A 20-a ediție a Festivalului de Film Independent ANONIMUL, care are loc, în fiecare an în Delta Dunării, începe astăzi, iar cel mai recent film al lui Radu Jude, „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”, care a câștigat sâmbătă Premiul Juriului la Festivalul de Film de la Locarno, va putea fi văzut în premieră în România săptămâna aceasta, la Sfântu Gheorghe. Pelicula regizată de Jude face parte dintr-o listă de lungmetraje românești atent alese de organizatori, pentru că ANONIMUL împlinește două decenii de când atrage iubitorii de film în Deltă.
Am stat de vorbă cu Miruna Berescu, directorul festivalului ANONIMUL, despre selecția de filme de anul acesta, despre invitatul special al ediției, dar și despre prăpastia dintre „nișă” vs „comercial”.
De la Cannes la ANONIMUL. Filme care nu ajung în cinematografe, dar ajung în Delta Dunării
Miruna Berescu: Noi alegem filme care vor fi văzute în premieră în România și filme care nu vor intra în circuitul de cinema, pentru că ne dorim să oferim altceva publicului. Altfel, de ce ar veni cineva, în luna august până la Sfântu Gheorghe, dacă poate aștepta până în septembrie când filmele respective ar intra în cinema? Există un număr foarte mare de filme bune din toate colțurile lumii de la toate festivalurile mari, cum ar fi cel de la Cannes. Noi avem anul acesta la Anonimul 3 filme din competiția oficială de la Cannes. Sunt convinsă în proporție de 80% că ele nu vor intra în cinematografe. În 2004, primul trofeu ANONIMUL a fost câștigat de Marco Bellocchio, un regizor Italian foarte important. Marcăm 20 de ani de festival prin proiecția filmului “Kidnapped”, a lui Marco Bellocchio din competiția oficială de la Cannes de anul acesta. De asemenea, avem un film care poate speria prin lungime, dar pe care noi ni l-am dorit foarte mult. Este un film chinezesc, se numește “Youth (Spring)” și este regizat de Wang Bing. Al treilea film este cel al lui Catherine Breillat, “Last Summer”, care este tot din competiția oficială de la Cannes.
Arsenie. Viața de apoi. Între revoluții. Tigru – filmele românești de la ANONIMUL
La doar câteva zile după premiera de la Locarno din competiția oficială, cel mai recent film al lui Radu Jude, “Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”, poate fi văzut la ANONIMUL.
Miruna Berescu: Asta este ceea ce încercăm noi în fiecare an, să aducem filme românești care au avut premiera în afară și care, în unele cazuri, nu au mai fost văzute nicăieri în România, cum este cazul filmului lui Radu Jude. Lineup-ul de filme românești conține 9 titluri. Printre ele, și “Tigru”, în regia lui Andrei Tănase, care a fost la festivaluri în România și în afară, dar care nu a intrat încă în cinematografe. De asemenea, avem documentare – cel în regia lui Vlad Petri, “Între Revoluții”, exceptional, după părerea mea, și documentarul lui Alexandru Solomon, “Arsenie. Viața de apoi”, sau documentarul Carlei Teaha despre Nora Iuga. Toate aceste filme sunt urmate de o sesiune de întrebări și răspunsuri iar oamenii care vin la Anonimul chiar pun întrebări. După 20 de ani de Anonimul, asta am obținut – oamenii sunt acolo, prezenți, știu că e dreptul lor și e plăcerea lor de a pune orice tip de întrebare. În plus, e primul an de festival în care și duminică sunt proiectate filme. Avem o proiecție specială a filmului chinezesc de Cannes care nu va putea fi văzut nicăieri, deci o proiecție unică, împreună cu proiecția filmelor câștigătoare.
Naomi Kawase, regizoarea cu 8 filme de Cannes, primește trofeul ANONIMUL
Un nume care nu este cunoscut în rândul celor care consumă filme comerciale, dar care este foarte apreciat pe scena cinematografiei internaționale, Naomi Kawase. La 53 de ani, regizoarea japoneză a avut 8 filme selectate la Festivalul de la Cannes, unde este ideal să ai una sau două pelicule pentru a te considera un cineast valoros. Naomi Kawase este invitatul special al celei de-a 20-a ediții a festivalului ANONIMUL, unde va primi trofeul pentru contribuția la frumusețea cinematografului universal și va susține și un masterclass.
Miruna Berescu: Nu e doar un titlu care sună bine. Eu cred că există regizori în lumea asta mare care asta au făcut – ne-au dat nouă mult frumos prin filmele lor. În retrospectiva de la ANONIMUL vor fi difuzate 4 filme ale lui Naomi Kawase. Numele ei, în România, nu este cunoscut, nu este un cineast comercial. Dar dacă ne gândim că 8 din filmele ei au fost la festivalul de la Cannes, ne dăm seama că este un cineast extrem de important. În plus, faptul că ea a fost rugată de Comitetul Olimpic Internațional să regizeze filmul Jocurilor Olimpice de la Tokyo din nou este ceva remarcabil. Nu au ales-o pentru că este japoneză și părea alegerea firească. Cei din Comitetul Olimpic sunt într-o relație strânsă cu festivalul de la Cannes, acolo se poartă aceste discuții despre cine ar fi potrivit pentru asta. Naomi Kawase a fost aleasă dintr-o listă scurtă la propunerea celor de la Cannes să regizeze filmul pentru Jocurile Olimpice care se va vedea în închiderea festivalului ANONIMUL, după ce primește trofeul nostru.
Independent vs comercial. Pentru cine este ANONIMUL?
Pentru că ANONIMUL este, după, cum spune și numele, un festival de film independent, care poate părea pretențios și inaccesibil publicului “de popcorn”, am întrebat-o pe Miruna Berescu ce le-ar transmite celor care cred că, dacă le plac blockbuster-ele, nu au ce căuta la ANONIMUL…
Miruna Berescu: Le spun așa: există o separare de ambele părți pe care nu o înțeleg. Ele nu se exclud deloc una pe alta. Cineva care vine la ANONIMUL sau cuiva care vine la ANONIMUL i s-ar putea părea dificil să recunoască că e fan “Teambuilding” sau invers. Am întâlnit oameni din branșa noastră care s-au distrat și s-au dus cu toată familia la “Teambuilding”. Cred că dacă oamenii ar putea să vadă la cineva ce filme oferim noi, nu ar mai bate drumul până la Sfântu Gheorghe. Ce mai oferim noi în plus? Experiența de a vedea filmele în aer liber, împreună cu realizatorii, de a sta la discuții, de a-i trage la propriu de mânecă în camping să le spui părerea ta despre film. Toate acestea ne fac pe noi să fim diferiți de ce oferă un cinematograf, unde poți să te duci oriunde ai tu timp și chef.
A 20-a ediție a Festivalui de Film Independent ANONIMUL are loc în perioada 14-20 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării și cuprinde peste 50 de filme care pot fi văzute de oricine ajunge acolo. Intrarea este liberă.
Lista celor 9 filme românești care pot fi văzute la ANONIMUL
„Mammalia”, în regia lui Sebastian Mihăilescu, va putea fi văzut la Sfântu Gheorghe înainte de lansarea în cinematografe. Filmul îi are în distribuție pe István Teglas, Mălina Manovici, Denisa Nicolae, Rolando Matsangos.
“Tigru”, primul lungmetraj regizat de Andrei Tănase, îi are în rolurile principale pe Cătălina Moga, Paul Ipate, Elvira Deatcu, Alex Velea și a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam.
„Castelul Crăiței”, cel mai nou proiect regizoral al lui Liviu Mărghidan.
„Spre Nord” este lungmetrajul de debut al lui Mihai Mincan și a avut premiera mondială în cadrul Festivalului de Film de la Veneția 2022, în secțiunea competitivă Orizzonti, unde a primit premiul Criticii de Film Independente.
„Arsenie. Viața de apoi”, în regia lui Alexandru Solomon, va putea fi văzut la Sfântu Gheorghe înainte de premiera în cinematografele din țară. Filmul ce a avut premiera mondială în cadrul competiției Proxima a celei de-a 57-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary.
„De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin”, documentar regizat de Carla Maria Teaha, care spune povestea scriitoarei ale cărei cărţi au fost interzise de comunişti pentru... „erotism morbid”.
„Între revoluții”, documentar semnat de Vlad Petri, Prezentat în premieră anul acesta la Berlinale, în Secțiunea Forum, unde a fost distins cu Premiul FIPRESCI.
„Phoenix. Har/Jar”, documentar realizat de Televiziunea Română prin Casa de Producție TVR şi regizat de Cornel Mihalache, reunește membrii formației din perioada de dinaintea plecării din 1977 și punctează momentele importante din cronologia tumultuoasă a trupei.
„Toate râurile se varsă în mare și marea nu se umple niciodată”, un film semnat de Claudiu Mitcu, un studiu antropologic al micii comunităţi din Sfântu Gheorghe, unde cântecele interpretate de corul local sunt o tradiţie de seamă. După 20 de ani de proiecții care au adus pe marele ecran de la ANONIMUL povești din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, cea a oamenilor locului ajunge anul acesta acasă odată cu proiecția acestui film.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.