Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Păi ce, eu am bani să plătesc, la pensia pe care o am?!” Despre senzația că statul trebuie să-ți dea, să-ți asigure, că totul e gratis

red light

Foto: Oleg Elkov / Alamy / Profimedia

Este dificil să te dezbari de metehne, de mentalități depășite. Ar trebui să îți impui, dar să fim serioși, câți fac asta? Cu atât mai grav cu că mulți dintre ei nici nu conștientizează că este incorect ceea ce fac. O să fiu mai concret pentru a înțelege, relatând două faze succesive, care deși nu sunt asemănătoare, fac parte din aceeași categorie, fiind determinate de același motiv.

Așteptam la un semafor, în ipostaza de pieton. Pe trotuarul opus era un grup de trei doamne mai în vârstă. Trafic auto nu era, așa încât una dintre ele, mai nerăbdătoare, s-a angajat în traversare „pe roșu". Pe la jumătatea trecerii, simțind într-un fel să se justifice, mi s-a adresat cu „bate soarele așa tare, nici n-am văzut că e roșu". I-am răspuns, când era deja lângă mine: „Și dacă vă amenda un polițist, cum ați fi reacționat?". „Păi ce, eu am bani să plătesc, la pensia pe care o am?!", a fost răspunsul din mers. 

Îmi continui drumul, ajung într-o stație de autobuz. Urc într-unul și după ce se închid ușile, o echipă de control începe să își facă treaba. Civilizați, se adresează călătorilor să prezinte biletele, abonamentele, fiecare ce avea. Un domn de pe scaun, de aproximativ 67-70 de ani comentează: „Nu mă bucur când vă văd!". Doamna care tocmai îi verificase abonamentul îl întreabă: „De ce?". Domnul îi răspunde: „Uite-așa, că ne controlați". La un moment dat, începe o doamnă, probabil pensionară, să vocifereze: „Cum e posibil?! E valabil, l-am verificat eu!". Controlorul îi spune că abonamentul este expirat din decembrie și că nu mai are călătorii incluse. Doamna ridică glasul nervoasă, face 3 cruci și-i spune: „Doamne, Dumnezeule, nu mă vezi câți ani am, sunt femeie serioasă, abonamentul sigur e valabil". Controlorul amabil îi răspunde că nu este și că i-a demonstrat că și-a pierdut valabilitatea de mai bine de-o lună și ca atare trebuie să coboare cu dumnealui pentru alte „verificări" (clar amendă).

Această ușurință de a minți, prosti pe cineva în față, susținând aberații, de a țepui, de a considera că ți se cuvine gratis, provine dintr-o moștenire lăsată de sistemul comunist, unde din necesitatea de a supraviețui, de a face trocuri, trebuia să ciugulești, să ciupești de acolo de unde puteai. Aproape că fiecare fura de-acolo de unde muncea. Era ceva firesc, fiindcă șefii, secretarii de partid, activiștii furau de zeci de ori mai mult. Unii de la abator ieșeau pe poartă cântărind cu 10-15 kg mai mult, alții din combinat și alte întreprinderi plecau cu profile cu care se închideau balcoanele, țevi pentru garduri, fiecare se descurca cumva. Era un mod de viață, așa erau vremurile.

Doamna în cauză nu încetează să vocifereze, să mintă, moment în care domnul de pe scaun strigă: „Femeie bătrână, vă luați de ea", având în același timp o grijă „civică" să avertizeze toți călătorii care urcă în autobuz că-i control. Cu alte cuvinte, la noi, opinia publică funcționează în sens invers - se face front comun pentru încălcarea regulilor, nicidecum pentru respectarea lor. Am vrut la un moment dat să intervin, să îi spun domnului care deborda de civism că exact de-aia există controale, fiindcă oamenii nu respectă, nu-s corecți, dar am renunțat. Poate că trebuia, chiar nu știu. Sincer, am evitat să mă enervez, dând lecții de corectitudine. Dar mă gândeam în același timp că acești oameni cu asemenea mentalități, de multe ori la vot, înclină balanța și ne hotărăsc viitorul.

Această ușurință de a minți, prosti pe cineva în față, susținând aberații, de a țepui, de a considera că ți se cuvine gratis, provine dintr-o moștenire lăsată de sistemul comunist, unde din necesitatea de a supraviețui, de a face trocuri, trebuia să ciugulești, să ciupești de acolo de unde puteai. Aproape că fiecare fura de-acolo de unde muncea. Era ceva firesc, fiindcă șefii, secretarii de partid, activiștii furau de zeci de ori mai mult. Unii de la abator ieșeau pe poartă cântărind cu 10-15 kg mai mult, alții din combinat și alte întreprinderi plecau cu profile cu care se închideau balcoanele, țevi pentru garduri, fiecare se descurca cumva. Era un mod de viață, așa erau vremurile.

Senzația că statul trebuie să-ți dea, să-ți asigure, că totul e gratis, a dăinuit peste decenii. De aici, cu siguranță, decurge și preferința la vot ale acestei categorii sociale, speculată la maxim de „unii" care apar mereu în ipostaza celor care „dau".

Acum, exact acești oameni ajunși pensionari în mare majoritate împărtășesc aceleași concepții. Că regulile nu trebuie respectate, că se poate și fără, că li se cuvin gratuit multe servicii, că au mereu prioritate la aproape orice, că nu trebuie să se așeze la o coadă, luându-ți fața bombănind.

Problema cea mai mare este că și-au educat copiii cu aceleași obiceiuri proaste, cu același tupeu și-i întâlnești pe stradă, în trafic, la vreo coadă, prin concedii, născând discuții și conflicte cu atitudinea lor, stricându-ți ziua.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Jeni check icon
    Au educat copiii in aceleasi obiceiuri dar copiii s-au re-educat siguri spre binele comunitatilor in care traiesc.
    Vin neamulrile in vizita ( USA) si discutam cum este cu platirea taxelor la stat, la federali- "si de ce trebuie sa platesti? Nu poti sa nu platesti? " Pai cum sa nu platesti? Mai avem scoli bune? Drumiri reparate in fiecare primavara? Mai vine politia, pompierii, salvarea imediat cand ii chemi?
    • Like 1
  • Și acum e la fel, dacă în comunism trebuia să te "descurci" pentru că deși aveai bani nu prea găseai cele de trebuință acum tot așa trebuie să te descurci cu salariul de mizerie din România deși găsești de toate doar că la prețuri prohibitive pentru veniturile noastre. Nu e vorba de nici o mentalitate pur și simplu statul si-a luat mâna de pe majoritatea salariaților și a pensionarilor obișnuiți dar practică cu sârg protecția socială a politicienilor și a specialilor. La fel ca în comunism. Nu cred că cearta unei biete pensionare pentru neplata unui abonament e soluția trecerii la normalitate. Mai degrabă niște salarii și pensii decente transformă oamenii și ii determină să respecte normele. Când ai 1500-1700 lei pensie și doar gazul costa 500-700 și curentul 300-400 cam ce soluție să adopte doamna în cauză să mănânce pâine cu apă că să fie corectă moral ? Dacă e pe moralitate ( transformata în mentalitate) de autor e moral ca un elev cu note bune să nu poată primi bursă de merit doar pentru că are indemnizație de handicap în timp ce Dorneanu cumulează 4 pensii speciale ? Sau Ciolacu să încaseze peste 50.000 de lei lunar la care să adauge indemnizația de revoluționar de Buzău unde n-a fost nici o revoluție? Când vom rezolva problemele celor amărâți vom avea și mentalitate occidentală. De altfel un sociolog german ne-a mustrat când i-am spus ca am ajuns la o convergență de 75 % din media europeană iar Bucureștiul are un PIB peste Berlin reproșându-ne că gradul de calitate a vieții intr-un stat e dat de cum o duc cei din clasa de jos cea mai năpăstuita nu de clasa bogaților. La noi încă e prea mare disproportia între cei puțini care sunt bogați și majoritatea sarmanilor iar clasa de mijloc deține încă un procent prea mic față de occident. Acum sincer putem compara mentalitatea unei pensionare care nu mai avea cu ce plăti abonamentul pe autobuz cu tupeul doamnei Savonea care locuia într-un căsoi în Ilfov la 10 km de București și avea mașină și șofer personal dar își deconta diurna de 500 € pentru că nu locuia în București?
    • Like 1
  • Excelent articol, felicitări! Am totuși senzația că autorul a căutat o scuză pentru acest comportament și mentalitate, dând vina exclusiv pe regimul de tristă animtire. Nu, domnule, matehnele astea sunt mult mai vechi la nația noastră, din... născare aș putea zice și de aceea sunt și foarte greu de corectat. Iată câteva... argumente:
    „Neamul tracilor este, după cel al inzilor,cel mai numeros din lume. Dacă ar avea un singur cârmuitor sau dacă tracii s-ar înțelege între ei, el ar fi de nebiruit și cu mult mai puternic decât toate neamurile, după socotința mea. Dar acest lucru este cu neputință și niciodată nu se va putea înfăptui! De aceea sunt aceștia slabi” (Herodot, 484 î.Hr.-cca. 425 î. Hr.).
    „Neamul vlahilor este cu totul stricat și necredincios, neavând credință dreaptă nici față de Dumnezeu, nici față de împărat, nici față de rudă sau prieten, ci umblă pe toți să-i înșele și minte strașnic și fură mult, jurându-se zilnic cu jurăminte preaînfricoșate față de prietenii săi și călcându-și ușor jurămintele și făcând și frății de cruce și cumetrii își închipuie că prin acestea vor înșela pe cei mai simpli și n-a păstrat niciodată credință nici față de împărații mai de demult ai romeilor” (Kekaumenos - „Strategikon”, tratat militar, 1078).
    „Românii…după ce apucă la ceva… mai toți își uită de sine, uită sângele din care sunt prăsiți si numai pre cei misei înalță, pre aceia îi ridică din gunoi, iară pre cei vrednici îi urgisesc, îi strică unde pot, ca ei singuri să se vadă a fi temeiurile neamului românesc, pe care îl sugrumă și îl împiedecă de la sporirea dinainte. Căci ce putem aștepta noi, românii, de la aceia carii nici sunt de viță,nici au învațătură, nici alte virtuți sau vrednicii fară numai prin orb norocul unuia se rădică…Și se fac mari înaintea altora care pricep binele neamului românesc…“
    (Gheorghe Șincai, 1809).
    „Idealul rasei noastre a devenit câștigul fără muncă (Mihai Eminescu).
    „Voim să învingem pe străin în comerţ şi industrie, voim să trăim o viaţă politică cu regim parlamentar şi voim să avem o cultură a noastră originală, păstrându-ne, cu toate acestea, deprinderile vechi de suflete gregare. În loc de a ne prezenta în lupta cea nouă ca individualităţi puternice, diferenţiate după aptitudini, ne prezentăm slabi şi cu aptitudini la fel. Suntem toţi meşteri la gură şi răi de faptă” (Constantin Rădulescu-Motru).
    „Ţară de secături, ţară minoră, căzută ruşinos la examenul de maturitate în faţa Europei… Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoţii improvizaţi astăzi în moralişti, miniştrii cari s-au vândut o viaţă întreagă, deputaţii contrabandişti… Nu ne prăbuşim din cauza numărului duşmanului, …boala o avem în suflet: este o înfricoşătoare epidemie de meningită morală! …Piramida noastră socială este morbidă: vârful – bolnav de sifilis, temelia – de pelagră!” (Octavian Goga).
    „Adevărul este că trecutul nostru atât de agitat și de nefericit n-a pus în joc și n-a desvoltat decât însușirile sufletești nefavorabile, slabe – defectele, adăogând pe lângă lipsurile noastre morale de la obârșie și alte defecte noui” (Dumitru Drăghicescu).
    „Pe ruinele interesului obştesc creşte tare, ca mărăcinele, interesul personal, egoismul omului întors la natura primitivă. E dispariţia dezinteresării eroice, e imoralitatea şi corupţia publică devenită sistem. / Regula în viaţa publică e resemnarea, slăbiciunea morală. Din această pasivitate, din iertarea pe toată linia, a rămas în psihologia românească pomana şi gratuitatea… Iertarea de datorii şi nicio răspundere… Idealul rasei noastre a devenit câştigul fără muncă
    (M. Eminescu), superficialitatea, spoiala. Într-un cuvânt, lipsa de efort. / Românul este complet lipsit de mândrie omenească, cetăţenească şi naţională… Astăzi avem un român moale, tembel, superficial, uşuratic, indiferent la progres, egoist, incorect: un semi-barbar, numai cu aparenţele civilizaţiei. Acest om locuieşte şi conduce o ţară cu aspect general primitiv (de ŢIGĂNIE), o patrie ale cărei bogăţii nu ştie a le pune în valoare. Iar puţinele bogăţii valorificate îngraşă o oligarhie de condu¬cători hrăpăreţi ..., care duc o existenţă de lux în mizeria generală. Lux şi mizerie: iată aspectul civilizaţiei româneşti! În ţara cea mai bo¬gată din Europa, noi suntem cel mai înapoiat popor, din pricina lipsei de adevăraţi oameni... / Povaţa de căpetenie a Regelui Carol I către sfetnicii săi era: Formați caractere! Personal, acest suveran a dat cel dintâi pilda caracterului, împingând virtutea până la ascetism” (Nicu Porsenna).
    „Aflatul în treabă este metodă de lucru la români. / Bășcălia este metoda prin care românii transformă toate dramele în fleacuri” (Petre Țuțea).
    „În România nu există decât două ipostaze ale existenţei umane: lichea ori câine bătut” (Ernest Bernea).
    „Poporul acesta ar putea fi un popor mare dacă ar scăpa de lichele și lichelism” (Marin Preda).
    • Like 2
  • Alex check icon
    Am intrebat o multime de tineri de stau pe salariu minim pe economie, nu gandesc ca vor iesii la pensie cu nimic?
    Raspunsul este invariabil ma intereseaza cati bani imi intra in buzunar acum atunci va avea grija statul.
    Asta este politica statului socialist: de la fiecare dupa posibilitati fiecaruia dupa nevoi.
    • Like 1
  • Mihai check icon
    Statul ia cu 2 maini si da cu una. Acum acesti oameni au ajunsi la pensie primesc ce au tolerat ani de zile. Ar fi interesant de stiut si ce pensie au, daca chiar au probleme financiare sau doar sunt la ciupeala.
    • Like 0
  • ion check icon
    Aproape că fiecare fura de-acolo de unde muncea. Era ceva firesc, fiindcă șefii, secretarii de partid, activiștii furau de zeci de ori mai mult. Unii de la abator ieșeau pe poartă cântărind cu 10-15 kg mai mult, alții din combinat și alte întreprinderi plecau cu profile cu care se închideau balcoanele, țevi pentru garduri, fiecare se descurca cumva. Era un mod de viață, așa erau vremurile. !!!!! acum fura cu acte , "baietii destepti" care ne rad in nas......
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult