Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Demontarea unei manevre de PR a lui Ciolacu: Buzatu este PSD, iar „prostia” pe care a făcut-o baronul din Vaslui este că a fost prins, nu că a furat

M. Ciolacu si prietenii

Priviți fotografia care deschide acest text. Datează din mai 2020. A fost postată pe pagina de Facebook de Marcel Ciolacu, președintele PSD, însoțită de următorul mesaj: „Împreună cu prietenii și colegii mei din Moldova. „#Moldovafrumoasasisfanta #PSD #impreuna”

În fotografie apar baronii Dumitru Buzatu (prins aseară luând o presupusă șpagă de 1,25 milioane de lei), Ionel Arsene (condamnat definitiv pentru corupție la 6 ani și 8 luni, cu executare, după ce în 2013, deputatul Arsene, președinte PSD Neamț, a primit mită de 100.000 euro; în prezent, fugit din țară), Marian Oprișan (achitat în 2015, de Curtea de Apel Cluj în dosarul în care a fost acuzat de procurorii DNA de abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri, fals și uz de fals) și Paul Stănescu.

Nu știu dacă cei patru sunt prietenii sau doar colegii lui Marcel Ciolacu, însă este limpede că acești oameni se cunosc și sunt în relații cordiale. Ar fi și absurd să nu fie așa, toți sunt în Partid încă din anii 90, au fost la sute de ședințe, retreat-uri și chermeze de partid împreună. Și-au etalat timp de 30 de ani pantofii, ceasurile, mașinile și secretarele, au dansat la aceleași școli de vară cu mezinele partidului, au mâncat la aceeași masă, și-au arătat probabil poze unul altuia cu domeniile lor în creștere care se întind pe suprafața câte unui județ, și-au făcut confidențe și invitații, și-au făcut probabil vizite de lucru sau de plăcere.

Și cu toate astea, subit, aseară toți au fost loviți de amnezie. Dl. Ciolacu s-a extras rapid din poză, punând în mișcare toată mașinăria de PR care l-a zugrăvit ca „omul care face curățenie”. Uite unde se găsea apostolul anticorupție, tocmai în fruntea Partidului care a trimis în ultimele 3 decenii tot atâtea prezidii de lideri direct la Rahova!

Decizia rapidă de extirpare a lui Dumitru Buzatu din PSD nu este urmare a unui puseu de cinste care l-ar fi lovit brusc pe Marcel Ciolacu. Ca și în scandalul Crevedia-Caracal, unde consultanții au pus un cordon mediatic între Marcel Ciolacu și clanul Doldurea, ce s-a întâmplat în orele de după săltarea baronului Buzatu a fost o operațiune de salvare a prezidențiabilului Ciolacu. Partidul a considerat că Dumitru Buzatu poate fi sacrificat politic, pentru un scop mai înalt - alegerile prezidențiale din 2024.

Remarc însă perplexitatea pesediștilor la aflarea veștii. Primul impuls al purtătorului de cuvânt al PSD, dl. Lucian Romașcanu, a fost să spună că Dumitru Buzatu a făcut „o prostie”. Baronul de Olt, Paul Stănescu, a fost la rândul lui uluit: „Nu credeam că un om la 68 de ani poate să facă asemenea lucruri”. Marcel Ciolacu s-a arătat consternat („Nu mă așteptam la acest lucru”) și a dictat nu doar excluderea lui D. Buzatu din PSD, ci, dintr-un exces de fermitate, și suspendarea din partid a fostei soții a acestuia, Gabriela Crețu, care divorțase încă din 2015 (!)

Am convingerea că perplexitatea pesediștilor e reală, nu e jucată: adică cum un om cu atâta experiență de viață în care a adunat averi și putere nemăsurate, să fi făcut o asemenea „prostie”? Cum să fii prins luând șpagă la 68 de ani, după o viață de munculiță harnică în slujba Partidului? Cum să te prindă DNA-ul la bătrânețe după o activitate prodigioasă de partid și de stat în care ai adunat 9 terenuri, 5 case, 2 mașini și o șalupă din leafa de bugetar?

„Prostia” lui Buzatu e că din lăcomie strică o afacere care merge. Vina lui nu e că a furat, ci că a fost prins ca prostul.

S-ar putea ca lui Marcel Ciolacu să-i convină faptul că DNA, presa sau hazardul îi fac curățenie în Partid. Obține astfel eliminarea naturală a competitorilor din PSD, de la Gabriela Firea, la Dumitru Buzatu, Ionel Arsene, Marian Oprișan sau Paul Stănescu (încă în picioare).

Însă Marcel Ciolacu are o problemă mult mai mare în partid: însăși „Zeciuiala”, afacerea Partidului, e pusă în pericol, dintr-o inabilitate a unui baron local de a face lucrurile sub radar. Zeciuiala este simplă: 10 la sută din orice contract public se întoarce la noi!

Dumitru Buzatu exact atât a cerut șpagă, susțin procurorii: 1,25 milioane de lei, adică 10 la sută dintr-un contract pentru construirea de drumuri. 10 la sută, Zeciuiala, așa cum se obișnuiește. În ultimul deceniu am văzut mai multe referate ale procurorilor care descriau Zeciuiala, în diverse județe ale țării conduse de acești baroni locali. Ai zice că, după ce procurorii intră pe fir și aceste fapte devin publice, afacerea pică.

Nicidecum! Există probabil o presiune imensă de la centru ca teritoriul să producă bani. Banii cumpără putere și voturi. E un mecanism infernal, care-i transformă pe cetățeni în sclavi cu drept de vot.

Și acum priviți a doua fotografie, cea în care vedem cum arată o șpagă de 1,25 milioane de lei.

Sursa foto: Libertatea.ro

Câți dintre dvs. ați ținut în mână în ultimul timp o bancnotă de 500 de lei?

Câți dintre dvs. ați ținut vreodată în mână un teanc de 100 de bancnote de 500 de lei?

Câți dintre dvs. ați văzut vreodată 25 de teancuri de 100 de bancnote de 500 de lei?

V-am dat greu? Aceasta este matematica Partidului. Bani pe care dvs. îi faceți într-o viață de muncă sunt încasați de un singur baron local într-o noapte. Înmulțiți cu nopțile de lucru legale și cu numărul de baroni de partid și de stat și veți afla de ce avem gaură în buget. Pe care dl. Ciolacu o umple tot din banii dvs., că doar n-o să dea din banii Partidului.

Și mai este o întrebare care nu-mi dă pace: dacă după ce alegătorii au văzut cum arată o șpagă de 1,25 milioane de lei, dl. Buzatu, dl. Ciolacu și PSD-ul vin mâine și le cer din nou votul, câți dintre ei îi vor vota în speranța că, în cele din urmă, vor primi și ei măcar o hârtie de 500 de lei din acel portbagaj? 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • E clar omul era de moda veche , cu spaga in portbagaj ... pai altfel nu cred ca mai vedeam noi corupt la fata.
  In alta ordine de idei ce a fost relevant si amuzant , este ca in momentul in care a intervenit DNA-ul toata echipa de pescari prezenta la sindrofie plangeau de rupeau. Saracii de ei , probabil ca nu stiau pe cine o sa salte . Asa traumatism , mai rar . Cred ca ne dam seama toti ca astia traiesc in stress, deci sporul acela este mai mult decat indreptatit.
  • Like 0
 • E clar omul era de moda veche , cu spaga in portbagaj ... pai altfel nu cred ca mai vedeam noi corupt la fata.
  In alta ordine de idei ce a fost relevant si amuzant , este ca in momentul in care a intervenit DNA-ul toata echipa de pescari prezenta la sindrofie plangeau de rupeau. Saracii de ei , probabil ca nu stiau pe cine o sa salte . Asa traumatism , mai rar . Cred ca ne dam seama toti ca astia traiesc in stress, deci sporul acela este mai mult decat indreptatit.
  • Like 0
 • Valerian check icon
  La PSD după ce l-au dat afara pe Buzatu, sigur au făcut un fel de workshop de îmbunătățire a metodelor de luat șpagă. Process Improvement in toată regula. Nu ca PNL și UDMR nu se fac și acolo workshop-uri similare. Doar ca ultimii, o fac mai liniștiti puțin, ca nu au zilele astea “buzati”de aruncat peste bord
  • Like 0
 • Culmea e ca si Maestrul C, in discursul lui video inregistrat azi-noapte, face mare haz de Buzatu pentru ca s-a comportat prosteste, nerealizand ca se expune pericolului de a cadea victima; Maestrul zice ca numai prostii mai primesc azi mita sub forma de bancnote, ca oricum nicio banca nu mai admite sa primeasca un depozit asa de mare fara dovada provenientei banilor, asa ca nici nu-i putea folosi.
  • Like 0
 • Acesta e domnul care la protestele din 2017 declara; "numa intereseaza 100.000 de răgălii adunate de undeva". PSD-istii nu au decat sa mimeze perplexitatea pana dupa urmatorul rand de alegeri. Au invatat din experientele anterioare ca nu e bine sa antagonizeze publicul inainte de alegeri. Important e ca electoratul de baza al PSD sa se prezinte la vot, restul sa ramana inactivi (ceea ce se va intampla probabil din cauza lipsei de alternative) si sa nu existe un factor care sa impiedice PSD sa obtina o majoritate confortabila. Dupa alegeri, prioritatea va fi rezolvarea problemelor din justitie si rezolvarea justitiei in general (bine, ce a mai ramas din ea)
  • Like 0
 • Ultima soluție…
  • Like 0
 • Uite-asa ne petrecem viata de 33 de ani, cu mici satisfactii vazand cate-un mafiot prins. Nici nu le mai tinem numarul celor care au fugit din tara si au scapat de pedeapsa...Mafia postdecembrista are deviza: noi suntem stapanii aici. Tot teatrul cu presa care mai trancaneste, cu ceva mafioti scarpinati un pic de institutiile de opereta puse sa faca justitie, e un teatru bine gestionat care pacaleste populatia si vestul ca aici avem democratie. Dar, de fapt, am ajuns sa inghitim atatea frustrari, fara sa putem schimba nimic, ca si in comunism, pentru ca suntem captivii unei mafii ce nu lasa pe nimeni sa miste in front pentru o schimbare reala in bine!
  • Like 4
 • Maria check icon
  L-ați uitat pe Dragoș Benea-baronul de Bacau-in spatele lui Buzatu în poza.....
  • Like 0
 • Mugur F. check icon
  Interesant e faptul ca actiunea de flagrant a fost pregatita din timp. Deci, din perspectiva lui Buzatu, ar fi putut sa fie descoperita, Asta nu dovedeste neaparat discretia cu care lucreaza DNA cat starea de lacomie a baronului.
  • Like 0
 • Eu am o singură întrebare. Având în vedere că în mai 2020 era pandemia în toi și pandalia corespunzătoare de asemenea, cum se face că în poză au toți boturile descoperite? Înțeleg că o bună parte dintre cei din poză au furat și fură și acum pe rupte. Dar unde e masca de pe figură? Asta e chiar inacceptabil :-) :-) Fiindcă furtul e grav și el, dar nepurtarea măștii implică răspândirea bolii, care implică infectarea unor oameni care pot ajunge la ATI și pot muri în chinuri. Deci nepurtarea măștii e un fel de act criminal. Sau mă rog, așa ni se inocula atunci. Deci cei din poză au făcut fărădelegi una peste alta: și furt și crimă :-) :-)
  Acum redevenind serioși, eu nu știu dacă în această perioadă DNA-ul chiar își face treaba serios sau e, ca de atâtea ori, sub inflența politicului (Ciolacu) care vrea să-și elimine adversarii politici și atât. Chiar dacă a doua variantă ar fi imorală, totuși e bine că se mai face ceva curățenie printre hoți. E un bun început. Nu pot decât să urez în continuare: întărâtă-i drace...
