȚ-cd, Convenția Democratică, PD etc iar la prezidențiale Ion Rațiu, Emil Constantinescu, chiar cu Băsescu în 2004. Doar în 2000 cu Iliescu (singura dată) doar în turul 2 când era cu Vadim și așa au votat toți cei de dreapta, cu silă, dar de nevoie. Începând din 2009 am votat înspre stânga, după ce am observat că dreapta începea să devină chiar mai rea decât stânga, datorită efectelor mizerabile ale regimului Băsescu din primul mandat. Am votat deci la prezidențiale Geoană în 2009, apoi Ponta în 2014, apoi Mircea Diaconu în 2019 în turul 1 iar în turul 2 nu m-am mai dus la vot. Nu puteam să aleg efectiv pe niciunul dintre Johannis și Dăncilă. Îmi era rușine că dacă mă vedea cineva cunoscut la vot știa că aș fi votat ori cu unul ori cu altul și nu puteam suporta ideea asta. La partide am votat în ultimii ani cu PSD-ul, care părea că revine cu alt suflu și alte intenții după regimul mizerabil al lui Băsescu. Din păcate lucrurile nu au mers înspre bine. Acum, deși nu îmi place deloc de Simion ca politician (e un tip limitat intelectual și conflictual, genul tipic de șef de galerie de fotbal), consider că ideologia naționalistă e mai bună (sau mai puțin rea) ca altele. Dacă acum ar fi alegeri, aș vota AUR pentru Parlament atât cel român cât și cel european, iar la locale depinde de oameni. La prezidențiale evident că nu l-aș vota pe Simion în niciun caz, dar aș vrea să nu iasă nici Ciolacu, nici Kovesi. Sper să apară altcineva mai potrivit, care să nu fie răul cel mai mic, ci să poată fi votat ca o variantă bună. Poate iarăși Geoană. deși e omul americanilor, evident, totuși dacă nu putem oricum scăpa de stăpâni, mai acceptabilă ar fi varianta Geoană. Ar promova, pe lângă interesele economice americane ȘI pe cele românești, așa cred. Ar fi deci o variantă gen ”chiorul între orbi”. Poate apare totuși și alta mai bună.
În final am rămas dator cu explicarea naționalismului meu ”de conjunctură”. Eu sunt patriot, țin la România și români, știți asta. Nu aș vrea ca spiritul acestui popor să dispară. Pe de altă parte, omenirea se confruntă din ce în ce mai mult cu probleme globale cum ar fi: poluarea, amenințarea climatică (atâta câtă e), lipsa resurselor, creșterea demografică, foametea din anumite zone, criza economică peste tot în lume, criza energetică etc. Aceste probleme se rezolvă greu spre imposibil în condițiile în care omenirea e împărțită pe națiuni care sunt în concurență. Rezolvările pot exista doar în măsura în care omenirea va accționa ca un tot unitar, ca un mare stat federal. Un exemplu: dacă încercăm să trecem la energia verde la nivel de națiune, asta va fi un eșec, fiindcă la nivel mic, național, sursa de energie verde e intermitentă. Adică avem zi și noapte (intermitență pentru energia solară), secetă și inundații (intermitență pentru energia hidro) vânt sau acalmie (intermitență pentru energia eoliană). Dar la nivelul ÎNTREGULUI GLOB, aceste intermitențe nu există, ele se reglează statistic. În fiecare moment există pe glob zone cu noapte sau zi, secetă sau inudații, vânt sau acalmie. Deci un sistem energetic interconectat și dimensionat la nivel mondial, ar fi perfect pentru trecerea fezabilă la energie verde. De asemenea toate statele (regiunile) ar avea o politică unitară împotriva poluării (nu ca acum doar Europa), împotriva foametei, împotriva creșterii demografice, împotriva crizei economice. N-ar mai exista frontiere, spionaj, războaie și multe alte rele. Concluzia: soluția firească pentru viitorul (îndepărtat) este UNIREA umanității într-un mare stat federal, capabil să gestioneze marile probleme globale și dezvoltarea durabilă. E chiar un lucru firesc, până și în filmele SF când se vorbește despre populația altor planete se vorbește despre romulani, vulcanieni etc. Nici vorbă de stătulețul romulan X. Instinctiv deci noi știm că dacă trecem la probleme globale sau la dezvoltarea de nivel superior, organizarea fragmentată în state e caducă. Și atunci de ce eu mai sunt ACUM încă naționalist. Am zis, datorită conjuncturii. În acest moment pur și simplu asta e regula jocului. Există state-națiuni care se concurează între ele (inclusiv în cadrul UE). Cine nu joacă după regulile acestui joc riscă să dispară. Iar eu nu vreau ca România și românii să dispară. Câtă vreme așa stau lucrurile, sunt naționalist, țin cu ai mei, așa cum alții țin cu ai lor. Când se va trece la statul global - și sper, așezat pe principii morale sănătoase și cu respectarea culturilor și identităților naționale / regionale - mă voi bucura de pe lumea cealaltă, fiindcă evident atunci eu voi fi demult oale și ulcele...