Foto: Facebook Gabor Mate
Pseudoștiință. Este verdictul dur al psihologului Andrei Ion, profesor la Universitatea din București, pentru medicul Gabor Mate și ideile din volumul „Când corpul spune NU” care a făcut furori în România.
Invitat la emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, profesorul Andrei Ion a afirmat că nu există dovezi științifice solide care să susțină afirmațiile lui Gabor Mate privind transmiterea genetică a traumelor. Faptul că volumul a prins atât de bine la public se explică, în opinia lui Andrei Ion, prin nivelul foarte redus de literație științifică în rândul populației.
Întrebat de Claudiu Pândaru ce îi spune numele lui Gabor Mate, psihologul Andrei Ion a răspuns: „Îmi spune pseudoștiință”. „Categoric, emoțiile noastre au o conexiune, implicatii și la nivel corporal, sunt trăite prin corp, se exprimă prin fiziologie, dar de aici și până la a concluziona că traumele psihologice se află la baza cancerului sau sunt factori declanșatori pentru tulburări grave este un salt uriaș de încredere. Nu avem dovezi pentru astfel de aserțiuni, iar simplul fapt că Gabor Mate este un medic nu spune nimic despre legitimitatea sau validitatea opiniei lui”, a afirmat Andrei Ion.
„Am întâlnit o aserțiune inclusă în cartea lui Gabor Mate și anume ipoteza conform căreia traumele psihologice se transmit de la părinți către copii printr-o manieră genetică, utilizând epigenetica, adică influențele externe asupra bagajului nostru genetic, prezentând-o ca mecanism prin care se întâmplă transferul transgenerațional al traumei. Există un articol publicat în celebră revistă Nature, în 2022„ care aduce lumină în acest domeniu și explică limitele epigenetice și faptul că nu avem niciun fel de dovezi, cu atât mai puțin la nivelul studiilor făcute pe cohorte de oameni, prin care să demonstrăm faptul că trauma ar călători genetic”, a spus Andrei Ion, care a adăugat că prin învățare putem ajunge să fim conectați sau să suferim alături de părinții noștri.
Întrebat cum își explică faptul că Gabor Mate, dacă e pseudoștiință, prinde atât de bine, invitatul emisiunii a sugerat că de vină ar fi nivelul foarte scăzut de literație științifică în rândul populatiei și absența unei gândiri critice. „Nu dezvoltăm literația științifică, nu ne propunem să o predăm, nu avem cursuri de gândire critică”, a explicat profesorul Andrei Ion.
Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Mi-am petrecut o buna parte din seara incercand sa imi fac o impresie despre: Gabor Mate, Andrei Ion si mostenirea epigenetica transgenerationala. Am frunzarit cateva articole (ne-stiintifice), am urmarit vreo doua clipuri pe Youtube si, mai ales, am citit comentariile pe Facebook si de aici. Toate acestea imi asigura expertiza de netagaduit pentru a emite urmatoarea sentinta:
Gabor e un tip carismatic si extrem de multi romani par familiarizati cu activitatea si mai ales teoriile lui. Nu stiu cat de carismatic si popular este Andrei, dar publicul online pare sa il declare invinsul categoric al acestei dezbateri virtuale.
Are asta vreo legatura cu substratul teoretic/stiintific din pradigmele lui Gabor? Nu, evident, dar cine este aici pentru dezbateri stiintifice!?
De aceea, spune profesorul Barkley, devine valoros pentru noi ca parinti sa ne concentram pe
ipostaza noastra de pastor care are in vederea un mediu de dezvoltare potrivit pentru ceea ce pastorim si nu pe design-ul oii!
Adica, pe ceea ce putem perpetua sau remodela epigenetic prin experiente noi hranitoare.
Iar homeopatia se preda la UMF Bucuresti, UMF Iasi, unele de farmacie (dar nu stiu care - cautati pe net ca sunt si cursuri publicate) iar Elvetia si alte tari de nivelul asta o deconteaza casa de asigurari. E folosita si demonstrata stiintific ca fiind limitata ca eficacitate dar ramane o medicina complementara (studii f. bune sunt in Oxford medical journal).
Problema lui a fost ca in lucrarea sa de doctorat pe care nu au vrut sa o primeasca in fizic (pur si simplu i-au inchis usile) venea cu dovezi care nu puteau fi ignorate.
Pentru insistenta sa de a-si sustine punctul de vedere a fost demis de corpul medical. El totusi n-a renuntat. In ziua procesului toata parcarea din fata tribunalului s-a umplut de oameni care au fost bolnavi "incurabil" de cancer si care acum erau sanatosi si care venisera sa il sustina.
Pentru ca perseverat in ceea ce a facut a trebuit sa se refugieze in Franta unde a si murit.
Ideea ca traumele produc schimbari neurologice a fost sustinuta prin RMN-urile pe care le-a facut celor la care a identificat traume...adica omul nu a tras concluziile alea din aer...ci pe baza unor evidente verificabile.
Sigur, când apare o teorie nouă care deranjează Big Pharma, imediat sar cățelandrii de serviciu în apărarea stăpânilor...
Încă nu am citit cartea lui Mate, dar din articol reiese că e vorba doar de o IPOTEZĂ. Ipotezele stau la baza teoriilor care sunt apoi experimentate pentru confirmare statistică și care, în cele din urmă, determină progresul indiferent de domeniul de aplicare. Asta dacă o autoritate de genul Inchiziției, nu îi pune pe rug pe inițiatori, ca pe Giordano Bruno, pentru cutezanța de a gândi liber.