Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Călin Georgescu, steaua călăuzitoare a neamului… sau cum revine cultul personalității

Călin Georgescu ziua

foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Pământul românesc freamătă de emoție, cerul se deschide, îngerii coboară printre noi și, în mijlocul poporului îngenuncheat de nedreptăți, se ridică EL: Călin Georgescu, liderul luminat, viziunea providențială, omul care vorbește puțin, dar tace apăsat.

Recent a fost ziua sa de naștere, iar România nu a putut rămâne indiferentă! În capitală s-au organizat manifestații, internetul a fost inundat de ode, versuri și citate inspirate, iar fanii săi, cu lacrimi în ochi și steaguri în mâini, i-au înălțat imnuri de slavă. Dacă închidem ochii, ne întoarcem brusc în Epoca de Aur, unde Nicolae Ceaușescu primea același tratament, iar presa titra în roșu aprins pe prima pagină a ziarului Flamura, organ al Comitetului Județean Caraș-Severin al PCR:

„Omagindu-și, în aceste momente sărbătorești, cel mai iubit și prețuit fiu – strălucitul conducător –, poporul își exprimă profunda recunoștință față de cel care, prin ființa, gândirea și munca sa de o nobilă și imensă responsabilitate, întruchipează idealul de libertate, progres și împlinire al națiunii, arzând ca o flacără vie pentru măreția României socialiste.”

Doar că acum, flacăra arde la o intensitate mai mistică, printre discursuri despre „suveranitate”, „destin național” și „chemarea străbunilor”.

Un vizionar atemporal (care știe tot, dar nu spune nimic)

Călin Georgescu nu e un politician obișnuit. Nu, el este mai mult. Așa cum Ceaușescu „popula spațiul spiritualității românești cu concepte și idei”, la fel și Georgescu ne oferă perle de înțelepciune, fără a se complica în detalii precum soluții, programe sau idei concrete. De ce? Pentru că liderii adevărați nu au nevoie de așa ceva!

„Teoretician original, a cărui gândire creatoare are fervoarea și capacitatea de proiecție în viitor specifice doar marilor creatori de istorie, Nicolae Ceaușescu a îmbogățit spațiul spiritualității românești contemporane cu concepte și idei care deschid noi orizonturi și dinamizează știința și cultura națională.” (Flamura, 1978)

Schimbă numele și fraza rămâne la fel de actuală. Și ce dacă nu a condus niciodată nimic? Ce dacă nimeni nu a văzut vreun rezultat concret al viziunilor sale? Adevărații mesianici nu se încurcă în detalii pământești! Precum Ceaușescu, care „nu contenește nicio clipă să slujească măreția României”, și Georgescu ne servește, din exilul său simbolic, un cocktail exploziv de naționalism cosmic, misticism de tarabă și economie conspiraționistă.

Un nou cult al personalității? Nu, doar o coincidență fericită!

„Efigia gândirii și faptei tovarășului Nicolae Ceaușescu luminează, viu, strălucitoare”, scriau ziarele de partid din anii ‘70. Dar cine are nevoie de trecut, când viitorul ne aduce același spectacol, doar cu o schimbare de actori? Cultul lui Călin Georgescu se construiește metodic, cu aceleași tehnici:

Omagii publice – Dacă Ceaușescu primea aplauze sincronizate, Georgescu are „patrioți” care îi recită discursurile ca pe scripturi sacre.

Limbaj mesianic – Nu e politician, e „un om al neamului”, „o voce a suveranității” și alte titluri care par scoase din manualul propagandei comuniste.

Mitologie personală – Ceaușescu era „fiul iubit al țării”, Georgescu este „ultimul bastion al suveranității”. Diferența? Acum, ne vindem iluziile mai repede, pe rețele sociale.

Și dacă mai era nevoie de un ultim argument, iată ce se scria în Flamura în anii ‘70 despre liderul suprem:

„Elogiul pe care poporul îl îndreaptă spre iubitul său fiu, spre înțeleptul cârmaci al partidului și țării, exprimă profunda recunoaștere a identificării sale cu patria, nemărginită stimă și prețuire pentru tot ceea ce înseamnă activitatea sa.”

O fi despre Ceaușescu, dar sigur n-ar deranja pe nimeni dacă l-am înlocui cu Călin Georgescu.

Când vezi cum trecutul prinde din nou viață, parcă îți vine să te întrebi: „Oare chiar am scăpat vreodată de Ceaușescu, sau doar ne-am schimbat zeii?”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Alegerile noastre sunt oricum discutabile în contextul internațional. Trump - iubitorul de pace - spune clar că nu exclude forța militară pentru a dobândi Groenlada. Eviend, Canada va fi următoarea pe listă. Putin vrea Europa, China vrea Taiwanul. Țările mici se vor gudura pe lângă stăpânii cei mari pentru a prinde și ele câte o bucățică. Miroase a război mondial. Iată unde ne aduce această politică.
    • Like 1
    • @ Valentin
      Miroase a o nouă ordine mondială, asta e clar. Dar nu cred că miroase și a război mondial. Pentru asta să mulțumim din suflet fix celui pe care îl blamam până nu demult: Robert Oppenheimer, șeful proiectului primei bombe atomice. Capabilitățile nucleare sunt chiar cele care ne păzesc de un război mondial. După cum vedem, războaie locale pot fi, așa cum vedem în Ucraina. Dar TOȚI se feresc de orice escaladare, de frica apocalipsei atomice. Asta mă face optimist că frământările globale nu vor degenera în război global.
      • Like 3
    • @ Dan Cojocaru
      Dan check icon
      Puți a comunism, „dan cojocaru”.
      • Like 2
  • Cred că pe voi anti-suveraniștii nu vă deranjează cultul personalității la modul general, ci doar faptul că e îndreptat către cineva din tabăra cealaltă. Și că e sincer, spontan, ”la firul ierbii”, neorganizat de sus în jos în mod festivist, ca pe vremea lui Ceaușescu. Ia să aibă parte (presupunem prin absurd) de o mulțime de fani și adulatori nu Georgescu, ci năucul de Nicușor Dan al vostru. Ar mai fi ceva în neregulă? Cred că nu... Cred că în acest caz s-ar spune că ”societatea civilă” dă dovadă de maturitate, civilizație, responsabilitate, dorință de progres și spirit european :-)
    • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Valentin check icon
      Noi ne vom exprima la vot, nu prin piețe. E mai simplu.
      • Like 4
    • @ Dan Cojocaru
      Francisc check icon
      Nu e ac de cojocul dumneavoastră, domnule Cojocaru. „Suveranismul” domniei voastre nu poate fi atacat. Sunteți convins că Georgescu e șansa pierdută a României pentru a deveni „călușarul” Europei...

      V-ați gândit măcar o clipă că nu aveți dreptate? Că Nicușor Dan (ăsta „al nostru”!) ar putea fi președintele de care are nevoie România la momentul actual?

      Poate că George Simion e „președintele” de care are nevoie România. Încerc să fiu serios dar nu reușesc...
      • Like 3
    • @ Valentin
      Corect, așa e democratic, la vot. Hai să vedem. Dar și manifestațiile stradale sunt perfect legitime într-o democrație.
      P.S. Totuși îmi amintesc că după turul 1 de anul trecut au fost manifestații de-ale voastre cu scenă, cu discursuri, cu tot tacâmul împotriva lui Georgescu și pentru Lasconi. Sau nu-mi amintesc eu bine?
      • Like 3
    • @ Francisc
      Teoretic pornesc de la ideea că oricine poate greși, dar sincer cred că cel care greșește acum NU sunt eu. Așa de amorul artei mi-aș dori să vă procopsiți cu Nicușor la președinție, pentru ca după 10 (ZECE!!) ani (că așa e la noi, cu bis la președinție) să vă luați iar cu mâinile de cap așa cum ați făcut-o cu Johannis și cu Băsescu. Dar nu sunt așa de masochist, totuși. Timpul e o resursă limitată pentru viața mea și nu mai vreau să-l pierd cu alegeri aberante.
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Dan check icon
      Îți amintești prost, criptocomunistule.
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Cu Simion te-ai lua cu mâinile de cap după 10 minute, nu după 10 ani!
      Acum am în sfârșit cu cine să votez.
      • Like 0
  • De ceausescu nu am fost lăsați să scăpăm. Aproape că nu este zi să nu-i vedem rânjetul din diverse postări pe google..Cum să scapi? Iar guvernanții, din '89 încoace au făcut tot posibilul să-l regretăm și să-l pomenim. Și așa ne-am trezit cu c.g.
    • Like 5
    • @ Zugravu Mircea
      Francisc check icon
      Evoluția post-decembristă a „democrației” mioritice demonstrează fără niciun dubiu că „revoluția” din 1989 a fost șparlită de băieții cu ochi albaștri, domnule Zugravu.

      Ei ne-au „scăpat” de Ceaușescu punându-l la zid, ei l-au „tictocărit” pe Georgescu. Peste două luni vom alege iarăși și, ce să vezi, avem de ales între Antonescu și Ponta în semifinală, că Simion și-a acontat deja (conform sondajelor!) locul în finală...

      Tulai Doamne, da' nu ne mai deșteptăm odată?
      • Like 1
    • @ Francisc
      mg check icon
      ..stăm în tranșee și ne trimitem bezele, până ne prinde mucegaiul..

      Ca-n versurile pe care, mi-amintesc că, le dibăcea un coleg din Drăgășani. Zicea el că-s din ciclul dedicat luptei de eliberare a poporului vietnamez. Aiurea-n tramvai.. :))

      "Dați-mi ! Dați-mi o femeie
      ca să-nving, altminteri nu,
      striga aprig din tranșee,
      comandantul Nam Ce Fu.."
      • Like 1
    • @ mg
      Francisc check icon
      V-ați intrat în „pâine”, domnule mg? Mărturisesc că îmi plac comentariile dumneavoastră (a nu se confunda „spovedania” mea cu țucatul în fund!).

      Bănuiesc că sunteți un pensionar lipsit de griji care se distrează citind comentariile unor fraieri ca mine...

      Respectele mele!
      • Like 0
    • @ Francisc
      Aici vă confirm și vă întăresc exasperarea: ”nu vă mai deșteptați odată”?!?!? :-) :-)
      • Like 1
    • @ Francisc
      mg check icon
      ..pe vremea când eram copil, da, eram fără griji. Dar s-au dus vremurile alea.
      Îmi plac și mie comentariile dvs și constat că au profunzime, sub stratul amuzant de la suprafață. Cum era aia cu aparențele..?

      În plus, vă asociez involuntar cu poezia. De-aici până la sacul cu amintiri (nu chiar din copilărie..) n-a fost decât un pas. Iar colegul din Drăgășani ne-a răsfățat..

      Toate cele bune.
      • Like 0
    • @ Francisc
      De ales între Antonescu și Ponta? De ce nu între Nicușor Dan și Antonescu?
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult