Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Și prostia e un dar al Domnului, dar nu trebuie abuzat de el”

Noua dreaptă

Foto: Octav Ganea/Iquam Photos

Odată, un om mai cu frica lui Dumnezeu decât agnosticul de mine mi-a spus că, aflat pe masa de operație, nimeni nu mai este ateu. Era argumentul adus de el în favoarea ideii de divinitate. I-am dat dreptate, dar probabil că nu așa cum și ar fi dorit s-audă. I-am zis da, atunci când are de-a face cu o amenințare omul își abandonează de cele mai multe ori logica cedând în fața instinctului de conservare. Cu alte cuvinte, omul s-ar face frate nu numai cu dracul ca să treacă puntea, ci și cu Dumnezeu și cu oricine sau orice i-ar putea oferi o șansă de salvare. Și asta nu pentru că am fi „slabi de înger”, ci fiindcă așa ne-au modelat milioanele de ani de evoluție, să ne agățăm de orice șansă de supraviețuire, oricât de mică sau neîntemeiată.

Manifestările homofobe din ultima vreme de la noi din țară mi-au întărit bănuiala că habotnicia se află în relație de inversă proporționalitate cu raționalitatea. Plec de la premiza că știți deja la ce manifestări mă refer, așa că nu le mai menționez explicit deoarece nu vreau ca astfel să glorific, fie și indirect, răul. Pentru a se legitima, homofobia s-a deghizat de-a lungul timpului nu doar în haină religioasă, ci și în cea a unor concepții mai mult sau mai puțin declarat ateiste, precum nazismul sau comunismul. Din punctul acesta de vedere nu e cu nimic diferită de discriminarea practicată față de alte minorități. Fiindcă în componenta noastră animalică, toți suntem înclinați să-i abuzăm pe cei mai vulnerabili decât noi și să ne gudurăm pe lângă cei mai puternici.

Cred că mesajul autentic religios nu are nimic de a face cu intoleranța. De ce? Pentru că intoleranța nu are niciun Dumnezeu. Și atunci m-am întrebat: cum e posibil ca un om religios să aibă manifestări homofobe? Cum se poate ca un om care pretinde că se supune poruncii divine „iubește-ți aproapele ca pe tine însuți” să nutrească astfel de convingeri antisociale? Spun antisociale nu fiindcă îmi place să mă joc cu etichetele, ci pentru că discriminarea de orice fel este pedepsită de lege. Și chiar dacă uneori discriminarea reușește să îmbrace forme care îi permit să ocolească litera legii, asta nu înseamnă că o face mai conformă cu spiritul acesteia.

O primă explicație a aparent paradoxalei coexistențe a religiozității alături de intoleranță ne-o dau psihologii: homofobia nu este o fobie în sens tradițional, clinic, pentru că nu descrie o reacție patologică, incontrolabilă, față de non-heterosexuali. Homofobia este o atitudine negativă determinată de educație. Această atitudine nu este, de fapt, fondată pe experiența proprie, ci pe stereotipuri și prejudecăți. Adică pe idei preluate de la alții de-a gata, netrecute prin filtrul judecății proprii. Eu unul n-am fost prea mulțumit de explicație. Educația ca educația, o fi ea precară, dar oamenii ăștia nu mai și gândesc, din când în când, cu capul lor?

„Și prostia e un dar al Domnului, dar nu trebuie abuzat de el”, sunt cuvintele Papei Ioan Paul al II-lea. De ce uneori ne e lene să gândim, preferând în schimb doar să credem? Din motive de utilizare eficientă a resurselor creierului. Lumea e un loc cu mult mai complicat decât ne putem închipui, iar gânditul e un proces consumator de timp și resurse. De aceea căutăm cauze și modele în tot locul, pentru că doar așa putem face față unei astfel de complexități, în timp util și fără să ne epuizăm. Evoluția ne-a modelat astfel încât să preferăm explicațiile simpliste celor corecte, dar sofisticate. În particular, și habotnicia pare a izvorî dintr-un astfel de efort simplificator al realității. În toate variantele ei, religia prezintă imaginea unui creator etern pe post de cauză primă a lumii, alături de cea a unui suflet nemuritor ce animă trupul. Până aici totul e natural și nedăunător. Problema apare când, în loc să interpretăm religia ca pe o metaforă a realității, o confundăm cu realitatea însăși. „Degetul care arată Luna, nu e Luna”, spunea un maestru Zen. Harta e una, terenul cu totul altceva.

Dacă aveți iluzia că homofobia, xenofobia, rasismul, sexismul, misoginismul, age-ismul și celelalte jivine ale minții din genul intoleranței populează strict separat mintea unor indivizi, fără să-și intersecteze deloc pașii, atunci vă înșelați. Ele fac casă foarte bună împreună în același creier. Cunoașteți voi pe cineva mai apropiat care să aibă o atitudine doar homofobă, să zicem, dar care nu e deloc misogin, și în plus n-are absolut nici o problemă cu „bozgorii”, cu „țigănimea”, cu „tineretu’ de azi” sau cu „boșorogii”? Știți pe cineva care-și mai altoiește „părintește” din când în când copilul, dar are o relație absolut armonioasă cu soția? Eu unul n-am întâlnit asemenea cazuri. Dimpotrivă, am văzut că astfel de concepții discriminatorii și abuzive la adresa celor vulnerabili merg foarte bine mână-n mână, iar modul în care sunt puse în practică ține doar de context și nu de statutul social. Dacă stai suficient de mult în contact cu un astfel de om, o să vezi cum, în aceeași persoană, ies la iveală toate specimenele de discriminare enunțate mai înainte.

Intoleranța este peste tot și n-are nicio legătură cu statutul social. Nu depinde de religia și școala pe care le avem sau nu, ci de disponibilitatea noastră de a gândi. Faptul că de la oameni simpli până la profesori universitari își manifestă intoleranța unde pot, uneori în public, de cele mai multe ori în particular, ne arată că intoleranții sunt la fel de dotați intelectual ca și ceilalți, doar că le e... mai lene să gândească. Adică preferă intuiția raționamentului, se mulțumesc cu răspunsurile „din burtă”.

La lenea de a gândi se adaugă și o stimă de sine scăzută. Dacă nu ar fi așa, de ce își găsesc unii calități „deosebite” în datele și poza din buletin? De ce ar simți cineva nevoia să-și umple „găurile” din mândrie cu atribute dobândite din naștere, deci pentru care nu are nici un merit? Ce-o fi așa nemaipomenit în sex, vârstă, orientare sexuală, cetățenie, etnie sau culoarea pielii? Cu ce e mai „valoros” pentru societate un bărbat tânăr (sau bătrân, fiindcă există destui care fac caz de vârsta lor de parcă ar fi vreo mare realizare faptul că au avut șansa să supraviețuiască până azi), heterosexual, român și cu pielea albă?

Bineînțeles că niciun intolerant n-o să afirme că „da, dom’le, d-aia discriminez eu, fiindcă mi-e lene să gândesc și nici nu prea am cu ce să mă laud în viață”. Dimpotrivă, respectivul va căuta să se legitimeze cu tot felul de prejudecăți convenabile, cu interpretări dubioase din Biblie sau din cartea de istorie, sau cu mai știu eu ce argumente pseudo-științifice gen „diferențele biologice fundamentale între bărbat și femeie” – păi dacă ar fi așa fundamentale, pasămite ca de la gorilă la mielușea, cum de mai putem procrea? Toate bazaconiile astea sunt, evident, înghițite pe nemestecate de la alții. Alții, cărora de data asta nu le e lene să gândească, ci o fac conform unei agende ascunse, în interesul creșterii facile și cu orice preț a audienței.

Avem o problemă când interpretăm eronat lumea. Se poate întâmpla oricând, oricui. Dar avem o problemă și mai mare atunci când vrem să impunem interpretarea noastră, eronată sau nu, altora. Fiindcă sigur greșim. De ce? Păi dacă Dumnezeu voia ca toți să ne comportăm la fel, de ce ne-a făcut atât de diferiți?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • dalex check icon
    "Avem o problemă când interpretăm eronat lumea."
    Valabil si pentru cei care considera sodomia un dar al lui Dumnezeu.
    Si criminalitatea si pedofilia sunt de la Dumnezeu ? Omul nu are nici un rol, nici o obligatie ? Pana unde merge acceptarea si incluziunea ?
    Pana la limita prostiei "political corectness".
    • Like 0
    • @ dalex
      Cristi check icon
      Omu' n-are obligatia sa-si foloseasca mintea, dar e constrans de mediul in care traieste. Religia si credinta sunt chestiuni de ordin personal si nimic nu-ti da dreptul de impunere asupra altora. De fapt despre asta e vorba, de a pricepe odata, caci suntem totusi in mileniul 3 D.C., unde se termina drepturile si libertatile noastre si unde incep ale celuilalt. De ce amestecati lucrurile? Sau pentru dumneavoastra e totuna a-ti impune vointa cu a fi consimtit de ambele parti (apte mintal si juridic) ?!
      • Like 1
  • Eu nu cred ca prostia e un dar al Domnului.Stiu o vorbă care zice că:Și lui Dumnezeu îi silä de proști.
    • Like 0
  • Victor66 check icon
    Nu știu cu ce să încep.
    Dumneavoastră declarați că homofobia și altele nu se bazează pe experiența personală. Fals. De multe ori aș zice că se bazează fix pe aceasta. Am văzut personal destule cazuri de agresiune sexuală sau hărțuire în liceu și facultate venite din partea minoritarilor gay. Intră pe Vice, Redit, citește despre experiențele gaylor, multe sunt gen săruturi forțate pe cineva, insistențe pe lângă un heterosexual sau alte măgării.
    În cazul țiganilor, dacă te uiți la comentariile ”rasiste” din subsolul ziarelor online, majoritatea descriu experiențe negative pe care le-au avut comentatorii.
    Apoi, mulțumim de compliment și de informație, nu știam că suntem proști sau că prostia este un dar de la Dumnezeu. Aș zice că Dumnezeu e cam ”nasol” dacă împarte asemenea ”daruri”. Credeam că inteligența este un dar de la El și chiar aceasta nu prea este folosită de neo-liberalii care consideră că minoritățile sunt discriminate chiar și când nu sunt, chiar și când acestea discriminează ele însele.
    Apoi, mândrii de poza din buletin și de datele de acolo sunt și negrii americani. Ai auzit de afro-centrism? Or fi minoritățile de culoare din SUA beneficiare ale ”darului prostiei” într-o măsură la fel de mare ca cei pe care îi ataci? Sau cei ce sunt mândri de orientarea lor sexuală (psst, nu sunt cei hetero, da' să nu spui la nimeni, e secret”)?
    În rest, nu mai adaug nimic, deja mi-am format o opinie: aceeași spălare pe creier cu care ne-au obișnuit neo-liberalii, aceeași incapacitate de a se privi în oglindă pentru a vedea propria rigiditate în gândire.
    • Like 1
    • @ Victor66
      D check icon
      Încercați să recitiți articolul! Ce susțineți dvs. nu are nicio legătură cu ce prezintă autorul.

      Pe scurt, oamenii care sunt intoleranți, sunt intolerenați pentru că le este "lene să gândească" sau, dacă vreți, să facă un efort pentru a se înțelege pe sine și pe cei din jur. Așa că, preiau niște "idei" rumegate de alții, le piperează cu argumente de la periferia gândirii și/sau experiențe personale, ridicate la nivel de studiu statistic, și le înrămează ca fiind "adevăruri supreme".

      Toleranța nu are nicio legătura cu liberalismul, socialismul, social-liberalismul sau ce "-ism" mai vreți, ci ține de caracterul omului!
      • Like 2
    • @ D
      Victor66 check icon
      Domnule D., adică așa cum fac neoliberalii!
      Gogu, nu înțeleg ce legătură are ce zici dumneata, cu ce zic eu. Eu vorbest despre agresiune sexuală și hărțuire, nu despre păcat.
      • Like 0
  • Prostia e utilă anumitor inteligenți...
    • Like 1
  • Cristi check icon
    Steaua! Steaua! Steaua!
    dinamo!
    Ce faci, ma? Tii cu dinamo? (Asta nu e ca noi.) Bataieee!
    • Like 1
    • @ Cristi
      Moka check icon
      exact.
      mai tineti minte cum isi luau unii bataie dupa revolutie ca erau rockeri si aveau parul lung?
      Cam acelasi lucru si acum cand unii se cred speciali fiindca sunt majoritari si in plus de asta au un orgoliu imens sa creada ca pe ei i-a pus Dumnezeu in centrul universului si ca toate lucrurile trebuie sa se invarta in jurul intelegerii lor despre lume.
      • Like 1
    • @ Moka
      Cristi check icon
      Rockerii sunt satanisti, se stie.. *hihi*
      • Like 0
    • @ Moka
      dalex check icon
      Care este ultima stire despre un homo batut in Romania de niste hetero ?
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult