Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Suntem ca pe Titanic, dar mulți oameni încă petrec în sala de dans”. România împrumută 2 miliarde de euro pe lună, avem cel mai scăzut rating din UE. E timpul să ne punem centurile de siguranță

business. - Foto getty

Foto: Getty Images

De un an, în fiecare weekend, citesc cărți de macroeconomie. Nu citesc macroeconomie deoarece nu am ce face în weekend. O fac pentru nu vreau să dau faliment în următoarele 12 de luni. Nu vreau să-mi pun familia și colegii în situații financiare dificile.

Dacă tipii care au pus bazele economiei (de la Luca Pacioli, la John Keynes) ar veni în anul 2022, nu ar înțelege nimic. 

În ultimii 2 ani s-au printat 17 trilioane de dolari. În ultimii 200 de ani se printaseră doar 4 trilioane de dolari. Deci 80% din dolarii actuali s-au printat în ultimii 2 ani.

Eu nu știam până acum 2 ani câte zerouri are un trilion. Nimic nu se măsura pe Pământ în trilioane. 

Haios este că nici lingvistic nu este clar câte zerouri are un trilion. În limba română, trilion este un miliard de miliarde, conform DEX. În limba engleză, trilion este o mie de miliarde.

Unde s-au dus acești bani? 1,5 trilioane în bursă. Mai mult decât în ultimii 20 de ani adunați. 1,5 trilioane în criptomonede. Restul în consum. Generând o inflație mondială.

Warren Buffett spune că „nu a mai văzut așa ceva și că va veni o puternică ajustare economică”. Kenneth Fisher spune „că suntem ca pe Titanic, dar mulți oameni încă petrec în sala de dans.” Acest tip este multimiliardar și a scris cea mai bună carte de macroeconomie „Singurele 3 întrebări care contează”. Nouriel Roubini spune că va veni în curând „mama tuturor crizelor financiare de până acum.”

În acest timp, România împrumută 2 miliarde euro/ lună. Plătim cea mai mare dobândă din UE. Și avem cel mai scăzut rating de țară din UE.

Cred că este timpul să ne punem toți centurile de siguranță. Vom trece prin turbulențe.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Interesant articolul, dar eu v as intreba, daca aveti actiuni pe bursa, le ati vinde acum?
    • Like 0


Îți recomandăm

Imagine Micul Geniu

„În acel moment, tânărul din familie, un băiat de 17 ani, ne-a spus cu voce joasă: „Știți… am 17 ani și până acum nu am văzut niciodată cum arată lumina în casa mea.”

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Grădina Dedesign

Atunci când locuiești la casă sau ai acces la o curte ori o terasă, ai deja o resursă valoroasă pe care mulți o invidiază: un spațiu sub cerul liber, care poate deveni o adevărată extensie a casei tale. Dar cum îl transformi într-un loc în care să te simți cu adevărat bine, să-ți încarci bateriile și să te bucuri de vară așa cum ai face-o într-o stațiune cochetă? Răspunsul stă în câteva alegeri inspirate de design, un pic de planificare și mai ales, în dorința de a crea o atmosferă care să-ți semene.

Citește mai mult

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult