Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Nu vreau să plec din țară, nu vreau să renunț”. Mesajul unui student care protestează de aproape 12 luni în stradă

Noaptea de 31 ianuarie spre 1 februarie a fost prima oară când am simțit cu adevărat că țara pe care mi-am dorit-o întotdeauna se năruia sub ochii mei; asistam neputincios la execuția justiției și a statului de drept. În acea seară m-am gândit la posibilitatea de a pleca din țară pentru prima data în viața mea. Dar am ieșit în stradă în fiecare zi până a fost abrogată OUG13. Astăzi mă simt din nou în aceeași ipostază, dar de data aceasta mai puțin disperat și mai mult scârbit.

Pentru că acum este diferit. Nu mai este vorba de o lovitură subită asupra statului de drept și a democrației, ci este un proces mai lung, iar poporul român „este fiert încet”. Deși în scopul tranșării sistemului judiciar toate procedurile au fost puse pe repede-înainte, totuși, constat cu stupoare că nu este suficient ca oamenii să se mobilizeze la nivelul protestelor din februarie, când sute de mii de oameni iubitori de democrație au ieșit în stradă pentru a o apăra. M-am născut în democrație, nu pot pretinde că știu ce înseamnă lipsa ei, dar cu siguranță știu că vreau să o păstrez. Așa că am ieșit la aproape fiecare protest pro-justiție și pro-democrație din această toamnă-iarnă. 

 Adeseori ni se reproșează nouă, studenților, că nu acționăm cum ar trebui, că nu este destul ce facem ca să îi oprim, că povara este pe umerii noștri. Vorbeam cu doi prieteni la un moment dat despre motivul pentru care au fost la protestele împotriva OUG13, iar acum nu mi se mai alătură. Răspunsul a fost că nu sunt informați în legătură cu ce se întâmplă, spre deosebire de februarie, când toată țara vuia în legătură cu evenimentele de atunci. De ce nu se mai întâmplă așa și acum? De ce este lumea mai puțin interesată? 

Acum, când legile justiției lovesc într-un mod mult mai complex și elaborat lupta anticorupție, acum, când în urma modificării Codului de Procedură Penală orice infractor va beneficia de condiții absurd de binevoitoare, iar cazuri precum crima de la metrou ar putea rămâne nesoluționate, acum când Regulamentul Camerei Deputaților este schimbat în așa fel încât să suprime vocea opoziției, acum, când conducerea Parlamentului are nerușinarea de a transmite comunicate agresive Statelor Unite ale Americii în numele întregului Parlament și, implicit, al poporului român... 

Și pentru ce se întâmplă toate acestea? Pentru ca a o mână de oameni să scape de problemele cu justiția, pentru ca o mână de oameni să poată fura în continuare nestingeriți, în timp ce țara arde. 

Mereu am deplâns plecarea valorilor României, dar, din păcate, încep să înțeleg. Mulți dintre ei probabil că s-au simțit învinși de un sistem nedrept, incompetent și corupt. Înțeleg acestă frustrare, dar cred că lupta nu este încă pierdută. Încă se mai poate face ceva bun în țara noastră, încă mai putem deveni „occidentali”, dar este nevoie de multă voință, spirit civic și nervi de fier. Poporul român încă este amorțit, dar cred că încet-încet se trezește. Nu vreau să plec din țară, nu vreau să renunț. 

Clipele ce vor urma vor fi hotărâtoare pentru viitorul nostru, deci oricât de obosiți am fi trebuie să continuăm confruntarea noastră cu ei. Să le arătăm că nu pot face ce vor ei, nu își pot bate joc de o întreagă națiune. Suntem obosiți, dar trebuie să mergem mai departe. Dragi români, haideți să ieșim împreună în stradă, pentru justiția independentă, pentru un viitor mai bun și mai plin de speranță. Și mai ales pentru democrație. Căci dacă justiția este zdrobită, atunci drepturile fundamentale vor urma să cadă încet, dar sigur în urma acestui precedent, precum piesele de domino.

Și în România se poate. Mai aveți puțină speranță. Dacă nu pentru dumneavoastră, atunci măcar pentru moștenirea pe care o vom lăsa urmașilor noștri. Există speranță

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Jos palaria! Sper sa ai multi colegi, care gandesc ca tine. E singura motivatie pentru care nu imi mai pare rau ca am iesit in strada in '89, dar si singura speranta ca si iesirile mele, in strada, pot contribui la schimbare.
    • Like 0


Îți recomandăm

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult

OnLaptop

Cu o experiență de aproape 15 ani în business-ul IT, Valentin Morlovea a intrat pe nișa reparațiilor de laptop-uri în 2015, o afacere a cărei dezvoltare depinde fundamental de viteza de răspuns în soluționarea problemelor clienților. În prezent, 70% din laptopurile care intră în OnLaptop Service Center&Shop din București, sunt reparate în maxim 24 de ore, lucru care este posibil datorită dezvoltării unui soft dedicat.

Citește mai mult

iziBAC

„Am primit mesaje după ultima sesiune de Bac, pe unul dintre ele chiar l-am postat. Era o fată care nu a putut să se pregătească pentru biologie și a învățat la această materie doar cu iziBAC și în contextul acesta a luat 9.20”, povestește Adrian Stratulat.

Citește mai mult