Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„O să vedeți voi când venim noi!…” În satul meu e multă ură față de cei cu școală

Magazin sătesc

Foto: Daniel Mihăilescu/ Profimedia Images

Șefa POT, Anamaria Gavrilă, spune despre Paul Pintea că este un om simplu, supus unui linșaj mediatic. 

Nu e linșaj mediatic, ci informare a publicului despre cine sunt aleșii. Cei care i-au ales, în special, au acum ocazia să afle pe cine au trimis în parlament să le facă legi. 

Niciun singur cuvânt nu suflă doamna cu gură mare și tupeu pe măsură despre dosarele penale ale „omului simplu”, care încă își desăvârșește educația la un site de matrimoniale - „Academic Singles”.

Zice aleasa că „asistăm la o încercare nedemnă de discreditare a unui om care nu a pretins niciodată că este academician, dar este un tată responsabil a doi copii frumoși, soț devotat, senator activ și un român care muncește cinstit.” 

Nu e nicio discreditare! E doar prezentarea adevărului. Nu a pretins că este academician, ci doar că „studiază” la Academic Singles și românii trebuie să știe asta. 

Ce ne-a dus aici!? Cum am ajuns aici!?

E rezultatul votului din ură! E rezultatul furiei demolatoare!

Să plece aceștia și să vină oricine în locul lor! - am auzit această frază foarte des în campania electorală și acum se văd rezultatele. A venit... oricine. 

E rezultatul urii pentru oameni școliți, pe care efectiv nu știu cum să mi-o explic. În satul în care locuiesc nici nu pot pomeni numele lui Nicușor Dan, Daniel Funeriu sau Dacian Cioloș. Imediat mi-ar fi descriși în termeni de nereprodus de către oameni care de-abia reușesc să-și scrie pomelnicul cu numele viilor și morților de dus duminica la slujbă. 

În lumea mea de la sat „anamaria gavrilă” și „șoșoaca” au succes de nedescris. Am auzit spunându-se despre ele: 

- Ați auzit ce bine le zice!? Ați văzut ce le face!? Nu se tem de nimic! Îi pune la punct pe toți! Bravo! 

Tot în lumea de la sat, Georgescu e zeul suprem și Simion urmașul lui. Am renunțat de mult să zic vreun cuvânt de rău despre ei în fața consătenilor mei. Când o făceam era interpretat ca o crimă de lezmajestate. 

- Cum, tu care scrii în cărți despre patriotism, despre iubire de țară, despre demnitatea poporului rămân, nu ții cu „poporul”!? mi se reproșa și eu am obosit să răspund și să explic. 

Luptele electorale nu mai sunt între oameni politici care își susțin anumite idei și doctrine, ci sunt între oameni care susțin educați sau needucați, între unii care își exprimă civilizat proiectele și alții care doar urlă. 

Cei care urlă vor să demoleze tot, să execute, să bage în pușcării. 

Am auzit și aud că vor veni ei și începe curățenia, îndepărtarea „vânduților” și pedepsirea „trădătorilor”. Am mai auzit și „vedeți voi când venim noi”. 

