Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Pseudoștiință”. Verdict dur al psihologului Andrei Ion, profesor la Universitatea București, pentru volumul „Când corpul spune NU”, scris de medicul Gabor Mate

Gabor Mate

Foto: Facebook Gabor Mate

Pseudoștiință. Este verdictul dur al psihologului Andrei Ion, profesor la Universitatea din București, pentru medicul Gabor Mate și ideile din volumul „Când corpul spune NU” care a făcut furori în România.

Invitat la emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, profesorul Andrei Ion a afirmat că nu există dovezi științifice solide care să susțină afirmațiile lui Gabor Mate privind transmiterea genetică a traumelor. Faptul că volumul a prins atât de bine la public se explică, în opinia lui Andrei Ion, prin nivelul foarte redus de literație științifică în rândul populației.

Întrebat de Claudiu Pândaru ce îi spune numele lui Gabor Mate, psihologul Andrei Ion a răspuns: „Îmi spune pseudoștiință”. „Categoric, emoțiile noastre au o conexiune, implicatii și la nivel corporal, sunt trăite prin corp, se exprimă prin fiziologie, dar de aici și până la a concluziona că traumele psihologice se află la baza cancerului sau sunt factori declanșatori pentru tulburări grave este un salt uriaș de încredere. Nu avem dovezi pentru astfel de aserțiuni, iar simplul fapt că Gabor Mate este un medic nu spune nimic despre legitimitatea sau validitatea opiniei lui”, a afirmat Andrei Ion.

„Am întâlnit o aserțiune inclusă în cartea lui Gabor Mate și anume ipoteza conform căreia traumele psihologice se transmit de la părinți către copii printr-o manieră genetică, utilizând epigenetica, adică influențele externe asupra bagajului nostru genetic, prezentând-o ca mecanism prin care se întâmplă transferul transgenerațional al traumei. Există un articol publicat în celebră revistă Nature, în 2022„ care aduce lumină în acest domeniu și explică limitele epigenetice și faptul că nu avem niciun fel de dovezi, cu atât mai puțin la nivelul studiilor făcute pe cohorte de oameni, prin care să demonstrăm faptul că trauma ar călători genetic”, a spus Andrei Ion, care a adăugat că prin învățare putem ajunge să fim conectați sau să suferim alături de părinții noștri.

Întrebat cum își explică faptul că Gabor Mate, dacă e pseudoștiință, prinde atât de bine, invitatul emisiunii a sugerat că de vină ar fi nivelul foarte scăzut de literație științifică în rândul populatiei și absența unei gândiri critice. „Nu dezvoltăm literația științifică, nu ne propunem să o predăm, nu avem cursuri de gândire critică”, a explicat profesorul  Andrei Ion.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gasesc fascinanta aceasta furtuna in acvariul Republica.ro!

    Mi-am petrecut o buna parte din seara incercand sa imi fac o impresie despre: Gabor Mate, Andrei Ion si mostenirea epigenetica transgenerationala. Am frunzarit cateva articole (ne-stiintifice), am urmarit vreo doua clipuri pe Youtube si, mai ales, am citit comentariile pe Facebook si de aici. Toate acestea imi asigura expertiza de netagaduit pentru a emite urmatoarea sentinta:

    Gabor e un tip carismatic si extrem de multi romani par familiarizati cu activitatea si mai ales teoriile lui. Nu stiu cat de carismatic si popular este Andrei, dar publicul online pare sa il declare invinsul categoric al acestei dezbateri virtuale.

    Are asta vreo legatura cu substratul teoretic/stiintific din pradigmele lui Gabor? Nu, evident, dar cine este aici pentru dezbateri stiintifice!?
    • Like 3
  • https://stiintasitehnica.com/noua-medicina-germana-o-nazbatie-periculoasa/
    • Like 1
  • Comentarii infinit mai valoroase decât articolul! Mulțumim comunității care nu a stat cu mâinile în sân!
    • Like 0
  • Ce-mi plac mie doctorii, psihologii romani!!!! cand ne privesc pe toti de la inaltimea inteligentei si stiintei lor, pe noi, niste pigmei fara gandire critica si iliterati stiintific !!!!! Nu neg ca sunt si multi sarlatani, dar te intrebi oare de ce au succes? Poate pentru ca noi, pigmeii nu gasim ajutor si raspunsuri la capetel luminate ale stiintei si medicinii???!!!!.....De ex, in SUA, majoritatea celor care au provocat incidentele armate in scoli, sau veteranii sunt pacienti ai unor doctori autosuficienti, ce-i tratau cu zeci de pastile fara sa incerce macar sa inteleaga ce se intampla cu ei. Poate ca dr Gabor Mate vine cu o alta abordare. Ar fi mai bine ca acesti doctori sa-si puna mintea la contributie sa ajute cu ceva, decat sa critice ce fac altii.
    • Like 2
    • @ Eliza Mioc
      Abordarea lui Gabor Mate ...nu e nouă.....Epigenetica e o ramură a geneticii relativ nouă....Însă e la fel ca materia neagră din Univers care se presupune că există însă încă nimeni nu a văzut-o...
      • Like 1
  • Câtă furie !
    • Like 0
  • Referitor la zestrea pur genetica, profesorul si neuropsihologul clinician Russell Allan Barkley ca urmare a rezultatelor studiilor si activitatii sale de peste 20 de ani in neuroimagistica, genetica comportamentala, “developemental psychology”, neuropsihologie vorbeste despre faptul ca fiecare copil se naste cu un mozaic de peste 400 de trasaturi psihologice ale familiei extinse pe care o numim generic “neam”, care incep sa se manifeste in drumul catre maturitate si care nu au nicio legatura doar cu tine, ca parinte. Adica, un mix unic de trasaturi reprezentate si “extrase” aleatoriu la nivel de neam, transgenerational.
    De aceea, spune profesorul Barkley, devine valoros pentru noi ca parinti sa ne concentram pe
    ipostaza noastra de pastor care are in vederea un mediu de dezvoltare potrivit pentru ceea ce pastorim si nu pe design-ul oii!
    Adica, pe ceea ce putem perpetua sau remodela epigenetic prin experiente noi hranitoare.
    • Like 1
  • Epigenetic (adica, peste gene), nu inseamna transfer de informatie la nivel de zestre genetica ci la nivel de interactiune, comportamental, prin observatie si asimilare, introiectarea de patternuri disfunctionale sau remodelarea fericita a lor in unele functionale. Patternurile disfunctionale devin un mod exersat de a actiona in situatii similare si dezvolta constant un mix de emotii ce antreneaza chimic neurotransmitatorii, ce amprenteaza tot exersat, corpul la nivel fizic. Este (inca)greu de izolat modul in care functioneaza energia aceasta informationala dincolo de gene, dar asa nu inseamna ca nu exista. Faptul ca noi, oamenii, avem si altceva in trup care ne anima si care “dispare” in momentul incetarii functiilor fizice, dar pe care nu il putem mapa statistic, nu inseamna ca nu exista.
    • Like 3
    • @ Psihogeek
      Sunt mai mult speculații....Nu se știe ...
      • Like 1
    • @ Psihogeek
      Recomand si Robert Sapolsky. Intr-adevar, nu e vorba de genetica propriuzisa, ci de comportamente mostenite in familie, atitudini foarte discrete care se transmit copiilor peste generatii, care isi creeaza modele pe baza ingrijitorilor din primii ani de viata. Razboaie, foamete, traume majore au ecouri peste multe generatii. Strabunicii au invatat ca nu poti reusi in viata decat prin munca pana la epuizare si ca unii oameni fura si merita sa fie persecutati din cauza etniei lor, fara sa vrei capeti atitudinea asta si o duci mai departe, chiar daca rational nu esti de acord cu tot ce ti se spune.
      • Like 1
  • Articolul contine cel putin 2 premise toxice. Prima este ca e adevarat doar ceea ce poate fi dovedit. O zicere celebra spune ca:"absence of evidence is not evidence for absence". A doua premisa toxica este aceea ca stiinta (si neaparat cea main stream) este singura piarta spre adevar. Ce ne facem atunci cu intuitia, poezia, arta in general - pt a numi doar cateva. Exemplu tipic pt ingustimea mintii si pt golirea de suflet a stiintei, transformata in scientism.
    • Like 7
    • @ Valer Pompilian
      Teoriile trebuie să aibă la bază cercetări stiințifice ...pentru a fi demostrată valabilitatea lor....Există o mulțime de abordări neconforme și în domeniul medical...care de multe ori au avut urmări tragice...De exemplu homeopatia ...Nu are nici o bază stiințifică....și continuă totuși să fie aplicată ca tratament în diverse afecțiuni...Rezultatele pozitive dacă sunt , țin de efectul placebo...
      • Like 2
    • @ Valeriu Dinulica
      De fapt multe cercetari incep prin observatie clinica. Abia apoi incep studii intensive si extensive.
      Iar homeopatia se preda la UMF Bucuresti, UMF Iasi, unele de farmacie (dar nu stiu care - cautati pe net ca sunt si cursuri publicate) iar Elvetia si alte tari de nivelul asta o deconteaza casa de asigurari. E folosita si demonstrata stiintific ca fiind limitata ca eficacitate dar ramane o medicina complementara (studii f. bune sunt in Oxford medical journal).
      • Like 1
  • Andrei check icon
    Inca din anii 90 se fac studii despre transmiterea epigenetica a experientelor, nu doar a traumelor, studii recente (Dr. Chris Mason, associate professor at Weill Cornell Medicine, with appointments at the Tri-Institutional Program in Computational Biology and Medicine between Cornell, Memorial Sloan-Kettering Cancer Center and Rockefeller University, and director of the Mason Lab) demonstreaza veridicitatea teoriei lui Mate, care este si medic. Cine e si marele psiholog (nu e medic, nu e om de stiinta) Paiu sa dea el "verdicte" despre lucrarile unor somitati in materie? Incredibil cat tupeu obraznic ...
    • Like 1
  • MihaiS check icon
    Daca nu a spus Andrei Ion pai nu exista! Ce conteaza cine e Gabor Mate si ce a studiat el, ca a depasit limitele impuse de psihologia clasica? Nu, e doar pseudostiinta !?! Ca asa spune Andrei Ion! Care e...cine? Ma scuzati, dar numele nu imi spune nimic. Ce realizari are, cu ce a revolutionat psihologia sau o parte a ei? A, cu nimic? Si atunci? Aruncam cu noroi din invidie sau din incompetenta? Oricum ar fi, putina decenta nu strica. Iar distinsul Andrei Ion tocmai a dovedit ca nu o are...
    • Like 2
    • @ MihaiS
      Cartea e inpirată din mișcarea ,, Noua medicină germană” ....eleborată și pusă în practică de un medic german ulterior urmărit penal pentru moartea unor persoane bolnave de cancer care au renunțat la tratamentul clasic urmând metotdele sale .Metodele sale constau în defularea traumelor din copilărie , conștientizarea acestora , cancerul în concepția sa ca și alte boli având la origine suferinte din trecut...Medicul respectiv s-a refugiat în Suedia ața cum a fâcut și mentorul yoga Grgorian Bivolaru...Se pare că suedezii sunt foarte permisivi cu șarlatanii...
      • Like 2
    • @ Valeriu Dinulica
      xela check icon
      Acel medic german spre deosebire de Bivolaru a inventat cateva tipuri de ustensile folosite in chirurgie care sunt folosite la ora actuala peste tot.
      Problema lui a fost ca in lucrarea sa de doctorat pe care nu au vrut sa o primeasca in fizic (pur si simplu i-au inchis usile) venea cu dovezi care nu puteau fi ignorate.
      Pentru insistenta sa de a-si sustine punctul de vedere a fost demis de corpul medical. El totusi n-a renuntat. In ziua procesului toata parcarea din fata tribunalului s-a umplut de oameni care au fost bolnavi "incurabil" de cancer si care acum erau sanatosi si care venisera sa il sustina.
      Pentru ca perseverat in ceea ce a facut a trebuit sa se refugieze in Franta unde a si murit.
      Ideea ca traumele produc schimbari neurologice a fost sustinuta prin RMN-urile pe care le-a facut celor la care a identificat traume...adica omul nu a tras concluziile alea din aer...ci pe baza unor evidente verificabile.
      • Like 0
    • @ Valeriu Dinulica
      " [...] moartea unor persoane bolnave de cancer care au renunțat la tratamentul clasic" - de parcă tratamentul clasic rezolvă toate cazurile... a făcut cineva vreun studiu să determine care a fost procentul reușitelor în cele două sisteme?
      Sigur, când apare o teorie nouă care deranjează Big Pharma, imediat sar cățelandrii de serviciu în apărarea stăpânilor...
      Încă nu am citit cartea lui Mate, dar din articol reiese că e vorba doar de o IPOTEZĂ. Ipotezele stau la baza teoriilor care sunt apoi experimentate pentru confirmare statistică și care, în cele din urmă, determină progresul indiferent de domeniul de aplicare. Asta dacă o autoritate de genul Inchiziției, nu îi pune pe rug pe inițiatori, ca pe Giordano Bruno, pentru cutezanța de a gândi liber.
      • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      Există teorii ale conspirației care explică ne aplicarea multora dintre remediile expuse de unii ....Adevărul e că există și destul de mulți șarlatani care fac bani din suferințele și incertitudinile oamenilor...Informațiile circulă și se multiplică acum mai mult ca niciodată ....majoritatea sunt fake-uri ...unele evidente...altele ascunse în spatele unor adevăruri...
      • Like 1
    • @ Valeriu Dinulica
      Aveți dreptate. Totul este să decelăm între ce e fake și ce e posibil a fi o pistă corectă.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult