Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Zonele verzi și rețeaua europeană de călătorie. Cum este considerată România

Turismul european împărțit in zone roșii și verzi este propunerea unor profesori de la Școala de Afaceri ESADE din Spania. Experții Miquel Oliu și Bary Pradelski recomandă etichetarea tărilor din Uniunea Europeană drept „verzi” sau „roșii” pe baza unor criterii omogene care ar trebui determinate de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). Regiunile cu „etichetă verde” ar deveni parte a unei rețele certificate, în care călătoriile și turismul ar fi considerate sigure și permise. Pe harta dată exemplu de cei doi experți, România apare în categoria zonelor verzi, cu permisiune de călătorie.

De la începutul studiului, cei doi experți, Miquel Oliu și Bary Pradelski recunosc că industria turismului a fost deja afectată de pandemia Covid-19 și o anulare a sezonului estival ar împinge în continuare multe țări europene către o criză economică mai profundă. „Majoritatea țărilor încă se luptă să combată virusul și ne îndreptăm către o vară în care călătoriile internaționale ar putea fi – dacă nu interzise – extrem de descurajate. Astfel de restricții de călătorie vor deteriora suplimentar economiile deja slăbite ale țărilor din sudul Europei, precum Spania sau Italia, deoarece acestea se bazează mai mult pe turism decât țările din nord. Dincolo de efectele directe asupra produsului intern brut (PIB), acest lucru ar putea slăbi și echilibrul fragil din cadrul Uniunii Europene (UE)”, menționează cei doi în raport.

Greenzone cuprinde regiunile unde turismul este permis

Experții au dat un exemplu simplu de cum se poate colabora între zonele cu etichetă verde. „Să luăm în calcul zona Bavaria și insula Mallorca. Dacă autoritățile consideră că aceste zone sunt în siguranță din punct de vedere a răspândirii virusului SAR COV2 atunci li se acordă eticheta verde a UE, ceea ce înseamnă că este sigur să călătoriți între două astfel de zone verzi, la fel cum este sigur să călătoriți între două zone verzi din aceeași țară.”

Pornind de la abordarea pe zonele verzi, cei doi experți propun și o strategie în trei pași:

1. Împărțiți fiecare țară în zone (de exemplu, regiuni, provincii sau departamente). Aceste diviziuni ar putea fi stabilite de fiecare țară independent, deoarece trebuie luate în considerare diferite restricții economice și politice.

2. Etichetați fiecare dintre aceste zone drept roșii sau verzi, cu alte cuvinte dacă virusul este sub control sau nu. Etichetele verzi ar trebui să se acorde după aceleași standarde și tocmai de aceea declararea si monitorizarea acestora ar trebui realizată de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

3. Greenzone se transformă în rețeaua europeană de tip -zonetravelling, unde călătoria – și deci turismul – este în siguranță și, prin urmare, este permisă.

Sursa: www.tourism-review.com

Experții Miquel Oliu și Bary Pradelski susțin că prin diferențierea între zonele roșii și cele verzi, răspândirea virusului pe întreg teritoriul unui stat este redusă la minimum. Călătoria către și dinspre zonele roșii ar fi limitată doar la deplasările necesare – cum ar fi cea a lucrătorilor cheie – și ar fi implementate rutine rigide de testare. Cum reapariția virusului în rețeaua de călătorie din zona verde ar avea consecințe dăunătoare, este esențial ca etichetele verzi să fie acordate după un control extrem de strict. „Strategia noastră este un șablon și ar putea fi adaptată în funcție de nevoile regionale specifice. De exemplu, poate fi utilă introducerea „etichetei chihlimbar” pentru zonele care prezintă un nivel scăzut de activitate a virusului, dar nu li se permite încă să intre în rețeaua de călătorie din zona verde din cauza unor dovezi insuficiente, punând astfel întreaga rețea în pericol”.

Sursa: www.tourism-review.com

Pentru a demonstra că acest model poate fi salvarea multor zone care se bazau doar pe turism, cei doi experți au dat ca exemplu situația din Mallorca. ” În Mallorca, turismul reprezintă 45% din economie, cu aproape 14 milioane de turiști internaționali pe an, mai ales pe timp de vară. Pentru această insulă, obținerea unei etichetei verzi a UE ar putea fi soluția pentru salvarea economică.”

Datele EUROSTAT arată că turismul intra-UE, din iunie până în octombrie, reprezintă 65% din fluxul anual în Spania, 60% în Italia, 78% în Grecia și 79% în Croația . Pe an, turismul reprezintă 11% din ocuparea forței de muncă și 14% din PIB în Spania, 13% din ocuparea forței de muncă și 12% din PIB în Italia, 26% din ocuparea forței de muncă și 25-30% din PIB în Grecia și 13% din ocuparea forței de muncă și mai mult de 20% din PIB în Croația. „În consecință, asigurarea turismului paneuropean în lunile de vară este probabil cel mai important factor determinant pentru supraviețuirea economică a mai multor țări europene. Credem cu tărie că construirea rețelei europene de călătorie din zona verde este o oportunitate unică pentru UE de a-și demonstra puterea prin crearea unei situații câștigătoare pentru toate țările membre și nu permite ca sezonul de vară să fie victimă a pandemiei”.

Articol publicat pe Funky Travel.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sper ca opiniile ,, expertilor ,, spanioli si ale altora din aceeiasi tagma - cu aceiasi lipsa de viziune si prognoza , sa nu ne ruineze vacantele externe din 2020 ... Priviti va rog la oblasturile din nordul Bulgariei , de la Vidin la Varna , toate zona rosie -Bulgaria , tara ( straniu ) fruntasa in lupta anti covid 19 ! Grecia , alt fruntas european in lupta antipandemie - conform celor 2 experti , nomele din Nord sunt rosii , Macedoniile , Epirul , Tessalia , Tracia - oare cum or fi ajuns cei 2 , la concluziile astea ? Romania , zona verde - unde o fi Suceava ? ... Italia , mai jos de Lazio - zona sigura ... si asa mai departe . Astia 2 ar trebuia sa se ia de mana cu ,, promotorii ,, turismului autohton , printre care foarte vocal este un valah verde , proprietar de hoteluri , unul Ahmed , Mustafa , sau cam asa ceva , domnul Arafat - ingrijorat de sanatatea romanului , umbland creanga prin Europa ... eventual cu domnul Catzu - deh are nevoie de bani la buget ... Mergand pe premiza ca vom coabita cu virusul cativa ani , poate mai mult , trebuie sa luam taurul in coarne si sa ne reluam viata , CU PRECAUTIE ! , sa reincepem sa traim , sa iesim din VIZUINI ! Fizice si mentale ! Poate ca acesta Pandemie , prin implicatiile sale sanitare , politice, economice , sociale , va fi sa fie / sau este deja , WW2 & perioada postbelica , pentru generatia /generatiile noastre - cataclism cum a fost pentru generatiile bunicilor si parintilor nostri , Razboiul , ocupatia Armatei Rosii & Comunismul . Ei au fost in genunchi , s-au ridicat , au indraznit , au trait ! Sa le urmam exemplul , cu indraznela si curaj ! Enfin , multa simpatie catre cautatorii de pe Booking com , Air bnb , Trip Advisor & celelalte , in dauna benevolentilor din turismul autohton organizat . Sanatate tuturor & vacante placute & sigure !
    • Like 1
  • Delia MC Delia MC check icon
    Dle Autor, ați omis să spuneți că Școala de afaceri ESADE e în Barcelona. Cumva idei și tendințe noi ( toate vechi și nouă toate) ? Unii cred că n-au uitat aspirațiile separatiste ale Cataloniei.
    • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    Mai întâi trebuie definită noțiunea de control a epidemiei, și nu în ultimul rând, noțiunea de risc.
    Definiții poate elabora oricine, în funcție de interes. Atâta numai că nu orice neica nimeni are abilitatea de a stabili astfel de reguli. Trebuie consens internațional.
    Pe scurt: uite cine vorbește! Uitându-ne la datele Spaniei n-ai cum să nu remarci discrepanța.

    Turismul în această vară dacă va fi, va fi de preferat genul "last minute", iar nu cu programări cu 2 luni înainte. Acum e așa, peste o lună ar putea fi altfel! Nu poti face planuri după o situație de moment, "aranjată" după bunul plac al unuia ori altuia, și care se poate schimba oricând. Avem de-a face cu un puzzle schimbător.
    Eu zic, terminați cu ideile astea crețe, nu de alta dar vor fi unii tentați să raporteze în minus de dragul turismului și atunci se duce naibii efortul de până acum și chiar că n-o să mai știm unde-i sigur și unde nu.
    • Like 1
    • @ Delia MC
      AlexisZ check icon
      Absolut de acord. Cum spunem, statisticile sunt dupa cum vrea cel care le face...iar in cazul Covidului clar ca sunt masluite dupa interese.
      • Like 0
    • @ AlexisZ
      Si atunci, DE CE ne miram ca unii REFUZA sa-l ia in serios si ies in strada sa protesteze ca li s-au Furat niste drepturi constitutionale ?
      • Like 0
  • AlexisZ check icon
    Harti, statistici, clasamente...pe hartie. Reprezinta doar o fotografie a momentului si depind de cine le-a facut si de interesele fiecaruia. Aceeasi tara poate aparea de la un clasament la altul in frunte sau la coada , depinde de criteriile folosite, de ce vrem sa aratam sau sa ascundem. Covidul a demonstrat mai mult dezuniunea europeana decat EU; interesele nationale primeaza, pentru ca Europa este un cazan cu o ciorba veche si reincalzita; nu poti compara federatia europeana cu functionarea altor state relativ tinere, cu istorie recenta si populate cu emigranti, organizate tot pe model federal. La nivel statal intern o federatie intr-o tara europeana poate functiona foarte bine (Germania, Elvetia) dar nu la nivel suprastatal. Pentru un land sau un canton este usor sa -si delege o parte din competente capitalei si vice versa, dar ce te faci cu mecanismul asta intre capitala europeana cu mai multe capete : Bruxelles/Strasbourg/Luxembourg/Frankfurt si tarile membre/bratele. Octopodul este o vietate foarte inteligenta, dar vietatea asta numita EU inca mai are nevoie de ani buni ca sa functioneze ok.
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult