Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Să se dea de la stat, că d-aia e stat”. Noi ne facem că plătim CAS și apoi statul se face că ne dă pensie. Pensiile, eterna problemă

pensionar - Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cei patru apostoli erau trei, Luca și Matei, unul dintre ei. Cam așa s-ar rezuma contribuția românilor la sistemul public de pensii. Pe cifre din 2022, la circa 19 milioane de rezidenți și 12,2 milioane persoane din grupa de vârstă agreată de metodologie, 15 – 64 de ani, doar 5,6 milioane de angajați au contribuit prin plata CAS la alimentarea bugetului dedicat pensiilor, din care 1,5 milioane figurau cu salariul minim pe economie.

Pentru referință, trebuie scos în evidență la nivelul economiilor cu care ne comparăm îndeobște un indicator simplu de priceput. Și anume raportul dintre cei care contribuie și cei care ar avea posibilitatea să contribuie, dacă ar avea chef de muncă, s-ar angaja și ar plăti taxele corect către stat.

Acest raport, de circa 70% per total UE, ajunge până la 66% în Bulgaria, 72% în Ungaria, 76% în Polonia și aproape 80% în Cehia. Cu doar 46%, România figurează cu 20 – 26 puncte procentuale mai jos decât vecinele colege de Uniune Europeană și foarte departe de țările din fostul bloc estic care au depășit deja media continentală.

Iar asta în condițiile în care se estimează că aproximativ 800 de mii de angajați sunt, de fapt, pensionari reveniți în activitate, care își susțin parțial singuri sumele de care beneficiază din partea statului în cadrul pilonului 1 redistributiv. Așadar, de unde nu e, nici nu ar trebui să se poată cere. Mai grav, cine evită să contribuie azi, nici nu va avea un punctaj care să-l mulțumească mâine.

Astfel apare eterna problemă cu majorarea valorii punctului de pensie prin indexări mai mult sau mai puțin discutabile și (ne)sustenabile. Plus suplimentarea veniturilor pentru a asigura un minim de venit celor care ar încasa sume total nesatisfăcătoare, undeva la 1 milion de persoane în ultimii ani, aduse la același nivel de venit într-o formă bizară de comunism capitalist. În care cei mai săraci au contribuit „după posibilități” și sunt recompensați „după necesități”.

Dacă facem un exercițiu matematic și presupunem 4 milioane de români în afara țării (din care 70% sau 2,8 milioane lucrează acolo), am obține un raport de 8,4 milioane angajați la 14 milioane apți de muncă și ne-am duce cu procentajul prezentat mai sus la 60%. Interesant, cu o populație ce include diaspora de 23 milioane (de aceea avem la alegeri 18 milioane de votanți la o populație rezidentă de 19 milioane de persoane), la fel ca pe vremuri când nu ne aflam în situația ca un salariat român din trei să contribuie la pensiile cetățenilor altor țări.

În treacăt fie spus, dacă sistemul public este bazat pe solidaritatea între generații, poate ne lămurește cineva cum rămâne cu faptul că două treimi din cei activi în câmpul muncii autohtone susțin și pensiile aferente părinților celor cei crescuți și educați aici (pensii suplimentate cu ce trimit copii lor realizați „în afară”). Care, pe un calapod cunoscut la firme, și-au privatizat câștigurile provenite din democrație pe persoană fizică și au etatizat pierderile către angajații din țară.

Dincolo de apetitul redus pentru muncă și achitarea taxelor aferente în țară, românii mai au și obiceiul de a găsi tot felul de motive pentru a se pensiona devreme. Ceea ce mută principial o persoană din poziția de contributor în cea de beneficiar, cu efect dublu pe sistemul de pensii. Cel mai simplu și aici este să facem apel la un al doilea indicator cheie, ponderea persoanelor din grupa de vârstă 55 – 64 ani aflate în activitate.

Reluăm trimiterea la media europeană, situată la 65%, la vecinii bulgari (71%) și unguri (68%) aflați peste nivelul UE, ajungem până la 74% în cazul cehilor și îi găsim ceva mai jos doar pe polonezi (62%). Românii se află și la acest capitol departe de semenii lor ex-socialiști, cu doar 48%. Adică de la 55 de ani încolo este mai probabil să nu lucreze decât să lucreze, deși în teorie ar mai avea până la un deceniu de contribuit la pensiile altora.

Așadar, se muncește relativ puțin (în țară, pentru că afară nu avem cifre) și se contribuie în proporții reduse. Cu largul concurs al celor 1,2 milioane persoane care lucrează la negru și al unui număr greu de stabilit al celor care suplimentează „la gri” veniturile lunare declarate oficial ca minime pe economie. După care, parafrazând o zicere a celebrului N.N. Constantinescu, noi ne facem că plătim CAS și după aceea statul se face că ne dă pensie.

Urmează jeluirea pe toate căile, de la nivel personal în fața blocului și până la emisiuni consacrate la ore strategice pe anumite canale TV. În speranța că se vor milostivi unii politicieni la alegeri, (unde toți suntem inerent egali, deși nu am contribuit nici pe departe la fel la bugetul public) vor pune noi biruri sau lua împrumuturi fără sfârșit, pentru a se alege pe funcții.

Așa ajungem la concepția oglindită genial de Caragiale, să se dea de la stat, că d-aia e stat. Doar că statul suntem noi toți, și cei care muncim și cei care nu muncim. Care contribuim sau nu contribuim. Și dacă avem mai mulți care nu contribuie dar votează și mai puțini (inclusiv la vot) cei care achită nota de plată generală, cum credeți că va ieși, sistematic și etern, la final ?

Articol publicat inițial pe Piața Financiară

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Oare de ce nu se întreabă nimeni de ce cei 25 % din salariile brute ale contributorilor nu merg direct la Casa de Pensii , ci in bugetul statului , de unde se repartizează mai departe? In perioada interbelica, Casa de Pensii era printre cele mai bogate institutii ale statului.
  Articolul amesteca mere cu pere , fara a se lua in calcul anumiti indicatori. Sunt unul din pensionarii reveniti in activitate , platesc in continuare contributii peste tot. De ce nu se spune ca taxarea muncii in Ro este foarte mare , raportat la alte state europene?
  • Like 0
 • Marga check icon
  Ce posibilitati reale de angajare are in Romania o persoana din categoria 55-64 d ani? Uitati-va la procentul de persoane pensionate anticipat; este mic. Cred ca arata ca cei din acest segment de varsta sunt dispusi sa mai lucreze, daca au unde. Cifrele analizate de dumneavoastra, necorelate cu alti indicatori, poate arata si alte lucruri. De ex. dificultatea reala de a se putea angaja pentru cei din anumite zone ale tarii.
  • Like 0
 • Vladix check icon
  Incercati sa nu mai dați vina pe toți romanii, ci doar pe cei ce conduc, pentru ca regulile au fost făcute in asa fel incit cei cu venituri mici plătesc cel mai mult iar cei cu venituri mari, chiar mai putin de o treime din taxele pe munca.
  • Like 2
  • @ Vladix
   Poti sa explici mai exact cum se intampla asta? Care sunt procentele de CAS in functie de marimea salariului?
   • Like 3
  • @ Vladix
   D check icon
   Dar nu a dat vina pe toți românii, ci pe ăia care se fofilează de la muncă sau muncesc la negru/gri și pe urmă vin să ceară pensii egale cu restul. Sunt cam aceiași care votează și susțin conducerea pe care ne invitați să dăm vina.
   • Like 3
  • @ Vladix
   Exact, nu ar trebui să dea vina pe toți românii, ci exclusiv pe clasa exploatatoare, burghezia privată, sau mai corect spus o parte a acesteia. Patronii sunt cei care plătesc sau nu dările către Stat, inclusiv contribuțiile la asigurările sociale de pensie. Și tot patronii sunt cei care refuză sau acceptă, încurajează sau chiar impun munca la negru/gri și implicit evaziunea fiscală.
   • Like 0
  • @ Ovidiu Jurj
   Ovidiu are dreptate , nu salariații fentează taxarea ci patronii. Reținerile pe ștat pentru pensie (CAS) dar și celelalte ca sănătatea (CASS) impozitul, ajutorul de șomaj toate sunt rețineri la sursă pe care le face angajatorul nu angajatul. Pe urmă politicienii sunt vinovați nu numai pentru proasta guvernare dar și pentru lipsa de răspundere față de pensionari devreme ce imediat după revoluție în rândul patronatului a host o haiducie mai ceva ca-n vestul sălbatic în care salariatul nu mai avea nici un drept iar patronul nici o obligație , chiar Petre Roman afirma atunci că în capitalism fiecare trebuie să se descurce că statul nu mai are nici o obligație (gura păcătosului adevăr grăiește ) că acum a dat statul în judecată ca să-și recupereze pensia specială de parlamentar. În astfel de condiții e clar de ce peste 4 milioane de români au luat calea străinătății unde virează pensii pentru cetățenii , germani, spanioli, italieni ș.a.m.d. Aici au rămas cei bătrâni și bolnavi de care statul s-a spălat pe mâini. Ei sunt aduși în discuție doar când trebuie să voteze. În astfel de situație e clar că trebuie transferuri de la bugetul de stat către bugetul de pensii deoarece este în deficit permanent. La asta se adaugă și suplimentările de la buget pentru pensionarii speciali ( ăia pensionați la 45-50 de ani cca 300.000) ca nu cumva să nu mai poată să-și facă sejururile vara în Maldive și Bali și iarna la Chamonix sau St Moritz că vezi doamne altfel se subminează independența justiției și securitatea națională de parcă astea stau în sejururile lor sau în nivelul de trai mult peste posibilitățile chiar a unor state mult mai dezvoltate decât România. De aia a grăit și părintele Boloș că nu poate reduce cheltuielile bugetare mai devreme de 7 ani pentru că va deranja interesele stupului pe care calcă ( un fel de gospodărie de partid redivivus pentru cei mai egali decât alții).
   • Like 1
  • @ guardian_ro@yahoo.com
   Vladix check icon
   E simplu de explicat, un angajat plateste la stat taxe in valoare de 47% din tot venitul, din care nu isi poate deduce nici o cheltuiala, ca e cu sanatatea, cu instruirea personala, cu bunurile esentiale traiului (masina de spalat, frigider, aer conditionat, centrala termica, calculator), cu cele pentru scolarizarea copiilor. Pe de alta parte, un detinator sau un actionar al unei societati comerciale plateste doar 8% pt dividende sau 16% impozit pe profit, la care se adauga CAS pt o suma fixa, adică nu plătești ca angajatul 47% din venitul total. Mai mult un anteprenor poate sa fie și angajat, salariul sau se scade din profitul companiei. Își cumpara masina, pe care o folosește in interes personal, dar pe care o scade din venit. La fel, benzina ce o consuma o trece la cheltuieli. Dacă urmeaza cursuri de perfectionare in domeniu și le poate scade din venituri, cum la fel își poate scade sistemul de climatizarea, mobilierul. Isi poate renova sediul, dar in acelasi timp sa își bage și cheltuielile cu renovarea casei personale sau cu constructia uneia noi. Știu firme care se muta cu sediul, din cind in cind, tocmai ca poată renova case la rosu, pe persoana fizica, trecind cheltuiele pe firma.
   Deci cine munceste din greu și cine plateste cel mai mult? De altfel vad ca nimeni din cei cu bani nu dorește impozitarea la declaratia de venit. Oare de ce?
   • Like 0
  • @ Vladix
   Pai, exact. Un antreprenor trebuie sa plateasca atat salariul angajatului + toate datoriile acelui angajat(i) si pe deasupra sa dezvolte firma cumva nu?
   El raspunde pentru orice cheltuiala atat cu firma, cat si pentru uzul personal. Adica 16% pe profit sau 8% dividente se duc direct la stat din TOTAL nu?
   Si din banii aia pe langa taxele la stat trebuie sa plateasca salarii si taxele salariatilor. Deci cat plateste la final din banii totali in firma?
   Da, unii fac optimizari si deduceri pentru ca e mai ieftin sa faci asta decat sa iti dai salariu si tie mare si sa platesti taxe la el.
   Ia orice firma si vezi un registru contabil, sa vezi cam cat plateste patronul impozite catre stat, atat in numele firmei cat si in numele angajatilor. Care angajati nu sunt prea interesati ce taxe sunt si ce se plateste pentru ei. Nu salariatul plateste banii aia la stat, patronul o face, si trebuie sa impace si ANAFu si pe angajati si sa isi faca si el un rost nu?
   Altfel de ce are firma? sa faca acte de caritate sau cum?
   Deci nu, nu oamenii care muncesc din greu platesc mai mult si patronul nimic. Asta daca vorbim de firme cat de cat in piata libera si ne-afiliate politic.
   Ai gresit-o din start cu "E simplu de explicat, un angajat plateste la stat taxe in valoare de 47% din tot venitul, din care nu isi poate deduce nici o cheltuiala"
   Complet gresit, nu plateste angajatul nimic, patronul plateste din ce a scos luna aia. Si nu patronul e de vina ca statul cere procentele alea batute in cuie la CAS/CASS si venit.
   Acum ca sunt patroni naspa si nu dau salarii pe stat calumea si fenteaza legea care si asa e proasta, asta e altceva. Insa nu angajatii platesc taxele. Patronul plateste.
   Iar asta ca aia cu venituri mici platesc mai mult ca aia cu venituri mari e ff situationala. Si in mod clar nu asa functioneaza procentele.
   PS: Nu, nu am firma si platesc taxe la stat de ma mir cum nu ma car de aici.
   • Like 0
  • @ guardian_ro@yahoo.com
   Vladix check icon
   Pai dacă patronul le face pe toate de ce mai are nevoie de angajați? De citva timp auzim bocitoare "patroni" care se pling ca nu vrea lumea sa munceasca la ei. Oare de ce nu vine lumea daca e de pomana și angajatorul face totul?
   Aveți o impresie feudala, in care unii cetateni sint de prima mina și plătesc taxe mai mici și care își pot scade cheltuieli, pe cind ceilalți platesc taxe mari și nu își pot scade nici o cheltuiala. Un sistem complet oligarhic, în care, ca pe vremuri, clerul și ariatocratii nu plateau nimic, comerciantii ceva iar taranii ii sustineau pe toți.
   Lipsește ideea de justitie sociala, In tarile moderne impozitarea se face la declaratia de venit, cu taxare progresiva si in care fiecare își poate deduce unele cheltuieli in functie de nivelul venitului.
   Chiar credeti ca cineva se imbogateste pe merit? Cit de bun ai fi dacă n-ai avea societatea în spate, dacă ai fi singur pe acest pamint? Probabil ca mai mult de nivelul de trai al epocii de piatra nu ai ajunge. Deci care e valoarea ta intrinseca, fara a avea ajutorul celorlalti? Trăim într-o societate, așa că o mică parte din bogăție vine din munca ta și o parte mai mare din munca altor oameni. E doar un joc de Poker uriaș in care fiecare incearca sa il pacaleasca pe celalalt si in care telul suprem e sa ajungi sa traiesti pe spinarea altora. Cei care au avut contributii majore în evoluția societatii, cu mici excepții, nu au fost oameni bogati și în nici un caz obscen de bogati.
   Oamenii bogati par mai destepti decit cei saraci pentru ca au timp și resurse sa invete sau pentru ca pot apela la specialisti care sa-i consilieze (un bun exemplu este chiar Becali). De fapt cei bogati extrag mai mult din societate decit cei saraci. Cu un salariu minim nu iti poți permite decit sa trăiești, adică sa ai ce minca pina a doua zi. Cu un salariu mediu poți sa ai și din ce te imbraca, poți plati și o chirie, ai avea unde sa stai. Cu un salariu si mai mare iti poți permite sa te duci la dentist, poate sa-ti iei o mașină la mina a doua. La un venit mult mai mare poți a avea un avocat, un un expert financiar, care sa iti apare interesele, o vila și tot asa. Nimeni nu s-a imbogatit pentru ca a muncit mai mult, pentru ca ziua tot 24 de ore are. Te imbogatesti doar daca te afli cit mai aproape de sursa banilor, deci poți profita sau negocia mai mult, sau munca ta se poate multiplica ușor (IT, muzica, sport etc), deci sint bani cistigati usor.
   În Roma antica democratia a inceput cind cetatenii saraci s-au revoltat si au decis sa plece si sa-i lase singuri in cetate pe cei bogati. Astfel cei bogati au realizat ca banii nu au valoare dacă nu are cine sa munceasca efectiv. Ca urmare s-au dus dupa ei si-au rugat sa vina înapoi, promitindu-le ca le vor sterge datoriile și le vor da pamint, iar reprezentanții lor vor avea un cuvint de spus in conducerea cetatii.
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult