
Foto: Daniel Mihăilescu/ Profimedia Images
Șefa POT, Anamaria Gavrilă, spune despre Paul Pintea că este un om simplu, supus unui linșaj mediatic.
Nu e linșaj mediatic, ci informare a publicului despre cine sunt aleșii. Cei care i-au ales, în special, au acum ocazia să afle pe cine au trimis în parlament să le facă legi.
Niciun singur cuvânt nu suflă doamna cu gură mare și tupeu pe măsură despre dosarele penale ale „omului simplu”, care încă își desăvârșește educația la un site de matrimoniale - „Academic Singles”.
Zice aleasa că „asistăm la o încercare nedemnă de discreditare a unui om care nu a pretins niciodată că este academician, dar este un tată responsabil a doi copii frumoși, soț devotat, senator activ și un român care muncește cinstit.”
Nu e nicio discreditare! E doar prezentarea adevărului. Nu a pretins că este academician, ci doar că „studiază” la Academic Singles și românii trebuie să știe asta.
Ce ne-a dus aici!? Cum am ajuns aici!?
E rezultatul votului din ură! E rezultatul furiei demolatoare!
Să plece aceștia și să vină oricine în locul lor! - am auzit această frază foarte des în campania electorală și acum se văd rezultatele. A venit... oricine.
E rezultatul urii pentru oameni școliți, pe care efectiv nu știu cum să mi-o explic. În satul în care locuiesc nici nu pot pomeni numele lui Nicușor Dan, Daniel Funeriu sau Dacian Cioloș. Imediat mi-ar fi descriși în termeni de nereprodus de către oameni care de-abia reușesc să-și scrie pomelnicul cu numele viilor și morților de dus duminica la slujbă.
În lumea mea de la sat „anamaria gavrilă” și „șoșoaca” au succes de nedescris. Am auzit spunându-se despre ele:
- Ați auzit ce bine le zice!? Ați văzut ce le face!? Nu se tem de nimic! Îi pune la punct pe toți! Bravo!
Tot în lumea de la sat, Georgescu e zeul suprem și Simion urmașul lui. Am renunțat de mult să zic vreun cuvânt de rău despre ei în fața consătenilor mei. Când o făceam era interpretat ca o crimă de lezmajestate.
- Cum, tu care scrii în cărți despre patriotism, despre iubire de țară, despre demnitatea poporului rămân, nu ții cu „poporul”!? mi se reproșa și eu am obosit să răspund și să explic.
Luptele electorale nu mai sunt între oameni politici care își susțin anumite idei și doctrine, ci sunt între oameni care susțin educați sau needucați, între unii care își exprimă civilizat proiectele și alții care doar urlă.
Cei care urlă vor să demoleze tot, să execute, să bage în pușcării.
Am auzit și aud că vor veni ei și începe curățenia, îndepărtarea „vânduților” și pedepsirea „trădătorilor”. Am mai auzit și „vedeți voi când venim noi”.
Nu am auzit niciun plan de țară cu „vom respecta legea”, „vom trăi mai bine cu toții”, „fiecare om va fi apreciat așa cum merită”. Nu! Rad ei tot și pun în loc studenți la Academic Singles.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Sigur, taranul roman nu a fost asa tot timpul. Bunicul meu, decorat de rege in primul razboi mondial, desi nu avea scoala avea discernamant, stia sa gandeasca. Nu i-a inghitit niciodata pe comunisti, care i-au luat pamantul pe criteriul ca era un chiabur, dar a tacut pentru ca avea copii si nu vroia sa le creeze probleme. Sunt sigura ca daca ar mai trai, nici Sosoaca, nici Georgescu nu l-ar putea duce de nas. Dar, ce sa faci, daca ai trait prea mult intr-un sistem care te-a spalat pe creier, capul devine numai un obiect de decor care foloseste cel mult ca sa nu iti ploua in gat cand nu ai umbrela la tine.
Ăia pe care îi aduci în discuție sunt cei ce s-au complăcut să rămână la coada vacii, cu "munca pe luna" adică la furat la adăpostul întunericului, la petrecerea la "club" adică crâșma din sat sau cea de mahala. Mulți dintre cei ce în copilărie au fost, de nevoie, la coada vacii au ajuns eminenți medici, cercetători, profesori la toate nivelurile învățământului, militari cu academia militară, scriitori și artiști renumiți, în toate ramurile artistice și se poate continua enumerarea. Cu doctorate muncite și binemeritate, nu cu plagiate ca multe "figuri proeminente" de azi.
Cred că și părinții tăi aparțin acelor vremuri și generații. Sper că nu-i denigrezi.
Altă idee a deștepților e că numai proștii sunt vulnerabili la propagandă. Și deci că o metodă de protecție împotriva propagandei ar fi să te școlești, să te informezi etc. Greșit. Propaganda face victime în mod egal și printre proști și printre deștepți, din simplul motiv că ea se adresează nu intelectului, rațiunii, ci EMOȚIILOR și subiectivismului din noi. Iar emoții și subiectivism au toți oamenii, chuar dacă unii cred că nu. Prin urmare propaganda are succes în primul rând la oamenii impetuoși, exaltați, mânați de dorința de acțiune fermă și eficientă etc. Acest profil psihologic se potrivește și actualilor suveraniști, într-adevăr, dar se potrivește și tinerilor instruiți și deștepți, care se Unesc pentru Salvarea României așa cum li se pare lor corect. Cu deosebirea, zic eu, că suveraniștii intuiesc mai bine cum stau lucrurile, sunt mai aproape de acel ”bun simț al pământului”. Practic, oricât ar fi de rizibil pentru unii termenul, ei sunt mai ”treziți în conștiință” decât cei care vor să salveze România prin ideologii strâmbe, artificiale.
Un ultim aspect de discutat ar fi că din punct de vedere democratic și moral, TOȚI oamenii au dreptul egal la fericire, fie că sunt proști sau deștepți. Cu asta sunt de acord și deștepții. Numai că deștepții cred că proștii ar trebui să asculte de ei, fiindcă ei știu ce e mai bine pentru toți. Deci că proștii n-ar fi în stare să discearnă ce e bine pentru ei înșiși și ar trebui să-i asculte pe deștepți. Iarăși e greșită și această idee. Fiinscă așa cum ”fiecare pasăre pe limba ei piere”, așa au dreptul și proștii să aibă satisfacția alegerii variantei lor proprii. Un om nu e fericit dacă altcineva îi impune, CONTRA voinței lui o soluție, chiar dacă s-ar dovedi în final soluția corectă. Orice om are dreptul în democrație să aleagă varianta sa (deșteaptă sau stupidă) iar asta să-i dea pe viitor un motiv de satisfacție sau o ocazie de a învăța din propriile greșeli.
Nu ți-e rușine, ticălosule?
Cu privire la drepturile democratice, da, fiecare are dreptul la opinie proprie dar, asta nu înseamnă că trebuie transpuse în viață toate și, ulterior vom vedea cine a avut dreptate. Asta este aventură riscantă. Chestia cu învățatul din propriile greșeli merge în cazuri individuale nu pe ansamblul societății. S-ar putea să nu se poată repara decât cu sacrificii pentru întreaga societate. De aceea avem autorități, pentru binele general nu pentru experimente individuale, de multe ori păguboase. De aceea decizia se afla la persoane cu pregătire în domeniul respectiv. Una este vociferarea în agora și alta este guvernarea. O minoritate nu are dreptul de a-și impune voința. Ce faci tu, aici și în alte comentarii, este impunere. Nu ești autocrat. Așa că judecă înainte de a emite păreri personale.
Comunele și satele mari, care au beneficiat și de primari onești , au progresat- dar sunt cazuri rare. Restul au rămas doar cu autoturisme și vile, dar cu oameni nemulțumiți, care nu își găsesc locul în lumea de azi. Mă refer la vechea generație, oameni trecuți de 60 de ani, majoritari, cred eu, în lumea satului. Nemulțumiți de pensii, scârbiți de politicienii români, revoltați de creșterea prețurilor, privesc cu atenție și credulitate toate știrile alarmiste și mincinoase de multe ori , servite de televiziuni și mediul online. Îi mai poate convinge cineva să își schimbe părerile ? Eu nu cred.
Trist este că o să plece din lumea aceasta supărați și nemulțumiți, convinși că munca lor de o viață nu le-a adus o bătrânețe liniștită...
Deci divorțul între intelectuali și ceilalți a fost intentat de intelectuali. Eu nu văd articole sau luari de poziție pe rețele în care ei să atace la persoană cu argumente din astea de tip iq sau studii sau mai știu eu ce pe aceia care sunt votanți PNL, de exemplu. Ura de clasă, ca pe vremea comuniștilor (dar acum orientată spre ei, spre oamenii de la țară etc), ne este imputabilă mai ales nouă, nu lor.
Mai poate spune cineva că istoria nu se poate repeta?
Iar în legătură cu perioada stalinistă, pe atunci erau promovați oamenii cu ”origine sănătoasă”, adică proveniți din cele mai sărace medii, fără legătură cu bogații și cu intelectualii. Acea perioadă au numit-o chiar ei, pe față ”dictatura proletariatului”. Până și tribunalele de care aminteați erau numite ”tribunalele poporului” și nu erau formate numai din cei de formație juridică, ci și din oameni simpli, cum am zice acum, din ”proști”. Indiferent de ce credeți Dvs, eu sunt absolut convins că o asemenea situație NU se va repeta în cazul venirii suveraniștilor la putere. Fiindcă suveraniștii, chiar dacă au bazinul electoral în majoritate în zona oamenilor obișnuiți nu al elitelor, ei sunt în fibra lor DEMOCRAȚI. Și nu sunt ostili intelectualității și elitelor, ci dimpotrivă, apelează la aceste elite pentru a-și difinitiva o ideologie și un program de guvernare. Acest lucru este evident, vizibil pentru oricine.
Am plecat cu toții din '89 cu același nivel de educație, cu aceleași informații, cu același potențial de a progresa.
Și cu aceleași "mituri esențiale" marca Dumitru Almaș.
După "revoluție" li s-a spus "protocronsm", ni s-a impus musai o "demitizare" la care da, perfect adevărat "au aderat o bună parte din intelectuali. A spune că industria românească este un morman de fiare vechi care trebuie distrus a devenit cool, simbol al progresului.
A-ți batjocori propria istorie a devenit trademark-ul unui rafinat intelect racordat la suflul Occidentului, "parol d'honneur monșer, nu suport țăranii ăia care mai cred în Ștefan cel Mare!"
Când am rămas fără industrie și am terminat de "demitizat industria, am avut aproape un sentiment de panică, "cum ne mai demonstrăm noi superioritatea acum?? Cum ne mai deosebim de les paysans, les pauvres, de lumpenproletariat?"
Din fericire ne-a salvat CpF, am răsuflat ușurați și ne-am aruncat cu frenezie în a descoperi noi epitete: "retrograd", "troglodit" și mai ales multifuncționalul ", antieuropean"!
Un adevărat umbrella term capabil de a fi folosit în orice context: "te deranjează ca doi bărbați să se țină de mână, huo, ești antieuropean!" "nu ești de acord cu umplerea Europei cu explodaci? Huo, antieuropeanule, refugees welcome", "nu stai în casă cântând ode pandemiei? You've guessed it, ești antieuropean!"
Noi ăștia "ieducați" de la oraș am știut doar să facem mișto de "badantele" lor, de "căpșunarii" lor, DE CREDINȚELE LOR...
După care ne miră acum ce s-a născut din frustrările lor?? Serios?