Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Oamenii urăsc cu forța cu care se urăsc pe ei înșiși și iubesc cu puterea cu care se iubesc pe ei înșiși”. Aș putea extinde la orice aceste cuvinte

Iubirea în Calea Lactee

Foto: Getty Images

Ce departe suntem, uneori, de iubire. Ce mult și des folosim acest cuvânt și ce puțin știm cu adevărat despre el.

Odată cu trecerea timpului, mi-am dat seama că am spus și eu „te iubesc” sau că am iubit în mai toate felurile și că am vrut să aflu limitele iubirii, învățând-o ca pe o lecție divină.

Am învățat că ea nu trebuie condiționată, că ea se înmulțește în noi numai dacă n-o ciuntim cu pretențiile noastre.

„Te iubesc, am făcut atâtea pentru tine”. „Te iubesc, dar …” „Din iubire te cert”. „Eu iubesc, deci te ajut să fii mai bun”. Declarații și intenții, toate făcute din iubire. Toate împinse în sufletul celuilalt, al celui iubit.

Tind să cred că totuși sunt om bun, nu-i așa? (Cine zicea că despre noi avem în general numai vorbe de bine? Cunoașteți mulți oameni care se vorbesc pe ei înșiși de rău?)

Deci sunt un om bun și de aceea am trăit cu senzația că și știu sau am știut cum să iubesc. Nu neapărat pe cine, e drept, aici alegerile nu au fost mereu la fel…

Am iubit și-o vară, și un an, am iubit și 10 ani, am iubit și câteva zile, dar iubesc, de fapt, de 30 de ani un suflet ce mi-a fost destinat și cu care îmi beau cafeaua în fiecare dimineață:)

Dar… cum am iubit?

Văd cum din iubire cei mai mulți își iau libertatea de a face rău, de-a umili, jigni, din iubire țipă, din iubire sunt agresivi.

În numele iubirii s-a ucis, s-a distrus. În spatele iubirii s-a ascuns deseori atâta ură!

Nu am știut nici eu cum să iubesc. Nu am știut mereu cum s-o spun, sau cum să trăiesc iubirea față de iubit, de familie, de prieteni, de aproape, de colegi, de dușmani sau vrăjmași (îmi place mai mult acest cuvânt). Iubim în general condiționat, măsurat, atenți să nu ne pierdem controlul, firea, capul… Iubim din gură, dar urâm din suflet. Cristian Galeriu, preotul pe care deseori îl întreb… orice… mi-a spus odată un cuvânt: „Oamenii urăsc cu forța cu care se urăsc pe ei înșiși și iubesc cu puterea cu care se iubesc pe ei înșiși”.

Aș putea extinde la orice, aceste cuvinte. „Oamenilor le este frică de ceilalți cu intensitatea cu care le este frică de ei înșiși”… și așa mai departe.

Am citit mult despre iubire, dar niciodată, niciun fragment dedicat ei, nu mi s-a părut mai clar, mai adânc, mai acoperitor decât acesta scris de Sf Pavel în Epistola către Corinteni 1, intitulat chiar așa: Iubirea.

”De-aș grăi în limbile oamenilor și ale îngerilor, dar dacă n-am iubire, făcutu-m-am aramă sunătoare și chimval zăngănitor. Și de-aș avea darul profeției și de-aș cunoaște toate tainele și toată știința și de-aș avea credința toată să pot muta și munții, dar dacă n-am iubire, nimic nu sunt. Și toate averile mele, de le-aș împărți, și trupul meu de mi l-aș da să-l ardă, dar dacă n-am iubire, nimic nu-mi folosește.

Iubirea rabdă îndelung, iubirea se dăruie, ea nu invidiază, ea nu se trufește, nu se îngâmfă, ea nu se poartă cu necuviință, nu-și caută pe ale sale, nu se întărâtă, nu ține seamă răul, nu se bucură de nedreptate, ci de adevăr se bucură, pe toate le suferă, pe toate le crede, pe toate le nădăjduiește, pe toate le rabdă.”

Am citit fiecare cuvânt ca pe un examen. La câteva am picat cu brio.

Succes!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Foarte bun articolul! Eu cred ca problma Romaniei nu e nici economica si nici politica. Ne uram prea mult intre noi, comunismul ne-a facut sa ne invidiem si sa ne dusmanim.

    Mai intai trebuie sa schimbam mentalitatea.

    Fiecare da vina pe fiecare si exista o continua invidie intre categoriile sociale.

    Presa e si ea vinovata pentru ca asmute mereu aceleasi subiecte: ba militarii au pensii prea mari, ba mediciii, profesorii, etc.
    • Like 1
  • Love is all you need!
    Asta le-ar zice și Bezos celor din depozitele Amazon, dacă fraza n-ar fi deja luată.
    Hai să-l lăsăm de nen-tu Pavel și să recunoaștem că și dragostea e un construct social, depinzând de numeroasele structuri sociale, iară nu de texte expirate. Fie ele și divin revelate.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult