Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Șampania președintelui pentru România educată

Klaus Iohannis - legile educatiei

Foto presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis bea șampanie alături de fostul prim-ministru Nicolae Ciucă și de ministrul Educației Ligia Deca pentru legile care ar trebui să clădească România educată, proiectul de suflet al președintelui, născut extrem de greu și aș zice și mort, dacă mă uit la niște cifre.

La abandon școlar suntem primii din Europa, cu un procent de 16%, iar 40% dintre români nu au absolvit opt clase.

Analfabeți funcționali - statisticile spun că ar fi cam 42% dintre elevii din clasele V-VIII.

La Evaluarea Națională s-au înscris 95,3% și au promovat 76,2% față de 82,3% în 2022.

Bacalaureatul  l-au promovat 87.266 de elevi din 206.000 de înscriși în clasa întâi în 2011, deci mai mult de jumătate s-au pierdut pe drum în România educată.

În 50 de licee din țară, rata de promovare la bacalaureat a fost zero. Care e justificarea de a menține asemenea licee? Doar ca să plătim salariile profesorilor?! Ar trebui transformate rapid în școli profesionale sau de meserii, unde tinerii, în loc să ardă gazul de pomană patru ani și să nu aibă nicio finalitate, să poată învăța o meserie, care să îi ajute să-și găsească imediat un loc de muncă. 

Ce ziceți, doamnă ministru a Educației, Ligia Deca, despre faptul că pe internet să căutau subiecte la Limba română, cu o noapte înainte de examen sau că imediat ce începea o probă subiectele și apăreau pe internet?! Ține și asta de România educată?!

Domnule președinte, România educată nu se naște din cuvinte, din festivism și din șampanie! Se naște din zeci de ani de trudă, din comportament exemplar al profesorilor și din cunoașterea exactă a problemelor și nevoilor învățământului românesc. Degeaba se bea șampanie la Cotroceni și se sărbătorește cu fast, dacă dumneavoastră nu ați mers niciodată într-o școală dărăpănată de la țară, ale cărei ziduri stau să cadă și pe copii și pe profesori, iar WC-ul e în fundul curții.

Președintele dixit: „Proiectul «România educată» este, iată, un angajament îndeplinit!”. Și bea șampanie...

Eu zic că proiectul de suflet al președintelui constă doar în niște cuvinte pe hârtie, ce vor muri sau vor fi uitate imediat ce Klaus Iohannis va pleca de la Cotroceni. Tot așa cum și pe el îl vom uita imediat, că ne-a fost președinte două mandate.

Și pentru ce să îl ții minte?! 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • „România educată”? „- Bă, ești prost? / - Bă, ești nebun?”.
    • Like 0
  • Chiar amuzant...
    SINGURUL care-si rinjeste fasolea e presedintele.
    Toti ceilalti sunt ca la inmormintare.
    • Like 0
  • Președintele "care este", s-a folosit de ministra "care este" și de Ciucă, Ciucă-al nostru, ca să deguste o șampanie, pentru a sărbători, în mod festiv, sublima Românie educată. Da, aia educată, de alții, acum peste 30 de ani. Cât o mai fii în țară și/sau in viață, România. Sigur nu a sărbătorit Parlamentul, Guvernul, Agenturilii, pardon, Agențiile și nici partidele, în mare majoritate. Acolo "e" oameni noi, cu master, doctorat, pe rit nou, cu copy-paste.
    Să fie primit, că așa se zice la Parastas,
    • Like 0
  • E greșită întrebarea retorică din finalul articolului. Cum pentru ce să-l ținem minte pe Johannis? Tocmai pentru ca populația votantă să nu mai repete greșelile care au dus la alegerea acestuia, o nulitate arogantă, în fruntea statului. Și încă de 2 (două!!!) ori, că o dată nu era suficient :-( :-( Se spune, pe bună dreptate, că cine uită istoria riscă să o repete....
    • Like 2
  • Aveti dreptate! Dl Johannis este o mare dezamagire, nu pt mine pt ca nu l-am votat, dar am sperat, totusi, in forul meu interior ca va face ceva si pt comunitate, aici ma refer la poporul acestei tari. Ca una crescuta in educatia saseasca si germana, l-am admirat pe vremuri, ii ascultam cu mare placere interviurile in limba germana. Imi pare rau ca aceasta comunitate nu a putut da decat un submediocru acestei tari, pe care totusi, acesti oameni o iubesc inca. Cu ani in urma, in Germania ii auzeai cand vorbeau despre "acasa", iar acasa era in Romania. Acum sunt alte generatii....
    Privindu-l pe dl Presedinte, am in fata ochilor Cuba, regimul Batista...coruptia si mizeria populatiei, lipsa drepturilor civile care se instaureaza incet incet prin UE....dar oare vom avea noi norocul unui Castro??? Te uiti in jur, si iti raspunzi singur - NU!
    • Like 1
    • @ Eliza Mioc
      Sunt de acord cu parerile dumneavoastra pina la Cuba.
      Nu are nimeni nevoie de un alt Castro sau Guevarra, niste versiuni sud-americane ale lui Stalin.
      • Like 0
  • Nume check icon
    Sunteti rea..:) O. O sa tinem minte dexteritatea cu care arunca un palton pe capota masinii. O sa tinem minte ca presedintele cu cele mai "bune" gusturi in materie de inchiriere avioane. O sa tinem minte ca presedintele care stie sa faca "punti" ca orice angajat de stat intre zilele libere si cele lucratoare mai ales in delegatiile din strainate. O sa tinem minte ca presedintele care a vizitat cele mai multe tari - pariu ca o sa vina si un periplu in Asia si Australia pana la terminarea mandatului? O sa tinem minte ca a blocat ani de zile o catedra de profesor plin si nu a dat posibilitatea altui profesor sa se afirme. Si in final: o sa il tinem minte multi ani de acum incolo ca persoana politica care ne-a inselat cel mai mult asteptarile in perioada post-decembrista. Si concluzia: o sa il tinem minte ca ne-a distrus si visul ca va exista cineva in aceasta tara care lucreze vreodata in interesul cetatenilor si al acestei tari.
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult