Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Nu-ți place masca, fă-ți programare la Doctor Google!”. Covida Loca: Boala libertăţii iresponsabile

clinica - spital - Foto Guliver/Getty Images

Foto Guliver/Getty Images

Într-o clinică privată, o doamnă în miezul vieții se fâțâie cu masca pe bărbie. Politicos, i se atrage atenția că masca trebuie purtată peste nas.

- Deaaaa, spune cu lehamite, dând din mână superior și cu scârbă, în semn de „mai lasă-mă!“. 

Tânără și perseverentă, fata care ia temperatura la intrare nu renunță.

- Doamnă, v-am rugat, masca trebuie să acopere gura și nasul.

Imperturbabilă, doamna se îndreaptă spre recepție cu masca pe bărbie.

Suntem toți numai ochi, sleiți de căldură, respirând și vorbind greu din spatele fâșiilor de pânză. Scandalul plutește gros și parșiv în aer.

La recepție, doamnei i se atrage din nou atenția, cu amabilitate. Nicio reacție. Mă despart doi metri și un pacient de o mini-revoluție în acțiune: „nu mă puteți obliga“, „am transpirat“, „mi-e cald“, „oricum ne vom îmbolnăvi cu toții“.

Câțiva doctori au ieșit din cabinete. De nervi, de frustrare, de neputință, încep mâncărimile: ne scărpinăm fețele cu umerii, visând la vremurile în care ne puteam roade unghiile oricând, oriunde. Noi toți, ăia proști, de respiră greu. Mai puțin doamna! Ea știe „că virusul va trece singur“, „că toate măsurile sunt degeaba“, „că mor mai mulți oameni de cancer“. În măștile din jur, injurii aburinde se înghesuie sub respirațiile grele.

- Nu se va schimba nimic până nu-i dăm afară din clinică! Nu-ți place masca, fă-ți programare la Doctor Google! 

Un medic tânăr trântește ușa şi se reîntoarce la muncă.

Într-un final, doamna își acoperă gura, ca o concesie făcută cenzurii.

Coronavirusul ne-a îmbolnăvit în primul rând de libertate. Niciun eveniment aniversar din 2019 n-a activat în oameni fiorul beneficiilor celor 30 de ani de libertate mai puternic decât această pandemie. O libertate dulce, mustind de drepturi, fără nicio obligație. Libertatea iresponsabilă, egoistă, trufaşă şi nesimțită. Brusc, nu „era mai bine pe vremea lui Ceaușescu“. Nici Porțile de Fier nu mai sunt așa de grozave când ai un buletin care te poate face zeu pe o plajă din Grecia.

Trecutul glorios nu-ți mai râde în soare argintiu când simți că gratiile de fier ale restricțiilor îți încătușează prezentul. Dilema „ce ne-a adus bun libertatea“ a fost rezolvată. Ne-am devirusat de îndoială: vrem înapoi libertatea noastră totală, nici nu mai contează dacă Revoluția a fost „regizată“ sau „reală“. Ne-a adus dreptul de a fi mai presus de orice lege. Dreptul de a alege să credem ceea ce ne convine, pentru a nu fi obligați să renunțăm la egoismul și la comoditatea noastră.

Această specie nou creată de români liberi cu tânguială prelungă are ceva din rebeliunea funestă a unei Dacii cu număr fără soț care a ieșit trufașă pe stradă să se accidenteze pe sine și pe ceilalți în week-end-ul în care doar mașinile cu număr par aveau dreptul să iasă la plimbare. După 30 de ani, în ei s-a declanșat spiritul unei Revoluții care nu va salva pe nimeni. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Auziti mai tatelor catelor si santimbangilor de "Megedia" "Dambovita" si "Caracal" inclusif frigita creatoare de articol....criza economica mondiala este mult mai uriasa decat purtarea mastii corect de o vaca cornuta sau tap cu probleme la "mansarda" roman sau romanca. In rest toate bune ! ( idioti peste idioti )
    • Like 1
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      Daca toate "vacile cornute sau tapii cu probleme la mansarda" din lume ar purta masca corect, pandemia asta ar putea fi tinuta sub control mai repede si mai bine, astfel ca oamenii s-ar putea concentra asupra crizei mondiale.
      • Like 5
  • Ion check icon
    E nevoie de dereglementare masiva si de dezangajare a statului din viata economica si sociala. A ajuns statul sa reglementeze si daca am voie sau nu sa dorm intr-un sant la noaptea asta! Statul trebuie sa revina la atributiile sale de baza acelea de dinainte de criza economica din 1929.
    • Like 1
  • satanae check icon
    Emoționantă filozofia, dar am și eu o întrebare: clinica respectivă de ce nu a dat-o afară pe femeia respectivă? Adică, eu înțeleg, femeia are dreptul să creadă ce vrea, dar asta nu înseamnă că magazinul sau clinica, în care intra, trebuie s-o și primească. Așa că întreb și eu: de ce nu sunt dați afară din incintă sau nelasati să intre, de la bun început, cei fără mască? De ce călătorii din trenuri, autobuze, avioane, care au convingerile lor ferme, nu sunt dați jos, fără prea multe discuții? Că acoperire legală pentru asta ar fi. De ce suntem lăsați să ne omorâm între noi, cei cu și fără mască, când problema ar putea fi lesne rezolvată, de la bun inceput? De ce n-au trimis-o s-o trateze dr. Google, așa cum amenințau? Cred că e evident: dr. Google nu aduce nici un venit clinicii respective. Buni și banii ei, chiar dacă n-are masca. Iar nouă nu ne rămâne decât să ne omorâm între noi și să filozofam despre cai verzi pe pereți, în loc să vedem care sunt adevărații vinovați.
    • Like 2
  • Dorin check icon
    Din păcate specia asta de habarniști, tupeiști și autoștiutori cronici evoluează bine în România, ba mai și se înmulțește .
    • Like 2
  • Spaima de necunoscut transformată în groază de către mass-media și unii medici prin propovăduirea apocalipsei duce la dezumanizare. Oricine și-a apropiat un mod de înțelegere și de comportament față de inamicul public numărul unu, este hotărât să combată cu sălbăticie pe oricine ar atenta la convingerile sale. Este ușor de înțeles un astfel de comportament dacă consideri că umanitatea este o sumă aritmetică de individualități și nu un complex eterogen, holistic, care nu poate fi descris prin suma indivizilor care compun umanitatea.

    Despre acest virus precum și despre boala provocată nu știm aproape nimic sigur, tratamentul bolii încă nu este unul standardizat și specific, modul de afectare a indivizilor nu este unul standard, felul în care sunt agravate bolile cronice preexistente încă nu este cunoscut cu precizie, orizontul de timp pentru apariția unui vaccin stabil și sigur nu este nici el bine definit, în ceea ce privește vectorii și mediile de disipare a virusului iarăși sunt incertitudini, iar o strategie de combatere eficiență, într-un interval de timp bine determinat iarăși nu există.

    În aceste condiții s-au născut și s-au dezvoltat în principal două curente de opinie care au scos la iveală tot ceea ce frica de moarte poate scoate din om.

    Pe de o parte sunt cei care nu vor să accepte că o molimă cu așa efect morbid nu poate exista, curent alimentat de propaganda apocaliptică față de acestă molimă precum și de sincopele de logică rezultate din comunicatele oficiale și a măsurilor guvernamentale și care vor să fie lăsați să-și vadă de sănătate în mod firesc.

    Pe de altă parte sunt cei care își văd amenințată existența de către adepții celor din prima categorie care sunt considerați mai periculoși decât molima însăși și drept urmare trebuie ostracizați, puși la index. demonizați și desconsiderați. Aceștia sunt cei care achiesează, fără să critice în nici un fel, la toate măsurile guvernamentale adoptate pentru lupta cu pandemia și consideră că cei care se îmbolnăvesc sunt vinovați.

    Și cei din prima categorie și cei din a doua categorie au ca dușman comun una și aceeași molimă dar consideră că este mai ușor să identifici un inamic invizibil cu unul vizibil, palpabil și pe care ai cum să-ți folosești armele de care dispui.
    • Like 4
  • Citez: Mai puțin doamna! Ea știe „că virusul va trece singur“, „că toate măsurile sunt degeaba“, „că mor mai mulți oameni de cancer“.

    Pai evident ca mor mai multi oameni de cancer, mai ales in aceasta perioada. Le e frica sa mearga la medic din cauza unor persoane ca domnia sa.

    Peste ani, cand o trece si asta, cum trec toate, ar fi interesant de vazut care a fost costul secundar al acestui virus care "trece de la sine", in randul persoanelor cu afectiuni cronice care constituie comorbiditati cunoscute ale SARS-Cov-2. Cum ar fi, de exemplu, persoanele care au nevoie de dializa. Diabeticii, persoanele cu boli pulmonare, persoanele cu leucemie, persoanele care se stiu imuno-deprimate si care nu au mai ajuns la medic pentru ca numai virusul asta nu le mai trebuia, sau pentru ca nu mai era loc pentru ele la ATI.

    Ma intreb cate dintre aceste persoane libere la minte ar respecta libertatea unui chirurg de a le opera de o banala apendicita fara masca, pentru ca ii e cald. Si chirurgul e om, si el are aceleasi drepturi ca si noi. Nu?
    • Like 6
  • Dan Doi check icon
    Atitudinea mea e cat se poate de inofensiva. Indiferent de ce cred eu, daca o parte mare din populatie crede ca ar trebui sa purtam mastile in spatii inchise, o port din solidaritate fata de ei. Dar ma deranjaza foarte mult cei care au mancat stiinta pe paine si acum ii catalogheaza pe toti cei care nu sunt deacord cu ei drept imbecili, aroganti sau paranoici. Cineva sa ne reaminteasca ca chiar daca 99 de oameni sustin un lucru nu inseamna neaparat ca acel lucru e adevarat si ca acel asazis adevar trebuie impus asupra celora care nu sunt de acord. Sa ne legam de ce face un om, dar nu de ce crede sau ce presupunem noi ca-l motiveaza. Pentru a ne considera promotorii unei societati deschise ar trebui sa evitam puncte de vedere inflexibile si de ne-pus la indoiala, oricat de destepti sau luminati ne-am considera.
    • Like 8
    • @ Dan Doi
      Ceea ce se intelege din comentariu este ca cei care ”mananca stiinta pe paine” pot fi oricand,oricum si oriunde contrazisi de niste oameni care au o alta parere chiar daca nu este bazata pe nimic stiintific.Adica,daca un specialist iti spune ca pentru a stinge un bec trebuie sa apesi pe comutator si ceilalti au alta parere,aceasta trebuie crezuta ,chiar respectata,nu? Si.........daca mii dintre cei”mananca stiinta pe paine” sustin un adevar invatat,experimentat,etc....sa nu-i credem deoarece un neavenit are o alta ”parere”si........”stie el mai bine”,nu?
      • Like 6
    • @ Dan Doi
      Nu a venit politia gandului peste dumneavoastra... Ca de obicei, atunci cand se infierbanta spiritele, zboara insultele.

      Diferenta intre acest virus si restul lucrurilor sustinute de cei care au mancat stiinta pe paine este ca pe lume exista imbecili inofensivi (cei cu pamantul e plat), si imbecili ofensivi (Covid-ul nu exista). Faptul ca un om crede cu sinceritate ca pamantul nu e rotund nu ma afecteaza in nici un fel. Poate sa ma amuze, dar pana la urma nu imi face nimic. Celalat, insa...

      Si nu sunt tipul de persoana careia ii plac insultele; dimpotriva, cred ca a arunca cu oua stricate in oameni ii invrajbeste si mai tare. Priviti insa mai jos in acest thread, in care persoanele care spun ca cei care insista pe portul mastii sunt fascisti, rasisti, simpatizanti KKK.

      Daca stii ca esti in pericol, daca stii ca familia apropiata iti este in pericol, cat timp poti sa accepti, tacut si politicos, dictatura cat se poate de reala a unei minoritati?

      Pentru ca, de exemplu, pentru mine, persoana pozitiva si simptomatica de aproape patru luni - intr-adevar, cu simptome usoare, dar despre care stiu ca se pot agrava oricand - acesti oameni se constituie, de facto, intr-o dictatura.

      Din cauza lor nu numai ca nu pot iesi din casa, dar nici nu pot primi pe nimeni in casa. Din cauza lor, persoane dragi traiesc cu frica de moarte cat se poate de reala si justificata. Din cauza lor dezinfectez fiecare punga de cumparaturi si fiecare pachet de mancare. Daca as suferi de orice altceva care ma face sa am febra 39,8, in cele mai stranii momente, m-ar face sa tusesc pana la senzatia de voma, m-ar mai cataloga drept paranoica orice persoana care crede in Dumnezeu, nu in Covrig?

      Scriam si mai jos ca noi, ca societate, nu ii acceptam, ii pedepsim si ostracizam pe cei care se urca bauti la volan, desi probabil ei cred sincer ca alcoolul nu le reduce viteza de reactie, ca sunt invincibili, ca daca au trei cruci si patru icoane atarnate de oglinda nu lovesc taman ei un pieton. Sau nu intra taman ei cu masina intr-un copac.

      Pe acesti oameni ii numim criminali, pentru ca ceea ce fac ei este impotriva legii.

      Dar si ne-purtatul mastii in spatii publice inchise e impotriva legii; aceste persoane se considera insa persecutate, iar noi, majoritatea, trebuie sa ii toleram fara sa cracnim.

      Apreciez atitudine dumneavoastra solidara cu restul societatii, dar cati dintre oamenii care au citit ceea ce ati scris mai sus sunt la fel de civilizati? Daca din 10 persoane care v-au citit postarea trei decid ca e OK sa nu poarte masca, pentru ca tabara cealalta e agresiva, sau se "da" citita, deci nu are dreptate?

      Ne scuzati, deci, pe cei 99% care am dori ca acei 1% sa revenim la o oarecare normalitate, pe care dansii o interzic, acaparand normalitatea numai pentru domniile lor. Si, nu in ultimul rand, negandu-ne experientele, negandu-ne simpla existenta (nu cunosc pe nimeni cu Covid e o fraza familiara).

      Cat timp v-ar lua sa ajungeti la un punct de fierbere daca ati sta sub bratul unei persoane care pute a transpiratie in tramvai? Cat timp v-ar lua daca ar trebui sa sta sub bratul aceleiasi persoane transpirate in fiecare zi, inainte sa ii spuneti sa se spele?
      • Like 5
  • Îmi vine să plâng ....de neputință....
    Lucrez toată ziua printre oameni, cu oameni....și la tot pasul întâlnesc această inconștientă rebeliune care își are sorgintea nu în libertatea prost înțeleasă cu in prostie și nesimțire...
    Îmi pare rău pentru limbajul folosit....
    • Like 1
  • Nu este o specie nouă de români. Sunt aceia care 30 de ani au inhalat nesimțire, incultura tembelism si acum țin masca sub barbie ca să îl exhaleze.
    • Like 10
    • @ Jecu Paul
      Dorin check icon
      Din păcate specia asta a făcut și pui și încă mulți , foarte mulți.
      • Like 3
  • SO Rin SO Rin check icon
    Acum vorba aia Stând strâmb și judecând drept de pe vremea stării de urgență am fost informat i că virusul nu mai are aceeași putere pe timp de vară suntem în august și ce să vezi ,,recorduri " uriașe cum titrează televiziunile care după cum se știe primesc bani buni în continuare ptr.asa zisa informare ,,corectă " a populației. Adevărul e în spagile de milioane de euro și în gafele făcute de ,,Guvernul Meu " . Mai nou profetul Arafat ne spune că trebuie să ne vaccinam impotriva gripei sezoniere. Urmează profetul Rafila . Apropo după câte știu câte state din U.E . iau bani de la cetățenii lor ptr. teste covid .
    • Like 2
    • @ SO Rin
      Prietene SO Rin, esti incoerent! Poate vrei sa editezi mesajul, nu este descifrabil in limba romana! In rest, indiferent de profetii Arafat sau Rafila, virusul exista iar romanii se infecteaza! Am mai ratat un concediu, pentru ca nu am emigrat la timp!
      • Like 4
    • @ SO Rin
      Dati-mi va rog o sursa suplimentara celei "după cum se știe" pentru informatia "...televiziunile ... primesc bani buni în continuare ptr.asa zisa informare ,,corectă " a populației."
      • Like 5
    • @ SO Rin
      check icon
      "am fost informati că virusul nu mai are aceeași putere pe timp de vară"
      Nu știu cine "am fost informați", dar dacă cineva zice "sperăm ca pe timpul verii virurusul să..." eu n-aș numi asta "informare".
      • Like 2
    • @ SO Rin
      Delia MC Delia MC check icon
      Poate dvs ati luat asta ca informație. S-a sperat, fiind apoi infirmat de realitate. Așa-i când vehiculați acum o ipoteză din martie-aprilie.
      Comentariul dvs are evident o tentă politică. Vă aduc aminte ca virusul n-are nici orientare și nici culoare politică. Unele partide vor să se alieze cu virusul împotriva altui partid. Dar vai, nu-i nici un aliat. E DUȘMANUL comun.
      Asta cu profeții m-a făcut să râd. Să înțeleg că nu credeti în covrig cu profeții lui, Rafila și Arafat. Ha-ha!
      • Like 3
    • @ Dumitrescu Ioan Catalin
      Maine voi pleca acasa dupa ce am petrecut 8 zile intr-un resort langa Sovata.Desi fusesem asigurat de catre proprietari ca masurile de protectie anti-Covod sunt implementate am descoperit ca ele sunt respectate ,in principal de catre personal,dar turistii sunt in majoritate tip SO Rin,adica eu,eu si ceilalti!Aveam de ales intre a ramane si a ma pazi cat se poate ,impreuna cu sotia sau a pleca si a pierde avansul!Am ramas,caci e o locatie minunata,proprietatea unor unguri foarte seriosi si muncitori,dar acum voi numara cu emotie 14 zile ca sa vad care sunt urmarile interactiunii cu Sorinii romani,care intrau cate 12-14 in piscina,cate 6 in asazisul ciubar si care nu respectau mai nimic din instructiunile afisate,nici pentru protectia lor nici pentru cea a vecinilor!Dupa o cadere libera in ultimii 35 de ani a nivelului din educatie si cultura romanilor,ceea ce se intampla acum nu este nicio supriza pentru un observator lucid.Iar daca mai are si gandirea imbacsita cu populism socialist,romanul verde va intretine epidemia in Romania mult dupa ce restul Europei va iesi din ea, ca’ asa e el “ liber”!
      • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult