Priviți fotografia care deschide acest text. Datează din mai 2020. A fost postată pe pagina de Facebook de Marcel Ciolacu, președintele PSD, însoțită de următorul mesaj: „Împreună cu prietenii și colegii mei din Moldova. „#Moldovafrumoasasisfanta #PSD #impreuna”
În fotografie apar baronii Dumitru Buzatu (prins aseară luând o presupusă șpagă de 1,25 milioane de lei), Ionel Arsene (condamnat definitiv pentru corupție la 6 ani și 8 luni, cu executare, după ce în 2013, deputatul Arsene, președinte PSD Neamț, a primit mită de 100.000 euro; în prezent, fugit din țară), Marian Oprișan (achitat în 2015, de Curtea de Apel Cluj în dosarul în care a fost acuzat de procurorii DNA de abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri, fals și uz de fals) și Paul Stănescu.
Nu știu dacă cei patru sunt prietenii sau doar colegii lui Marcel Ciolacu, însă este limpede că acești oameni se cunosc și sunt în relații cordiale. Ar fi și absurd să nu fie așa, toți sunt în Partid încă din anii 90, au fost la sute de ședințe, retreat-uri și chermeze de partid împreună. Și-au etalat timp de 30 de ani pantofii, ceasurile, mașinile și secretarele, au dansat la aceleași școli de vară cu mezinele partidului, au mâncat la aceeași masă, și-au arătat probabil poze unul altuia cu domeniile lor în creștere care se întind pe suprafața câte unui județ, și-au făcut confidențe și invitații, și-au făcut probabil vizite de lucru sau de plăcere.
Și cu toate astea, subit, aseară toți au fost loviți de amnezie. Dl. Ciolacu s-a extras rapid din poză, punând în mișcare toată mașinăria de PR care l-a zugrăvit ca „omul care face curățenie”. Uite unde se găsea apostolul anticorupție, tocmai în fruntea Partidului care a trimis în ultimele 3 decenii tot atâtea prezidii de lideri direct la Rahova!
Decizia rapidă de extirpare a lui Dumitru Buzatu din PSD nu este urmare a unui puseu de cinste care l-ar fi lovit brusc pe Marcel Ciolacu. Ca și în scandalul Crevedia-Caracal, unde consultanții au pus un cordon mediatic între Marcel Ciolacu și clanul Doldurea, ce s-a întâmplat în orele de după săltarea baronului Buzatu a fost o operațiune de salvare a prezidențiabilului Ciolacu. Partidul a considerat că Dumitru Buzatu poate fi sacrificat politic, pentru un scop mai înalt - alegerile prezidențiale din 2024.
Remarc însă perplexitatea pesediștilor la aflarea veștii. Primul impuls al purtătorului de cuvânt al PSD, dl. Lucian Romașcanu, a fost să spună că Dumitru Buzatu a făcut „o prostie”. Baronul de Olt, Paul Stănescu, a fost la rândul lui uluit: „Nu credeam că un om la 68 de ani poate să facă asemenea lucruri”. Marcel Ciolacu s-a arătat consternat („Nu mă așteptam la acest lucru”) și a dictat nu doar excluderea lui D. Buzatu din PSD, ci, dintr-un exces de fermitate, și suspendarea din partid a fostei soții a acestuia, Gabriela Crețu, care divorțase încă din 2015 (!)
Am convingerea că perplexitatea pesediștilor e reală, nu e jucată: adică cum un om cu atâta experiență de viață în care a adunat averi și putere nemăsurate, să fi făcut o asemenea „prostie”? Cum să fii prins luând șpagă la 68 de ani, după o viață de munculiță harnică în slujba Partidului? Cum să te prindă DNA-ul la bătrânețe după o activitate prodigioasă de partid și de stat în care ai adunat 9 terenuri, 5 case, 2 mașini și o șalupă din leafa de bugetar?
„Prostia” lui Buzatu e că din lăcomie strică o afacere care merge. Vina lui nu e că a furat, ci că a fost prins ca prostul.
S-ar putea ca lui Marcel Ciolacu să-i convină faptul că DNA, presa sau hazardul îi fac curățenie în Partid. Obține astfel eliminarea naturală a competitorilor din PSD, de la Gabriela Firea, la Dumitru Buzatu, Ionel Arsene, Marian Oprișan sau Paul Stănescu (încă în picioare).
Însă Marcel Ciolacu are o problemă mult mai mare în partid: însăși „Zeciuiala”, afacerea Partidului, e pusă în pericol, dintr-o inabilitate a unui baron local de a face lucrurile sub radar. Zeciuiala este simplă: 10 la sută din orice contract public se întoarce la noi!
Dumitru Buzatu exact atât a cerut șpagă, susțin procurorii: 1,25 milioane de lei, adică 10 la sută dintr-un contract pentru construirea de drumuri. 10 la sută, Zeciuiala, așa cum se obișnuiește. În ultimul deceniu am văzut mai multe referate ale procurorilor care descriau Zeciuiala, în diverse județe ale țării conduse de acești baroni locali. Ai zice că, după ce procurorii intră pe fir și aceste fapte devin publice, afacerea pică.
Nicidecum! Există probabil o presiune imensă de la centru ca teritoriul să producă bani. Banii cumpără putere și voturi. E un mecanism infernal, care-i transformă pe cetățeni în sclavi cu drept de vot.
Și acum priviți a doua fotografie, cea în care vedem cum arată o șpagă de 1,25 milioane de lei.
Sursa foto: Libertatea.ro
Câți dintre dvs. ați ținut în mână în ultimul timp o bancnotă de 500 de lei?
Câți dintre dvs. ați ținut vreodată în mână un teanc de 100 de bancnote de 500 de lei?
Câți dintre dvs. ați văzut vreodată 25 de teancuri de 100 de bancnote de 500 de lei?
V-am dat greu? Aceasta este matematica Partidului. Bani pe care dvs. îi faceți într-o viață de muncă sunt încasați de un singur baron local într-o noapte. Înmulțiți cu nopțile de lucru legale și cu numărul de baroni de partid și de stat și veți afla de ce avem gaură în buget. Pe care dl. Ciolacu o umple tot din banii dvs., că doar n-o să dea din banii Partidului.
Și mai este o întrebare care nu-mi dă pace: dacă după ce alegătorii au văzut cum arată o șpagă de 1,25 milioane de lei, dl. Buzatu, dl. Ciolacu și PSD-ul vin mâine și le cer din nou votul, câți dintre ei îi vor vota în speranța că, în cele din urmă, vor primi și ei măcar o hârtie de 500 de lei din acel portbagaj?
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
In alta ordine de idei ce a fost relevant si amuzant , este ca in momentul in care a intervenit DNA-ul toata echipa de pescari prezenta la sindrofie plangeau de rupeau. Saracii de ei , probabil ca nu stiau pe cine o sa salte . Asa traumatism , mai rar . Cred ca ne dam seama toti ca astia traiesc in stress, deci sporul acela este mai mult decat indreptatit.
In alta ordine de idei ce a fost relevant si amuzant , este ca in momentul in care a intervenit DNA-ul toata echipa de pescari prezenta la sindrofie plangeau de rupeau. Saracii de ei , probabil ca nu stiau pe cine o sa salte . Asa traumatism , mai rar . Cred ca ne dam seama toti ca astia traiesc in stress, deci sporul acela este mai mult decat indreptatit.
Acum redevenind serioși, eu nu știu dacă în această perioadă DNA-ul chiar își face treaba serios sau e, ca de atâtea ori, sub inflența politicului (Ciolacu) care vrea să-și elimine adversarii politici și atât. Chiar dacă a doua variantă ar fi imorală, totuși e bine că se mai face ceva curățenie printre hoți. E un bun început. Nu pot decât să urez în continuare: întărâtă-i drace...
Nu m-am prins dacă afirmația că "DNA-ul chiar își face treaba" e serioasă sau doar o persiflare. Dacă era să-și facă treaba, din 2002 (de la înființare) și până acum, mai trebuiau construite multe pușcării, cele existente fiind mult subdimensionate.
Prima parte a postării mele era sarcastică, evident. Dar în a doua parte, când ziceam de DNA, eram serios. Ziceam însă că rămâne de văzut dacă acum, MĂCAR acum, își face treaba pe bune și nu sub influența politicului așa cum acționa de regulă în trecut. Sigur că DNA-ul nu prea și-a făcut treaba până acum. Pușcăriile sunt slab populate cu corupți și chiar și aceia au dosare mărunte, cu puține fapte importante dovedite. Plus că au fost o mulțime de achitări. Judecătorii nu pot da condamnări după intuiția proprie, ci doar pe baza dosarului. Iar dacă dosarul e ”subțire”, prost făcut, judecătorul, DACĂ e curajos și nu îi e frică de represaliile DNA-ului, n-are ce să facă decât să dea achitare pe bază de lipsă de probe, sau că fapta nu există etc. În concluzie, marele și adevăratul jaf al țării, care durează de 33 de ani, încă NU a fost pedepsit. NU s-a făcut dreptate, ci doar un simulacru de dreptate. De regulă clienții DNA-ului erau adversarii politici ai sistemului de putere prezidențial (întâi Băsescu, apoi Johannis). Nu zic că cei aflați în vizorul DNA n-ar fi fost corupți (practic majoritatea politicienilor sunt corupți, așa cred), dar DNA-ul s-a dovedit că țintea în primul rând ANUMITE PERSOANE și NU anumite FAPTE. Atitudinea tipică era: trebuie să-l paradim pe X, să căutăm să vedem ce găsim și cine poate depune mărturie împotriva lui (de bunăvoie sau constrâns). În plus, DNA-ul nu era profesionist, nu prea putea face anchete profesioniste și nici dosare ”beton”. Se trimiteau dosare inconsistente în instanță, iar Kovesi miza pe intimidarea judecătorilor. Cine își permitea să nu dea condamnări, măcar cu suspendare, putea fi acuzat de favorizarea infractorului sau putea fi în alt fel persecutat pe linie profesională. DNA-ul, în mod anormal, avea un ascendent asupra instanțelor, când de fapt trebuia să fie exact invers. Acum, în zilele noastre, cred că Ciolacu e și el parte a acestui sistem (deși sistemul nu mai e acum așa de represiv-agresiv ca pe vremea lui Kovesi), deci de aceea mă întrebam dacă nu cumva plătește și el acum polițe unor dușmani ai săi, via DNA, sau chiar e o operațiune curată și independentă a DNA, așa cum ar trebui să fie mereu. E bine oricum că mai cad unele capete de corupți, ziceam că e un bun început, dar dacă ne limităm la asta, dacă mereu vor cădea doar capetele ”care trebuie” pe moment și nu toate care merită să cadă, din toate zonele politice, administrative, juridice, sociale etc atunci, vorba Dvs, ”hidra” nu va muri.