Nu am auzit niciun plan de țară cu „vom  respecta legea”, „vom trăi mai bine cu toții”, „fiecare om va fi apreciat așa cum merită”. Nu! Rad ei tot și pun în loc studenți la Academic Singles.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cati ani au oamenii de la sat? pai, credca intre 60-80 de ani. Ia ganditi-va, s-a nascut dupa 44, intr-o Romanie din care prietenul sovietic luase ce se putuse. Ce vremuri au trait ei? Pai, alea cu Petru Groza, Ana Pauker, Dej, Ceausescu. Au fost inregimentati in CAP-uri, de unde in ultimii ani ai comunismului se fura... Ce sistem de valori au acesti oameni? Nu au invatat de la nimeni sa isi foloseaca mintea, chiar daca ar avea-o. La nivelul lor mental (si nu zic educational) racnetele unor mitocance ca Ana Maria Gavrila sau Diana Sosoaca inseamna patriotism, aberatii spuse pompos de Georgescu inseamna ca ala e un destept....
    Sigur, taranul roman nu a fost asa tot timpul. Bunicul meu, decorat de rege in primul razboi mondial, desi nu avea scoala avea discernamant, stia sa gandeasca. Nu i-a inghitit niciodata pe comunisti, care i-au luat pamantul pe criteriul ca era un chiabur, dar a tacut pentru ca avea copii si nu vroia sa le creeze probleme. Sunt sigura ca daca ar mai trai, nici Sosoaca, nici Georgescu nu l-ar putea duce de nas. Dar, ce sa faci, daca ai trait prea mult intr-un sistem care te-a spalat pe creier, capul devine numai un obiect de decor care foloseste cel mult ca sa nu iti ploua in gat cand nu ai umbrela la tine.
    • Like 1
    • @ andreea dragusin
      Alo! mai ușor că dai cu oistea-n gard. Cei de 60-70-80 de ani au prins și ceva școală, ceva, necunoscut generatiilor "pro" si anume educație, chiar si cei 7 sau 6 ani de acasă, cultură, realizare profesională și contribuție pentru societate, etc.
      Ăia pe care îi aduci în discuție sunt cei ce s-au complăcut să rămână la coada vacii, cu "munca pe luna" adică la furat la adăpostul întunericului, la petrecerea la "club" adică crâșma din sat sau cea de mahala. Mulți dintre cei ce în copilărie au fost, de nevoie, la coada vacii au ajuns eminenți medici, cercetători, profesori la toate nivelurile învățământului, militari cu academia militară, scriitori și artiști renumiți, în toate ramurile artistice și se poate continua enumerarea. Cu doctorate muncite și binemeritate, nu cu plagiate ca multe "figuri proeminente" de azi.
      Cred că și părinții tăi aparțin acelor vremuri și generații. Sper că nu-i denigrezi.
      • Like 2
  • portal check icon
    primul dumneavoastra articol care nu mi se pare gol de continut. totusi educatia nu e egala cu inteligenta. de-aia oameni cu studii si pozitii inalte voteaza CG. faptul ca au citit carti si au vaste cunostinte intr-un domeniu nu ii face inteligenti. deasemenea inteligenta e capacitatea de a rezolva probleme, intelepciunea e capacitatea de a le prevedea. educatia e doar totalitatea cunostintelor asimilate si folosite in societate. majoritatea profesorilor de inginerie electrica stiu toate teoremele, formulele si teoriile, dar nu pot repara un laptop. asa ca oamenii lowq (low iq) sa aiba macar decenta sa ii respecte / asculte pe cei highq (high iq) iar cei inteligenti & inteleptii sa faca bine sa colaboreze pt. binele comun. dar nu e asa usor, deci ramane ca Darwin sa faca selectia. imi permit o utopie : cei inteligenti / intelepti vor fi persecutati de gloata cu onomatopee, si se vor retrage sau vor ajunge deportati. si in scurt timp idiotii, imbecilii, cretinii si tulburatii se vor autoaprinde. atunci vom avea raiul pe pamant.
    • Like 1
    • @ portal
      Spui că "oameni cu studii și poziție înaltă voteaza c.g." . Eu nu cred, nu pot să cred, că ar fi mulți. Se încearcă să se inoculeze ideea în scop propagandistic. Cei care sunt pe tiparul menționat sunt câțiva perfizi, arivisti lipsiți de scrupule, trădători și vânzători de țară. Unii exagerează căutând să para mai mult decât sunt. Restul îi vedeți si-i auziți în reportajele de la mitinguri și adunaturi. Sunt elocventi. Sunt aceeași si antivaccinisti. Unii sunt profund dezamăgiți și disperați, dar nimic nu justifică încrâncenarea cu care merg ca oile după sarlatani.
      • Like 4
    • @ Zugravu Mircea
      Dorin check icon
      Corect,ca să votezi o jigodie închipuită ca G..... trebuie să fi doar o maimuță dacică,iar maimuțele dacice nu au școală prea multă,doar o spoială,
      • Like 0
  • Inteligența și instruirea, la modul general, sunt evident preferabile prostiei și analfabetismului. Și totuși... eu cred că se face prea mare tam-tam pe acest subiect. Atât deștepții cât și proștii pot fi surse de bine sau de rău pentru ceilalți. A propos, cei de la CCR, care au anulat în mod mizerabil alegerile, evident că nu erau niște proști neșcoliți... Și atenție! atât deștepții cât și proștii pot avea DREPTATE uneori. Da, uneori adevărul poate fi rostit (din intuiție, din har, din experiența de viață etc) și de gura unuia considerat prost. Deștepții au tendința să facă abuz de rațiune seacă în detrimentul intuiției și ”bunului simț al pământului”. Dar rațiunea poate da și ea chix uneori. Dacă nu utilizezi controlul intuiției și bunului simț asupra rațiunii, poți face greșeli grave, oricât ai fi de școlit și de inteligent. Să nu uităm că mișcarea legionară din secolul trecut a fost apanajul aproape exclusiv al tinerilor școliți (inclusiv pe afară), inteligenți, un fel de USR-iști ai acelor vremuri. Iar venind mai înspre prezent ne amintim că ”deștepții” aceștia de care vorbim au acordat un credit total, fără rezerve vaccinului anti-Covid dar și bunelor intenții ale guvernanților în procesul de vaccinare și le-au și acceptat și explicat acțiunile de restrângere a drepturilor democratice. În același timp ”proștii”, ”analfabeții funcțional” au fost suspicioși și rezervați. Acum privind retrospectiv, cine a avut mai multă dreptate? Surpriză: ”proștii”. Desigur mecanismul lor de căutare a adevărului se baza strict pe intuiție, iar rațiunea lor (șubredă) se supunea acestei intuiții. De aceea veneau ei cu tot felul de bazaconii cum erau: cipuri în vaccin, rețelele 5G care răspândesc virusul etc. Iar deștepții râdeau de ei, și considerau că adevărul propriu e infailibil. Dar în deșteptăciunea lor nu pricepeau un lucru mai puțin evident, mai subtil, dar clar. Aberațiile emise de ”proști” nu erau CAUZELE suspiciunii lor, ci EFECTELE acestor suspiciuni existente la nivel intuitiv. Adică, pe românește spus, ei simțeau că ceva e în neregulă și își explicau și ei cum puteau (la nivelul lor de neșcoliți și slăbuți intelectual) ceea ce simțeau. Sau ”puneau botu” la păreri similare ale altora. DAR ceea ce simțeau intuitiv ca și concluzie (dincolo de aberațiile amintite) s-a dovedit a fi ADEVĂRAT. Despre asta e vorba, iar ”deștepții” în aroganța lor nu pricep câtă valoare poate avea uneori și ceea ce cred ”proștii”.
    Altă idee a deștepților e că numai proștii sunt vulnerabili la propagandă. Și deci că o metodă de protecție împotriva propagandei ar fi să te școlești, să te informezi etc. Greșit. Propaganda face victime în mod egal și printre proști și printre deștepți, din simplul motiv că ea se adresează nu intelectului, rațiunii, ci EMOȚIILOR și subiectivismului din noi. Iar emoții și subiectivism au toți oamenii, chuar dacă unii cred că nu. Prin urmare propaganda are succes în primul rând la oamenii impetuoși, exaltați, mânați de dorința de acțiune fermă și eficientă etc. Acest profil psihologic se potrivește și actualilor suveraniști, într-adevăr, dar se potrivește și tinerilor instruiți și deștepți, care se Unesc pentru Salvarea României așa cum li se pare lor corect. Cu deosebirea, zic eu, că suveraniștii intuiesc mai bine cum stau lucrurile, sunt mai aproape de acel ”bun simț al pământului”. Practic, oricât ar fi de rizibil pentru unii termenul, ei sunt mai ”treziți în conștiință” decât cei care vor să salveze România prin ideologii strâmbe, artificiale.
    Un ultim aspect de discutat ar fi că din punct de vedere democratic și moral, TOȚI oamenii au dreptul egal la fericire, fie că sunt proști sau deștepți. Cu asta sunt de acord și deștepții. Numai că deștepții cred că proștii ar trebui să asculte de ei, fiindcă ei știu ce e mai bine pentru toți. Deci că proștii n-ar fi în stare să discearnă ce e bine pentru ei înșiși și ar trebui să-i asculte pe deștepți. Iarăși e greșită și această idee. Fiinscă așa cum ”fiecare pasăre pe limba ei piere”, așa au dreptul și proștii să aibă satisfacția alegerii variantei lor proprii. Un om nu e fericit dacă altcineva îi impune, CONTRA voinței lui o soluție, chiar dacă s-ar dovedi în final soluția corectă. Orice om are dreptul în democrație să aleagă varianta sa (deșteaptă sau stupidă) iar asta să-i dea pe viitor un motiv de satisfacție sau o ocazie de a învăța din propriile greșeli.
    • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Dan check icon
      Adică cum, a ajuns un criptocomunist să ne zică că „Să nu uităm că mișcarea legionară din secolul trecut a fost apanajul aproape exclusiv al tinerilor școliți (inclusiv pe afară), inteligenți, un fel de USR-iști ai acelor vremuri”???
      Nu ți-e rușine, ticălosule?
      • Like 4
    • @ Dan Cojocaru
      În privința vaccinării anticovid care sunt dovezile ineficacitatii?
      Cu privire la drepturile democratice, da, fiecare are dreptul la opinie proprie dar, asta nu înseamnă că trebuie transpuse în viață toate și, ulterior vom vedea cine a avut dreptate. Asta este aventură riscantă. Chestia cu învățatul din propriile greșeli merge în cazuri individuale nu pe ansamblul societății. S-ar putea să nu se poată repara decât cu sacrificii pentru întreaga societate. De aceea avem autorități, pentru binele general nu pentru experimente individuale, de multe ori păguboase. De aceea decizia se afla la persoane cu pregătire în domeniul respectiv. Una este vociferarea în agora și alta este guvernarea. O minoritate nu are dreptul de a-și impune voința. Ce faci tu, aici și în alte comentarii, este impunere. Nu ești autocrat. Așa că judecă înainte de a emite păreri personale.
      • Like 4
  • Despre locuitorii din mediul rural ai României se pot face analize interminabile. Lumea satului nu e chiar cea din Las Fierbinti- deși are unele asemănări- dar e departe de cea idilică. Eu cred că e undeva între Moromeții lui Marin Preda și La Lilieci a lui Sorescu-excepționale cărți, probabil cvasinecunoscute publicului tânăr ( cine mai citește azi?!) Desigur cu modernizarea zilelor noastre- autoturisme în locul căruțelor și vile , somptuoase uneori, în locul caselor modeste. Dar mentalitățile au rămas aproape la fel, deformate chiar- datorită acestei avalanșe a lumii moderne. Internetul și televiziunea prin cablu nu pot ține locul educației și a bunului simț.
    Comunele și satele mari, care au beneficiat și de primari onești , au progresat- dar sunt cazuri rare. Restul au rămas doar cu autoturisme și vile, dar cu oameni nemulțumiți, care nu își găsesc locul în lumea de azi. Mă refer la vechea generație, oameni trecuți de 60 de ani, majoritari, cred eu, în lumea satului. Nemulțumiți de pensii, scârbiți de politicienii români, revoltați de creșterea prețurilor, privesc cu atenție și credulitate toate știrile alarmiste și mincinoase de multe ori , servite de televiziuni și mediul online. Îi mai poate convinge cineva să își schimbe părerile ? Eu nu cred.
    Trist este că o să plece din lumea aceasta supărați și nemulțumiți, convinși că munca lor de o viață nu le-a adus o bătrânețe liniștită...
    • Like 2
  • Rucs Rucs check icon
    Oamenii din satul dvs știu sau simt trădarea intelectualilor. Ura vine prea mult de la ei/noi, de la intelectuali. Prea mulți spun că aceste alegeri au făcut un recensământ al proștilor. Credeți că ei nu au aflat asta, nu văd acest pronunțat dispreț? Vedeți cum scrie dl Vlad Zografi despre prostie. Vedeți ce au spus dl Papahagi, dl Caramitru jr, jurnaliști ca dna Simionov (spune ca acesti votanți sunt certați cu limba română etc). Chiar și când apar articole oarecum favorabile acestei părți de electorat, ea este privită cu condescendență, cu acea milă superioară. Ceva de tipul: sunteți manipulați, sunteți proști, dar sunteți proștii noștri. Și cu asta basta, opinia voastră politică nu contează și e greșită din start, că așa spunem noi. Pe vremea lui Cuza și Carol votul nu era universal: femeile nu aveau drept de vot și nici toți bărbații. Votul era cenzitar, adică în funcție de avere. Din câte știu, astăzi e universal în România, peste 18 ani. Nu e condiționat nici de avere, nici de IQ, nici de studii. Deși poate unii ar vrea, dar asta e tot o formă de discriminare și eugenism. Nu, oamenii au drept de vot, iar votul dvs, cu studii superioare, sau al meu, cântărește la fel cu cel al cuiva din satul dvs. Să mai luăm în calcul ceva ce spun unii gânditori (vezi scriitorul Andrei Vieru), anume că uneori este mai ușor de manipulat o persoană cu studii, din doua pricini: aroganța o poate face opacă la argumentele venind din "partea cealaltă" (deși romanii ne spuneau "altera pars auditur"). Și 2: cantitatea de informații, mai ales venind din surse agreate, poate tulbura busola discernământului personal.
    Deci divorțul între intelectuali și ceilalți a fost intentat de intelectuali. Eu nu văd articole sau luari de poziție pe rețele în care ei să atace la persoană cu argumente din astea de tip iq sau studii sau mai știu eu ce pe aceia care sunt votanți PNL, de exemplu. Ura de clasă, ca pe vremea comuniștilor (dar acum orientată spre ei, spre oamenii de la țară etc), ne este imputabilă mai ales nouă, nu lor.
    • Like 3
    • @ Rucs
      Mihai D. check icon
      Aveti si dvs dreptate. Dar o simplă recunoastere a unor adevăruri comune ne spune că: medicamentele cu care se fac bine (și) oamenii ne-educati sunt descoperite, fabricate si updatate de oamenii educati; soseaua pe care calcă, tractorul cu care ară pământul, telefonul pe care ascultă manele, televizorul unde îl adulează pe Georgescu, etc, etc, etc, toate acestea sunt descoperite si facute disponibile gratie celor educati. Cei ne-educati au partea lor de contributie la acest proces in sensul de copy-paste in fabrici. Ca atare, nu cei educati trebuie să se dea după cei ne-educati, ci zic eu că invers. Unde vă dau totusi dreptate este că nu avem dreptul moral si crestin să consideram pe cei ne-educati va fiind cetățeni de "mâna a 2-a". Ar insemna că n-am inteles nimic din cărtile pe care le-am citit sau scris. Sacralitatea existentei unui om, indiferent de educatie, precede oricărei educatii. Dreptul lor la opinie este dat de ceea ce noi toti numim democratie, un lucru pentru care au murit inaintasii nostri. Nu aduc si argumente religioase, căci s-ar putea "deranja" niste oameni care cred ca numarul de carti citite este direct proportional cu intelepciunea.....insă organizarea si functionarea unei societăți trebuie sa aibă la bază competentele si nu filozofia, asadar, DOAR din punctul ăsta de vedere, cetatea trebuie condusă de cei care au ca prioritatea gandirea anticipativă si nu actiunea retroactivă.
      • Like 3
    • @ Mihai D.
      Rucs Rucs check icon
      Dvs dați exemple aici de oameni de știință, de elita elitelor. Nu știu câți dintre noi, care comentăm pe aici și suntem intelectuali, putem inventa vreun medicament sau vreun telefon mobil. Altfel, în aceste spatii rarefiate ale științei, ați fi surprins să găsiți și surprize. Știu doi profesori universitari (unul la Politehnica, altul în Canda) care sunt "georgisti". Sau nu neapărat georgisti, mai bine zis li se pare un abuz ca alegerile au fost anulate, iar votul unei părți a populatiei nu a mai contat. Va reamintesc și de Trump, care e susținut de un inventator ca Musk. Sau de judecători, experți in drept, ori de un diplomat incredibil ca Marco Rubio. Etc. Deci aici, printre acești "creme de la creme" citați de dvs, lucrurile sunt amestecate, sunt mai colorate decât vrem noi să credem. Problema e la intelectualitatea medie. Acolo, unde, de fapt, e și multă competenta închipuita. Deja, a ne bate în piept cu intelectualitatea noastră, arătând cu degetul spre "prosti", mie mi se pare un semn mai curând de impostura intelectuală. Ceva e neregula cu acest tip de abordare superioara. Este ceea ce a spus Hilary Clinton cu "basket of deplorables" (un coș cu deplorabili/penibili) vorbind de electoratul Trump. S-a dovedit că prostia a fost a ei, fie și din faptul că un politician bun și un om educat nu are voie să facă o astfel de gafă.
      • Like 3
    • @ Rucs
      Nu obișnuiesc să comentez opiniile altora, dar m-a șocat afirmația dvs referitor la "trădarea intelectualilor ". Este identică- în esență- cu acuzația pe care o aduceau tribunalele comuniste ale anilor '50 celor arestați- în cea mai mare parte intelectuali- și pe baza căreia i-au condamnat la moarte sau la ani grei de închisoare. Atunci a fost retezată coloana vertebrala a țării, când majoritatea celor care se opuneau regimului comunist adus de tancurile sovietice au fost azvârliți în pușcărie. Intelectuali , oameni politici, preoți, țărani înstăriți- cu alte cuvinte "trădătorii " !
      Mai poate spune cineva că istoria nu se poate repeta?
      • Like 5
    • @ Rucs
      Hei, ce a inventat Musk? Termenul e "antreprenor",, nicidecum "inventator".
      • Like 4
    • @ Christian
      Rucs Rucs check icon
      Este o referință la o carte celebra, un punct de cotitura în istoria gândirii. Se numește "Trădarea intelectualilor", de Julien Benda. Este un loc comun - în franceza "La trahison des clercs". În română tradusă fie ca "Trădarea intelectualilor", fie ca "Trădarea carturarilor".
      • Like 1
    • @ Christian
      Din ce spuneți se înțelege implicit că vă temeți de o nouă perioadă similară cu anii '50. Să fiți convins că ideea de FRICĂ față de suveraniști provine de la propagandă, fiindcă e ceva nenatural. În loc să vă fie frică de derapajele democratice evidente ale statului român din ultima perioadă, în loc să ne fie frică de incompetența actualilor guvernanți și de faptul că România e un stat eșuat cu o economie praf, cu resurse cadorisite altora, cu o suveranitate aproape de zero (deși e prevăzută expres în Constituție), deci în loc să vă fie frică de toate astea Dvs și altora vă e frică să nu vină la putere unii care vor să rezolve tocmai aceste hibe. Mi se pare incredibil. Incredibil cât de eficientă e propaganda profesionistă, care poate face din alb, negru și din negru, alb. Până acum vreun an, TOȚI strigam că nu se mai poate să continuăm cu situația asta mizerabilă din România. Situație economică, politică, socială, morală etc etc Acum hipnoza indusă de propagandă e că e bine așa cum e (cum era) în România, ne trebuie doar STABILITATE (ăsta e cuvântul cheie al propagandei sistemului). Să nu cumva să vină unii care să schimbe ceva. Adică să-i dea jos pe actualii mafioți. Incredibil....
      Iar în legătură cu perioada stalinistă, pe atunci erau promovați oamenii cu ”origine sănătoasă”, adică proveniți din cele mai sărace medii, fără legătură cu bogații și cu intelectualii. Acea perioadă au numit-o chiar ei, pe față ”dictatura proletariatului”. Până și tribunalele de care aminteați erau numite ”tribunalele poporului” și nu erau formate numai din cei de formație juridică, ci și din oameni simpli, cum am zice acum, din ”proști”. Indiferent de ce credeți Dvs, eu sunt absolut convins că o asemenea situație NU se va repeta în cazul venirii suveraniștilor la putere. Fiindcă suveraniștii, chiar dacă au bazinul electoral în majoritate în zona oamenilor obișnuiți nu al elitelor, ei sunt în fibra lor DEMOCRAȚI. Și nu sunt ostili intelectualității și elitelor, ci dimpotrivă, apelează la aceste elite pentru a-și difinitiva o ideologie și un program de guvernare. Acest lucru este evident, vizibil pentru oricine.
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Mie, d-le Cojocaru, îmi este frică de Judecata de Apoi. Restul sunt temeri, nedumeriri și tristeți oferite de o lume în care nu reușesc să mă regăsesc.De asta îmi repet de multe ori: Memento mori! Cu voia lui Dumnezeu vor trece și acestea. Doar că e dureros să constat că trăiesc într-o țară în care oamenii se acuză și se urăsc între ei din ce în ce mai mult.
      • Like 4
    • @ Christian
      LIKE Sunt total de acord cu ce ați scris, chiar dacă probabil ați avut în minte altceva decât mine atunci când ați scris. Dar vorbele însele sunt pline de adevăr.
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Frica față de suveranisti, mai corect ar fi aversiunea față de ei, vine din comportamentul și afirmațiile lor.
      • Like 2
    • @ Rucs
      Mihai D. check icon
      Da, cei mai cu carte sunt si ei in diferite nuante, de acord cu dvs. Insa , ca și la fotbal, pornesc 10.000 copii să invete fotbal insă doar 22 ajung la lotul national, si doar 11 joacă pe teren. Restul, sunt pepinieră. Desigur că nu toti cei cu stiinta de carte au si sansa de a-si afla limitele cunoasterii si ale caracterului, insă eu impărteam lumea in mod brutal in doua cete, ca să stabilim directia de mers: grupă celor cu stiintă de carte realizează progresul lumii si nu Gută si Salam. Nu sufăr de intelectualism, vă asigur, am întîlnit multi oameni cititi care au picat in patima aceasta si-i deplâng. Insă , in teorie, un om citit are sanse mai mari să-și schimbe ideile la un moment dat, dacă i se aduc argumente cumva de bun simț, pe când "ceilalti" mult mai greu. Nu imposibil, doar mult mai greu. Cunosc oameni care consideră ca doar ce stiu ei există, implicit ce nu stiu ei nu există ! Este atat de simplu pentru ei ! Am incercat de multiple ori să initiez si sa sustin un dialog, argumentând eu că și dacă ei nu-si văd propriul creier nu inseamnă că nu au creier. Eșec total ! Am lucrat multi ani cu oameni simpli, alaturi de ei, si a ajuns să mă surprindă atunci cand pot gasi o punte de comunicare cu cineva care nu si-a propus niciodată să-si eleveze spiritul. Multi n-au avut indrumare, altii au ales banii, altii au ales viciile, alti au ales calea mai usoară. Indiferent cum, cu toată părerea de rău, omul ne-educat, nu va vrea să stea la masa cu un om educat. Nu vrea ! I se pare ca este inferior si alege sa stea cu "ai lui", ca să poată sa faca misto de cei ierarhic peste ei. Este o falie adâncă intre cei cu carte si cei fără prea multa carte, iar greseala adancirii acestei falii este de ambele parti, nu doar la cei mai cititi. Am 57 de ani, sunt inginer, am inceput să lucrez in fabrică prima oară in 1987 (eram student la seral), cu muncitori de toate felurile. Ani de zile mai tarziu am activat in constructii (antreprenoriat), am stat 8 ore pe zi cu muncitori necalificati si le-am ascultat povestile , bucuriile si necazurile timp de vreo 10 ani. Am lucrat in Horeca vreo 12 ani (antreprenoriat), si acolo alte specimene ! După 30+ de ani de cunoscut si lucrat cu astfel de oameni, am dezvoltat o minimă intelegere a busolei care-i guvernează si concluzia mea este că nu avem nici o sansă in urmatoarele 2 generatii să cladim punti de comunicare reală. E trist, insă adevarat. Universul lor este simplu; in momentul in care cineva vrea să le deschidă mintea, se petrece un cutremur in universul lor, pentru că legea principala după care ei functioneaza este "calea bătută". Orice este nou, este periculos pentru ei și-i aruncă intr-,o zona de maxim disconfort. Multi pricep propozitii simple, insă deja frazele sunt prea mult. Chiar si propozitiile trebuie sa fie scurte si pline de adevar verificabil, gen "Ion ară. Cine ară ? Ion. Ce face Ion ? Ară". Cam așa arată "magistrala de date " care functioneaza la ei. Drumul intre cauză si efect trebuie sa fie foarte scurt, altfel este "vorbă lungă". Totul trebuie sa fie tangibil, vizibil, ex propriis sensibus. Lucrurile care "se văd" sunt " mai adevărate " decât lucrurile care nu se văd. Tangibilitatea si concretețea is the name of the game pentru ei. Exprimarea unor posibiltati/probabilitati, sunt considerate o erezie in lumea lor. Nu-mi face plăcere să spun ceea ce spun, căci aruncă o aură de "animăluțe inguste" peste ei si nu ăsta este motivul pentru care scriu aceste lucruri, ci vreau să relev, dacă mai era cazul, existenta a 2 Românii si in acest caz (nu doar rural-urban).
      • Like 1
    • @ Rucs
      RazvanP check icon
      După treizeci și cinci de ani de distrugere concertată a oricărui concept de națiune era absolut inevitabil să se ajungă la clivaje totale. Ăsta a fost și scopul, chiar dacă nedeclarat fățis, transformarea unui popor într-o populație.
      Am plecat cu toții din '89 cu același nivel de educație, cu aceleași informații, cu același potențial de a progresa.
      Și cu aceleași "mituri esențiale" marca Dumitru Almaș.
      După "revoluție" li s-a spus "protocronsm", ni s-a impus musai o "demitizare" la care da, perfect adevărat "au aderat o bună parte din intelectuali. A spune că industria românească este un morman de fiare vechi care trebuie distrus a devenit cool, simbol al progresului.
      A-ți batjocori propria istorie a devenit trademark-ul unui rafinat intelect racordat la suflul Occidentului, "parol d'honneur monșer, nu suport țăranii ăia care mai cred în Ștefan cel Mare!"
      Când am rămas fără industrie și am terminat de "demitizat industria, am avut aproape un sentiment de panică, "cum ne mai demonstrăm noi superioritatea acum?? Cum ne mai deosebim de les paysans, les pauvres, de lumpenproletariat?"
      Din fericire ne-a salvat CpF, am răsuflat ușurați și ne-am aruncat cu frenezie în a descoperi noi epitete: "retrograd", "troglodit" și mai ales multifuncționalul ", antieuropean"!
      Un adevărat umbrella term capabil de a fi folosit în orice context: "te deranjează ca doi bărbați să se țină de mână, huo, ești antieuropean!" "nu ești de acord cu umplerea Europei cu explodaci? Huo, antieuropeanule, refugees welcome", "nu stai în casă cântând ode pandemiei? You've guessed it, ești antieuropean!"
      Noi ăștia "ieducați" de la oraș am știut doar să facem mișto de "badantele" lor, de "căpșunarii" lor, DE CREDINȚELE LOR...
      După care ne miră acum ce s-a născut din frustrările lor?? Serios?
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult