Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Să înființezi un grup de responsabilizare a albilor este insultător”. Articol de opinie în New York Times, despre ideea „orwelliană” a „rasismului justificat în numele antirasismului”

Articol de opinie New York TImes

„Noul rasism nu va rezolva vechiul rasism”. Acesta este titlul articolului de opinie scris la începutul săptămânii de editorialistul Bret Stephens în New York Times. Jurnalist conservator, laureat al premiului Pulitzer, Stephens critică o serie de măsuri de combatere a rasismului care au, ele însele, un caracter rasist. „Noua dispensă, în care rasismul este justificat în numele antirasismului, discriminarea este pusă în serviciul egalității și favoritismul este practicat de dragul unui teren de joc uniform, este la fel de orwelliană pe cât pare”, scrie jurnalistul. Acesta amintește de decizia primarului din Chicago de a refuza să acorde interviuri jurnaliștilor albi, de măsurile venite exclusiv în sprijinul fermierilor din minoritățile rasiale, propuse de administrația Biden, dar și de inițiativa de a înființa la Universitatea Stanford un „grup de responsabilizare a albilor”.

„Luna trecută, Lori Lightfoot, primul primar negru, femeie și declarat deschis gay al orașului Chicago, a anunțat că, cu ocazia împlinirii celui de-al doilea an de mandat, va acorda interviuri individuale doar reporterilor de culoare, pe motiv că vrea să facă presiuni pentru echitate în ceea ce privește componența grupului jurnaliștilor acreditați la primărie - în marea lor majoritate albi.

A fost nevoie ca Gregory Pratt, un reporter de origine hispanică de la The Chicago Tribune, ca să o denunțe public pentru abuz de putere. Politicienii, a scris el într-un tweet, nu pot să aleagă cine să scrie sau nu despre ei. Deși lui Pratt i-a fost aprobată cererea de interviu, a anulat-o din principiu.

Luna aceasta, doi medici evrei de la Stanford au depus plângeri la Comisia pentru oportunități egale de angajare, susținând că unul dintre programele de diversitate, echitate și incluziune ale universității i-a presat să participe la un „grup de responsabilizare a albilor”, care a fost creat pentru personalul care deține privilegii prin identitatea albă. (...)

Tot luna aceasta, un judecător federal, pe nume Marcia Morales Howard, a blocat temporar un program în valoare de 4 miliarde de dolari, prin care administrația Biden îi scutește de datorii pe „fermierii defavorizați social” - cu condiția ca aceștia să provină din rândul minorităților rasiale - chiar dacă judecătoarea a recunoscut istoria urâtă a Departamentului pentru Agricultură în ceea ce privește practicile discriminatorii rasial.

„Fermierii dezavantajați social”, a menționat judecătoarea, ar putea obține o reducere de 120% a datoriilor în cadrul programului, chiar dacă „nu sunt nici pe departe în pragul executării silite”. În același timp, „un mic fermier alb care este în pragul executării silite nu poate face nimic pentru a se califica pentru programul de reducerea datoriilor. Rasa sau etnia este singurul factor inflexibil care determină disponibilitatea ajutorului”, a scris jurnalistul american.

Stephens consideră „insultătoare” existența unui „grup de responsabilizare a albilor”.

„A avea ceva numit grup de „responsabilizare a albilor” este insultător pentru toți cei care încă mai cred că ar trebui să fim judecați după caracterul nostru. A te aștepta ca membrii evrei ai personalului să fie repartizați în acest grup este obscen, mai ales atunci când Holocaustul este încă o amintire vie. A sugera că guvernul federal ar trebui să se ocupe de discriminări la acordarea de împrumuturi atunci când discriminarea la acordarea de împrumuturi este, altminteri, infracțiune transformă într-o parodie o lege pe care guvernul ar trebui să o aplice. A defavoriza, pur și simplu, reporterii pe baza rasei lor este, în mod definitoriu, un act rasist, indiferent de justificarea superioară (...)

A încerca să repari vechiul rasism cu ajutorul noului rasism nu va produce decât și mai mult rasism.”, notează Stephens.

Citiți articolul de opinie integral pe New York Times.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Paul check icon
    E o tâmpenie sa combați rasismul prin rasism, comparabila cu tampenia de a combate discriminările prin favoritisme. Duduia aia primar la Chicago (indiferent dava e de culoare sau incoloră si indiferent dacă se considera duduie sau dudui) arată ca de fapt e proasta de duduie. Iar administrația Biden, indiferent daca e net superioară la orice capitol administrației Trump, face o tâmpenie discriminând fermierii albi săraci in numele luptei pentru combaterea discriminării rasiale.
    Si chiar daca toate astea se întâmpla numai pentru a plasa subiectul de discuție in societate, tot tâmpenie e, deoarece pentru asta exista campanii de informare.
    • Like 2
    • @ Paul
      Ooooo, Oooooo, administrația Biden net superioara la orice capitol administrației Trump? La ce te referi? la cresterea inflatiei, la "securitatea frontierelor", la "critical race" la woke, la "equity vs. equality" sau poate si mai tragic la cresterea criminalitatii prin "defund the police".
      Biden nu conduce, e senil si are dementia si asta se vede in fiecare zi. Presedintele Trump a avut dreptate cand a vrut sa reformeze clasa politica din Washington si in special "deep state".
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult