Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Paralizia facială temporară”, aur curat pentru sceptici. Incidentul a alimentat ideea că „vaccinul nu este testat suficient”

doza vaccin pfizer - JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Foto: Jack Guez / AFP / Profimedia

Vaccinarea este un subiect extrem de sensibil în România. Și nu de ieri, de azi. Au existat campanii împotriva vaccinării, oameni influenți care au militat împotriva vaccinului, dezbateri în online și lista poate continua. Astfel că era de așteptat ca și vaccinul anticovid să conducă la tot felul de reacții negative în spațiul public. Nicio noutate aici…

Ministerul Sănătății nu are o misiune ușoară. Pe de o parte, trebuie să asigure o strategie de vaccinare corectă, pe de altă parte trebuie să gestioneze situațiile care ar alimenta reticența oamenilor la vaccin. Iar aceste situații sunt direct legate de efectele adverse.

S-a discutat intens în presă și social media despre paralizia facială temporară pe care o doamnă ar fi făcut-o după rapel. Pentru sceptici a fost aur curat. Abia așteptau un incident care să alimenteze ideea „vaccinul nu este testat suficient”. 

Opoziția la vaccin nu este deloc mică. Social media are un rol important aici. Oricine poate posta orice, în timp ce un subiect poate rămâne în atenția opiniei publice pentru o perioadă foarte lungă de timp.

Deși Ministerul Sănătății are obligația de a gestiona corect aceste crize, în cazul doamnei ce a suferit paralizia facială, abordarea nu a fost cea mai fericită.

Ca de obicei, analiza de mai jos are la bază reacțiile observate în presă sau pe rețelele de socializare.

În primul rând, s-au grăbit

Deși nu aveau toate informațiile, au ieșit imediat cu un comunicat despre paralizia facială, confirmând diagnosticul. Este o mare greșeală, deoarece au amplificat singuri criza. Într-o astfel de situație, răspunsul decisiv îl oferi doar după ce ai toate informațiile. Orice informație va fi interpretată și, cu cât subiectul este mai sensibil, cu atât răspunsul va fi mai analizat și exagerat. Ulterior, va fi dificil să revii și să spui că ai greșit. Sigur, poți reveni. Dar nu te mai crede nimeni.

În al doilea rând, din grabă, au pus degetul pe rană

Au anunțat un diagnostic de temut, care „a dat apă la moară” scepticilor și a creat un subiect ideal pentru presă. Reportaje, știri, subiect ideal pentru rating. În social media nu mai spun! Oricum toți sunt experți în orice…

Brusc, un caz izolat a devenit o „posibilitate de temut” pentru orice om care dorește să se vaccineze. Orice medicament are efectele sale secundare, dar este nevoie de o singură poveste negativă pentru ca frica să își facă simțită prezența. Și ce fac oamenii când simt teamă? Fug…

În al treilea rând, a doua zi a venit și infirmarea

Se pare că diagnosticul inițial - comunicat tot de minister - nu a fost confirmat la analize și tânăra se simte bine. Dar câtă încredere mai poți transmite într-un ping pong de declarații? Incertitudinea nu ajută. Oamenii, mai ales în astfel de situații, au nevoie de siguranță, de garanții. Cu cât siguranța scade, cu atât teama crește.

Gestionarea unei crize de imagine trebuie, întotdeauna, raportată la modul în care reacționează opinia publică. Aici, consecințele nu sunt greu de intuit:

1. Creșterea neîncrederii în vaccin, ceea ce ar reprezenta o problemă majoră în condițiile în care toți așteptăm ca viața să revină la normal.

2. Creșterea neîncrederii în compentența celor care administrează procesul de vaccinare.

Oamenilor oricum le este teamă de necunoscut. Acum, prin social media, sunt și expuși la tot felul de informații, mai mult sau mai puțin reale. Toți avem nevoie de siguranță și, poate cel mai important, avem nevoie să ne uităm la autorități și să spunem: „Suntem pe mâini bune! Au grijă de noi, vom trece și peste asta…”

Dar câte încredere mai au românii în autorități?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Si o ultima intrebare: cine s-a grabit sa publice aceste lucruri?
    Nu cumva "vanatorii de click-uri" si media copy & paste care vad ca nu mai verifica sursele sau mai nou verificarea de surse se faca dupa numarul de copieri a stirii de pe internet? Si atunci de ce ne plangem., cand aceasta informatie a ajuns si in asa zisele publicatii "quality"?
    P.S. Si atunci de unde .... mai aflam informatii corecte si verificate?
    • Like 3
  • Nume check icon
    Atata ne freaca grija de antivaxeri, cand ar trebui sa ne ingrjoram ca nu sunt vaccinuri suficiente si/sau capacitati de vaccinare.
    De 2-3 saptamani incerc sa programez mai multe persoane eligibile in etapa a 2-a, dar nu a mai aparut nimic pe platforma, in ciuda faptului ca tot mai intra cateva zeci de mii pe saptamana. Unde merg aceste vaccinuri? Fiti mai transparenti si explicati ce se intampla. Faceti tot posibilul ca cei care doresc sa vaccineze sa se poate vaccina si mai putin maculatura despre antivaxeri, chiar daca este la moda si face click-uri, daca media vrea sa ajute cu ceva pana la urma.
    In ritmul acesta in luna ianuarie va trebui sa o luam de la capat si daca lucrurile merg in acelasi ritm trebuie sa iti activezi pilele sau sa vezi unde dai o spaga sa te poti vaccina.
    • Like 5
    • @ Nume
      Dorin check icon
      Păi merg la centralele cu circuit închis care nu apar în aplicație și unde se pot înscrie doar șmecherii, majoritatea din bugetărime ( și culmea tupeului , când se înscriu pot aduce și înscrie încă 2 persoane). În orașul meu sunt 5 centrele din acestea și 2 pentru populimea de rând.Acolo se duc și or să se duca în continuare dozele.
      • Like 1
    • @ Nume
      Delia MC Delia MC check icon
      La rapel.
      • Like 2
    • @ Delia MC
      Nume check icon
      Sper ca si-au calculat bine si au suficiente ca sa nu "aruncam" pe fereastra primul vaccin
      • Like 1
  • Gecaba Gecaba check icon
    Atâta timp cât cererea pentru vaccinare este mai mare decât posibilitatea de vaccinare, nimic din ce se prezintă mai sus nu este adevărat. Ar fi fost susținute concluziile, dacă erau vaccinuri si lumea nu se vaccina. Dar atâta timp cât se bate lumea sa prindă un loc pe platforma de programare, când procedurile pentru priorități sunt modificate ca lumea sa se vaccineze, pare ca scopul articolului este altul decât grija pentru campania de vaccinare sau o analiza obiectiva și echidistanta ,ci ca articolul pare sa facă parte dintr-o campanie de denigrare intensa din ultima perioada, care cred ca deja are efect de bumerang, ii creste ministrului sănătății cota de popularitate, îl face vizibil și apreciat. Succes!
    • Like 5
    • @ Gecaba
      Nume check icon
      De acord. Asa cum pare acum se pare ca trebuie sa activam pilele sau sa vedem unde putem sa dam spaga daca vrem sa ne vaccinam parintii
      • Like 3
    • @ Gecaba
      După ce o perioadă s-a alarmat lumea/presa că intenția de vaccinare este redusă, situația de acum (cu vaccin lipsă) confirmă ceea ce se putea prevedea prin prisma psihologiei persuasive ! Cum s-a zis că nu mai sunt vaccinuri imediat a crescut numărul celor doritori a fi vaccinați , ba chiar s-a recurs și la relații pentru a se vaccina peste rând !
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult