Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Pensiile speciale sunt singurul proiect de țară pe 40 de ani al României”. Expertul în fiscalitate Gabriel Biriș, „În fața ta”

Protest pensii speciale

Foto - Inquam Photos/ Sabin Cirstoveanu

12,37 miliarde de lei, aceasta a fost suma pe care România a plătit-o anul trecut pe pensiile speciale. O valoare aproape egală cu cea a tuturor alocațiilor pentru copii și nu cu mult mai mică decât cea a banilor cheltuiți pe toate beneficiile sociale, de la indemnizația pentru creșterea copilului până la prestațiile lunare pentru copiii cu handicap grav. În ciuda inechității pe care pensiile speciale o presupun și a solicitărilor Comisiei Europene de a o înlătura, acest sistem rămâne în picioare. 

„Am văzut că pensiile speciale nu pot fi reformate. A fost o lege împotriva căreia s-a ridicat o excepție de neconstituționalitate, care a fost judecată de colegii celor care au ridicat excepția, a fost respinsă. Acum s-a venit cu altă lege care conservă aceste privilegii până peste vreo 40 de ani. Vă dați seama că este singurul proiect de țară pe 40 de ani al României?”, a spus expertul în fiscalitate Gabriel Biriș, invitat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. În opinia sa, acest lucru înseamnă că suntem într-un blocaj ca țară.

„Suntem într-un blocaj atât instituțional, cât și moral. Politicile din ultimii mulți ani de zile, de tipul divide et impera, acum își fac efectul. Fiecare categorie care a primit de-a lungul timpului niște privilegii se luptă pentru ele. Unii sunt foarte puternici și obțin conservarea acestor privilegii, alții mai puțin puternici și le văd diluate”, a explicat expertul.

Cum ieșim din acest blocaj? „Aceste legi speciale au fost adoptate de niște politicieni, de niște decidenți pentru a-și câștiga bunăvoința specialilor și suntem acum într-un impas, pentru că nu prea se mai pot desface. În schimb, altele se pot desface. Prevederea din Constituție că toți suntem egali în fața legii, fără privilegii și fără discriminări, nu prea mai e citită nici de Curtea Constituțională. În momentul în care vezi deciziile Curții Constituționale, nu vezi nicăieri că se ține cont de acest principiu. Nu e vorba numai de pensiile speciale. Avem și situații de speciali în zona de activitate economică, adică de sectoare scutite de anumite impozite sau categorii profesionale care au privilegiul de a plăti mult mai puțin decât altele. Știți că, la un moment dat, eu am cred că am părut puțin nebunul satului, când am zis că nu mi se pare deloc firesc și normal să plătesc de trei ori mai puțin contribuție la sănătate ca avocat, decât secretara mea. Pentru că noi toți primiserăm privilegiul de la dl. Dragnea să plătim la salariul minim și restul plăteau la salariul brut. Avea un interes la un anumit sector de populație, nerelevant.

Dar toate aceste privilegii, din punctul meu de vedere, sunt complet neconstituționale prin prisma acestui articol. Și lupta în continuare pentru privilegii ne face să pierdem timpul cu tot felul de subiecte care nu ne duc nicăieri”, a declarat Gabriel Biriș.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • alexe check icon
    De cind Romania a intrat in EU si a inceput sa "suga" fonduri europene coruptia a crescut si "afaceristii" s-au inmultit.
    Cit timp va fi ceva de furat in Romania nu se va scapa de hoti
    • Like 2


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult