Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„O mârlănie fără margini”. Cum s-a transformat decizia ministrului Educației de a-i elimina de la catedră pe profesorii care nu au luat 5 la titularizare într-o lovitură cu efect de bumerang

Ecaterina Andronescu

Foto: Inquam Photos/Ovidiu Dumitru Matiu

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a anunțat că profesorii care s-au retras din examenul de titularizare vor avea interdicție de a preda anul următor, la fel ca cei care nu au obținut nota 5. Măsura, care nu era prevăzută explicit în metodologia concursului, a fost contestată de cadrele didactice, unii dintre sindicaliști spunând că nu există o modalitate prin care aceasta să poată fi pusă în practică.

„Din punctul meu de vedere, în prezent, așa cum arată metodologia, cei care au fost la examen și s-au retras în timpul examenului pot să obțină loc în baza notelor din anii anteriori”, a declarat pentru Digi24 președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Mehedinţi, Ion Zoican.

„Dânsa poate pregăti (măsura pentru cei care s-au retras din examen, n.r) pentru anul următor, dar mi-e greu să cred că metodologia poate fi schimbată acum peste noapte. Peste câteva zile începe repartiția (profesorilor, n.r). Îmi e greu să cred că se poate face asta peste noapte, eu cred că îi trebuie și dânsei o perioadă. În metodologia de la anul, care se construiește în toamnă, poate face și lucruri de genul acesta”, a adăugat sindicalistul.

Ecaterina Andronescu spune că va găsi „o formulă legală” astfel încât nu doar cei care au obținut note sub 5, ci și cei care au ieșit din sală fără să rezolve subiectele să primească interdicție de a preda, ca suplinitor sau la plata cu ora, Numărul lor se ridică în acest an la 3.900 de persoane. 

„O să găsesc o formulă legală, pentru că până la urmă ei s-au înscris în examen și s-au retras. Deci au fost parte din examen, nu pot spune că nu au fost parte din examen, că altfel puteam afirma că au avut și alte motive decât cele legate de neștiință pentru a se retrage din examen”, a declarat ministrul Ecaterina Andronescu.

Profesoară: Mă aștept să fiu nevoită să predau vreo patru materii, pentru că nu vor fi oameni în școli

Printre cei care critică măsura se află și profesoara de română Cristina Tunegaru. „O mârlănie fără margini a făcut Andronescu. Întâi le-a spus profesorilor că, dacă nu iau 5 la titularizarea din 2019, nu vor preda în anul școlar care urmează. Fiecare s-a gândit ce e mai bine să facă. Unii, cu note foarte mari, au hotărât să folosească nota de anul trecut și să nu mai meargă la examen, altora le-a fost frică de riscuri și au stat acasă, iar alții s-au dus, dar s-au retras. Totul în conformitate cu metodologia în vigoare.

Ministra nu a prevăzut nimic din toate astea și, post-examen, s-a trezit că oamenii sunt mai inteligenți decât a bănuit. Așa că, ce face un ministru ultra-incompetent? Modifică metodologia din mers și le interzice să predea tuturor celor care nu au trecut pe la titularizarea de anul acesta. Tuturor. În total, 8000 de profesori. Deficitul de profesori era uriaș și înainte, mă aștept ca, din toamnă, sistemul nostru de educație să fie în colaps și eu să fiu nevoită să predau vreo patru materii, pentru că nu vor fi oameni în școli.

Doamnă, în loc să-i pregătiți pe bieții profesori care orbecăie în ceața noilor programe, îi catapultați din sistem pe cei care încă sunt preocupați să devină mai buni și mai citesc cărți de metodică. Loviți în profesorii noi care nu pot aștepta un an fără loc de muncă și vor căuta alte cariere. De sfânta titularizare pe viață nu vă atingeți!”, a scris Cristina Tunegaru pe pagina sa de Facebook.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Valentin check icon
  Drama învăţământului românesc e că nu formează şi nu valorifică profesori, iar drama societăţii româneşti e că nu ştie ce înseamnă un profesor. Mulţi cred că un profesor e o persoană super doctă pe materia respectivă. În realitate, un bun specialist poate fi un profesor îngrozitor, după cum un fotbalist talentat poate fi un antrenor catastrofal. Sistemele din afară pun accent mai mult pe partea de profesorat decât pe partea de cunoştinţe. În afară există ghiduri metodice atât de performante, încât un profesor de muzică poate preda lecţia colegului de fizică fără probleme.

  La noi confuzia e gravă. Avem deja oameni care fac programele şcolare şi manualele fără să fi predat nicio sutime de secundă la grupa de vârstă respectivă. La examenele de titularizare se dau două note: una la practică (predare) şi alta la scris. Inutil de spus că NU se face media, iar la partea de scris materia e atât de săltată încât nici doctorii docenţi nu s-ar descurca.

  Un sistem fără profesori. De aici plecăm.
  • Like 0
 • Seamănă cu o concediere colectivă.
  Tinerii nu sunt stimulați să intre în învățământ.
  • Like 0
 • Pila cui este Cristina Tunegaru de vă chinuiți să o transfomați în formator de opinie ? Jumătate din articol este copy-paste la ce a debitat o duduie imperbă pe facebook.
  • Like 0
 • Este si parerea mea ca masura e pripita. Nu pentru ca n-ar trebui ca profesorii sa reuseasca macar 5-ul la titularizare, asta e de domeniul evidentei, ci pentru ca exista un deficit de personal care trebuie rezolvat. Pe de alta parte mi se pare halucinant ce spune profesoara Tunegaru. Deci pentru domnia-sa e o marlanie sa incerci sa repari a posteriori o bresa de care au profitat smecherasii ca sa se strecoare. Putea spune ca e ilegal (si probabil ca e), dar nu marlanie. Pentru ca marlanie, stimata doamna, e sa incerci sa te "strecori", sa te "descurci", profitand de scaparile legii. Exact ce au facut colegii dumneavoastra. Si ne mai miram ca suntem unde suntem daca asta e conceptia profesorilor ce ne educa copiii. (da, stiu, cacofonie, nu va obositi).
  • Like 0
 • Dorin check icon
  La așa profesori așa elevi.Dar rămâne întrebarea: De ce niște bugetarii (plătiți bine de noi) nu pot fii dați afară imediat dacă nu trec niște baremuri minime de competență? Suntem noi proști sau ei deștepți?
  • Like 1
 • Cei care nu iau macar un amarat de cinci la examenul de titularizare nu ar trebui sa predea. Afirmatia asta ramane adevarata chiar daca ar fi sustinuta si de Stalin, pe langa Abramburica.
  • Like 0
 • Intreb si eu asa....aceasta doamna minisrtu (sinistru)...ar trece examenul de titularizare?!...nu de alta, dar ar trebui sa aiba ea competente si apoi mai vedem...
  • Like 0
 • GabiC check icon
  deja deriva asta nu mai are sanse de repunere pe cursul navei; iceberg-ul e la orizont si nu-l vad sa faca manevre pentru a ne ocoli;
  Cam asta-i
  Daca pana acum cochetam cu ideea ca picea mea sa faca liceul in afara...dar eram strans la inima pt despartire, acum mi se pare mult mai clar ca fata mea merita o lume mai buna;
  Kati, ramai cu nenorocosii ( si nenorocitii) tai!
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult