Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

De ce unii oameni excelează în ceea ce fac? „Fiindcă au talent”, ai putea zice. Ești sigur?

Femeie care tastează la calculator

 Foto: Getty Images

Nu te-ai întrebat niciodată de ce unii oameni excelează în ceea ce fac? Fie că vorbim de sport, de medicină, de software, de știință, fiecare domeniu are zeci de exemple de oameni care par să-și fi luat abilitățile de la zei.

„Da, e fiindcă au talent”, ai putea zice. Ești sigur? Sunt mulți oameni talentați în lume care nu reușesc să exceleze în ceea ce fac. Studiile recente au demonstrat că nu, nu ține de talent, ci de modul în care oamenii își exersează abilitățile la care vor să exceleze - practica intenționată.

Acest concept de „practică intenționată” sau „practică deliberată” a fost prezentat pentru prima dată de K. Anders Ericsson, un psiholog din Suedia. El susține că nu e de ajuns să repeți o chestie ca să devii expert, ci că trebuie să ne implicăm mai activ în a pune ce am învățat în practică. Ce vrea să zică are sens: dacă înveți să gătești același tip de omletă timp de ani de zile, vei știi probabil să gătești o omletă bună fiindcă ți s-a format deja un automatism. Dar asta nu te transformă într-un expert al gătitului, nu ai devenit brusc un Chef cu stele Michelin.

Pentru a înțelege mai bine conceptul de practică intenționată, trebuie să înțelegem diferențele dintre cele 3 moduri în care oamenii aplică lucrurile pe care le învață: practica naivă, practica cu scop, practica intenționată.

Practica naivă

Aici ai putea include cam ce fac oamenii în mod normal atunci când pun ceva în aplicare. Pur și simplu fac acea chestie, repetând procedeul fără a avea de depășit vreo provocare și fără un obiectiv specific în minte.

De exemplu:

  • Când joci fotbal, tenis, șah sau Counter Strike cu un grup de prieteni
  • Când scrii același tip de compuneri pe care le scrii în mod normal
  • Când cânți o melodie pe care deja știi să o cânți
  • Când fredonezi ceva și apoi continui chiar dacă nu știi unele versuri
  • Când urmezi o rețetă ad litteram de fiecare dată când prepari un anumit fel de mâncare

Problema cu acest mod de a repeta e că nu există nicio provocare în ceea ce faci, nimic care să te motiveze să treci la următorul nivel și să devii mai bună. Pur și simplu ajungi cu acea abilitate la un nivel la care o performezi într-un mod acceptabil.

Practica cu scop

Când totuși recunoști că te-ai plafonat puțin în practica naivă, următorul nivel e să treci la practica cu scop. După cum îi zice și numele, în această etapă ideea e să îți stabilești câteva obiective specifice pe care vrei să le atingi.

Dacă am lua exemplele pe care le-am dat anterior, atunci acele obiective ar putea fi de tipul:

  • Să dai 5 goluri în fiecare meci, să câștigi 2 din 3 partide de șah, să ai 30 de killuri într-o rundă de CS
  • Să scrii o compunere de 1000 de cuvinte și să începi cu concluzia
  • Să cânți o melodie cap-coadă fără să faci nicio greșeală
  • Să faci o pizza doar cu ingredientele pe care le ai acum în frigider

După cum vezi, ideea acestui tip de practică este să ieși puțin din zona ta de confort prin obiective care se pot atinge cu puțin efort din partea ta. Este foarte important și să monitorizezi dacă îți atingi obiectivele pe care ți le-ai propus, cât de des poți să le atingi și care sunt dificultățile pe care le întâmpini în procesul tău de practică.

Practica intenționată

Uite că am ajuns și la vedeta articolului - practica intenționată. Ca să începi să treci la practica intenționată, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să analizezi domeniul în care se încadrează abilitatea pe care vrei să o perfecționezi. Concret, trebuie să îți dai seama cum arată un începător în acel domeniu, cum arată un practicant avansat și cum face lucrurile un expert.

De exemplu, dacă am lua grădinăritul ca domeniu, extremele ar arăta în felul următor: un începător ar fi o persoană care și-a pus o plantă de mentă într-un ghiveci și o mai udă din când în când, pe când un expert ar știi cum să altoiască pomi, când trebuie plantate diverse tipuri de culturi și ce tip de condiții de temperatură necesită fiecare plantă.

După ce ai identificat cum fac lucrurile experții, e timpul să-ți găsești niște mentori de nivel expert de la care să înveți. Ai noroc, nu trebuie să discuți cu acei mentori față în față. Trăim în era digitală. Dacă vei căuta cu atenție, sigur vei găsi un mentor potrivit care comunică despre ceea ce face fie prin articole, cărți, podcasturi sau clipuri video.

Odată ce ai făcut acești pași, e timpul să începi cu practica intenționată.

1. Vezi care-ți sunt limitele

În această etapă ar trebui să analizezi cât cunoști deja din skill-ul pe care vrei să îl înveți. Care sunt punctele slabe din abilitatea ta de storytelling? În cât timp alergi o tură de stadion? Cât HTML știi să scrii din cap?

2. Stabilește obiective SMART

După ce ai văzut care îți sunt punctele slabe, e timpul să le îmbunătățim targetat, prin stabilirea unor obiective Specifice, ușor Măsurabile, care pot fi Atinse, Relevante pentru ceea ce vrei să înveți, și pentru care ai un Timp limită să le atingi. Ține minte: obiectivele pe care ți le impui trebuie să fie suficient de grele încât să reprezinte o provocare îndeplinirea lor, însă nu atât de grele încât să te simți copleșit.

3. Ieși din zona de confort

Caută să faci experimente care să-ți testeze limitele, iar asta te va ajuta să crești. Atenție, aici nu mă refer să forțezi mai tare, să înveți 3 ore în loc de 1 oră pe zi. Nu, mă refer să experimentezi cu tehnici și metode diferite de a face un lucru. Dacă simți că ceva nu merge, încearcă să abordezi lucrurile diferit și vei ajunge la rezultate care s-ar putea să te surprindă.

4. Exersează departe de factori care îți pot distrage atenția

Creează-ți un mediu de învățare lipsit de factori care îți pot distrage atenția (ex. telefon, calculator, televizor, prieteni, bormașini în pereți, șantiere, urlete etc.). Apoi, împarte taskurile mari în taskuri mici și concentrează-te 100% pe acel task. Atenție, nu zice nimeni să menții același nivel de concentrare timp de 24 de ore. Nu, alocă intervale mici de timp, de exemplu o oră de lucru continuu, după care ia o pauză de 30 de minute înainte să revii la task.

5. Menține-te motivată

Mai devreme sau mai târziu în acest proces de practică intenționată, va veni o vreme când vei simți că nu mai poți să continui. E ceva perfect normal, doar o oportunitate de a trece peste o nouă provocare.

Limitează durata de timp pe care o petreci exersând la maxim o oră pentru a evita epuizarea. Atunci când reușești să faci ceva, oferă-ți o recompensă și felicită-te. Înconjoară-te cu oameni care își doresc și ei să învețe ce înveți și tu - parcurgeți acest drum împreună. Mănâncă mâncare sănătoasă, fă activitate fizică și asigură-te că dormi suficient.

6. Obține feedback

Este esențial să îți dai seama cum este perceput progresul pe care îl faci din exterior. Fie că vorbești cu mentori, cu prieteni sau cu străini pe un forum, feedback-ul pe care îl primești te va ajuta să identifici punctele tari și punctele slabe (după ce filtrezi elementele care nu îți aduc plusvaloare).

Mai multe articole pe aceeași temă, pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult