Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Nu mi se întâmplă mie!” Oare? La ce trebuie să te uiți când alegi o asigurare

masina - autostrada

Foto: Arkadij Schell / Panthermedia / Profimedia

În esență, asigurarea este un instrument de protecție împotriva riscurilor și accidentelor nedorite care pot periclita bunurile deținute, integritatea corporală sau chiar viața, precum: incendii, inundații, accidente rutiere, furturi sau diferite boli.

„Nu mi se întâmplă mie!” Oare?

Deși spunem uneori că nu are cum să mi se întâmple mie, sau că sunt prea tânăr să mă gândesc la asta, riscurile sunt prezente în toate aspectele vieții noastre.

La capitolul asigurărilor, ca și la multe altele din păcate, avem de recuperat față de alte țări din Europa. Spre exemplu, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară, românii au cheltuit în 2019 în jur de 125 de euro pe asigurări, în condițiile în care media din Europa Centrală și de Est a fost de 300 euro, iar în UE aproape 2100 euro. Ca o comparație, cheltuim pentru asigurări pe an de aproape 3 ori mai puțin decât polonezii.

Atunci când vorbim despre asigurări pentru persoane fizice, avem mai multe categorii. În primul rând sunt cele obligatorii, impuse de legislație, precum RCA, sau cele facultative precum CASCO.

Din perspectiva riscului asigurat, avem asigurări de viață și cele generale. Cele din urmă au o acoperire largă, fiind incluse locuințele, mașinile, obiectele de valoare, răspunderile civile și profesionale, dar și cheltuielile medicale în cazul unei polițe de călătorie și multe altele.

Asigurările obligatorii sunt cel mai des achiziționate de români, precum polița RCA, de răspundere civilă auto, sau PAD, de asigurare a locuinței. Totuși, în ciuda notorietății celei din urmă, mai puțin de 20% dintre locuințele din România sunt asigurate. Partea bună este că interesul pentru asigurarea casei a crescut, mai ales în contextul pandemiei, când am învățat să punem mai mare preț pe sănătate, casă, familie.

Potrivit Barometrului UNSAR-IRES, o cercetare sociologică anuală, percepția asupra riscurilor s-a modificat în ultimii ani. Aproape o treime dintre cei chestionați au spus că sunt mai interesați de asigurarea locuinței decât înainte, în timp ce 28% dintre ei au un interes mai ridicat pentru produsele de asigurare voluntare de sănătate. Și soluțiile de protecție financiară care acoperă șomajul au devenit mai căutate, cel puțin pentru 20% dintre respondenți. De asemenea, frica de îmbolnăvire a urcat pe locul al doilea în topul riscurilor, după incendiu.

Deși cei mai mulți români continuă să prefere interacțiunea directă în achiziția unei asigurări, barometrul arată că în acest an ponderea celor care preferă să încheie o poliță de asigurare online s-a dublat, urcând la 12%. Lansate în sprijinul consumatorilor, vânzările de polițe online sau notificarea unei daune prin doar câteva click-uri, de pe calculator sau telefon, sunt rezultatele digitalizării din ultimii ani a sectorului asigurărilor.

Pentru a înțelege mai bine ce sunt asigurările și complexitatea acestora ai la dispoziție surse de informare online, de educație financiară, iar una dintre acestea este site-ul www.asiguropedia.ro. Desigur, companiile de asigurări au obligația de a-ți oferi informații despre produsul dorit, precum și consultanță în baza căreia să primești un produs personalizat care să corespundă cerințelor și necesităților tale.

Efectele negative cauzate de accidente, îmbolnăviri sau dezastre naturale pot fi prevenite sau estompate prin încheierea unor polițe de asigurare. Prin urmare, asigurarea înseamnă un comportament responsabil, prevăzător față de tine, de membrii familiei tale și de societate.

În 2019, industria asigurărilor din România a plătit despăgubiri totale de peste 1,26 miliarde euro, în creștere cu 20% față de anul precedent. Dincolo de această valoare, care poate avea fluctuații de la un an la altul, rămâne impactul pozitiv în economie pe care asigurările îl au, fiind o reală plasă de siguranță și degrevând bugetul statutului sau al comunităților locale de importante cheltuieli pe care acestea ar fi nevoite să le facă dacă nu ar exista despăgubirile plătite de asigurători. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • La ce sa te uiti? La orice altceva dar nu la ce spune Guda.
    • Like 0
  • Am avut asigurări pt toată familia la AIG Life…. “ firma sigura și serioasă @….. timp de 10 ani am plătit sume destul de mari .. nu am recuperat nimic , nici măcar fondul pt studii ale copilului ….
    Așa ca de ce sa “ajutam” firmele de asigurări ?!? Ca doar tot șmecherii beneficiază de despăgubiri …
    Vedem și recent cazul City Insurance
    • Like 2
    • @ Astrid Mihai
      Am patit acelasi lucru cu cei de la Nederlanden (acum cred ca NN) cu mai multi ani in urma. Dupa mai multi ani de plata , dupa ce mi-au cerut majorarea-majorarii pe motiv de curs leu-usd, m-au determinat sa renunt, si conform contractului trebuia sa recuperez o buna parte din depuneri. Pina la urma nu am recuperat nimic, dar am considerat pierderea drept "impozit pe prostie" si m-am lecuit de asigurari de acest tip.
      In privinta asigurarilor obligatorii (RCA, PAD) desi nu sunt de acord, nu am iesit in strada sa protestez ca antivaccinistii, le achit si asta este, desi sunt concepute anapoda.
      De exemplu, pentru a inmatricula un autoturism ai nevoie de polita RCA valabila pe numele cumparatorului, desi vinzatorul platise si el asigurarea pentru acelasi autovehicul valabila pe multe luni in continuare - nu cumva este o dubla impunere ???
      Si un alt aspect discutabil - inmatricularea (in esenta un transfer de proprietate) se face prin DRPCIV, care este institutie a statului si este obligata conform legii sa verifice existenta platii RCA - adica in termeni "moderni:" este promotor al unor firme particulare !!
      Poate ca eu nu am de gind sa folosesc acel autovehicul , mostenit sa zicem, in urmatoarea perioada. Atunci de ce trebuie sa platesc RCA in momentul inmatricularii ? Daca esti oprit in trafic de Pol rutiera si nu ai RCA poti fi amendat, asa este legea, deci daca intentionezi sa folosesti autovehiculul platesti o asigurare, dar daca nu, de ce ?
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult