Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Rămasă gravidă, prietena mea a fost forțată să-și dea demisia...” Despre o nouă formă de discriminare la care sunt supuse viitoarele mame din România

Bebeluși

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Domnule primar al oraşului Târgu Mureş, Dorin Florea, 

Spuneți că, în contextul discuțiilor despre dublarea alocației, vreți să introduceți condiții care trebuie îndeplinite de către orice cuplu care dorește să aibă copii: dovada unui loc de muncă și a unei locuințe stabile; situație financiară acceptabilă; un nivel de educație minim stabilit prin lege; vârsta minimă la care un adult să devină părinte.

Domnule primar, dumneavoastră ştiţi că 34.6 % din mamele anului 2018 (conform Elena Mihaela Iagăr şi Silvia Pisică, Evenimente demografice în anul 2018, Editura Institutului Naţional de Statistică, 2019) erau casnice la momentul naşterii? Îmi vine greu să cred că da. Credeţi că atât de multe femei hotărăsc să devină mame pentru trei sute de lei? Aş fi curioasă să aflu dintr-un studiu mai amănunţit propus de dvs. cum stau lucrurile. 

Haideţi să vă povestesc despre noua discriminare care se naşte în România în ceea ce le priveşte pe mame. 

Aflată la un loc de muncă, una dintre prietenele mele care era gravidă a fost convinsă să-şi semneze demisia pentru a i se face transferul pentru o altă firmă. În aceeaşi situaţie eram şi eu la momentul respectiv. Colega mea a reuşit până la urmă după multe discuţii să rezolve problema şi să i se semneze contractul. Eu nu am fost aşa norocoasă. Am zece ani de cotizaţii la stat, din care multe sume peste media naţională, iar pentru numai două luni lipsă am ajuns să nu primesc indemnizaţie. Pentru că am aşteptat o lună, am aşteptat două, am aşteptat şase şi am plecat. Am renunţat. Am rămas apoi gravidă. Dacă dumneavoastră, domnule primar, mi-aţi fi luat şi banii de alocaţie, nu ar fi fost prea uşor. Norocul meu că am sprijin. Altă prietenă a fost concediată. Nu a putut da firma în judecată din cauza faptului că nu are o fire războinică. Poate multe alte femei nu dispun de banii necesari pentru a putea angaja un avocat.

Laptele praf pentru un copil mic, în cazul în care din diverse motive nu poţi alăpta, costă undeva la cinci sute de lei pe lună; vaccinul pentru Rotavirus în două tranşe costă peste cinci sute de lei; un cărucior pentru copil costă peste o mie cinci sute de lei. Să mai continui? Poate până acum v-aţi lămurit. 

Nu este suficient că oricum legea actuală este o lege defectă, conform căreia o femeie care a lucrat numai un an de zile primeşte indemnizaţie, iar altă femeie care a lucrat zece ani, dar a avut o problemă în ultima vreme, nu primeşte nimic? 

Aveţi idee cum stăm cu sporul natural în România? Sună poate prea pragmatic şi lipsit de empatie, dar suntem martori ai majorării sarcinii economice a populaţiei active mai mult ca oricând. 

O singură întrebare mai am: Pensiile speciale sunt toate pe merit, domnule primar?

Având în vedere că problema dumneavoastră majoră se pare că sunt nou născuţii, să-mi fie cu iertare, dar mă face să cred totuşi că este o problemă personală. Rromi sau nu, cetăţenii respectivi sunt şi dumnealor cetăţeni ai acestei ţări, iar dumneavoastră nu aveţi niciun drept să interziceţi cuiva să aibă copii. Se pare că ne plac extremele, căci am plecat de la „decreţei” dacă ne amintim.

Gândiţi-vă bine, domnule primar, înainte să tăiaţi dreptul de a fi mame celor 34% din femeile care ar putea da naştere. În plus, vorbim despre 300 de lei, nu despre 300 de euro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    eS tufe mulea.
    • Like 0
  • check icon
    Legea nu protejează explicit în privința asta femeile însărcinate? Ar trebui!
    • Like 2


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult