Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Sunt nebuni?” O brutărie din Germania a primit o factură la gaze de 330.000 de euro

brutarie - Foto: Godong / robertharding / Profimedia

Foto: Godong / robertharding / Profimedia

O brutărie germană a primit o factură la gaze naturale în valoare de 330.000 de euro, pentru ultimele patru luni, scrie Junge Freiheit,  care citează Bild. Anterior, proprietarul brutăriei fusese client al altui furnizor de energie, care însă a decis rezilierea bruscă a contractului ce garanta prețuri fixe până la sfârșitul anului 2023.

„Sunt nebuni?” a izbucnit proprietarul brutăriei, care spune că are 14 zile pentru a-și plăti uriașa factură. El spune că în cursul anului trecut brutăria plătea lunar pentru gazele naturale consumate de cele patru cuptoare pe care le deține facturi de aproximativ 5.800 de euro pe lună. Noul său furnizor de energie nu i-a dat nicio explicație pentru creșterea prețului cu 1.200%.

Mai mult, din moment ce brutăria respectivă este una considerată o „afacere artizanală”, conform dreptului comercial, acesta nu poate primi niciun sprijin de la stat. Patronul susține că a plătit 19,9 milioane de euro taxe în ultimii ani.

Guvernul german a anunțat recent un pachet de ajutor de 65 de miliarde de euro pentru a proteja cetățenii și companiile de creșterea rapidă a costurilor cu energia. Printre măsurile principale, decise de coaliția de guvernământ tripartită a Germaniei, se numără plățile unice către milioane de pensionari vulnerabili și un plan de eliminare a profiturilor extraordinare ale companiilor energetice. La câteva zile după anunțarea acestui pachet, ministrul german al Economiei a promis că va ajuta întreprinderile mici și mijlocii. „Vom deschide o umbrelă largă de salvare”, a spus el în timpul unui discurs din 8 septembrie la Berlin. „O vom deschide pe scară largă, astfel încât întreprinderile mici și mijlocii să poată intra sub ea”. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Păi astea sunt rezultatele sancțiunilor aberante împotriva Rusiei, născocite la washington, dar aplicate de monstruoasa coaliție-semafor. Aceste sancțiuni nu ar trebui numite antiruse, ci antieuropene și în primul rând antigermane, fiindcă statele UE și în special Germania sunt mult mai grav afectate decât Rusia.

    Această politică ineptă a sancțiunilor și embargourilor împotriva Rusiei a fost numită recent, pe bună dreptate, război economic de către Sahra Wagenknecht de la DIE LINKE - Partidul Stângii într-o luare de cuvânt în Bundestag.

    Sintagma "război economic" a oripilat o grămadă de lume, au fost inclusiv voci stângiste care au mers până acolo, încât au cerut excluderea Sahrei Wagenknecht din partid.

    Însă e clar că despre asta e vorba: chiar e razboi economic, chiar dacă denumirea nu plaxe unora; Frau Wagenknecht a propus în acest sens o denumire alternativă: "operațiune economică specială", la modul ironic, desigur.

    Indiferent cum i se spune, este evident că Frau Wagenknecht are dreptate și că războiul economic împotriva Rusiei există și trebuie să înceteze cât mai curând, fiindcă amenință să distrugă total economia Germaniei.

    Nu e vorba doar de scumpirile carburanților, ci de scumpirile în lanț la toate produsele și serviciile deja o mulțime de întreprinderi germane intră în insolvență pe bandă rulantă fiindcă nu mai fac față scumpirilor aberante la gaz și la penuria de gaz necesar obligatoriu pentru producție. Astfel se desființează o mulțime de locuri de muncă, iar oamenii ajung la șomaj, sărăcie și instabilitate economică.

    Există soluție? Da, există și este singura reală și realistă: încetarea războiului economic împotriva Rusiei și, ca măsură de maximă urgență, punerea în funcțiune a gazoductului Nord Stream Zwei!

    Trebuie spus că Nord Stream Zwei a fost construit ca un proiect strict economic în vremurile bune, când Germania cumpăra la greu resurse energetice ieftine din Rusia și în primul rând gaze naturale, resursa energetică de departe cea mai utilizată în industria germană. Chiar și așa, cererea tot nu era total acoperită, fiindcă e clar că Nord Stream Zwei nici nu s-ar mai fi construit dacă ar fi fost suficient Nord Stream Eins!

    Iar acum, că Nord Stream Eins este oprit din motive de securitate tehnică, este cu atât mai mult necesară și pe deplin justificată punerea în funcțiune a lui Nord Stream Zwei.

    De asemenea, Frau Wagenknecht spune bine ce spune și despre embargoul la petrol: habarnistul ministru verde al economiei, habeck, a fost să se căciulească în Quatar, însă nu a obținut nimic; prin urmare, atât timp cât nu există suficiente resurse alternative, este aberant și sinucigaș să închizi pipeline-ul rusesc.

    Bașca faptul că rafinăriile din Germania de Est, care erau alimentate cu petrol rusesc încă de pe vremea RDG și a URSS, au fost special construite și utilate să prelucreze petrol rusesc, care are alți parametri față de cel din alte țări ale Globului.

    Rezultă că este corect, justificat și necesar până la indispensabil pentru Germania să cumpere în continuare resurse energetice din Rusia, gaz, petrol, cărbune, îngrășăminte chimice și ce o mai fi.

    Decizia de a nu cumpăra este una strict politică și e vorba de o politică proastă, distructivă și păguboasă a guvernanților monstruoasei coaliții-semafor în frunte cu habeck și baerbock, care dăunează în primul rând Germaniei și poporului german, dar în același timp întregii Europe, care este strâns legată economic de Germania.

    Și din nou e clar că, între opțiunea păguboasă de a sprijini Ucraina prin sancțiunile împotriva Rusiei și opțiunea avantajoasă de a sprijini Germania și întreaga Europă prin încetarea sancțiunilor împotriva Rusiei, în mod rezonabil este preferabilă cea din urmă.
    • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      Care vra' sa zica; mai bine sa stam la caldurica, si sa il lasam pe ipochimen in pace sa vaza de trebile lui ....!?
      • Like 0
  • Nume check icon
    Nasol, foarte nasol. Si noi ca si ei platim greselile un mari lideri politici, genii, vizionari care in urma mandatelor lor extraordinare vor intra in cartea de istorie. Cu siguranta vor intra, dar nu vor mai intra la asa da, ci la asa nu. Hai sa inchidem tot ca sa nu mai poluam, dar suntem ipocriti si cumparam ieftin de la cei care nu au impotriva sa isi polueze tara. Acum cumparam foarte scump si nu ne intereseaza daca este o sursa poluanta sau nu. O sa inghete si ... in noi, dar suntem mandri ca suntem suntem sustenabili.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult