Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Revolta patronului italian care și-a deschis o trattoria în Constanța: „- Voi, românii, aveți o problemă. Așa i-ați învățat. Dați șpagă oriunde, oricând, oricui...”

Doi patroni români...

În urmă cu câteva săptămâni, am asistat la o discuție între 2 patroni. Unul încasa chiria, având un spațiu închiriat, în timp ce celălalt plătea chirie, având un spațiu de joacă într-un mall-ul din Iași. Domnul din urmă, rotofei și cu puternic accent moldovenesc, era indignat de tot ce se întamplă pe piața muncii. Încearca să angajeze un om și toți cei care se prezentau la interviu, spunea el, erau interesați doar de salariul pe care îl oferea.

- Cum, dom'le, să mă întrebe cu cât îl plătesc? Păi, dacă vrea să muncească, să muncească dom'le, nu să mă întrebe cu cât îl plătesc!

Și-a continuat expunerea destul de afectat și, în cele din urmă, a încheiat în stil românesc:

- Până la urmă, am angajat o fetișoară care lucrează de la 9 la 9 seara și îi dau liber lunea.

Cred că privirile nedumerite ale celor din jur l-au făcut să ofere un raspuns la o întrebare nerostită.

- Este în regulă. Au venit în control și mi-au spus că este în regulă... Oricum tot ei vin în control,... și ne-a dat de înțeles că totul are un preț.

...un patron italian

Investitor este si Frederico. Un italian cu familie numeroasă, vorbăreț, agitat, care și-a propus dupa o vacanță în România să deschidă un mic restaurant. Și a făcut-o în această vară undeva lângă portul din Constanța. Are angajați cu forme legale și taxe plătite; copiii lui sunt cei care servesc la mese, pentru că nu vrea să-i transforme în beizadele, ci să muncească și să conștientizeze că banii nu se fac atât de ușor, idee promovată intens de țara care i-a adoptat; el este bucătarul trattoriei. Tot el este cel care socializează cu clienții, le oferă un prosseco din partea casei și povestește, cum numai un italian ar putea să o facă, despre Toscana, vinuri albe și crama administrată de mama sa.

Trattoria (Foto: Guliver Getty Images)

Sătul de controalele din această vară, Frederico mi-a zis supărat:

- Voi, românii, aveți o problemă. Trebuie să vă educați și să nu mai dați șpagă. În Italia, dacă 1 euro încerci să oferi unui organ de control, trezești suspiciuni. Aici, că vine guardia di Bucharest ori guardia di Constanța, trebuie sa le dau șpagă. Pentru că așa fac toți ceilalți din jurul meu. Le-am spus din prima zi că nu le dau nimic. Când terasa este plină, te trezești cu guardia și cu ordin de emitere a raportului „z”. De fiecare dată le-am explicat că raportul acesta se scoate la sfârșitul zilei și i-am invitat să vină seara la ora închiderii. Dacă le-aș fi dat șpagă, nu îmi luam nicio amendă. Voi sunteți vinovați pentru că așa i-ați învățat. Dați șpagă oriunde, oricând, oricui. De ce? Aveți o problemă!”

...un control la o firmă în UK

Mergem în Londra la 2500 km de București, pe un șantier unde lucrează un grup de români și care sunt conduși tot de un conațional, toți având un contract pe perioadă determinată. Toți angajații sunt cu actele în regulă, își cunosc drepturile, dar și obligațiile.

Aici, omologul inspectorului din România, își anunță vizita cu câteva zile înainte printr-o scrisoare, specificând exact ziua și ora la care va veni. Vine un singur inspector și primele lui cuvinte după ce se prezintă însoțit de legitimație sunt:

- Dear Sir, I'm here to help you!

Așa se întâmplă într-o țară civilizată, unde inspectorii nu aplică amenzi doar ca să se vadă că instituția lucrează și nici regula nescrisă că orice control este urmat de amendă sau de mită sub toate formele nu este valabilă.

Inspectorul nostru londonez inspectează locația împreună cu managerul, notează eventualele nereguli constatate și formula de adresare este pe măsura statului pe care îl reprezintă:

- Please, let me know when this situation will be fixed.

Și dacă îi spui 2 ore, păi 2 ore pe ceas trebuie să fie, pentru că rigurozitatea englezească nu suportă abateri și riști să-ți fie închisă activitatea. O eventuala „înțelegere” cu un inspector în UK creează suspiciuni și atrage controale suplimentare.

Acest „Dear Sir, I'm here to help you!” face diferența.

În concluzie,

În România mea și a ta „I'm here to rip you off” este o normalitate. În interacțiunea cu inspectorii care au rolul de a veghea „aplicarea reglementărilor generale și specifice în domeniul relațiilor de muncă” doar cantitatea de hârtii contează; vraful de documente, autorizații, copii după multe acte de parca am fi la olimpiada actelor.

Nu contează că nu sunt întrunite toate condițiile legale de funcționare sau că programul de lucru este mult peste cele 8 ore zilnic sau că salariile întârzie sau taxele sunt neplătite, că lipsa formelor legale de angajare îi poate crea angajatului probleme și multe alte nereguli pe care cu toții le observăm zi de zi.

Șpaga în România face parte din viața noastră. Este acea tinichea cu care am venit din comunism, care ne oferea protecție ori privilegii, și o tot ducem după noi trăncănind a incompetență profesională și morală.

Deși suntem victimele sistemului bolnav în care trăim, suntem în continuare multumiți să ne păstrăm privilegiile confortabile mituind pe cineva sau căutând persoanele dispuse să se vândă în schimbul trecerii cu vederea a unor neregulilor ori ordine incorecte.

Cred că dacă „Dear Sir, I'm here to help you!” ar fi înlocuit la un moment dat „I'm here to rip you off”, nu am fi vorbit niciodată despre Colectiv.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • .....va amintiți ca la anaf era sef un....bronet....stan...?...A fost.destituit de primul ministru...( nu era bun..)...reangajat ca adjunct...lapresiunea chelnerului din alexandria.....Într-unfinal....fericit.....este parasutat la curtea de conturi pentr vreo sase ani..FINITA LA COMMEDIA....
  • Like 0
 • Omul are dreptate ca avem o problema, nu una din pacate ci mult mai multe. In ultimii ani nu am dat bacsis la nimeni, in masura in care imi amintesc corect. Si multi si-au facut datoria fara a fi nevoie de atentie. Inca o data, totul are legatura cu a fi om de buna calitate, lucru mai rar in Romania. Se practica mistocareala si batjocura fara discernamant la o scara mult prea mare pentru ca o schimbare in bine sa devina posibila. Ieri am intalnit un cetatean, injura pe nemti de mama focului, avea probleme la o vechitura de masina, un Opel Astra ca la 20 ani vechime. I-am spus ca o masina este facuta sa tina 8 ani fara probleme majore si la urma urmei de ce nu si-a luat o masina romaneasca. Nu a gasit, a venit raspunsul. Am lasat specimenul injurand in continuare. Fiecare "pigmeu" de genul asta se considera indreptatit sa injure si sa arunce vina pe altii. La fel cel de la volanul tirului care trece cu 100km la ora prin sat si clacsoneaza pietonii sa nu indrazneasca sa traverseze ca vine EL, secatura bezmetica si iresponsabila. In locul acela au fost omorati copii pe trecerea de pietoni in doua ocazii. Incercati sa atentionati pe unul care conduce cu telefonul la ureche, sa vedeti reactia. Astia suntem cu mic cu mare.
  • Like 1
 • Mie partea cu spaga mi-e asa de cunoscuta ca nu m-a deranjat asa de mult cum m-a deranjat: au angajat o fata ce lucreaza de la 9 la 9 seara, luni liber. Poate am ajuns eu la o varsta cand m-ar interesa bani mai putini dar sa lucrez de la 9 la 14 si sa am restul zilei liber.
  • Like 0
 • Va revoltati cumva? Sau sunteti surprinsi? Ca eu traiesc de cativa zeci de ani in tara asta si asa stau lucrurile de dimineata pana seara. Credeti ca o sa se schimbe candva? Probabil, in timp, intr-o forma mai fina de mita si bulibaseala. Sariti in sus ca mentalitatea asta ne tine pe loc? Serios, eu sunt de vina ca toti sunt sfinti pana au de ales intre bunastarea familiei sau foame. Cand nu ai alternative, cum e in majoritatea oraselor, e usor sa calci stramb. Nu peste tot e Cluj, Bucuresti, Timisoara, etc., sa poti sa oferi familiei o viata decenta la modul corect. Unde decent nu inseamna sa ai 3 portii de mancare pe zi si seara si in vacante si concedii sa te uiti la De trei ori femeie sau seriale turcesti.
  • Like 0
 • Sunt de acord numai pe jumatate. Adica cu faptul ca avem de-a face cu o meteahna. Dar nu-i mai spuneti comunista ca nu este asa. Este o mostenire a influentei bizantine, asa ca este muuult mai veche si muuult mai inradacinata, din pacate. Tin minte cand am citit prima data Trilogia Cairo a lui Naguib Mahfouz. Este acolo o scena delicioasa dintre un tanar angajat functionar la stat cu mari pile in Egiptul ocupat si administrat de turci, si seful sau. Tanarul este nedumerit cand afla marimea (sau mai exact micimea) salariului sau. Seful ii explica rabdator ca salariul este doar un moft pentru ca bietul stat nu are bani, si ca fiecare angajat trebuie sa-si foloseasca ingenuitatea si sa-si castige banii de la cei care au nevoie de el. Am mirosit eu de pe atunci ca si la noi este la fel. Iar cartile istorice recent publicate - a se vedea de ex. excelentele carti ale Dnei Constanta Vintila Ghitulescu, vor confirma ca si la noi situatia era exact aceeasi. Iar ca locuitor intr-o tara fosta comunista ca Cehia, pot confirma ca situatia aici este alta. Nu ca as avea simpatie fata de comunism, dar nu este el de vina.
  • Like 5
  • @ Laura Prague
   Nu contează cât de veche este „moștenirea”, ci faptul că funcționează din plin....
   • Like 3
  • @ aurora oncescu
   Ba conteaza. Cauzele si durata problemei spun multe despre modul cum se poate rezolva si cam cat timp ar lua. Asta daca se doreste o rezolvare. Daca nu, poti spune unui bolnav: nu conteaza daca ai alergie, guturai, gripa sau sinuzita. Important e ca-ti curge nasul...
   • Like 0
  • @ Laura Prague
   check icon
   Comuniștii n-au inventat șpaga însă au fost FOARTE eficienți în răspîndirea acestui flagel la scară largă! Adică au făcut viața atît de grea încît era practic imposibil să supraviețuiești fără să te dedai la aceasta.
   Elementul-cheie a fost devalorizarea banilor. Nu, nu în raport cu vreo altă monedă (ha-ha, ce vis!), ci în sensul că n-aveai ce face cu acestea, pur și simplu! Adică n-aveai ce cumpăra cu ei. Cum însă o societate încearcă mereu să-și găsească un mod de a supraviețui, firește că locul monedei a fost luat de pile și relații.
   Iar acestea sunt mult, mult mai nocive decît banii!
   Gîndiți-vă doar:
   1. Nu sunt toți politicienii de vîrf putred de bogați în raport cu middle-class (ca să nu zic majoritatea oamenilor...)?
   2. Dacă azi ți-ai propune să obții o poziție de mare șef dintr-ăsta plătit din bugetul PUBLIC (chiar dacă nu ne aventurăm chiar spre ceva gen șef ANCOM sau avocatul ”poporului”), cum faci? Păi, trebuie să intri în contact cu un politician influent! Și crezi că ăla te bagă în seamă dacă-i spui că tu ești al doilea după Iliescu înscris în FSN și că ai lipit 30 ani afișe pentru partid?? Nu, tataie, dacă chiar ești așa vechi, s-ar cuveni să ai deja niște milioane de euro puse deoparte... Din care s-ar cuveni să ajuți ”cumva” partidul...
   Iar dacă nu le ai, ce dovadă mai vrei că nu ești bun de nimic?!
   • Like 0
 • florin check icon
  Pai avem DNA facut tocmai de... Nastase prin 2002. Dupa 15 ani bag de seama ca nu s-a micsorat coruptia ci s-au marit spagile. Educatia noastra in privinta spagilor se face in spitale. Dar DNA se ocupa de alte daraveli, Iohanis spune ca-i coruptie dar NU A FACUT NIMIC. Mai asmute procurorii pe politruci, mai semneaza premierul contracte cu armament american. Cam asta face DNA-ul, este o institutie in mana americanilor ca si SRI-ul de altfel. In rest noi ne descurcam cum putem. Va spun sigur: lor nu le pasa!
  • Like 0
  • @ florin
   rcc check icon
   Aici nu e vorba de DNA. Dar nu pot sa nu ma opresc si sa ma crucesc cu deodata DNA a devenit simbolul raului in tara asta. Chiar asa sa fie? DNA ar trebui sa ne scape de toate problemele, si nu vrea si din cauza asta, e rau? Nu. Treaba celor de la DNA este sa se ocupe de PESTII CEI MARI si chiar asta face. Poti sa spui ca lucreaza pentru americani ca de unul singur ne-a adus in ultimii 4-5 ani cat de cat mai aproape de lumea civilizata. Lucru care ingrozeste pana la auto-anihilare pentru fosilele inrosite care au ajuns prin minciuna si manipulare sa conduca tara. Cel mai mult ma umple de stupefactie felul cum pozeaze in patrioti acesti indivizi. Vezi Doamne "Nu ne vindem tara". Nu, tot ce doriti e sa o sugrumati si sa o sufocati cu totul, sa ramana o oaza de nimic.
   • Like 2
  • @ rcc
   check icon
   ”in ultimii 4-5 ani", exceptînd ultimii 2 ani!!
   Iar dl florin habar n-are despre ce vorbește.
   • Like 0
 • ALEX MIHĂILEANU •
  O serie de articole recente au stârnit tot soiul de dezbateri despre putorile de 20-25 ani care nu vor să muncească și preferă să stea în șomaj sau pe banii părinților, că e nasol la job. Iată explicația simplă:

  salariu minim brut-complet pe economie: 1.783 lei, net – 1.065 lei (232 euro)
  chirie garsonieră în București: de la 250 euro.
  Teoretic, ar trebui să mă opresc aici...
  • Like 2
  • @ Dan Retegan
   Scrie undeva ca e obligatoriu sa stai cu chirie singur? Chiria se poate imparti, daca stai la mami, nu platesti chirie, iar daca la 25 de ani castigi doar salariul minim pe economie, faci ceva extrem de gresit. In cazul in care ai terminat si o facultate, ai facut-o degeaba. Si inainte sa te agiti ca pepsi-ul scapat pe jos, am inchiriat un apartament unori cu varsta in intervalul dat de tine exemplu. Castiga toti mai mult de salariul minim. Deci, nu mai bate campii.
   • Like 1
 • Vorba aia: pestele de la cap se-mpute! Toata schimbarea tine de guvernanti. Daca ei o doresc se va face, daca nu , nu. Si nu o doresc. Ei inca nu si-au umplut buzunarele lor si ale copiilor lor si intre timp au inceput sa apara nepotii...
  Si , dupa Brucan , am parcurs abia jumatate din drumul spre "mantuire". Asa ca ne aflam oarecum in grafic. Coruptii lucreaza la provizii, ceilalti de sus in jos incearca si ei sa-si schimbe situatia prin ce altceva ,daca nu prin mita, furt, inselatorie etc?
  Doar un amendament am: controalele nu urmaresc sa aplice amenzi, ca sa-si justifice orele de lucru, ei sunt trimisi sa controleze ca sa stranga bani. Pentru ca stiu exact ca legea este facuta in asa fel incat sa se poata gasi oricand o chichita de amenda si, in plus, stiu ca este foarte putin probabil ca o societate mica sau mijlocie sa poata sa reziste fara "subterfugii legale" , iar cei mari nici nu-si propun sa urmeze legea. Deci toata lumea se complace in situatia asta , de cerc vicios.
  Si nici nu-mi dau seama ce ar putea duce la declicul necesar schimbarii.
  • Like 0
  • @ Danescu Cristina
   Gion check icon
   Nope! Schimbarea vine de la individ. Se schimba individul atunci clar se schimba si cui da votul. Guvernarea e un soi de oglinda a societatii.
   • Like 2
  • @ Gion
   Si pe societate cine o formeaza?
   • Like 0
  • @ Danescu Cristina
   check icon
   Explică-i asta cu ”împuțitul de la cap al peștelui” unuia ca taică-miu! El a votat acest cap împuțitit (iar orice încercare a mea de a-i arăta asta degenera în ceartă).
   Nu i-am mai luat ”pulsul politic” de ceva vreme (urăsc certurile! - mai ales cele familiale), doar i-am comunicat recent că nici nu mă mai interesează cu cine votează: dacă la viitoarele alegeri ies tot comunistoizii ăștia siniștrii, părăsesc și eu țara asemeni celorlalți frați ai mei. Iar ei, părinții, se apropie de 80 de ani și nu sunt într-o formă deloc grozavă.
   Anyway, mi-am jurat ca după ce voi împlini 60 de ani, să votez după voința nepoților, indiferent ce naiba mi se va părea mie ”votabil” atunci!
   • Like 0
 • De acord, dar...Cu ce începem ? Să nu mai dăm noi șpaga sau să refuze, să nu mai primească șpaga subiecții care sunt ”supuși” acestei...rușini de fapt.
  • Like 1
 • Cred ca meteahna asta comunista n-a murit odata cu bunicii nostri, ci a fost perpetuata si de parintii unor copii care ajunsi acum la maturitate, fac la fel... Evident, totul pleaca de la educatie, am mai spus aici cu riscul de a ma repeta. Cea mai importanta educatie e cea dinainte sa ajungi la scoala in clasa I . Scoala nu face altceva decat sa iti dezvolte gandirea si sa afle ce iti place sa faci, ca sa te poti perfectiona intre timp. In schimb, parintii trebuie sa te invete ce e bine si ce e rau in adevaratul sens al cuvintelor, nu ce percep ei ca e bine si rau, apoi, societatea trebuie sa taxeze derapajele unei minoritati cu lipsa de principii morale si educatie. Dar la noi societatea in ansamblul ei este bolnava, iar minoritatea reprezentata de cativa tineri cu alta gandire este perceputa ca fiind "problema" societatii.
  • Like 4
  • @ Radu Andrei Malica
   NU E METEAHNA " COMUNISTA " , MAI CITESTE SI TU CARAGIALE !
   • Like 4
  • @ Titus Paul Ionescu
   N-o fi comunista, dar acolo s-a accentuat si inradacinat chestia asta. Iar sunt comentatori pe aici care ataca jumatate de propozitie scoasa din context, pentru ca refuza sa vada padurea de copaci... Cum era cand erau magazinele goale, dar "stiai" pe cineva la casa de comenzi, dadeai o spaga si aveai portocale, nu ? Asta se intampla pe vremea lui Caragiale ?
   • Like 4
  • @ Radu Andrei Malica
   Asta o stiu doar cei care "stiau" pe cineva la casa de comenzi ! :))
   • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult
sound-bars icon