  • Like 2
  • @ Dan Cojocaru
   Aaa, pai pe asta conteaza, mai prind un mafiot si mai dau sperante ca exista DNA. Romanii sunt atat de maestrit manipulati, incat nu vor putea schimba nimic. Intrebati acum, dupa 33 de ani 5 romani si veti descopeti ca 4 din ei fac spume impotriva vestului, nu impotriva mafiotilor locali !!! Pentru ca mafia aceasta e trasa la indigo dupa mafia rusa cu care chiar colaboreaza, instructiunile de baza fiind luate de la Moscova! Degeaba suntem in EU si NATO. Aici samanta agentilor de influenta ai Rusiei nu a pierit, ci a prins radacini. Traim o manipulare marsava. Chiar trancaneala jurnalistilor care sunt lasati sa spuna multe lucruri adevarate face parte din manipulare, penru ca NIMENI nu se paleste de ce spun ei...induram totul ca si in comunism, mecanismul dictaturii mascate functioneaza foarte bine : perpetuarea fostei mafii pcr-isto securiste cu deviza in frunte: noi suntem stapani aici !
   • Like 1
  • @ Dan Cojocaru
   Tai un cap hidrei și altul crește la loc. Nu asta e soluția. Trebuie tăiate toate capetele, deodată.
   Nu m-am prins dacă afirmația că "DNA-ul chiar își face treaba" e serioasă sau doar o persiflare. Dacă era să-și facă treaba, din 2002 (de la înființare) și până acum, mai trebuiau construite multe pușcării, cele existente fiind mult subdimensionate.
   • Like 0
  • @ Andrei Tarlea
   De acord cu ce ați zis despre capetele hidrei, care ar trebui tăiate toate odată. Sau poate, țintită inima.... Rămâne însă de văzut concret ce înseamnă asta.
   Prima parte a postării mele era sarcastică, evident. Dar în a doua parte, când ziceam de DNA, eram serios. Ziceam însă că rămâne de văzut dacă acum, MĂCAR acum, își face treaba pe bune și nu sub influența politicului așa cum acționa de regulă în trecut. Sigur că DNA-ul nu prea și-a făcut treaba până acum. Pușcăriile sunt slab populate cu corupți și chiar și aceia au dosare mărunte, cu puține fapte importante dovedite. Plus că au fost o mulțime de achitări. Judecătorii nu pot da condamnări după intuiția proprie, ci doar pe baza dosarului. Iar dacă dosarul e ”subțire”, prost făcut, judecătorul, DACĂ e curajos și nu îi e frică de represaliile DNA-ului, n-are ce să facă decât să dea achitare pe bază de lipsă de probe, sau că fapta nu există etc. În concluzie, marele și adevăratul jaf al țării, care durează de 33 de ani, încă NU a fost pedepsit. NU s-a făcut dreptate, ci doar un simulacru de dreptate. De regulă clienții DNA-ului erau adversarii politici ai sistemului de putere prezidențial (întâi Băsescu, apoi Johannis). Nu zic că cei aflați în vizorul DNA n-ar fi fost corupți (practic majoritatea politicienilor sunt corupți, așa cred), dar DNA-ul s-a dovedit că țintea în primul rând ANUMITE PERSOANE și NU anumite FAPTE. Atitudinea tipică era: trebuie să-l paradim pe X, să căutăm să vedem ce găsim și cine poate depune mărturie împotriva lui (de bunăvoie sau constrâns). În plus, DNA-ul nu era profesionist, nu prea putea face anchete profesioniste și nici dosare ”beton”. Se trimiteau dosare inconsistente în instanță, iar Kovesi miza pe intimidarea judecătorilor. Cine își permitea să nu dea condamnări, măcar cu suspendare, putea fi acuzat de favorizarea infractorului sau putea fi în alt fel persecutat pe linie profesională. DNA-ul, în mod anormal, avea un ascendent asupra instanțelor, când de fapt trebuia să fie exact invers. Acum, în zilele noastre, cred că Ciolacu e și el parte a acestui sistem (deși sistemul nu mai e acum așa de represiv-agresiv ca pe vremea lui Kovesi), deci de aceea mă întrebam dacă nu cumva plătește și el acum polițe unor dușmani ai săi, via DNA, sau chiar e o operațiune curată și independentă a DNA, așa cum ar trebui să fie mereu. E bine oricum că mai cad unele capete de corupți, ziceam că e un bun început, dar dacă ne limităm la asta, dacă mereu vor cădea doar capetele ”care trebuie” pe moment și nu toate care merită să cadă, din toate zonele politice, administrative, juridice, sociale etc atunci, vorba Dvs, ”hidra” nu va muri.
   • Like 0
  • @ Dan Cojocaru
   Da, cam asta este și viziunea mea, cu excepția observației că "majoritatea politicienilor sunt corupți". Cred că sunt mulți politicieni corupți, dar nu majoritatea. Partea proastă e că toți știu/intuiesc ce hram poartă fiecare. Cei corupți au funcții înalte și putere mare iar ceilalți nu mișcă în front, fie de frică, fie din înțelegerea funcționării sistemului (circuitul corupție-bani-voturi-scaune sub fundul politicienilor-corupție ș.a.m.d.). Schimbarea ar trebui să vină de la politicienii onești, care ar trebui să înceteze să mai stea în poziția ghiocel în fața șefilor de partid.
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult