Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Revolta patronului italian care și-a deschis o trattoria în Constanța: „- Voi, românii, aveți o problemă. Așa i-ați învățat. Dați șpagă oriunde, oricând, oricui...”

Doi patroni români...

În urmă cu câteva săptămâni, am asistat la o discuție între 2 patroni. Unul încasa chiria, având un spațiu închiriat, în timp ce celălalt plătea chirie, având un spațiu de joacă într-un mall-ul din Iași. Domnul din urmă, rotofei și cu puternic accent moldovenesc, era indignat de tot ce se întamplă pe piața muncii. Încearca să angajeze un om și toți cei care se prezentau la interviu, spunea el, erau interesați doar de salariul pe care îl oferea.

- Cum, dom'le, să mă întrebe cu cât îl plătesc? Păi, dacă vrea să muncească, să muncească dom'le, nu să mă întrebe cu cât îl plătesc!

Și-a continuat expunerea destul de afectat și, în cele din urmă, a încheiat în stil românesc:

- Până la urmă, am angajat o fetișoară care lucrează de la 9 la 9 seara și îi dau liber lunea.

Cred că privirile nedumerite ale celor din jur l-au făcut să ofere un raspuns la o întrebare nerostită.

- Este în regulă. Au venit în control și mi-au spus că este în regulă... Oricum tot ei vin în control,... și ne-a dat de înțeles că totul are un preț.

...un patron italian

Investitor este si Frederico. Un italian cu familie numeroasă, vorbăreț, agitat, care și-a propus dupa o vacanță în România să deschidă un mic restaurant. Și a făcut-o în această vară undeva lângă portul din Constanța. Are angajați cu forme legale și taxe plătite; copiii lui sunt cei care servesc la mese, pentru că nu vrea să-i transforme în beizadele, ci să muncească și să conștientizeze că banii nu se fac atât de ușor, idee promovată intens de țara care i-a adoptat; el este bucătarul trattoriei. Tot el este cel care socializează cu clienții, le oferă un prosseco din partea casei și povestește, cum numai un italian ar putea să o facă, despre Toscana, vinuri albe și crama administrată de mama sa.

Trattoria (Foto: Guliver Getty Images)

Sătul de controalele din această vară, Frederico mi-a zis supărat:

- Voi, românii, aveți o problemă. Trebuie să vă educați și să nu mai dați șpagă. În Italia, dacă 1 euro încerci să oferi unui organ de control, trezești suspiciuni. Aici, că vine guardia di Bucharest ori guardia di Constanța, trebuie sa le dau șpagă. Pentru că așa fac toți ceilalți din jurul meu. Le-am spus din prima zi că nu le dau nimic. Când terasa este plină, te trezești cu guardia și cu ordin de emitere a raportului „z”. De fiecare dată le-am explicat că raportul acesta se scoate la sfârșitul zilei și i-am invitat să vină seara la ora închiderii. Dacă le-aș fi dat șpagă, nu îmi luam nicio amendă. Voi sunteți vinovați pentru că așa i-ați învățat. Dați șpagă oriunde, oricând, oricui. De ce? Aveți o problemă!”

...un control la o firmă în UK

Mergem în Londra la 2500 km de București, pe un șantier unde lucrează un grup de români și care sunt conduși tot de un conațional, toți având un contract pe perioadă determinată. Toți angajații sunt cu actele în regulă, își cunosc drepturile, dar și obligațiile.

Aici, omologul inspectorului din România, își anunță vizita cu câteva zile înainte printr-o scrisoare, specificând exact ziua și ora la care va veni. Vine un singur inspector și primele lui cuvinte după ce se prezintă însoțit de legitimație sunt:

- Dear Sir, I'm here to help you!

Așa se întâmplă într-o țară civilizată, unde inspectorii nu aplică amenzi doar ca să se vadă că instituția lucrează și nici regula nescrisă că orice control este urmat de amendă sau de mită sub toate formele nu este valabilă.

Inspectorul nostru londonez inspectează locația împreună cu managerul, notează eventualele nereguli constatate și formula de adresare este pe măsura statului pe care îl reprezintă:

- Please, let me know when this situation will be fixed.

Și dacă îi spui 2 ore, păi 2 ore pe ceas trebuie să fie, pentru că rigurozitatea englezească nu suportă abateri și riști să-ți fie închisă activitatea. O eventuala „înțelegere” cu un inspector în UK creează suspiciuni și atrage controale suplimentare.

Acest „Dear Sir, I'm here to help you!” face diferența.

În concluzie,

În România mea și a ta „I'm here to rip you off” este o normalitate. În interacțiunea cu inspectorii care au rolul de a veghea „aplicarea reglementărilor generale și specifice în domeniul relațiilor de muncă” doar cantitatea de hârtii contează; vraful de documente, autorizații, copii după multe acte de parca am fi la olimpiada actelor.

Nu contează că nu sunt întrunite toate condițiile legale de funcționare sau că programul de lucru este mult peste cele 8 ore zilnic sau că salariile întârzie sau taxele sunt neplătite, că lipsa formelor legale de angajare îi poate crea angajatului probleme și multe alte nereguli pe care cu toții le observăm zi de zi.

Șpaga în România face parte din viața noastră. Este acea tinichea cu care am venit din comunism, care ne oferea protecție ori privilegii, și o tot ducem după noi trăncănind a incompetență profesională și morală.

Deși suntem victimele sistemului bolnav în care trăim, suntem în continuare multumiți să ne păstrăm privilegiile confortabile mituind pe cineva sau căutând persoanele dispuse să se vândă în schimbul trecerii cu vederea a unor neregulilor ori ordine incorecte.

Cred că dacă „Dear Sir, I'm here to help you!” ar fi înlocuit la un moment dat „I'm here to rip you off”, nu am fi vorbit niciodată despre Colectiv.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Este sistemul pe care l-au perpetuat parazitii bugetari, de la "mediatiile" profesorilor pana la controlale de la "politia financiara" la magazine, in care bugetarii se servesc fara jena la marfa din rafturi. Jegurile de bugetari au cautat mereu sa fure cat mai mult cu cat mai putin efort, ca drept urmare si legile care practic le dau drepturi nelimitate de jaf.
    • Like 1
  • Nu cred că suntem o excepție ca țară de pe această planetă. Doar că, la nivele mai elevate, șpaga se numește comision, iar încrengătura mult mai bine asigurată la succes, perfect admisă de lege, lobby. Cred că, de la Petre Roman încoace, toți prim-miniștri ar putea explica fenomenul și urmările. Dacă, în această direcție ar vrea să lucreze DNA-ul, ieșind din politică.
    • Like 0
  • A apărut la Amintiri face clăbuci ! L-am distribuit în 2014 !
    • Like 0
  • Aiurea ! Ce la ei in Italia nu sa inventat spaga, dar ii zice altcumva si guverne de tip mafiot ! Aprope in toata Europa au fost cazuri de trafic de influenta, de trafic neautorizat de fonduri , de plasari de fonduri in paradisuri fiscale pt evitarea taxelor (cum au facut si unele capete incoronate ale Europei) . Intai sa se uite in curtea lor si sa jure cu mana pe inima ca ei sunt curati ca lacrima si noi suntem cei mai corupti din Europa !
    • Like 0
  • .....va amintiți ca la anaf era sef un....bronet....stan...?...A fost.destituit de primul ministru...( nu era bun..)...reangajat ca adjunct...lapresiunea chelnerului din alexandria.....Într-unfinal....fericit.....este parasutat la curtea de conturi pentr vreo sase ani..FINITA LA COMMEDIA....
    • Like 2
  • Omul are dreptate ca avem o problema, nu una din pacate ci mult mai multe. In ultimii ani nu am dat bacsis la nimeni, in masura in care imi amintesc corect. Si multi si-au facut datoria fara a fi nevoie de atentie. Inca o data, totul are legatura cu a fi om de buna calitate, lucru mai rar in Romania. Se practica mistocareala si batjocura fara discernamant la o scara mult prea mare pentru ca o schimbare in bine sa devina posibila. Ieri am intalnit un cetatean, injura pe nemti de mama focului, avea probleme la o vechitura de masina, un Opel Astra ca la 20 ani vechime. I-am spus ca o masina este facuta sa tina 8 ani fara probleme majore si la urma urmei de ce nu si-a luat o masina romaneasca. Nu a gasit, a venit raspunsul. Am lasat specimenul injurand in continuare. Fiecare "pigmeu" de genul asta se considera indreptatit sa injure si sa arunce vina pe altii. La fel cel de la volanul tirului care trece cu 100km la ora prin sat si clacsoneaza pietonii sa nu indrazneasca sa traverseze ca vine EL, secatura bezmetica si iresponsabila. In locul acela au fost omorati copii pe trecerea de pietoni in doua ocazii. Incercati sa atentionati pe unul care conduce cu telefonul la ureche, sa vedeti reactia. Astia suntem cu mic cu mare.
    • Like 2
  • Mie partea cu spaga mi-e asa de cunoscuta ca nu m-a deranjat asa de mult cum m-a deranjat: au angajat o fata ce lucreaza de la 9 la 9 seara, luni liber. Poate am ajuns eu la o varsta cand m-ar interesa bani mai putini dar sa lucrez de la 9 la 14 si sa am restul zilei liber.
    • Like 4
  • Va revoltati cumva? Sau sunteti surprinsi? Ca eu traiesc de cativa zeci de ani in tara asta si asa stau lucrurile de dimineata pana seara. Credeti ca o sa se schimbe candva? Probabil, in timp, intr-o forma mai fina de mita si bulibaseala. Sariti in sus ca mentalitatea asta ne tine pe loc? Serios, eu sunt de vina ca toti sunt sfinti pana au de ales intre bunastarea familiei sau foame. Cand nu ai alternative, cum e in majoritatea oraselor, e usor sa calci stramb. Nu peste tot e Cluj, Bucuresti, Timisoara, etc., sa poti sa oferi familiei o viata decenta la modul corect. Unde decent nu inseamna sa ai 3 portii de mancare pe zi si seara si in vacante si concedii sa te uiti la De trei ori femeie sau seriale turcesti.
    • Like 1
  • Sunt de acord numai pe jumatate. Adica cu faptul ca avem de-a face cu o meteahna. Dar nu-i mai spuneti comunista ca nu este asa. Este o mostenire a influentei bizantine, asa ca este muuult mai veche si muuult mai inradacinata, din pacate. Tin minte cand am citit prima data Trilogia Cairo a lui Naguib Mahfouz. Este acolo o scena delicioasa dintre un tanar angajat functionar la stat cu mari pile in Egiptul ocupat si administrat de turci, si seful sau. Tanarul este nedumerit cand afla marimea (sau mai exact micimea) salariului sau. Seful ii explica rabdator ca salariul este doar un moft pentru ca bietul stat nu are bani, si ca fiecare angajat trebuie sa-si foloseasca ingenuitatea si sa-si castige banii de la cei care au nevoie de el. Am mirosit eu de pe atunci ca si la noi este la fel. Iar cartile istorice recent publicate - a se vedea de ex. excelentele carti ale Dnei Constanta Vintila Ghitulescu, vor confirma ca si la noi situatia era exact aceeasi. Iar ca locuitor intr-o tara fosta comunista ca Cehia, pot confirma ca situatia aici este alta. Nu ca as avea simpatie fata de comunism, dar nu este el de vina.
    • Like 9
    • @ Laura Prague
      Nu contează cât de veche este „moștenirea”, ci faptul că funcționează din plin....
      • Like 4
    • @ aurora oncescu
      Ba conteaza. Cauzele si durata problemei spun multe despre modul cum se poate rezolva si cam cat timp ar lua. Asta daca se doreste o rezolvare. Daca nu, poti spune unui bolnav: nu conteaza daca ai alergie, guturai, gripa sau sinuzita. Important e ca-ti curge nasul...
      • Like 2
    • @ Laura Prague
      check icon
      Comuniștii n-au inventat șpaga însă au fost FOARTE eficienți în răspîndirea acestui flagel la scară largă! Adică au făcut viața atît de grea încît era practic imposibil să supraviețuiești fără să te dedai la aceasta.
      Elementul-cheie a fost devalorizarea banilor. Nu, nu în raport cu vreo altă monedă (ha-ha, ce vis!), ci în sensul că n-aveai ce face cu acestea, pur și simplu! Adică n-aveai ce cumpăra cu ei. Cum însă o societate încearcă mereu să-și găsească un mod de a supraviețui, firește că locul monedei a fost luat de pile și relații.
      Iar acestea sunt mult, mult mai nocive decît banii!
      Gîndiți-vă doar:
      1. Nu sunt toți politicienii de vîrf putred de bogați în raport cu middle-class (ca să nu zic majoritatea oamenilor...)?
      2. Dacă azi ți-ai propune să obții o poziție de mare șef dintr-ăsta plătit din bugetul PUBLIC (chiar dacă nu ne aventurăm chiar spre ceva gen șef ANCOM sau avocatul ”poporului”), cum faci? Păi, trebuie să intri în contact cu un politician influent! Și crezi că ăla te bagă în seamă dacă-i spui că tu ești al doilea după Iliescu înscris în FSN și că ai lipit 30 ani afișe pentru partid?? Nu, tataie, dacă chiar ești așa vechi, s-ar cuveni să ai deja niște milioane de euro puse deoparte... Din care s-ar cuveni să ajuți ”cumva” partidul...
      Iar dacă nu le ai, ce dovadă mai vrei că nu ești bun de nimic?!
      • Like 3
  • florin check icon
    Pai avem DNA facut tocmai de... Nastase prin 2002. Dupa 15 ani bag de seama ca nu s-a micsorat coruptia ci s-au marit spagile. Educatia noastra in privinta spagilor se face in spitale. Dar DNA se ocupa de alte daraveli, Iohanis spune ca-i coruptie dar NU A FACUT NIMIC. Mai asmute procurorii pe politruci, mai semneaza premierul contracte cu armament american. Cam asta face DNA-ul, este o institutie in mana americanilor ca si SRI-ul de altfel. In rest noi ne descurcam cum putem. Va spun sigur: lor nu le pasa!
    • Like 1
    • @ florin
      rcc check icon
      Aici nu e vorba de DNA. Dar nu pot sa nu ma opresc si sa ma crucesc cu deodata DNA a devenit simbolul raului in tara asta. Chiar asa sa fie? DNA ar trebui sa ne scape de toate problemele, si nu vrea si din cauza asta, e rau? Nu. Treaba celor de la DNA este sa se ocupe de PESTII CEI MARI si chiar asta face. Poti sa spui ca lucreaza pentru americani ca de unul singur ne-a adus in ultimii 4-5 ani cat de cat mai aproape de lumea civilizata. Lucru care ingrozeste pana la auto-anihilare pentru fosilele inrosite care au ajuns prin minciuna si manipulare sa conduca tara. Cel mai mult ma umple de stupefactie felul cum pozeaze in patrioti acesti indivizi. Vezi Doamne "Nu ne vindem tara". Nu, tot ce doriti e sa o sugrumati si sa o sufocati cu totul, sa ramana o oaza de nimic.
      • Like 2
    • @ rcc
      check icon
      ”in ultimii 4-5 ani", exceptînd ultimii 2 ani!!
      Iar dl florin habar n-are despre ce vorbește.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
sound-bars icon