Foto: Inquam Photos/Ovidiu Dumitru Matiu
Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a anunțat că profesorii care s-au retras din examenul de titularizare vor avea interdicție de a preda anul următor, la fel ca cei care nu au obținut nota 5. Măsura, care nu era prevăzută explicit în metodologia concursului, a fost contestată de cadrele didactice, unii dintre sindicaliști spunând că nu există o modalitate prin care aceasta să poată fi pusă în practică.
„Din punctul meu de vedere, în prezent, așa cum arată metodologia, cei care au fost la examen și s-au retras în timpul examenului pot să obțină loc în baza notelor din anii anteriori”, a declarat pentru Digi24 președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Mehedinţi, Ion Zoican.
„Dânsa poate pregăti (măsura pentru cei care s-au retras din examen, n.r) pentru anul următor, dar mi-e greu să cred că metodologia poate fi schimbată acum peste noapte. Peste câteva zile începe repartiția (profesorilor, n.r). Îmi e greu să cred că se poate face asta peste noapte, eu cred că îi trebuie și dânsei o perioadă. În metodologia de la anul, care se construiește în toamnă, poate face și lucruri de genul acesta”, a adăugat sindicalistul.
Ecaterina Andronescu spune că va găsi „o formulă legală” astfel încât nu doar cei care au obținut note sub 5, ci și cei care au ieșit din sală fără să rezolve subiectele să primească interdicție de a preda, ca suplinitor sau la plata cu ora, Numărul lor se ridică în acest an la 3.900 de persoane.
„O să găsesc o formulă legală, pentru că până la urmă ei s-au înscris în examen și s-au retras. Deci au fost parte din examen, nu pot spune că nu au fost parte din examen, că altfel puteam afirma că au avut și alte motive decât cele legate de neștiință pentru a se retrage din examen”, a declarat ministrul Ecaterina Andronescu.
Profesoară: Mă aștept să fiu nevoită să predau vreo patru materii, pentru că nu vor fi oameni în școli
Printre cei care critică măsura se află și profesoara de română Cristina Tunegaru. „O mârlănie fără margini a făcut Andronescu. Întâi le-a spus profesorilor că, dacă nu iau 5 la titularizarea din 2019, nu vor preda în anul școlar care urmează. Fiecare s-a gândit ce e mai bine să facă. Unii, cu note foarte mari, au hotărât să folosească nota de anul trecut și să nu mai meargă la examen, altora le-a fost frică de riscuri și au stat acasă, iar alții s-au dus, dar s-au retras. Totul în conformitate cu metodologia în vigoare.
Ministra nu a prevăzut nimic din toate astea și, post-examen, s-a trezit că oamenii sunt mai inteligenți decât a bănuit. Așa că, ce face un ministru ultra-incompetent? Modifică metodologia din mers și le interzice să predea tuturor celor care nu au trecut pe la titularizarea de anul acesta. Tuturor. În total, 8000 de profesori. Deficitul de profesori era uriaș și înainte, mă aștept ca, din toamnă, sistemul nostru de educație să fie în colaps și eu să fiu nevoită să predau vreo patru materii, pentru că nu vor fi oameni în școli.
Doamnă, în loc să-i pregătiți pe bieții profesori care orbecăie în ceața noilor programe, îi catapultați din sistem pe cei care încă sunt preocupați să devină mai buni și mai citesc cărți de metodică. Loviți în profesorii noi care nu pot aștepta un an fără loc de muncă și vor căuta alte cariere. De sfânta titularizare pe viață nu vă atingeți!”, a scris Cristina Tunegaru pe pagina sa de Facebook.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
La noi confuzia e gravă. Avem deja oameni care fac programele şcolare şi manualele fără să fi predat nicio sutime de secundă la grupa de vârstă respectivă. La examenele de titularizare se dau două note: una la practică (predare) şi alta la scris. Inutil de spus că NU se face media, iar la partea de scris materia e atât de săltată încât nici doctorii docenţi nu s-ar descurca.
Un sistem fără profesori. De aici plecăm.
Tinerii nu sunt stimulați să intre în învățământ.
Cam asta-i
Daca pana acum cochetam cu ideea ca picea mea sa faca liceul in afara...dar eram strans la inima pt despartire, acum mi se pare mult mai clar ca fata mea merita o lume mai buna;
Kati, ramai cu nenorocosii ( si nenorocitii) tai!