Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Oamenii urăsc cu forța cu care se urăsc pe ei înșiși și iubesc cu puterea cu care se iubesc pe ei înșiși”. Aș putea extinde la orice aceste cuvinte

Iubirea în Calea Lactee

Foto: Getty Images

Ce departe suntem, uneori, de iubire. Ce mult și des folosim acest cuvânt și ce puțin știm cu adevărat despre el.

Odată cu trecerea timpului, mi-am dat seama că am spus și eu „te iubesc” sau că am iubit în mai toate felurile și că am vrut să aflu limitele iubirii, învățând-o ca pe o lecție divină.

Am învățat că ea nu trebuie condiționată, că ea se înmulțește în noi numai dacă n-o ciuntim cu pretențiile noastre.

„Te iubesc, am făcut atâtea pentru tine”. „Te iubesc, dar …” „Din iubire te cert”. „Eu iubesc, deci te ajut să fii mai bun”. Declarații și intenții, toate făcute din iubire. Toate împinse în sufletul celuilalt, al celui iubit.

Tind să cred că totuși sunt om bun, nu-i așa? (Cine zicea că despre noi avem în general numai vorbe de bine? Cunoașteți mulți oameni care se vorbesc pe ei înșiși de rău?)

Deci sunt un om bun și de aceea am trăit cu senzația că și știu sau am știut cum să iubesc. Nu neapărat pe cine, e drept, aici alegerile nu au fost mereu la fel…

Am iubit și-o vară, și un an, am iubit și 10 ani, am iubit și câteva zile, dar iubesc, de fapt, de 30 de ani un suflet ce mi-a fost destinat și cu care îmi beau cafeaua în fiecare dimineață:)

Dar… cum am iubit?

Văd cum din iubire cei mai mulți își iau libertatea de a face rău, de-a umili, jigni, din iubire țipă, din iubire sunt agresivi.

În numele iubirii s-a ucis, s-a distrus. În spatele iubirii s-a ascuns deseori atâta ură!

Nu am știut nici eu cum să iubesc. Nu am știut mereu cum s-o spun, sau cum să trăiesc iubirea față de iubit, de familie, de prieteni, de aproape, de colegi, de dușmani sau vrăjmași (îmi place mai mult acest cuvânt). Iubim în general condiționat, măsurat, atenți să nu ne pierdem controlul, firea, capul… Iubim din gură, dar urâm din suflet. Cristian Galeriu, preotul pe care deseori îl întreb… orice… mi-a spus odată un cuvânt: „Oamenii urăsc cu forța cu care se urăsc pe ei înșiși și iubesc cu puterea cu care se iubesc pe ei înșiși”.

Aș putea extinde la orice, aceste cuvinte. „Oamenilor le este frică de ceilalți cu intensitatea cu care le este frică de ei înșiși”… și așa mai departe.

Am citit mult despre iubire, dar niciodată, niciun fragment dedicat ei, nu mi s-a părut mai clar, mai adânc, mai acoperitor decât acesta scris de Sf Pavel în Epistola către Corinteni 1, intitulat chiar așa: Iubirea.

”De-aș grăi în limbile oamenilor și ale îngerilor, dar dacă n-am iubire, făcutu-m-am aramă sunătoare și chimval zăngănitor. Și de-aș avea darul profeției și de-aș cunoaște toate tainele și toată știința și de-aș avea credința toată să pot muta și munții, dar dacă n-am iubire, nimic nu sunt. Și toate averile mele, de le-aș împărți, și trupul meu de mi l-aș da să-l ardă, dar dacă n-am iubire, nimic nu-mi folosește.

Iubirea rabdă îndelung, iubirea se dăruie, ea nu invidiază, ea nu se trufește, nu se îngâmfă, ea nu se poartă cu necuviință, nu-și caută pe ale sale, nu se întărâtă, nu ține seamă răul, nu se bucură de nedreptate, ci de adevăr se bucură, pe toate le suferă, pe toate le crede, pe toate le nădăjduiește, pe toate le rabdă.”

Am citit fiecare cuvânt ca pe un examen. La câteva am picat cu brio.

Succes!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Foarte bun articolul! Eu cred ca problma Romaniei nu e nici economica si nici politica. Ne uram prea mult intre noi, comunismul ne-a facut sa ne invidiem si sa ne dusmanim.

  Mai intai trebuie sa schimbam mentalitatea.

  Fiecare da vina pe fiecare si exista o continua invidie intre categoriile sociale.

  Presa e si ea vinovata pentru ca asmute mereu aceleasi subiecte: ba militarii au pensii prea mari, ba mediciii, profesorii, etc.
  • Like 1
 • Love is all you need!
  Asta le-ar zice și Bezos celor din depozitele Amazon, dacă fraza n-ar fi deja luată.
  Hai să-l lăsăm de nen-tu Pavel și să recunoaștem că și dragostea e un construct social, depinzând de numeroasele structuri sociale, iară nu de texte expirate. Fie ele și divin revelate.
  • Like 0


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult