Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Pensiile speciale sunt singurul proiect de țară pe 40 de ani al României”. Expertul în fiscalitate Gabriel Biriș, „În fața ta”

Protest pensii speciale

Foto - Inquam Photos/ Sabin Cirstoveanu

12,37 miliarde de lei, aceasta a fost suma pe care România a plătit-o anul trecut pe pensiile speciale. O valoare aproape egală cu cea a tuturor alocațiilor pentru copii și nu cu mult mai mică decât cea a banilor cheltuiți pe toate beneficiile sociale, de la indemnizația pentru creșterea copilului până la prestațiile lunare pentru copiii cu handicap grav. În ciuda inechității pe care pensiile speciale o presupun și a solicitărilor Comisiei Europene de a o înlătura, acest sistem rămâne în picioare. 

„Am văzut că pensiile speciale nu pot fi reformate. A fost o lege împotriva căreia s-a ridicat o excepție de neconstituționalitate, care a fost judecată de colegii celor care au ridicat excepția, a fost respinsă. Acum s-a venit cu altă lege care conservă aceste privilegii până peste vreo 40 de ani. Vă dați seama că este singurul proiect de țară pe 40 de ani al României?”, a spus expertul în fiscalitate Gabriel Biriș, invitat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. În opinia sa, acest lucru înseamnă că suntem într-un blocaj ca țară.

„Suntem într-un blocaj atât instituțional, cât și moral. Politicile din ultimii mulți ani de zile, de tipul divide et impera, acum își fac efectul. Fiecare categorie care a primit de-a lungul timpului niște privilegii se luptă pentru ele. Unii sunt foarte puternici și obțin conservarea acestor privilegii, alții mai puțin puternici și le văd diluate”, a explicat expertul.

Cum ieșim din acest blocaj? „Aceste legi speciale au fost adoptate de niște politicieni, de niște decidenți pentru a-și câștiga bunăvoința specialilor și suntem acum într-un impas, pentru că nu prea se mai pot desface. În schimb, altele se pot desface. Prevederea din Constituție că toți suntem egali în fața legii, fără privilegii și fără discriminări, nu prea mai e citită nici de Curtea Constituțională. În momentul în care vezi deciziile Curții Constituționale, nu vezi nicăieri că se ține cont de acest principiu. Nu e vorba numai de pensiile speciale. Avem și situații de speciali în zona de activitate economică, adică de sectoare scutite de anumite impozite sau categorii profesionale care au privilegiul de a plăti mult mai puțin decât altele. Știți că, la un moment dat, eu am cred că am părut puțin nebunul satului, când am zis că nu mi se pare deloc firesc și normal să plătesc de trei ori mai puțin contribuție la sănătate ca avocat, decât secretara mea. Pentru că noi toți primiserăm privilegiul de la dl. Dragnea să plătim la salariul minim și restul plăteau la salariul brut. Avea un interes la un anumit sector de populație, nerelevant.

Dar toate aceste privilegii, din punctul meu de vedere, sunt complet neconstituționale prin prisma acestui articol. Și lupta în continuare pentru privilegii ne face să pierdem timpul cu tot felul de subiecte care nu ne duc nicăieri”, a declarat Gabriel Biriș.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • alexe check icon
    De cind Romania a intrat in EU si a inceput sa "suga" fonduri europene coruptia a crescut si "afaceristii" s-au inmultit.
    Cit timp va fi ceva de furat in Romania nu se va scapa de hoti
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult