Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„România Educată”: Un elev cu media 1,97 de la liceul tehnologic din Bărcănești și unul cu 4,59 de la un liceu din Ploiești vor lua bursă de merit de 450 de lei

liceeni - Ovidiu Micsik / Inquam Photos

Foto: Ovidiu Micsik / Inquam Photos

Avem o situație profund inechitabilă în județul Prahova, care arată cât de disfuncțional este proiectul prezidențial „România Educată” patronat de Klaus Iohannis și coordonat de ministra Educației, Ligia Deca.

- Pe scurt, un elev care în vară a intrat la liceul Tehnologic Agricol Bărcănești cu media 1,97 va primi acum bursă de merit, în valoare de 450 de lei. Elevul primește această bursă de merit pe baza rezultatului obținut la Evaluarea Națională.

- Cum este posibil acest lucru? Păi acest elev se află printre primii 30% dintre elevii clasei, după media de admitere la liceu, după cum a relatat publicația Observatorul de Prahova.

- Potrivit metodologiei aprobate din acest an, se poate lua bursă de merit cu orice medie, chiar şi sub 5, dacă elevul este în primii 30% din clasă. 

- Dar elevul de la liceul Tehnologic Agricol Bărcănești nu este singurul. Platforma EduPedu scrie că mai există elevi aflați în această oportună situație, precum unul de la liceul Tehnologic „Elie Radu” din Ploiești, care va primi bursă de merit, deși are media 4,59.

- La polul opus, spre exemplu, elevi ai Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Ploiești, cu medii peste 9, nu primesc o astfel de bursă de merit, pentru că nu s-au încadrat în procentul de 30% dintr-o clasă, impus de Ministerul Educației.

- Ei bine, Ministrul Educației, Ligia Deca, a explicat luna trecută că va exista o competiţie sănătoasă, în interiorul fiecărei clase, pentru acei primi 30% care iau bursa de merit. „Ideea este următoarea: copiii performează atunci când intră într-un soi de competiţie sănătoasă, întâi cu sine şi apoi cu cei pe care îi au în jurul lor, cu colegii lor de clasă. Ideea este nu să comparăm medii, care, de altfel, arată foarte diferit de la o şcoală la alta, ci să-i susţinem pe cei care performează cel mai bine în fiecare clasă”, a afirmat Ligia Deca în luna septembrie.

- De ani de zile din școala publică românească lipsește, în cele mai multe dintre cazuri, educația. Subfinanțarea, politizarea, schimbarea amețitoare a miniștrilor educației și inconsecvența legislativă din ultimele trei decenii au distrus nu doar perspectivele școlii, ci și încrederea în ea, rezultatul fiind unul îngrozitor: școala românească se îndepărtează tot mai mult de o reală modernizare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Precis bursierii ăștia cu note mici vor ajunge departe. Dacă o agramată ca eba a putut ajunge până în Parlamentul European fără să fie bursieră de merit, ăștia, bursieri de merit, ar trebui să ajungă și mai departe ca ea!
    • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      I-ai uitat pe becal, grapinni, plumb si cati or mai fi.
      • Like 0
  • Mihai check icon
    Orice formula aduce cu ea o serie de exceptii si anomalii si se poate discuta la nesfarsit pe aceasta tema. Statistic cei cu note mici au mai mare nevoie de motivare si sunt mai predispusi la abandonul scolar.
    • Like 2
    • @ Mihai
      Nu cred ca e nevoie de discutii nesfarsite ci, sancta simplicitas, stabilirea unui prag minim de la care se acorda bursa.
      Va ganditi la posibilul abandon scolar al unuia sub 5 dar la frustrarile unuia care nu ia bursa cu 9,35, nu.
      Vrem apoi ca astia mai testosi sa ramana in tara?!

      Romania educata ... vax!
      • Like 5
    • @ Mihai
      Domnu', dvs. chiar vorbiti serios?
      "... o serie de exceptii si anomalii..."? Chiar daca seriile acestea sunt strigatoare la cer?
      Se observa de pe Marte ca sunteti adeptul principiului distrugator "las' că merge și-așa".
      Trist.
      • Like 2
    • @ Vitruvian
      Marta check icon
      Cei cu medii de 9,35 au avantaje pe care niciun elev de 2,3,5 nu le are: este inteligent, a acumulat enorm de multe cunoștințe, și foarte probabil are o familie care îl susține să învețe.
      Evident, nu sunt de părere că cineva cu media sub 5 ar trebui sa ia bursă, dar nici nu înțeleg de ce plângem de milă celor care nu iau, dar au note bune. Notele și cunoașterea sunt recompense in sine.
      Și eu as fi pentru un prag minim, dar până acolo, sunt nelămurită: cei cu mediile alea de 1 și ceva nu sunt repetenți? Cum sa primească burse dacă sunteți repetenți? Probabil nici măcar nu au 10 la purtare, altfel nu îmi explic cum ajungi sa ai media 1,97 cu o medie de 10.

      Și scriind acum aceste lucruri, mă gândesc că în școala copilului meu toți au 10 la sport, la religie, la desen....poate și la TIC și la muzică.. sunt și materii la care nu trebuie sa fii geniu ca să iei note decente, și nici măcar nu trebuie să înveți. Dacă în școlile alea din care sunt copiii respectivi (cu 2 cea mai MARE medie) nu se ia macar un 10 la sport, nu pot să îmi imaginez ce școală se face, ce profesori au, ce elevi sunt. Și cred că semnalul de alarmă ăsta este, de fapt.
      • Like 0
    • @ Marta
      Marta check icon
      Am făcut o medie pe baza materiilor din orarul copilui meu și aparent poți avea media 1,65 cu un 10 (să zicem la purtare). Chiar nu credeam :)). Totuși, îmi mențin uimirea că există asemenea clase, deci clase întregi cu elevi cu note sub 1,95 și că problema oamenilor este că ei primesc bursă. Deci nu că ei NU PRIMESC educație, educația care e prevăzută în constituie și educația asta pentru care noi plătim taxe. Și educația pe care ne bazăm să o aibă ca să fie niste adulți decenți peste 15 ani.. problema nu este că ei primesc bursă, problema este că sunt școli întregi unde nu se face școală. Și aș vrea să înțeleg și de ce acei copii cu 1.97 nu sunt repetenți. Eu as închide o școală în care există la scara largă asemenea medii
      • Like 0
    • @ Marta
      "nu înțeleg de ce plângem de milă celor care nu iau, dar au note bune. Notele și cunoașterea sunt recompense in sine."

      Daca dumneavoastra garantati ca puteti lamuri de chestia asta un adolescent proaspat trecut in clasa IX cu 9,35, va trimit adresa de mail a fiicei mele. :)
      • Like 0
    • @ Mihai
      Nume check icon
      De acord cu Dvs., dar nu bursa de merit. Bursa de merit trebuie sa fie pentru elevii studiosi si sarguinciosi indiferent de starea sociala. Acum daca cineva este destul de avut sa se lipseasca de bursa de merit a elevului si doreste sa o d0neze catre un alt baiat sau scolii, este alta discutie.
      Iar pentru elevii mentionati de Dvs. poate ar trebuie sa fie un alt program tot cu recompense materiale prin care sa primeasca o suma de bani in functie de performanta scolara si situatia materiala de acasa.
      • Like 0
    • @ Marta
      Dan check icon
      „după media de admitere la liceu”. Și mai aveți pretenția să dați sfaturi, deși nici măcar nu ați citit (înțeles) ce scrie în articolul la care comentați.
      • Like 2
    • @ Dan
      Marta check icon
      Da, nu am fost prea atentă :) citisem știrea în altă parte și de acolo nu reieșea că este vorba despre media de admitere.
      Altfel, nu am dat niciun sfat, mi-am exprimt o părere
      • Like 1
    • @ Marta
      Dan check icon
      „Eu as închide o școală în care există la scara largă asemenea medii” (de fapt, medii de admitere). Recunosc, comentez din plictiseală, dar nu m-am putut abține.
      • Like 3
    • @ Dan
      Marta check icon
      E o părere :)
      • Like 0
    • @ Marta
      Chiar ați pierdut timpul calculând medii generale și punându-vă aiurea întrebarea cum de nu sunt repetenți... Dar v-ați gândit că și dacă ar fi fost total neștiutori, tot ar fi luat media peste 2, pentru că nota 1 se dă numai la copiat sau la abateri similare?
      Oricum, după cum a remarcat și Dan, ați fost pe lângă subiect. Cam așa acționează și cei care ajung la cârma învățământului, iau decizii hodoronc-tronc, în același registru cu opinia dumneavoastră de aici, cum că ați închide acele școli.
      • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      Nu sunt de acord cu note de 1.2 si 3 acordate elevilor. Nota 4 este suf, nici burseicienta pt. a arata ca tanarul (elev, student) nu s-a pregatit. Totodata nota mica este un semnal si pt ,,dom profesor" Elevii, absolut TOTI, merg la scoala nu pt. a primi note ci CUNOSTINTE si EDUCATIE. Nota primita de elev e si nota pe care o merita ,,dom profesor"
      • Like 0
    • @ Stefan Grozav
      Discuția era greșit orientată, pentru că în articol se vorbește de medii de admitere iar comentariile au fost făcute în ideea greșită că acele note au fost obținute de elevi în timpul anului școlar.
      Bineînțeles că poate să fie și note de 1,2 deoarece, mai ales la examene, punctarea este controlată strict și nu lasă loc de prea mult subiectivism.
      Cât despre note, în general, sigur că elevii merg la școală să capete cunoștințe, deprinderi, competențe dar nivelul de însușire a acestora nu poate fi reflectat decât prin sistemul de notare. Ar fi stupid să nu se dea note, astfel încât toți să fie în aceeași găleată, să nu se știe cine e mai răsărit, mai deasupra turmei și cine e mai greu de cap. Sistemul de notare, în definitiv, arată elevilor care sunt materiile la care excelează și cele la care au lacune.
      Despre afirmația că nota pe care o primește un elev e și nota pe care o merită "dom profesor" (sau doamna profesor, că mai sunt și doamne), nu știu de unde ați scos-o și pe asta. Dacă un elev e olimpic și profu îi dă 10 iar altul nu s-a sinchisit să învețe și ia nota 2, ce notă îi dați profesorului? Faceți media?
      Calitatea profesorului se vede în bucuria (încântarea) cu care elevii merg la orele lui, în timp ce notele nu reflectă decât interesul fiecărui elev pentru materia respectivă. Pe mine, de exemplu, nici cel mai tare profesor nu m-ar fi determinat să învăț de nota 10 la o materie care nu mă pasiona absolut deloc (să zicem, chimie). Deci nu puneți lipsa de performanță a elevilor ca fiind 100% eșecul profesorilor.
      • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      Media e simpla. 10+2=6 Esti multumit? Prefer ca d-na profesoara (da! doamnele sunt cele mai multe) sa acorde note intre 8,(9) si 4. Media e cam aceieasi. Probabil esti ,,dom prof." Esti satisfacut ca unu, doi elevi de-ai tai, INSTRUITI si EDUCATI de tine, sunt oameni importanti pt. societate, iar ceilalti 20 si ceva raman ,,pleava societatii"? Daca raspunsul tau e afirmativ nu meriti sa fi ,,dom profesor". Esti doar un LEFEGIU.
      • Like 0
    • @ Stefan Grozav
      N-ai ghicit. Stai prost cu deducția. Am fost profesor numai la mine în familie și pot spune că "elevul" a obținut rezultate foarte bune.
      Pe de altă parte, ești departe de a înțelege cum să apreciezi calitatea unui profesor.
      Iar despre sistemul de notare nu are rost să mai pierd timpul. Dacă ai 1 punct din oficiu și 9 probleme de rezolvat, pentru fiecare acordându-se câte un punct, de ce ar trebui notele să fie între 4 și 8, (9?), în condițiile în care un elev ar rezolva totul perfect (și ar avea 1+9=10) iar altul ar rezolva doar o problemă (și ar lua 1+1=2)?
      Mă opresc aici cu discuția, pentru că oricum nu produce nicio plus-valoare.
      • Like 0
  • Nume check icon
    Sunt urmasii lor, urmasii politicienilor romani care de mici primesc "pensii speciale"
    • Like 1
    • @ Nume
      Pentru pensionarii cu carte si vechime in munca nu sunt bani. In romania este mult mai rentabil sa fii putoare, chiulangiu,borfas, mardeias decat sa-ti tocesti coatele invatand si apoi 40 de ani sa muncesti, sa faci ceva. Si facand parte dintre primii mentionati ai mari sanse sa ajungi sa "regulezi la trebile tarii". Vezi majoritatea psd, aur. Si la ceilalti gasesti "uscaturi".
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult